Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
въпрос за 7 сегментни LCD 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение въпрос за 7 сегментни LCD
Някой занимавал ли се е със ЛСД дисплейчета като тези на калкулаторите или ръчните часовници, които нямат контролери, а са само едно стъкълце :). Ако някой има идея как се управляват нека да свирка. Ако дадете и някакво инфо ще съм много благодарен.

Нед Сеп 25, 2005 10:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Със специализирани контролери (AY0438 например) или със процесори с вграден такъв - MSP430F449 например. Общо взето - трябва ти специализиран хардуер 8) .

Нед Сеп 25, 2005 11:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много лесно се управляват; имаш избор на специализиран чип ( например HT1621 на Holtek, доскоро го имаше в Комет) , контролер с вградено LCD управление, обикновен контролер с повечко изводи или обикновен контролер с малко изводи и външни преместващи регистри. Общия електрод се клати с честотата на опресняване на дисплея, ако даден сегмент трябва да "свети", то на него трябва да осигуриш напрежение в протифаза на това на общия електрод, този който "не свети" пък има напрежение във фаза с това на общия електрод. Ако имаш повече от един общ електрод ( мултиплексирани ) , формата на сигналите е малко по-сложна, но пак не е трудно да се направи с подръчни средства. Примерно ако имаш 2 общи електрода, използваш 4 изходни крачета, като 2 по 2 крачета ги свръзваш с по 1 резистор от 1к, общата точка на резисторите ти е единия общ електрод. А бе най-добре виж следното AN на MicroChip: http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 00563c.pdf
Лично аз предпочитам да използвам външни регистри, защото много лесно се опроводява, не е задължително да ти са подредени сегментите по изходите на регистрите. Регистрите са евтини, освен това ако се ползва батерийно захранване имат нищожно малка консумация в сравнение с повечето LCD контролери. Ако е мултиплексирано LCD-то става малко по-сложен софтуера,но с малко повечко старание става и за по-малко от 1 ден.

Нед Сеп 25, 2005 11:21 pm
Профил WWW

Мнение HT1621
¶ написа:
Много лесно се управляват; имаш избор на специализиран чип ( например HT1621 на Holtek, доскоро го имаше в Комет) , контролер с вградено LCD управление, обикновен контролер с повечко изводи или обикновен контролер с малко изводи и външни преместващи регистри. Общия електрод се клати с честотата на опресняване на дисплея, ако даден сегмент трябва да "свети", то на него трябва да осигуриш напрежение в протифаза на това на общия електрод, този който "не свети" пък има напрежение във фаза с това на общия електрод. Ако имаш повече от един общ електрод ( мултиплексирани ) , формата на сигналите е малко по-сложна, но пак не е трудно да се направи с подръчни средства. Примерно ако имаш 2 общи електрода, използваш 4 изходни крачета, като 2 по 2 крачета ги свръзваш с по 1 резистор от 1к, общата точка на резисторите ти е единия общ електрод. А бе най-добре виж следното AN на MicroChip: http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 00563c.pdf
Лично аз предпочитам да използвам външни регистри, защото много лесно се опроводява, не е задължително да ти са подредени сегментите по изходите на регистрите. Регистрите са евтини, освен това ако се ползва батерийно захранване имат нищожно малка консумация в сравнение с повечето LCD контролери. Ако е мултиплексирано LCD-то става малко по-сложен софтуера,но с малко повечко старание става и за по-малко от 1 ден.

И аз ще се пробвам да подкарам такова сегментно индикаторче, купих си за него pic16f916 но май се оказа че индикатора има само един общ COM1 на 1 и 40 крак и не ми достигат крака на пика, затова ще пробвам с HT1621. Дано да стане - вече и нарисувах с маркера една платка за пробата, и учудващо стана, но доста взиране беше с това SSOP :) :oops:

Прикачени файлове:
PCB LCD4.jpg
PCB LCD4.jpg [ 1.16 MiB | Прегледано 1839 пъти ]
PCB LCD2.jpg
PCB LCD2.jpg [ 1.06 MiB | Прегледано 1834 пъти ]
PCB LCD1.jpg
PCB LCD1.jpg [ 1.35 MiB | Прегледано 1846 пъти ]
Съб Ное 29, 2008 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Баси и що го усука така ?

Нед Ное 30, 2008 9:58 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: HT1621
Silence написа:
... Дано да стане - вече и нарисувах с маркера една платка за пробата, и учудващо стана, но доста взиране беше с това SSOP :) :oops:

Прилича на сериозно геройство, SSOP на ръка с маркер не бях виждал.
Май е 0.65мм стъпка? 0.5мм е кошмарно за доработка и на хубава платка
със солдър маска и т.н...., но като гледам направеното вече май и това не
би те спряло :-), впечатлен съм.

Какво следва? Маркера и 0.8мм стъпка BGA?.... (е това би било за книги
с рекорди, ако SSOP-а не се класира чак за там :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Ное 30, 2008 1:55 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Баси и що го усука така ?

оствил го е на autoplace ;-)

Нед Ное 30, 2008 4:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Silence

Ако не е тайна, какъв маркер ползваш, и с кво разяждаш платката после?

Вто Дек 02, 2008 10:09 pm
Профил ICQ YIM

Мнение :)
Sharky написа:
@Silence

Става с перманентни маркери има доста тънки , разяшждане с железен трихлорид или нещо по модерно ако намериш но не и с киселини !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Дек 03, 2008 12:50 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Мерси за идеята с маркера! Не знаех че издържа. Аз имам супертрайни и тънки Mitsubishi oil based... А по-нежно от трихлорида е смес от син камък и готварска сол с капната солна киселина (или лимонена :)

КЪСНА ПОПРАВКА, да не флудвам темата, де:
Що бе? Перхидролът ако е пресен е най-доброто. Забравих само сярна киселина ли му се капваше или само със сол минаваше... Но ми се струва че ще съсипе по-обикновен маркер.
Иначе благодарих за идеята защото ме подсети: използвах повърхностен монтаж преди още да има елементи за такъв - просто закривявах подходящо крачетата и ги запоявах към площадките. Спестяваше ми дупченето. И след като става с маркери, т.е. да не се цапам с асфалт и да се тормозя с изчанчени писци няма защо да си играя га опроводявам картонени или универсални платки.

Последна промяна bongo-bongo на Съб Дек 06, 2008 5:10 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 05, 2008 1:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Мерси за идеята с маркера! Не знаех че издържа. Аз имам супертрайни и тънки Mitsubishi oil based... А по-нежно от трихлорида е смес от син камък и готварска сол с капната солна киселина (или лимонена :)

:wink:

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... FF&start=0

Пет Дек 05, 2008 1:25 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
bongo-bongo написа:

мдамм,
чукни и две яйца и бавно разбърквай на тих огън 10минути :)
сол на вкус... ;)

Пет Дек 05, 2008 9:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Flood: Виж по-горе! :D

Съб Дек 06, 2008 7:08 pm
Профил

Мнение Re: HT1621
tgi написа:
Silence написа:
... Дано да стане - вече и нарисувах с маркера една платка за пробата, и учудващо стана, но доста взиране беше с това SSOP :) :oops:

Прилича на сериозно геройство, SSOP на ръка с маркер не бях виждал.
Май е 0.65мм стъпка? 0.5мм е кошмарно за доработка и на хубава платка
със солдър маска и т.н...., но като гледам направеното вече май и това не
би те спряло :-), впечатлен съм.

Какво следва? Маркера и 0.8мм стъпка BGA?.... (е това би било за книги
с рекорди, ако SSOP-а не се класира чак за там :-) ).

Здравей tgi,
благодаря за добрите думи :) наистина доста играчка е, но ми е по-приятно с маркера пред запояване на снопчета от жички на универсална платка. Всъщност това ми е 3-тия чип със толкова дребна стъпка който се уча да запоявам - първото беше сензорче TCN75 във 8-Pin MSOP корпус, след него FT232R SSOP-28, и сега този HT1621 48-pin SSOP.
Честно казано малко на шега се пробвах но и трите работят. LCD индикатора го инициализирах и сега светкам и загасвам сегментите всяка секунда. Имах малка недомислица с която се борих в програмата , но си разбрах грешката при WRITE Mode (Successive Address Writing) при приключване на трансфера и сетване на /CS трябваше да си сетна и DATA линията. Един команден ред но ми отне доста време в експерименти.

А BGA не са ли за двуслойни платки?

Сря Дек 17, 2008 11:49 pm
Профил

Мнение 
Sharky написа:
@Silence

Здравей Sharky,
маркера който ползвах е Schneider OHP S Permanent 220 -> 0.4 mm, един приятел ми беше препоръчал Шнайдер-ите за тази цел. На неговия плотер преди нарисувахме с такъв две платки за моя усилвател.

А ецването с железен трихлорид. Имам и някаква киселина не си спомням каква беше - опитах и с нея но тя е доста агресивна и вдига и маркера накрая.

Сря Дек 17, 2008 11:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]