Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
кога се смазва с масло и кога с грес? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Toва, че моторът трябва да е изнесен е ясно, но пак остава проблема с лагеруването.
За сега съм малко в страни от тая задачка. За инсталация за дървени въглища е проблемният вентилатор.

Скоро разглеждах 3 киловатова вентилаторна кутия (нали работя в сервиз за професионална техника). Станало пожар в заведението и умникът пуснал вентилацията да излезе пушека =D> Всичко беше майка плаче, грамофон... дори турбината още малко да почне да пръска разтопено желязо но на мотора нищо му нямаше защото перката му за охлаждане загребва хладен въздух.
Исках да кажа, че подобни системи не работят с перка а с турбина която засмуква в центъра и изтласква към периферията, ако се налага се заформя кутия с отвор за изход. Тази турбина е закрепена директно към мотора на недълга ос. Моторът е разположен зад изолираща преграда (понякога и двойна с уплътнител на "дупката") и си има собствена вентилираща перка.
Мисълта ми бе, че няма нужда от допълнително лагеруване и високотемпературни греси.

Нед Дек 07, 2008 12:59 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Aми сега с един колега имаме проблем - необходим е вентилатора, който да може да работи до 800 градуса. :cry:

мислиля си, че при тази температура би могло да се сложи газов ежектор (инжектор) който няма движещи се части.

Нед Дек 07, 2008 1:57 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Toва, че моторът трябва да е изнесен е ясно, но пак остава проблема с лагеруването.
За сега съм малко в страни от тая задачка. За инсталация за дървени въглища е проблемният вентилатор.

Лагерите също ще се изнесат по-далеч от температурата. Има доста решения. Подобни изпълнения сме правили с частична тефлонова ос-метална, тефлонова и пак метална, която е навън. Лагерите на втората метална ос един до друг-два. Тефлонът рязко намалява топлообмена. Оставя се малък отвор, откъдето влиза оста и където ще има малки загуби, но зависи от изпълнението. Друг вариант е лагерното тяло да се направи с воден кожух и да му се пусне водно охлаждане. При всички случаи, обаче между лагера и камерата с висока температура трябва да се постави тефлонов буфер(втулка), която да намали обмена.

Нед Дек 07, 2008 2:38 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Най ми хареса идеята за тефлона! Него дори в готварските печки за до 350 градуса не го слагат...
Както казах: турбината взема от центъра и хвърля към периферията, т.е. няма нужда от драконовско уплътняване. По-важна е термоизолацията и охлаждането на мотора а ако толкова ви е страх: сложете му верижна предавка :)
Все пак съм видял как го правят големите а те не си играят на наука...

Едит: ся се сетих, че дискчето-перка поставено между двете термоизолиращи прегради играе по-скоро ролята на радиатор а не на уплътнител. А недоброто уплътнение е от полза защото осигурява притока на хладен въздух.

Нед Дек 07, 2008 3:48 am
Профил

Мнение 
За тефлона: Не съм сигурен ЗАЩО не го слагат, обаче... Единственият проблем мился, че е цената. А и керамиката си е по-сигурна за там. Единствено се внимава да не попада директен пламък на него. Иначе е сигурен до около 450-500 градуса. Предвид, че остава НАВЪН, бих се обзаложил, че няма проблем... Сега се сетих, че ползвахме някакъв тефлонов метериал с примеси, но не си спомням какъв...

Нед Дек 07, 2008 3:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз написах в гугъла "тефлон+температура" и 6-я резултат е "Тефлон (политетрафторэтилен)" - http://matins.ru/obzor_teflon_ptfe.php където ме уверяват, че максимално възможната температура на топене е 340'С и затова го ползват до 260'С.

Пон Дек 08, 2008 7:01 pm
Профил

Мнение 
Да, прав си за температурата. Тези 450-500 градуса са по Фаренхайт, което е колкото казваш в градуси по Целзий. Стъклотефлонът е с 50-тина градуса подобрен вариант, но при това положение тефлон не е подходящ материал, защото дори да издържи(ако нагряването пада по оста), ще работи при границата на променяне на свойствата си. Ще отворя една професионална фурна с вентилатор тия дни и ще напиша как е решено там.

Чет Дек 11, 2008 12:08 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2