Отговори на тема  [ 16116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Лошото е че на фона на тия сега ние сигурно сме били като херофимчета. В крайна сметка не првехме кой знае какво, верно е имаше часове в които основно се играеше комар, но това си беше защото учителя му бе все тая. Сигурно сме бягали от часове, сигурно сме се и посбивали .. то всъщност си се биехме често, но пък сутринта се биехме, следобяд ритахме а а другия ден бяхме първи приятели .. до следващото посбиване, ама не помня някой да е умрял от това. То ние и като по големи си се биехме те така по приятелски .... пиеше се .. но не помня и много стигнали в токсикологията, всеки пиеше колкото може, а не колкото мисли че може ... и трева се пушеше, аз лично ненавиждам тревата, но като цяло не мисля че има нещо лошо в това. Хората около мен го правеха по скоро за кеф не щото е модно, имаше и по твърди неща, но малцина ги ползваха. Имаше девойки които ходеха с всички от копанията, но не се озоваха след това на магистралата или на някоя витрина, някои от тях даже в момента са педагози, учени .... аз мисля че се справят не зле. Учениците учеха защото така се искаше от тях, сега като че ли осъзнават че добрите оценки дават предимство, но в същото време ефекта от ученето им е нулев. Аз не съм бил отличник никога, май и никой от кампанията в която съм бил, но имам чуството че всекиот нас знае много повече колкото тези отличници завършващи сега. Много хора от компанията четяха, аз също но тогав ане ми беше интересна художествената литература а основно техническата. Интересно е как хора които сега ако ги видиш ще помислиш егати пияндетата сигурно една книга не са прочели, а всъщност са прочели повече книги отколкото цели випуски от сегашните взети накуп. Имахме си интереси и си ги следвахме, сега интереса са парите ... та не знам .... правил съм глупости много, знам кога съм заслужилноя си и кога не, но нямам никакви лоши спомени от учителите си. Виж полицаите са друга работа, колкото на биеха съвсем заслужено, 10 пъти повече ни биеха за нищо или поне се опитваха ..... Сега си спомням бях сигурно 5-ти клас . не знам, майка ми екакто писах е учителка, та идваха нейни колежки. И много ясно си спомням как една вечер нещо се разправяха за Металистите .. това едно време беше лоша дума, мйака ми по принцип е доста либерална, но поня как едн анейна колежка преукрасяваше нещата, и после как ме поучаваха да внимавам ... естетсвено майа ми не знаеше че точно тия дето така ги обсъждат и с такъв страх и погнуса говорят за тях ги познавам, имах съсед с 8 години по голям, та от малък все по такива сбирки се набутвам. Та идетяа ми беше как тогав аобществото отхвърляе определени групи, които всъщност не правеха нищо страшно и чак толкова лошо, пушеше се и се пиеше .. и се слушаше упадъчна музика :) И сега ги има, на обществото като че ли не му пука толкова, но не се събират з да си прекарат приятно а по скоро да си покажат чий му е по-голям, и резултатите никога не закъсняват. По наше време като че ли и по по различен начин ставаше доказването, верно че понякога и това кой колко е изпил е ило факт, но помня че тези които добре играеха футбол, в техникума баскетбола беше по модерен а и волейбола, някак с еоткрояваха като ... ак да го кажем по специални, ние като метлаисти по подразбиране си бяхме по-интересни особенно за девойките. Че сме се биели сме го правили, но както казах никой не е стигнал в спешното. Сега се сетих, сигурно беше последния курс в техникум, имахме едно момче от делиормана, явно нещо се беше чавнало и беше дошло с една брадвичка да трепе някаква учителка, интересното беше че за няколко минути се събрахме хора и го разоръжихме ... сега ми се струва че ще бъде оставен да утепе който е решил само за да гледат сеира. В момента има хора с които си правим услуги, а в техникума не веднъж сме стигали добой, но и те са живи, и аз, и всичко е останало само спомен ... сега нещата са някак по извратени. И тогава имаше достъп до оръжие, но никой не решаваше проблеа си като намушка или застреля другия ... сигурно по наше време нашите родители са говорели така за тях .. не знам, о от товакоето баа ми е разказвала за баща ми има усещането че м-у това което е било когато той е бил ученик и това което когато ние сме били няма особенна разлика, но сравнявайки с това сега ми се струва огромна разликата ....май мого се отплеснах

Чет Окт 23, 2008 10:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вината за положението в училищата, е най-малко на децата. В крайна сметка те са суров материал с който се работи. Както го обработиш - това ще получиш.

Относно валутния ни борд - ей по това решение на НС, ще разберете дали управниците имат вяра в борда:

http://www.investor.bg/?cat=5&id=70568

Ако ги гарантират в лева... значи не са сигурни в него...

Пет Окт 24, 2008 9:01 am
Профил ICQ

Мнение 
Това само по себе си е абсолютно безсмислено, който го е предложил според мен по скоро иска да с еизявява отколкото да праив нещо разумно. Нека помислим какво значи това, левовата им равностойност .... към кой момент, когато си ги внесъл .... това е безумие, няма как да стане, а ако стане значи със сигурност има мошенгия. При условие че се предвижда излизане от този фиксиран курс е нормално да не с еприеме такъв закон, дали ще се стринне лева 10 пъти ли само с 10-15% при всички случаи не може да им аподобна гаранция, поне за мен. Ако ги гарантират към момента на фалит на банката, то в този момент е много веротно курсът вече да е фръкнал, тъй че ако е станал 1:10 твоите 50 хил схте са си все 5 хил еур, без значение как ги гарантират. Значи в единият случай се гарантира депозит във валутат ав която е депозиран, който ска дае сигурен да депозира в ЕУР, това си е негово право, да заложат и лимит за еврови депозити. Защот това си е чиста проба спекула. Представи си че махнем фиксираният курс, съссигурност лева ще мръдне, нищо чудно да мръдне малко повечко, тогава това всички които имат спестявания във евро ще имат изгода банките да фалират, видяхте колко малко трябваше за да изправи една доста стабилна банка пред състояние в което да и се алага даправи публично обръщение че няма проблеми. При една промяна в курса банките няма да са толквоа стабилни, и мног опо малко ще им трябва за да фалират наистина, и дали каквито сме си балканци няма да с енамерят хор акоито да решат да пускат слухове за да могат да им фалират банките та да си изтеглят левчетата при изгоден курс. ... тва за мен е простотия, нека си е гарантирано във ваутата на влога, нека ако искат да определят 100 хил лв или 50 хил еур за евровите .. и толкова, от там нататък е въпрос на вложителя. То иначе дай да гарантират и акции ....

Пет Окт 24, 2008 5:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71626
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71620
http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=71613
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71618

Почна филма. Взимайте пуканки и бира и сядайте да гледаме. То друго май не ни остава....

Чет Ное 13, 2008 8:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71626
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71620
http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=71613
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71618

Почна филма. Взимайте пуканки и бира и сядайте да гледаме. То друго май не ни остава....

А за тва ко ще кажеш:

Цитат:
Само ще изброя няколко от последните идеи за харчене, които не само не бяха спрени от увеличените рискове от финансовата криза за България, но някои от тях дори бяха оправдани като "отговор" на финансовата криза:

- 1.2 милиарда лева разходи от бюджетния излишък за 2008 (след решение от парламента)
- 350 милиона разходи от бюджетни излишък за 2008 (без решение на парламента, по закона за устройството на държавния бюджет)
- 300 милиона лева от излишъка за 2008 (без решение на парламента, по закона за държавния бюджет за 2008)
- стотици милиони за финансиране от държавата на спрени от ЕС програми
- 300 милиона лева от държавата за АЕЦ "Белене" (не се отчитат в бюджета, а "под черта")
- 1.2 милиарда лева държавна гаранция по заеми за АЕЦ "Белене"
- 100-500 милиона лева наливане на капитал в държавната Банка за развитие (не се отчитат в бюджета, а "под черта")
- 100 милиона лева годишно за държавни бизнес паркове/индустриални зони (не се отчитат в бюджета, а "под черта")
- 900 милиона лева увеличение на инвестиционните разходи в бюджет 2009
- 400 милиона лева допълнителна инвестиционна програма за 2009
- 700 милиона лева за допълнителни инвестиции през 2009, ако икономиката не се развива добре

Чет Ное 13, 2008 8:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е кво да кажа. Знаеш че симпатизирам на Гошо Ангелов.

Филма явно ще е нещо като трагедия на ужасите.

Чет Ное 13, 2008 8:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами това не е от сега, мои познати згубиха 7 млн за 3 дни и това само от БГ акции, част от тях точно на монбат.

Чет Ное 13, 2008 10:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Борсата я мани, просто я сложих илюстративно, защото се върна 5 години назад. Тя борсата си пада постоянно от 1 година вече.

И май се оказа вярно, че се движи около 1 година пред реалната икономика. Ето почнаха проблемите в пройзводството, съкращенията. Като се съди по това какво и се случи на борсата... лошо, много лошо и се пише на икономиката ако е вярна тенденцията.

Чет Ное 13, 2008 10:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
Лошо е, отдавна тук го говорим, неизбежно е, жалко че и правителство и безнес се правят че това ще ни подмине, но разминаване няма. в същото време правителството май опитва да демонстрира социална политика, че и кремиковциискат да финансират, а то си е обречено. Да се наливат пари в кофа без дъно смисъл няма, според мен е редно работниците да осъзнаят че остават без работа, сигурно най-добрия вариант е цялото кремиковци да се нареже и продаде за скраб, парите може да стигнат за заплатите и някакви компенсации на работниците, ако земята се култивира и продаде може инякоя пара да остане.
Вместо да намаляват % на банките трбва да го увеличават, а не да увеличават гарантираните влогове. Хората вместо да се чудят какво да си купят, по одбре да помислят как да намалят и оптимизират разходите, криза ще има без съмнение.

Засега се говори за съкращения основно в производството, това не е добре, но като почнат да се появяват и купища строители ми е интересно какво става, все пак нямаме кой знае каква промишленост.

Чет Ное 13, 2008 11:23 pm
Профил

Мнение 
Aкциите и имотите са ясни - според мене сега цените им ще станат по-реални , а преди бяха спекулативни. Туризмът е на кантар. Дано само производството не падне много. За торовите заводи съм иненадан от коментара, че сега им е силният сезон. Силният сезон за тях е пролетта -тогава е потреблението и тогава се вдигат и цените на торовете.
Производството ще спадне, ако намалее потреблението в страните, които изнасяме. В момента фирмите, които изнасят за Русия и Украйна имат проблеми. Братушките не могат да плащат. И това е за стратегическа за тях стока - алкохол. :o
Всъщност лошо няма от една неголяма и здравословна безработица.

Чет Ное 13, 2008 11:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Вместо да намаляват % на банките трбва да го увеличават, а не да увеличават гарантираните влогове. Хората вместо да се чудят какво да си купят, по одбре да помислят как да намалят и оптимизират разходите, криза ще има без съмнение.

Ако влоговете не са гарантирани, никой няма да пести пари на депозит. Банките просто ще изгърмят. Затова по цял свят въведоха тая мярка - не за да пазят вложителите, а да помогнат на банките да приберат свободните пари, които избягаха от капиталовия пазар.

От друга страна в това има известен смисъл - ако фалира Кремиковци... ще го преживеем. Но ако изгърми една единствена банка в БГ, ефекта ще е поразяващ.

Пет Ное 14, 2008 9:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Лошо е, отдавна тук го говорим, неизбежно е, жалко че и правителство и безнес се правят че това ще ни подмине, но разминаване няма. в същото време правителството май опитва да демонстрира социална политика, че и кремиковциискат да финансират, а то си е обречено. Да се наливат пари в кофа без дъно смисъл няма, според мен е редно работниците да осъзнаят че остават без работа, сигурно най-добрия вариант е цялото кремиковци да се нареже и продаде за скраб, парите може да стигнат за заплатите и някакви компенсации на работниците, ако земята се култивира и продаде може инякоя пара да остане.
.............

Една от най-смислените идеи, които съм чувал за "Кремиковци" е то да почне да се "самоизяжда" - оборудването на спрените и неефективни производства да се нарязва на скраб и да се преработва в пещите за стомана, а тя да се продава.

Пет Ное 14, 2008 10:48 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тя работата с Кремиковцито е много сложна. По принцип държавата държи 25%. 71% държеше Митал. Останалите 4% ми се губят, вероятно са листвани на борсата.

Митал пуска облигации за 325 млн. евро за да "модернизира завода". Обезпечението е неговите 71%. От тези 325млн. евро - се знаят къде са около 1/3 - разплащани са стари дългове към Булгаргаз, доставчици и пр. Останалите се губят - вероятно си ги е прибрал той и безбройните пиявици около комбината. Облигациите май бяха при 12% лихва ако се не лъжа.Съответно Митал не покрива задълженията по облигациите, и Кремиковцито минава в несъстоятелност. На практика сега собствениците са облигационерите, които държат тези 71%. До колкото си спомням това бяха 4 хедж фонда.

Тук обаче има една много интересна интрига - Жеваго се беше юрнал да изкупува облигациите :) Последно беше успял да придобие май половината. Което ако е вярно, го прави най-голям акционер :)

Отделно се чу, че бай Мангал (Митал) бил сключил застраховка срещу спиране на комбината за ..... 800 млн. долара. Какви са условията и кой е евентуалния луд застраховател обаче... не се знае.

Отделно пък облигационерите (които и да са те) сега обжалват несъстоятелността, защото не ги устройва датата. Имаше някаква врътка, че при сегашната ситуация правата им върху мършата ако Комбината се разкости, са равни на тези на кредиторите (главно държавата). Което не ги устройва и мислят да ни съдят в международен съд. Твърдят че 2005 всъщност завода си е бил в перфектно състояние :) За това обаче нашите главуняци мълчат като задници. И има защо....

По последни данни дълговете към кредитори на Кремиковци са около 1,6 млрд. (ама май ще се окажат над 2 млрд.). Държавата и облигационерите имаха почти паритетни проценти от тоя дълг.

На практика държавата не може нито да закрие, нито да спаси комбината. Реално докато комбината съществува - главната дума имат облигационерите. Ако те решат да го разкостят, те и държавата трябва да си поделят мършата. Въпроса е че ако успеят да извъртят датата на несъстоятелността, ще придобият по-големи права върху мършата и за държавата в крайна сметка ще си остане един четвъртит х.й.

Та затова "държавниците" ни се държат толкоз неадекватно. Те, че са тъпи галоши е ясно, ама и поради тъпотата си нямат много възможности за лавиране, само дето не си го признават, щото ще лъсне тъпотата им. Под държавници разбирам Станишката и Димитров, защото останалите малко или много са в играта, докато тия два глупендера се пържат в тигана :)

Има и една друга мнооого голям врътка с изкупуването на стоманата от държавния резерв за да платят заплатите. Май ще се окаже, че държавата изкупува стомана която не е собственост на Кремиковци, а на Жеваго. Който има съдебно признати права върху нея. И какво се получава:

1. Жеваго ще осъди Кремиковци че е продало неговата стомана. Респективно негативите ще останат главно за държавата като преобладаващ кредитор.
2. ЕС може да ни осъди, защото попълването на резерва трябва да става с конкурс, докато сега това ще се квалифицира като държавна помощ.
3. Въпросната стомана май е долнокачествена и затова Жеваго има търкания за плащането и на Кремиковци.
4. Никой не знае при какви цени се изкупува тая стомана - борсови били, ама най-вероятно са борсови със задна дата, т.е. когато метала беше скъп, а сега резерва може да се напълни с качествена стомана на много по ниски цени.
5. Синдикатите се натискат стоманата да остане на съхранение при тях. Т.е. след време може и да съществува само документално. Точно Кремиковци нашумя с липси от държавния резерв преди време, ама нещата нещо се потулиха. Отделно имам чуството, че и сега половината от тая стомана я няма физически и затова на синдикатите им е притеснено.

Оня ден висшия синдикалист Яначков се изцепи, че сделката е супер изгодна за държавата, защото само след 2-3 месеца държавата можело да я продаде с поне 30-40% печалба :) При което някой му предложи - ами задръжте я тая стомана за 2-3 месеца и изплатете 40% по високи заплати на работниците бе :)

Та положението с Кремиковци е пълна боза. Ако можеше на момента да се закрие - екстра. Ама в момента и това не може да стане. По принцип най-доброто което може да направи държавата е вместо да се грижи как да изплаща заплатите на металурзите е просто да ги неглижира. По принцип тя не е длъжна да им ги осигурява, това е грижа на мажоритарните собственици. Като не им се плаща, те няма да работят и така процеса ще се катализира и агонията ще се финализира по естествения начин. Всяка подобна глупост като тая с държавния резерв, само удължава агонията и товари държавата с нови дългове - по последни оценки между 1 и 2 млн. на ден.

Пет Ное 14, 2008 12:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе става тя каквато става...

http://news.ibox.bg/news/id_30993246
http://news.ibox.bg/news/id_1521373510
http://money.ibox.bg/news/id_1585788168
http://news.ibox.bg/news/id_622276691
http://money.ibox.bg/news/id_1343856642

Пет Ное 14, 2008 2:54 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://forum.investor.bg/viewtopic.php? ... &start=100

С тези се попиках от смях дали не трябва да е в хумор? :roll:

П.П.
Там се чете назад

Пет Ное 14, 2008 3:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 1075  Следваща