| Автор |
Съобщение |
|
mitaka_kz
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 28, 2005 10:47 pm Мнения: 10 Местоположение: София
|
 Въпрос???
Не знам дали точно тук е мястото да попитам колко би трябвало да струва написването на софтуер за управление на светодиоди със ШИМ. Пояснявам : имаме различини на цвят светодиоди, които са наредени така че да осветяват дадена повърхност. Чрез ШИМ-а трябва да се получи осветеност в различни нюанси и с различна яркост. Яркостта на всеки цвят се регулира отделно. Хардуера си е отделно, мен ме интересува колко би струвало написването на такава програма.
Благодаря за коректните отговори предварително.
|
| Чет Окт 30, 2008 7:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Колко са светодиодите и трябва ли всеки от тях да се управлява независимо от останалите?
Това определя броя на ШИМ каналите. Колко бита трябва да е ШИМ-а (честотата предполагам не е критична). Обратна възка па яркост или просто по метода на пробите и успеха/грешките търсим подходящата комбинация. Това" нюанс" как да го разбирам и как се определя (мери). От там идва хардуера, а следователно и програмата, респективно цената.
|
| Чет Окт 30, 2008 9:03 pm |
|
 |
|
mitaka_kz
|
Ами замислил съм го да е с 3 вида диоди: червени, сини и зелени. Това определя 3 ШИМ канала. Всички диоди от един цвят се управляват от един ШИМ канал. Обратна връзка няма, яркоста се настройва ръчно за всеки канал.Евентуално може да има индикация за зададената яркост в проценти от максималната която може да се постигне за дадения канал, или това си е респективно коефициента на запълване. "Нюанса" не се мери  той се определя чрез настройка на всеки един отделен канал.  и се определя от потребителя.
|
| Пет Окт 31, 2008 10:33 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
амче що не ползваш диоди с три цвята
и нюанси много мовеш да изкараш и елементире са ти по-малко...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 31, 2008 11:01 am |
|
 |
|
mitaka_kz
|
Прав си но това не е толкова фатално, пък и на програмата не и влияе по никакъв начин, понеже пак ще има 3 канала които трябва да се управляват.  Иначе предполагам че по-добре ще се получат нещата като са в един корпус диодите.
Апропо можеш ли да ми предложиш някъде от където мога да си взема такива диоди но с висока яркост, защото си спомням, че търсих такива но без успех....
|
| Пет Окт 31, 2008 11:08 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ами да ти кажа от братския китайски народ
например вчера ми се ебаваше мишката на лапатопа... и като взех отвертката
но както и да е.... та тя(мишката) светка в некви зелено, червено синьо и съответните нюанси(демек повечето видими цветове)
и най-вече елемента дето светка е с два извода, а не с три (каквито ги бях виждал два анода и един катод), тъй че с малко повече ровене в нета и по доставчици ще имаш успех
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 31, 2008 11:22 am |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Може да погледнеш и в МТ1 за светодиоди. А и нищо не си споменал за размера на тези светодиоди. Колко големи трябва да са ?
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Окт 31, 2008 11:43 am |
|
 |
|
mitaka_kz
|
|
| Пет Окт 31, 2008 11:47 am |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
А ще кажеш ли как искаш да се задават коефициентите на запълване? Ще има ли индикация и бутони за да може да се променят динамично или при самата компилация ще са зададени ? Може и през някакъв интерфейс от компютъра. Просто не си задал всички изисквания, как да ти се каже цена. Не, че има особенно значение процесора, но все пак може и това да кажеш.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Окт 31, 2008 11:54 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Митак, това което питах аз те пита и Парегов! С ченгел ли да ти вадя думите или просто да забравя темата?
Ти се опитваш да впрегнеш каруцата пред коня.
Най-напред намери светодиодите и помисли как ще постигнеш равномерна осветеност на някаква повърхност с тях.
След това, управлението не е нещо особено. Спокойно можеш да минеш и без контролер поне на първо време - 3 х преобразувател напрежение ток, управляван с потенциометър ти върши работа като начало.
|
| Пет Окт 31, 2008 12:09 pm |
|
 |
|
mitaka_kz
|
Desert Leo съсгласен съм че може да не съм описал съвсем пълно изискванията към софтуера, но съгласи се че размера на светодиодите, както и това дали ще са в един корпус нямат отношение към него. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против чуждите идеи, даже напротив.
Сега да дооточним нещата: Коефициента на запълване ще се задава динамично (разбира се) за да може да се променя цвета на светлината. аз си мисля че може да стане с валкодер (в комет ги има като rotary encoder; pdf файла който съм прикачил е описанието му). при натискането се влиза в такъв режим че се задава коефициента на запълване на първия канал чрез въртенето му. При последващото натискане се запаметява този коефициент и се преминава към следващия канал, и така докато се обходят всичките 3 канала.Индикацията може би да е 3 малки диодчета разположени близо до валкодера. Те ще са също червен зелен и син, като в режим на настройка ще свети този който чийто коефициент на запълване се задава.
Desert Leo прав си че може да стане дори и само с потенциометри но искам да има възможност за последващо развитие тази платка.
Надявам се че бях изчерпателен този път. Ако има още въпроси питайте.
|
| Пет Окт 31, 2008 8:52 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
След като ще е с контролер е добре да има цифрова индикация, за да знаеш какви стойности точно си задал (RGB-нива). Така после ще може да ги повториш ако потрябва.
Обаче по принцип подхода ти с поръчката е малко сбъркан. При контролерите програмирането е много тясно свързано с принципната схема на у-вото. Трябва да дадеш и схема или да си я поръчаш и нея да ти синтезират.
|
| Пет Окт 31, 2008 11:23 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
От страна на софта, четенето на енкодера и евентуално управление на LCD ще отнеме повече време отколкото ШИМ-а. Той се подкарва елементарно. Програмата не е нищо особено и се пише за ден-два с кафетата и цигарите, ако няма някаква изненада (например дисплея не съответства на дейташийта си - имал съм такъв случай). Това може да те ориентира и за евентуалната цена.
Сега малко за хардуера. След ШИМ-а трабва да се сложи RC-филтър и преобразувател напрежение-ток. Така ще регулираш плавно тока през всеки от светодиодите.
|
| Съб Ное 01, 2008 10:17 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Разгледай тези контролери: http://www.cypress.com/products/?gid=18
Едва ли има по-добри от тях а средата за разработка за PSoC както и друг път съм казвал е просто страхотна
|
| Съб Ное 01, 2008 11:33 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Имам готова разработка за нещо такова.
Всеки канал е с 3 цифров дисплей, заданието се подава с бутони - напред, назад и SAVE за всеки канал.
броя на каналите е неограничен, доколкото модула е едноканален
Ако имаи интерес, обади се.
|
| Съб Ное 01, 2008 9:44 pm |
|
|