Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
На таблото вкъщи: имате ли "диференциално реле"? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение На таблото вкъщи: имате ли "диференциално реле"?
Диференциалното реле за пръв път го видях в Чужденеция и то не в къща. Идеята е да не те убие тока, т.е. ако токът идващ от фазата не е равен на тока през нулата се изключва. При трифазното е по-сложно ама аз за вкъщи говоря.

Аз имам добър рефлекс към токовете обаче ако ме друсне по-яко релето ме изпреварва. В сервиза такова реле върши основната работа: открива повредата в уредите преди да почне да гърми (обаче тук сме на 3и жици, земята е независима за всяка сграда).

Заради любопитството на малкия Бонго днес сложих такова вкъщи. Изключва при 30мА разлика (10мА се смятат за безопасни а 100мА убийствени). Струва майка си и баща си ама не е по-скъпо от човешки живот нито от нова пералня напр.

Чет Ное 20, 2008 10:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: На таблото вкъщи: имате ли "диференциално реле"
bongo-bongo написа:
Диференциалното реле за пръв път го видях в Чужденеция и то не в къща. Идеята е да не те убие тока, т.е. ако токът идващ от фазата не е равен на тока през нулата се изключва. При трифазното е по-сложно ама аз за вкъщи говоря.

Аз имам добър рефлекс към токовете обаче ако ме друсне по-яко релето ме изпреварва. В сервиза такова реле върши основната работа: открива повредата в уредите преди да почне да гърми (обаче тук сме на 3и жици, земята е независима за всяка сграда).

Заради любопитството на малкия Бонго днес сложих такова вкъщи. Изключва при 30мА разлика (10мА се смятат за безопасни а 100мА убийствени). Струва майка си и баща си ама не е по-скъпо от човешки живот нито от нова пералня напр.

Така и така си почнал, колко струват казваш майка му и баща му ?

Чет Ное 20, 2008 11:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пи, на етикета пише 50евро обаче ние тук сме малко село, всеки за всеки знае и нещо му дължи... Излезе ми 35евро заедно с бушон 20А и дреболии...

Забравих да кажа, че е електромеханично, без грам електроника.

Чет Ное 20, 2008 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Пи, на етикета пише 50евро обаче ние тук сме малко село, всеки за всеки знае и нещо му дължи... Излезе ми 35евро заедно с бушон 20А и дреболии...

Забравих да кажа, че е електромеханично, без грам електроника.

То няма и нужда от електроника, един трансформатор с 3 навивки и реле

Чет Ное 20, 2008 11:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Шуко и просвета
Малко офтопик, но виж дефектнотоковата защита ... http://www.schuko.hit.bg/el-prosweta.htm

Пет Ное 21, 2008 12:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Въобще не е офтопик, аз не знам к'во е дереджето в БГ. При стара инсталация в която нулата е пусната и за маса в шукото ще оставате без ток всеки път когато корпусът на електроуред допре до нещо истински заземено.

Пет Ное 21, 2008 1:30 am
Профил

Мнение 
bongo-bongo написа:
Въобще не е офтопик, аз не знам к'во е дереджето в БГ. При стара инсталация в която нулата е пусната и за маса в шукото ще оставате без ток всеки път когато корпусът на електроуред допре до нещо истински заземено.

И утечка в бойлера стига. :wink:
Ми точно това е дереджето сигурно за 90% от жилищата в бг. За новите вече ги задължават да са 3-проводни. Обаче скоро не съм чувал за убит от ток вкъщи. Но виж за утепани от гръмнали парна и камини вече съобщават всяка седмица - пряк резултат от енергийната политика на правителството и ЕС.

Пет Ное 21, 2008 1:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Слагам на всеки кръг (евентуално без осветлението) такива защити. Не са чак толкова скъпи.

Пет Ное 21, 2008 2:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За трифазна система си има специално направена такава.Скоро поставях една такава на едно джакузи.

Пет Ное 21, 2008 3:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]