| Автор |
Съобщение |
|
atoro
Ранг: Минаващ
|
 Температурен сензор LM335
Някакви идеи и споделяне на опит за това как да оформя нещо като кожух за LM335Z (TO-92 Plastic Package), за да се превърне в завършено изделие, като темп. сензор. Работен интервал -20 ... +100 C deg; работна среда въздух/вода, вкл. външни климатични условия.
10x
|
| Нед Дек 07, 2008 11:48 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: Температурен сензор LM335
http://www.microsyst.net/products.php?i ... g_id=0&c=3 , купувал съм такива кожуси 2005г. от МикроСист, заливаш си тръбичката
( моята я заляха със смес, подобна на тази, която ANG използва за заливане на трансформаторите си ), под капачето има достатъчно място да сложиш платка с клеморед, трансмитер, захранване... Не си спомням точната цена, ни ми се върти нещо от 30-40лв. за кожух. В такъв кожух няколко LM335Z работят вече 3-та година.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Дек 08, 2008 6:09 pm |
|
 |
|
atoro
|
благодаря!
съвет от къде да намеря такава полимерна смола за запечатване?
|
| Пон Дек 08, 2008 11:36 pm |
|
 |
|
spas92
|
епоксидна смола няма ли да свърши работа. доста е усточива стига да не повреди нещо/...
|
| Вто Дек 09, 2008 12:05 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Абе някой знае ли дали някъде в София не се продава от тоя материал, който ползва ANG?
И на мен ми трябва за същата цел, ама не ми се ходи за един килограм чак до Пловдив. А е много хубав, че е топлопроводящ, за разлика от епоксидната смола.
|
| Вто Дек 09, 2008 12:22 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Не се въздържах... Мноого съм си играл с подобни щуротии и предупреждавам: чакането докато сондата изравни температурата с околната е адски изнервящо! Най-важното е да е свързана към тъъънки жици които по възможност да не са медни.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Дек 09, 2008 12:57 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Знам, Бестимекс, продават всякакви компауди за електрониката, както може да се сетиш за 99% т тях се чака доставка, но такова като за трафове може и да имат. Самите смоли са ралзични, според приложението, средата, това какво се залива и какви механични свойства очакваш. Сега може би ще купувам някакви количества, още не знам от къде, принципно съм вземал ей от тук http://www.efi-polymers.com/ ама беше една разправия доато мине митница, не знам за къв чеп ми искаха двойна употреба, та по добре от някоя БГ фирма те да му мислят, или вносителя нейде из ЕС-то
|
| Вто Дек 09, 2008 1:31 am |
|
 |
|
atoro
|
не разбирам - защо сързващите проводници трябва да са НЕ-медни, тънки и какво общо има това с реакцията на датчика?
може би за да не отвеждат топлината, като радиатор?
|
| Вто Дек 09, 2008 12:17 pm |
|
 |
|
atoro
|
мисля си за лакиране, като основна изолация. но трябва да е нещо, което да не е агресивно към пластмасата на корпуса и изолацията на проводниците, а и да издържа на посочените температури и УВ радияция?
|
| Вто Дек 09, 2008 12:30 pm |
|
 |
|
sthx
|
Бестимекс е софийска фирма.
http://www.bestimex.net/offices.php?sid ... n=show_all
Проблемът е, че опаковките за тия материали (това са слиликони) са големи. На мене скоро ще ми трябва силикон за заливане на печатни платки и се чудя от къде мога да намеря по-малки опаковки.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Дек 09, 2008 2:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
И аз да питам, за нещо подобно - търся малка капсула, с прозорче отгоре за датчик за осветеност.
|
| Вто Дек 09, 2008 4:32 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Да си допиша де, вчера не казах всичко щото имах спешен случай (жената  :
Да, свързващите жици са радиатор и определят времеконстантата.
Навремето запоих микроскопичен диод към ЗЛАТНА обвивка - целта бе бързо замерване в агресивни среди. Останалото бе тефлон. Обаче не го свързах с подходящи жици и се чакаше 2-3мин. до замерването а това го направи неизползваем.
Тези дни срязах датчика на бавен стандартен термометър (терморезистор в пластмасов ТО-92), поошкурих го малко и в компанията на най-евтината термопроводяща паста го пъхнах в месингова тръбичка от повреден термостат. Свързах го с мнооого тънки медни жички с двойна термоизолация. Единствено голата термодвойка го бие по скорост.
За "затапване" използвам полиуретанов "силикон" - адски е устойчив и траен. Пък и е мек - няма да "експлоадира" от температурните разширения. За да не е грозно слагам малко термошлаух на мястото на свързването. Свързващия кабел е силиконов 2х1кв.мм. щото нямам по-тънък.
Разбира се това не решава въпроса с кутийката.
Edit - atoro отдолу. Наистина малко неточно описах: Тръбичката е около 20см (от термостат). Термодатчика е в единия край а кабелът в другия. Между тях има жички-косъм в силиконова изолация от кабел и стъкловатена шлаухка.
Месинговата тръбичка се оказа добра идея: топлопроводяща е но не прекалено. Ако искам да усредня температурата (напр. на съд с вода върху нагревател) използвам медна тръбичка. В хладилната техника има богат избор на размери. Единият край запушвам със специализиран твърд припой ама може и с калай.
_________________ Тя простотията по хората ходи
Последна промяна bongo-bongo на Пет Дек 12, 2008 12:44 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Дек 09, 2008 11:58 pm |
|
 |
|
atoro
|
2x1 кв. мм - какво му е тънкото на този кабел... ? 
|
| Чет Дек 11, 2008 9:52 pm |
|
|