Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Въпрос??? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос???
Не знам дали точно тук е мястото да попитам колко би трябвало да струва написването на софтуер за управление на светодиоди със ШИМ. Пояснявам : имаме различини на цвят светодиоди, които са наредени така че да осветяват дадена повърхност. Чрез ШИМ-а трябва да се получи осветеност в различни нюанси и с различна яркост. Яркостта на всеки цвят се регулира отделно. Хардуера си е отделно, мен ме интересува колко би струвало написването на такава програма.
Благодаря за коректните отговори предварително.

Чет Окт 30, 2008 7:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Колко са светодиодите и трябва ли всеки от тях да се управлява независимо от останалите?
Това определя броя на ШИМ каналите. Колко бита трябва да е ШИМ-а (честотата предполагам не е критична). Обратна възка па яркост или просто по метода на пробите и успеха/грешките търсим подходящата комбинация. Това" нюанс" как да го разбирам и как се определя (мери). От там идва хардуера, а следователно и програмата, респективно цената.

Чет Окт 30, 2008 9:03 pm
Профил

Мнение 
Ами замислил съм го да е с 3 вида диоди: червени, сини и зелени. Това определя 3 ШИМ канала. Всички диоди от един цвят се управляват от един ШИМ канал. Обратна връзка няма, яркоста се настройва ръчно за всеки канал.Евентуално може да има индикация за зададената яркост в проценти от максималната която може да се постигне за дадения канал, или това си е респективно коефициента на запълване. "Нюанса" не се мери :) той се определя чрез настройка на всеки един отделен канал.:) и се определя от потребителя.

Пет Окт 31, 2008 10:33 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
:idea:
амче що не ползваш диоди с три цвята :?:
и нюанси много мовеш да изкараш и елементире са ти по-малко...

Пет Окт 31, 2008 11:01 am
Профил

Мнение 
Прав си но това не е толкова фатално, пък и на програмата не и влияе по никакъв начин, понеже пак ще има 3 канала които трябва да се управляват. ;) Иначе предполагам че по-добре ще се получат нещата като са в един корпус диодите.
Апропо можеш ли да ми предложиш някъде от където мога да си взема такива диоди но с висока яркост, защото си спомням, че търсих такива но без успех....

Пет Окт 31, 2008 11:08 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
ами да ти кажа от братския китайски народ :)
например вчера ми се ебаваше мишката на лапатопа... и като взех отвертката :) :twisted:
но както и да е.... та тя(мишката) светка в некви зелено, червено синьо и съответните нюанси(демек повечето видими цветове)
и най-вече елемента дето светка е с два извода, а не с три (каквито ги бях виждал два анода и един катод), тъй че с малко повече ровене в нета и по доставчици ще имаш успех

Пет Окт 31, 2008 11:22 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Може да погледнеш и в МТ1 за светодиоди. А и нищо не си споменал за размера на тези светодиоди. Колко големи трябва да са ?

Пет Окт 31, 2008 11:43 am
Профил

Мнение 
Хора отдалечихме се май от темата. Диодите не са ми такъв зор за момента. Исках да разбера за цената на софтуера...
:?: :?: :?:

Пет Окт 31, 2008 11:47 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А ще кажеш ли как искаш да се задават коефициентите на запълване? Ще има ли индикация и бутони за да може да се променят динамично или при самата компилация ще са зададени ? Може и през някакъв интерфейс от компютъра. Просто не си задал всички изисквания, как да ти се каже цена. Не, че има особенно значение процесора, но все пак може и това да кажеш.

Пет Окт 31, 2008 11:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Митак, това което питах аз те пита и Парегов! С ченгел ли да ти вадя думите или просто да забравя темата?
Ти се опитваш да впрегнеш каруцата пред коня.

Най-напред намери светодиодите и помисли как ще постигнеш равномерна осветеност на някаква повърхност с тях.
След това, управлението не е нещо особено. Спокойно можеш да минеш и без контролер поне на първо време - 3 х преобразувател напрежение ток, управляван с потенциометър ти върши работа като начало.

Пет Окт 31, 2008 12:09 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo съсгласен съм че може да не съм описал съвсем пълно изискванията към софтуера, но съгласи се че размера на светодиодите, както и това дали ще са в един корпус нямат отношение към него. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против чуждите идеи, даже напротив.
Сега да дооточним нещата: Коефициента на запълване ще се задава динамично (разбира се) за да може да се променя цвета на светлината. аз си мисля че може да стане с валкодер (в комет ги има като rotary encoder; pdf файла който съм прикачил е описанието му). при натискането се влиза в такъв режим че се задава коефициента на запълване на първия канал чрез въртенето му. При последващото натискане се запаметява този коефициент и се преминава към следващия канал, и така докато се обходят всичките 3 канала.Индикацията може би да е 3 малки диодчета разположени близо до валкодера. Те ще са също червен зелен и син, като в режим на настройка ще свети този който чийто коефициент на запълване се задава.
Desert Leo прав си че може да стане дори и само с потенциометри но искам да има възможност за последващо развитие тази платка.
Надявам се че бях изчерпателен този път. Ако има още въпроси питайте.

Прикачени файлове:
ED1112S-Rotary_Encoder.pdf [185.55 KiB]
94 пъти
Пет Окт 31, 2008 8:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
mitaka_kz написа:
...Индикацията може би да е 3 малки диодчета разположени близо до валкодера. Те ще са също червен зелен и син, като в режим на настройка ще свети този който чийто коефициент на запълване се задава.

След като ще е с контролер е добре да има цифрова индикация, за да знаеш какви стойности точно си задал (RGB-нива). Така после ще може да ги повториш ако потрябва.
Обаче по принцип подхода ти с поръчката е малко сбъркан. При контролерите програмирането е много тясно свързано с принципната схема на у-вото. Трябва да дадеш и схема или да си я поръчаш и нея да ти синтезират.

Пет Окт 31, 2008 11:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От страна на софта, четенето на енкодера и евентуално управление на LCD ще отнеме повече време отколкото ШИМ-а. Той се подкарва елементарно. Програмата не е нищо особено и се пише за ден-два с кафетата и цигарите, ако няма някаква изненада (например дисплея не съответства на дейташийта си - имал съм такъв случай). Това може да те ориентира и за евентуалната цена.

Сега малко за хардуера. След ШИМ-а трабва да се сложи RC-филтър и преобразувател напрежение-ток. Така ще регулираш плавно тока през всеки от светодиодите.

Съб Ное 01, 2008 10:17 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Разгледай тези контролери: http://www.cypress.com/products/?gid=18
Едва ли има по-добри от тях а средата за разработка за PSoC както и друг път съм казвал е просто страхотна

Съб Ное 01, 2008 11:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Имам готова разработка за нещо такова.
Всеки канал е с 3 цифров дисплей, заданието се подава с бутони - напред, назад и SAVE за всеки канал.
броя на каналите е неограничен, доколкото модула е едноканален
Ако имаи интерес, обади се.

Съб Ное 01, 2008 9:44 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]