Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
LED na DVD 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение LED na DVD
Здравейте,
Имам едно неработещо ДВД от лаптоп и си викам - дай да разглобя. Хммм ... разглобя не е точната дума, защото се наложи да играе ножа, но това е друг въпрос. Извадих му диода и го гледам - ми той е с 6 извода ?! Не мога да намеря нито принципна схема на ДВД-то, нито модела на диода - нищо. Интересува ме описанието на изводите. Доколкото знам СД-тата използват инфрачервен лазер, а ДВД-тата използват червен (не съм сигурен, просто мисля, че съм го чел или чувал някъде). А това е само с един. Възможно ли е този диод да рабори в два режима, както например многоцветните диоди и къде какво се подава?

П.С. Инфрачервените диоди се виждат на камерата на телефона, но само когато са насочени към нея, а инфрачервените лазери? Дали ще се вижда лъчът?

Вто Окт 28, 2008 10:02 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
В пълно заблуждение си. И СД и ДВД ползват червен лазер. Разликата е в мощността на лъча и точността при фокусиране. Поради тази причина лазерният диод е един. Друга песен е, ако устройството е и писач - тогава има два диода, единият от които с достатъчна мощност да прогаря записа в празните дискове.
В твоя случай със шест крачета ... ти да не си извадил фотоматрицата !? Има разлика.

Сря Ное 26, 2008 2:06 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
А как тогава (в случая с един светодиод) става номера той да свети с различна дължина на вълната, защото двд и цд са с леко различаваща се такава. И това може да се види като сложиш калпав диск в отворено двд и го пуснеш. Вижда се как първо проверява дали е цд, опитва се да фокусира, после сменя "цвета" и пак опитва да фокусира.

Сря Ное 26, 2008 4:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Малии, като чета направо се хващам за главата. Има интернет, вземете да прочетете малко.

CD - лазер на ~ 785 nm, мощност при четене - 0.7mW, мощност при писане - варира в зависимост от скоростта и режима на запис.
DVD - лазер на 635-650 nm, мощност при четене - 0.7mW, мощност при писане - варира в зависимост от скоростта и режима на запис.

т.е. два отделни диода, но може да са корпусирани в един. Обикновенно един лазерен диод има три извода ( има вграден мониторен фотодиод), а от там има различни схеми на свързване вътре - общ катод, общ анод и т.н.

Сря Ное 26, 2008 6:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Амчи нали това и аз казвам ама с други думи... Кое как е направено не знам, но знам че са различни, а и съм го виждал. Много готино се вижда през диска. Ама после ...

Чет Ное 27, 2008 6:23 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]