Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://news.ibox.bg/news/id_1880480470

опс

Вто Ное 04, 2008 7:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ми това си е работа на германците, добре дошло за руснаците, според мен те нямат нищо против да са стратегически инвеститор, мен ако питате нямат нищо против да бъдат и мажоритарен собственик стига да могат ......за Русия тая централа е важна, не заради нкакви си 2-3 млрд които ще изкарат руските компании, та аз мисля че АЕЦ белене ще се построи и без немците, амен ако питате тези милярди излишък вместо да ходят в социалния сектор и за глупости можеха да платят половината централа.

Вто Ное 04, 2008 8:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не съм убеден че Руснаците са готови да финансират нещо подобно, особенно към настоящия момент. Петрола им изигра мноооого лоша шега, тамън бяха решили, че парите ще текат вечно и те взеха та секнаха. Та сега са го докарали дотам, че Путин да налива пари в Газпром и Лукоил че да не фалират.

Да не мислиш, че информацията за отлагането на Южен Поток е кьорфишек както се опитаха да ни убедят нашите умници. Тц, просто руснаците нямат пари към момента та да почнат да го строят. Та така и за АЕЦ-а. Незнам кой ви излъга, че инвеститорите се изтепват да дават пари за подобно чудо, еле пък в момент като настоящия....

Вто Ное 04, 2008 10:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Май пак ще се наложи някой да прави първа копка на АЕЦ Белене. :D Имам големи съмнения, че руснаците ще дадат пари. Най-добре беше да има западен инвеститор. Така щеше да има все пак някакъв по-сериозен контрол, пък и политически проектът щеше да бъде подпрян.

Преди 2 седмици е имало бизнес среща в американското посолство. Правен е бил и анализ на възможностите за нови производства в България. Наложило се е мнението, че химическият отрасъл е подходящ за нас (като не можем да правим процесори и електроника, или каквото и да е по-технологично :( ) Най-големите опасения са били, че нямаме достатъчно производство на ток. Сега може да изглежда, че ток има достатъчно, но ако се намести някой завод с голямо потребление (Фьост алпине) , нещата ще изглеждат по друг начин. Или обратното - ако няма АЕЦ - няма да го има и другото производство. Нещата са навързани. Все пак е по-добре е да имаме такава мощност.

Вто Ное 04, 2008 10:37 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
АЕЦ няма да има, това мога да ви го гарантирам...

Казвал съм го и пак го казвам, да не стане грешка ;-) Просто няма откъде да дойдат парите...

Сря Ное 05, 2008 9:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
АЕЦ ще го има, въпроса е не от кого, а кога ще се построи :wink:

Сря Ное 05, 2008 5:17 pm
Профил WWW

Мнение 
А аз мога дави кажа че въпросът изобщо не опира до това от къде идват парите и дали ги има, а къде отиват, тази централа вече можеше да е на 50% готова, само че всичко опира до пазарлъци.
А за руснаците аз не бих ги мислил много, петрола пак ще се вдигне, може и да не стане 150 но лошо няма. Имат си и газ, и цяла европа им е в краката, а сещате ли се с тя криза в заадния свят кога ще станат алтернативните на руските газопроводи. Според мен докато не попремине кризата можем да забравим за каквито и да е сериозни инвестиции от запад.

Сря Ное 05, 2008 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
()

Последна промяна на Чет Ное 06, 2008 5:17 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 05, 2008 7:45 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Според мен докато не попремине кризата можем да забравим за каквито и да е сериозни инвестиции от запад.

Демек в следващите 10г. да вадим спестяванията от буркани и дюшеци :wink: Баш сега в мътните води е най-добре да се строи, все ще се излъже някой лапнишаран да инвестира, па после току виж фалирал и му радиоактивЯсали пасивите :wink:

Сря Ное 05, 2008 7:47 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами те себе си не могат да оправят ..... какво да се прави.

Сря Ное 05, 2008 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.investor.bg/?cat=5&id=71246

Пирев е прав, всичко е въпрос на време - 20тина години вече изглеждат като разумен срок за завършванее :):):)

Чет Ное 06, 2008 3:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
мисля че темата е още актуална...

http://money.ibox.bg/news/id_220777998
(в оригинал: http://www.gazeta.ru/business/2009/01/21/2927802.shtml )

Турците отхвърлят оферта $9 млрд. за 4800MW, което прави 1800$ на киловат мощност.

Цитат:
възможно е руската оферта да намалее до $0,15-0,17 за кВт ч, което предполага $1400 за 1 кВт инсталирана мощност, или евентуално $6,7 млрд. за целия проект.

Освен това консорциумът сам си финансира строителството, затова и се фиксира крайната цена за киловат час.

Какво правим ние с Белене?
1) Ние финансираме, или намираме инвеститор.
2) Първоначалната цена беше 2000 евро на киловат мощност, но отсега се говори че ще е поне 3000 евро. Къде са 1400-1800$, къде са 2000-3000 евро?
3) Колко ще е евтин тока от Белене всеки само може да си направи калкулацията...

Пет Яну 23, 2009 4:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
недей с разваля идилията с цифри, бе. Тук цифрите не са важни. Важното е да имаме колкото се може повече блокове, задължително руски и да си мислим че държим съседите си за топките. Кажи на Ганьо че ще сме "Енергиен център на Балканите" и той се подмокря с овчо умиление, цифри не му трябват, а и не ги разбира. Колко ще струва тока, на кой ще го продаваме не от значение.

Всъщност важното е българо-съветската дружба да е върви и лапачницата за Овчаров, Ковачки и другарите зад морето да е подсигурена. Ако трябва ще въведем данък АЕЦ Белене, ако трябва ще задължим всеки да работи безвъзмездно на обекта, но реактори ще има.

Забележи, че даже в една Турция, има много повече информация за ценовите измерения на проекта и то още преди да започне. У нас е подписан и 90% от българите грам идея си нямат колко ще струва, 9.99% (ти и аз) черпим информация от свободни съчинения на медиите, а 0.01% имат бегла представа за цените, ама не съвсем.

Пет Яну 23, 2009 5:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
За нашите цени не са виновни АЕЦ-овете , виновни са нашите тукашни корумписти. Иначе ако си бяха държавници на място сега е момента да им го върнем на руснаците за газовия договор и да искаме смъкване на цените - металите паднаха, нефта се срина, големите западни фирми "огладняха". В това време 2 блокчета са апетитна хапка и за най-големите. Но то не е късно - след изборите налято пътища много. :wink:
Проблема е ,че в нашите цени освен таксата за руснаците влиза и рекета за нашите западни "приятели". То АЕЦ Белене стана като Господ - с два реактора трябва ще нахраним целия свят.
И не посмявайте да имате друг Господ. :D

Съб Яну 24, 2009 11:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На площадката на Козлодуй има разчетни възможности за още 2 блока по 1Г. Даже навремето е започнал процес по лицензиране, който е бил спрян.... заради АЕЦ Белене.

А направете си сметката - вместо да ползваш готова инфраструктура, обучени хора, доказано устойчив терен, ти тръгваш да правиш нови площадки (като преди това разрушаваш старите :)), в земетръсна зона.

Ама как ще подсигурим иначе голямата лапачница? Не 4млрд, а 10 млрд. ще излезе накрая тоя АЕЦ. Щото се строи от Руснаци за Българи.

Ji4ka - разликата между цената за Турция и за БГ, ще отиде директно в джоба на Руснаците (т.е. олигарсите им). Нашите корумпирани педали, ще гушат от поръчките тук в БГ, нали не мислиш че цената която ще платим е това което ще дадем официално на Руснаците :):):) Мисълта ми е че от двете страни на далаверата са се строили лапачите. Не мисли че руснаците са ангелчета, все пак те организират цялото лапане.

Нед Яну 25, 2009 3:26 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 40  Следваща