Отговори на тема  [ 241 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Следваща
ЕС забранявя класическите крушки !? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
> tgi, ако ги разправяш тези неща в детската градина ще събереш много суперлативи, но тук някак си няма да ожънеш нищо.

Ами нали направих уговорката, че не ми се дълбае в числа и т.н., очевидното е, че
тук гърмят от по-високото напрежение. Причините могат да бъдат много, опитът ми
не отива много над 5 киловолта и не слиза много под 1 волт, но покрива диапазона
достатъчно добре, за да знам, че без да разглобя и анализирам някоя няма как да
кажа точно кое е - но *е* напрежението, толкова мога да видя и докато спя.

> Не гърмят ключовете, ами гърми един високоволтов кондензатор, слагат 630V, а трябва да е доста
> по-голям.

Възможно, ето и ти знаеш, че горят по напрежение.

> На китайски ЕСЛ ламБи в БГ, свалям този кондензатор, и слагам два последователно
> по 1000V единия и нито ключ гърми нито нищо.

Ей така, без изравняващи съпротивления ли ги слагаш и постигаш резултат? То и един
1000 волта е по-добре от 630, де.

> Иначе голяма истерия разпалихте с ламБите, голям праз като спрели обикновените ламБи, ще преминем на необикновени.

И няколко пъти по-скъпи...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 08, 2008 6:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
... и светят кофти...

Пон Дек 08, 2008 6:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Иначе голяма истерия разпалихте с ламБите, голям праз като спрели обикновените ламБи, ще преминем на необикновени.

Вие там може и да минете. Ние тук още си варим ракия.... ако ме разбираш какво искам да кажа. :)

Пон Дек 08, 2008 6:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
¶ написа:
Иначе голяма истерия разпалихте с ламБите, голям праз като спрели обикновените ламБи, ще преминем на необикновени.

Вие там може и да минете. Ние тук още си варим ракия.... ако ме разбираш какво искам да кажа. :)

Ти си окомуш момче, :wink: гледай от положителната страна на въпроса, например ще се отвори пазар за сервиз и поддръжка на такива лампи, някой може и читава електроника да направи за тях, предложи примерно нещо на Светлина и може и да спреш да вариш ракия :wink: Иначе аз си мечтая да си варя ракия тук, ама няма обществени казани.

tgi написа:
Ей така, без изравняващи съпротивления ли ги слагаш и постигаш резултат? То и един
1000 волта е по-добре от 630, де.

Един 1000V не стига, върху него има иглички по 1200V. Но виж вече 2000V си е вече доста по добре. Иначе ти може и в последователен трептящ кръг последователно на индуктивността да слагаш изравняващи резистори, ако не гониш резонанс.

Пон Дек 08, 2008 6:51 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Тъкмо изгледах БГ новините и о, небеса! Това с крушките не било виц а жива БГ реалност!!! А в моя "Занзибар" който от десетилетия си е в Европата и дума не може да става за такава глупост...

Пон Дек 08, 2008 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Ти си окомуш момче, :wink: гледай от положителната страна на въпроса, например ще се отвори пазар за сервиз и поддръжка на такива лампи, някой може и читава електроника да направи за тях, предложи примерно нещо на Светлина и може и да спреш да вариш ракия :wink: Иначе аз си мечтая да си варя ракия тук, ама няма обществени казани.

Абсурд. Като с ракията - те ще пускат закони, ние ще си варим и така. Майната им.

Лошото с крушките е че ще е трудно манифактурното пройзводство... :) Но пък една проста сметка... Ако годишно "употребявам" 20 крушки, това прави 200 за следващите 10 години - при такова количество би следвало да договоря поне на 0,5лв. за по маркови - ебах га па да не набутам 100 кинта и да се запася :) Това е цената на 10-15 "еко" OSRAM крушки в крайна сметка, дето ще ги избуша за 1-2 години.

Ето едно поле за инвестиции :)

Вто Дек 09, 2008 12:43 am
Профил ICQ

Мнение 
И аз мисля да се запася, като му дойде времето. 100 ватовите крушки не интерисуват. Пък дано до тогава мина директно на светодиодно осветление :rolleyes: .

Вто Дек 09, 2008 2:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да бе, мечтайте си за светодиодно осветление :wink: , поне още 10г. ще трябва да се копа в тази посока докато изкопаят нещо свястно и практично. Иначе за мигалки за дискотеки стават. Така че поле за действие има, само копачи трябва да се намерят.

Цецо, ако съм на твое място ще инвестирам в газени ламБи, лесно се ремонтират, даже и в домашни условия може да се произведат :D

Вто Дек 09, 2008 5:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мирише. А горивата нема вечно да са ниски. :)

Вто Дек 09, 2008 8:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
¶ написа:
Да бе, мечтайте си за светодиодно осветление :wink: , поне още 10г. ще трябва да се копа в тази посока докато изкопаят нещо свястно и практично. Иначе за мигалки за дискотеки стават. Така че поле за действие има, само копачи трябва да се намерят.

Цецо, ако съм на твое място ще инвестирам в газени ламБи, лесно се ремонтират, даже и в домашни условия може да се произведат :D

Защо мислиш така, вече има не малко светодиодни осветителни тела, имаи БГ фирми които произвеждат и изнасят, не говоря за специализирани ОЕМ решение като моето, а за крайни продукти, осветителни тела.
Освен това все повече и повече се позлват, сега гледах при един мой клиент с това му осветяват, целия хол и антре са осветени само със светодиоди, и то доста примитивно направено. Аз мисля че нее късно а е съвсем време.

Вто Дек 09, 2008 8:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Защо мислиш така, вече има не малко светодиодни осветителни тела, имаи БГ фирми които произвеждат и изнасят, не говоря за специализирани ОЕМ решение като моето, а за крайни продукти, осветителни тела.
Освен това все повече и повече се позлват, сега гледах при един мой клиент с това му осветяват, целия хол и антре са осветени само със светодиоди, и то доста примитивно направено. Аз мисля че нее късно а е съвсем време.

Ако трябва да заместя една класическа 100W крушка с нажежаема жичка трябва да имам сфера от светодиоди, което като консумация ще дойде колко лампа с нагреваема жичка. Най големия ъгъл който съм срещал по спецификации е 120° за светодиод. Отделно изчанчените корпуси, почти никой производител не предвижда една дупчица на корпуса, че да закачиш радиаторче, или да подложиш отдолу. А си пекат, 3W диод, като го затвориш в кутишка и започва да грее. Като добавим и високата им цена, примерно тук вече има светодиодни крушки, 10W мисля, $35 без ДДС, значи за тавана ми трябват поне 10-15 такива, което си е бая сума. Светлината им на светене е много далеч от дневната светлина. В същото време слагам две ECL лампи по 27W и постигам същото осветление за $7. Та това са ми доводите. За декоративно осветление, за автомобилни крушки, по дискотеки може, но за нормално осветление, каквото има във всеки дом, са си доста далечко от истината.

Вто Дек 09, 2008 10:09 pm
Профил WWW

Мнение 
Рискувам да сгреша , но първите "бели" светодиоди се появиха преди не повече от 15 години и тогава единият с миливатова мощност струваше от порядъка на 100 и повече долара. Говореше се, че ще се използват най-вече във фотометрията.
Сега на пазара е луда надпревара, стандартизация още няма, много малки фирми асемблират осветителни тела със светодиоди. Toва ще е докато някой голям реши, че е дошъл моментът и реши да въведе ред и да започне да залива пазара с готови и по-евтини решения. Ще поживеем още малко и ще видим...

Вто Дек 09, 2008 10:27 pm
Профил

Мнение 
Пирев, за ъгъла си прав, но релано в коко от телата се иска голям ъгъл на светене, и в колко това е просто поради спецификата на крушката. У нас 90% от осветлението е с лунички, те могат без проблем да се заменят със светодиоди без да има промяна в ъгъла на излъчване. Също така в много други случаи са приложими, много често индиректното осветление е за предпочитане пред директното.
Относно охлаждането, при различнит епроизводители има различни подходи, повечето монтират светодиода на достатъчно голяма подложка която може да се охлажда лесно. За по малките корпуси също не е толкова проблемно, разбира се е въпрос на дизайн. В момента оптиката която се продава и произвежда стандартно струва повече от самите светодиоди, което всъщност оскъпява някои решения. Тук въпросът е че при сериийно производство тази оптика ще е част от балона на лампата, аз си го предсавям тип луничка, или с подобан диаграна ма излъчване, разбира се с изпозлване на фасетна оптика което ще поевтини детайла. В момента всички оптични детайли които съм виждал са рефракторни, въпреки че са изработени от пластмаса и цената им като себестойност трябва да е около 4-5 цента, най-вече заради материала който се използва.
Като сравнявам една от луничките които см монтирал с един от светодиод от 1 В ми се струва че 3 по 3 Вт биха заместили без проблем тази луничка.
Не съм гледал какви са цените на големите производители, като Philps и Osram би трябвало да имат светодиодни лунички, но не с обикновени сетодиоди а с високояркостни и подходяща оптика. По едно врме се чудех дали да не направя нещо подобно, но не виждам особен смисъл, ако се появи пазар реален, няма никкакъв шанс за конкуренция с някой от големите, а като инвестиция са си пари в оборудване.
Все се каня д апусна еидн от тия моите панели да свети целия да видя колко ще освети.

Вто Дек 09, 2008 11:55 pm
Профил

Мнение 
По данни от производителите /търговците, излиза ,че LED-a е 2 пъти по-ефективен от ЕСЛ (отношението Лумени/Мощност). Тогава би трябвали 10W LED = 100W крушка, но дали наистина е така? Гледах едно бяло светодиотче от фенерче - кристала му е изнесен почти на повърхността на диода, а челото е плоско. Та това нещо като му се махне рефлектора свети във всички посоки напред и настрани и осветява доста равномерно , естесвено с много малка мощност. Но ми се струва ,че без проблем с подобен тип конструкция може да се постигне равномерна осветеност на цялото помещение, още повече ,че почти винаги се ползват повече диоди които могат да се насочват в желаните посоки.

Сря Дек 10, 2008 12:38 am
Профил

Мнение :)
ji4ka написа:
По данни от производителите /търговците, излиза ,че LED-a е 2 пъти по-ефективен от ЕСЛ (отношението Лумени/Мощност). Тогава би трябвали 10W LED = 100W крушка, но дали наистина е така? Гледах едно бяло светодиотче от фенерче - кристала му е изнесен почти на повърхността на диода, а челото е плоско. Та това нещо като му се махне рефлектора свети във всички посоки напред и настрани и осветява доста равномерно , естесвено с много малка мощност. Но ми се струва ,че без проблем с подобен тип конструкция може да се постигне равномерна осветеност на цялото помещение, още повече ,че почти винаги се ползват повече диоди които могат да се насочват в желаните посоки.

Абе за стая със светодиодите не е по добре от луминисцентно и едва ли е по икономично ако искаш да ти е светло навсякъде с изпълнение на 1 или най много 2 места.
Иначе мога да ти кажа тук в долната земя на всеки светофар вместо крушка са боцнали по 100 диода и свети далеч по силно от такива с обикновенна крушка, и да изгорят 5 светофара продължава да си свети и то добре. Даже забелязах че и на камиони и автобуси и къде ли не им слагат мигачи стопове със светодиоди и интересно че много силно светят, дали защото са малко по насочени 8O
Абе всяка жаба трябва да си знае гьола, та в тоя ред на мисли не може навсякъде да ги нацвъкаш светодиодите :roll: :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Дек 10, 2008 2:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 241 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Следваща