|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:03 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Боядисване лайсните на керамичен плот ....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
 Боядисване лайсните на керамичен плот ....
Дайте идея, някой да се сеща за що годе издръжлива боя. Плота нищо му няма, само дето направихме глупоста да го чистим с един препарат за сваляне на мазнини, да но явно е съдържал прилично количество основа - то какво друго да съдържа - и лайсните около плота им опада боята. Чудя се сега какво да го правя. Гледа е залепен, иначе ми хрумна да го извадя да ги сваля и да ги дам за анодиране, да ама нема начин, сваля ли го не се знае дали ще оцелее, а той и да оцелее лайсните ще пият вода със сигурност. Не знам и доколко е стандартен, та не ми се рискува да има 2 месеца дупка в плота.
Ако някой се сеща за устойчива боя приложима за случая .... аз си мислех и друго, ама не знам дали ще стане. Има една технология за ел.химична обработка, но не се топи в разтвор а разтвора напоява гъбичка която пък е в нещо като метална мрежа и с това се търка в-у детала докато се отложи, това специално съм го виждал за позлатяване ама дали ще стане с анодиране .. а и дали цветът ще е достатъчно плътен и равномерен .. според скромният ми опит по скоро не.
|
| Пет Окт 24, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Най-яки са епоксидните бои на Лакпром ,с втвърдител , обаче са доста скъпи и са гадни за работа. Но и по принцип най-яки са боите с върдител. Има такива и автоемайллакове. Даже ти точат колкото ти трябва ,може и цвят да ти докарат. Но с четка със сигурност няма да стане добре.
Или викни някой художник с аерограф.
|
| Пет Окт 24, 2008 8:03 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Има такива спрейове за отлагане на химични покрития - подцинковане,кадмиране,.... Пробвай да питаш в Бестимекс или търси представители на Сикенс - те да ти препоръчат нещо.
|
| Пет Окт 24, 2008 9:06 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Менте ти е плота
Всички по-ефикасни препарати за мазнини съдържат поне 5% натриева основа (желателно е над 10%). С натриева основа около 15% се премахват алкидните бои но действа и на други.
Колкото за боята: за подобни цели ползвам сребърен и чер спрей за печки щото тук ги няма в нормална опаковка - течни. Спрейът обаче има предимството че полага минимално количество и после много лесно се изпича. А за да не оцапам картинката залепвам специализирано хартиено "тиксо" по околностите.
Преди няколко дни магазинерът ми даде обикновен акрилен спрей (уж устойчив) щото другият беше свършил. Ща-неща напръсках желязото на фурна за пици и о, небеса! Боята спокойно издържа 450'С. Май наистина номерът е в минималното количество, т.е. да не стане лъскаво и на капки.
Не каза от какъв материал са лайсните ама предполагам че са железни. Що просто не ги полираш с фин домакински "железен памук" или паста и след това да до минеш с ръждопреобразувател / фосфорна киселина. През няколко дни повтори нанасянето. Навремето така третирах дръжката на един тирбушон от обикновено арматурно желязо - и до днес не е ръждясала, прилича на сребърна.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пет Окт 24, 2008 10:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам дали е менте или не Rosiere е марката, френски ли са италянски ли не знам.
Лайсните са алуминиеви, в момента са излускани, свалих боята която беше останала, готови за боядисване. Как да не изцапам имам идея, ама досега все съм пръскал с обикновенни спрейове.
За бестимекс ми хрумна, ама реших че нямат такива, аз скоро бях там и 30 мин ми разказваха какво имат, не споменаха такива, ама и аз не съм питал,питах за друго.
Ама тези кадмиеви .... не знам доколко кадмия е добре за готварска печка, мен не ми пречи ама децата .... няма да е кадмиране. Чудя се защо не са ги оксидирали а са ги боядисвали, и боядисването не мяза да е прахово освен всичко друго. Там нагряване няма, той плота е стъкло-керамика, това е по скоро декоративно, но все пак боята трява да е здрава. Мислех си има една за оядисване на аспуси, печки и др от сорта, спрейове де, сигурно тези за които говориш, мислех и за авто бои някакви. Знам еидн магазин където ти го правят по рецепта, и пълнят във спреи под налягане, но те най-вероятно са еднокомпонентни.
|
| Пет Окт 24, 2008 10:35 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 САКЪН НЕДЕЙ!!!
С алуминия трябваше да почнеш  Натриевата основа разяжда алуминия но и почиства повърхността му до блясък така че не разбирам проблема ти. К'во ти пречи алуминият?!
Ако нещо е неравномерен блясъкът: сложи му пак от препарата или за по-сигурно 5-10% разтвор на натриева основа (сода каустик) и след 5-10 минути го почисти добре. След това го намокри обилно с оцет за по-сигурно.
Пропусни боядисването и друг път не ползвай силни препарати.
|
| Пет Окт 24, 2008 11:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе .. не става да ги оставя алуминиеви, иначе и това си го помислих, ама не стои много добре на плота, ще ги пръскам днес да видим как ще се получи.
Да за основата знам, но има препарати за мазнини които не съдържат основа, разбира се не са и толкова ефективни, трябва повече киснене и търкане.
|
| Съб Окт 25, 2008 10:02 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Напиши Aluminium Anodizing в google. Излизат доста интересни неща 
|
| Съб Окт 25, 2008 11:58 am |
|
 |
|
ToHu
|
Сега ще пробвам ... нали съм знайко и не съм се сетил там да търся, все на български търся
edit:
погледнах какво излиза, интересно е, ама това е иска вана и др. подобни, тези методи са ми ясни, ако е за това има къде да го дам, въпроса беше ако има нещо да го анодирамкакто си е на плочата ... но ....май няма, а и имам опит с анодиране, давал съм не рядко, и мого често ми го правят с неравен цвят и не много плътно, явно и във вана трябва да си се следва технологията а извън вана предполагам ще е невъзможно ...
|
| Съб Окт 25, 2008 1:48 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Вземи спрей за алуминий. В Практикер имаще само сребрист ~ 14 лв, но може да са заредили и други цветове. Погледни и по магазините за автоаксесоари - лапетийте си боядисват летите джанти.
|
| Пон Окт 27, 2008 9:24 am |
|
 |
|
bobo
Ранг: Минаващ
|
Ето тук: http://cxem.net/master/16.php една доста стара технология (какво ли не измислят руснаците), ама подозирам че си трябват доста проби и грешки за да стане хубаво.
Успех
|
| Пон Окт 27, 2008 12:51 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Забравете за красота и химическо оцветяване в домашни условия! Дори и опитът първоначално да е сполучлив след няколко седмици ще си скубите косите. Спрейът му е майката пък ако ще да е прозрачен.
А методът на bobo сме го пробвали навремето -  . Върши работа докато не се отлепи. По-сигурно е в колофонна среда (без въздух) да стържеш и да калайдисваш.
|
| Пон Окт 27, 2008 8:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Шефа каза че може да остана естествен цвят, ще ги изтъркам по добре и най-мнго да ги пръсна с безцветен лак 
|
| Пон Окт 27, 2008 8:55 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
ТоНи, той "шефът" ти освен чехли май имал и акъл, бе!
Edit: то търкането си е търкане, ама по-концентрираната сода каустик дава красив микрорелеф на алуминия, прилича на сребро. Лошото е, че се отделят мехурчета водород които пък разпръскват каустика в атмосферата и те хваща една кашлица...
А после го почисти добре, неутрализирай с оцет, сложи малко спирт и като изсъхне (сешоар  ) може да лакираш.
Последна промяна bongo-bongo на Пон Окт 27, 2008 9:12 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 27, 2008 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 .....мда, има аз тъкмо бях купил спрейове, даже ги пробвах, най-здраво стана с акрилен. Пробвах еидн обикновен, един за печка и един акрилен. Преди да ги изсушя най-добре като здравина беше обикновеният спрей, след него акрилния и най-зле този за печка, след както ги изсуших с сушоара и този за печка и акрилния имаха сравнително еднаква якост, ама акрилният стоеше по добре, и като че ли малко по трудно се драскаше, това разбира се само с един слой . но .. няма да боядисвам, най-много да мина през някой автобояджия за еидн слой хубав лак. Аз го отлепих междувременно без да го счупя 
|
| Пон Окт 27, 2008 9:12 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|