|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Тънко медно фолио
Някой да е срещал тънко медно фолио на лист. Дебелина до 100-150 микрона. Ако има и лепило от едната страна ще е екстра.
Трябва ми да направя много тънка екранизация на един дисплей. Имам някакво алуминиево за декорации, ама не може да се пои като хората....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 22, 2008 5:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това за електростатика ли?
Ние сме имали подобни грижи с един дисплей и фолиото не ни спаси.
Това, което ни помогна да минем е, че дисплея се ресетваше и ние му следяхме постоянно бита за ресет и веднага като се ресетнеше го инициализирахме на ново и опреснявахме картинката  .
|
| Сря Окт 22, 2008 6:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не е за това. Иначе вашия "workaround" и аз го "открих" преди време.
Имам едно устройство на което кристала на дисплея лежи непосредствоно върху платката. От другата страна на платката имам усилвател който работи с много голямо усилване. И в изхода на усилвателя "виждам" едни пикове на 36Hz които след 1 ден борба установих че идват от дисплея (опресняването е на горе-долу толкоз). Връзката е капацитивна явно, като отдалеча дисплея на 1,5-2мм от платката и всичко заспива. За съжаление нямам такава дистанция в кутията. И искам да пробвам дали не мога да "мушна" една земя между дисплея и платката. Или ще помогне, или тотално ще сговняса всичко.
Та за туй ми е притрябвало тънко фолио.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 22, 2008 6:43 pm |
|
 |
|
3aek
|
има такова тънко алуминиево самозалепващо се в http://www.microasu.com/
|
| Сря Окт 22, 2008 6:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Хайде утре ще ти постна инфо..
ние взимахме от 3М мисля или подобно.. най-вероятно имам, мога да ти дам за проба
за ЕМИ екран... го ползвахме
много е яко
с лепило, и т.н...
те са няколко вида ... плътна мед, нещо като финна мрежа и т.н.
не съм пробвал да поя, мен ми трябваше за подобрение на контакт между капак и кутия...
но лентов кабел съм екранирал точно с алуминиево(доста дебело) като там където трябва да се върже копрус просто с проводник(многожичен),който предварително се разплита 1-2 см и се полага между повърхността, и фолиото. контактното съпротивление на лепилото си е ОК(може да се позачисти ако трябва)...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 22, 2008 7:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Муха, ако намериш едно парченце за проба ще е екстра, на мен ми трябва нещо като 70x50мм.
Обаче трябва да е медно, защото нямам друг начин да го замася, освен със спойка. Разстоянията в кутията са кът и нямам място за винтова или друга сглобка...
|
| Сря Окт 22, 2008 7:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не е ли по-лесно да екранираш усилвателя? метално капаче от тенеке като на ВЧ устройствата...
|
| Сря Окт 22, 2008 7:36 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Купи си една кутия "Арда" и вземи цигареното фолио, ако не може да се пои, залепи един проводник към фолиото и тогава на маса.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 22, 2008 8:45 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
no problemo
имаш ли надежден "корпус"(земя) и т.н
защото нали хубаво ще сложиш екран, но къде ще го вържеш е важно  , ако е паразитен капацитет да не поусилиш "ефекта на дефекта"
в всеки случай трябва да е далеч(схемотехнически и електрически) от захранването и масата на операционният усилвател
щото казваш голямо усилване -> преполага се, че имаш отделни захранване и маса за аналоговата част, та идеше реч, дали не е по-добре екрана да го замасиш с дебела(широка) лента преди формирането(разделянето) на захранванията
аре утре ще го тражиме фолиото 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 22, 2008 9:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Тънко фолио едва ли ще помогне, почти сигурно е, че става дума
за индуктивна връзка.
Но ако намериш такова тънко фолио кажи, че и аз току ползвам.
Има една лепенка такава в Бюрклин (медно фолио като обикновена
скоч лепенка), но е само към 5мм широко - е, аз от нея понякога ползвам.
Сега съм свършил запасите, де, а скоро може и да не пазарувам там,
последния път преди няколко месеца успяха да ме откажат (поръчка
за 6-700 евро), още не работят онлайн, очакват разни факсове да си
разменяме и едва ли не и кошничка с плодове да ида да им занеса,
та да свършат работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 22, 2008 9:16 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Не знам дали ще ти свърши работа, но на Практикер се продава медно фолио на листи за облицоване - размери около 30см х 50см, дебелина някъде около 0.5мм, но това е на око преценено. Цена около 30лв.
|
| Чет Окт 23, 2008 8:29 am |
|
 |
|
MYXATA
|
Значи проверих го,
1. На медното фолио запоих кабел;
2. На 3М е;
3. Фирмата вносител е (по данни отпреди 2 год.) ЕНЕРГО-ТЕЛ ООД
пк.1172,София,ул.Тинтява, тел/факс: +359 2 8687283
е-майл: energotel@abv.bg;
4. Лошото е, че това дето ни е останало като ролка, е лента, която е около 1см(или малко по-тясна) широка... но пък съм къснал едно по-дълго парче  . И може да го наложиш за да стане повърхността която ти требе. Иначе бяха ни дали като мостри и по-широки ленти(2 - 3см) , ама сме ги употребили. 
|
| Чет Окт 23, 2008 10:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе съмнявам се да е индуктивно... Все пак говорим за кристал на черно бял дисплеи с консумация някакви микроампери. Няма ток за индуктивна връзка.
А и течно кристален екран, все ми мяза на кондензатор, а не на бобина  . Голяма плоскост, предпоставка за капацитет, "работи" на съвсем малки разстояния (1-2мм)... мяза на кондензатор. Ама говоря си наизуст, не се мъча да копая теоретично
Като пробвам ще кажа де.
|
| Чет Окт 23, 2008 10:21 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Абе съмнявам се да е индуктивно... Все пак говорим за кристал на черно бял дисплеи с
> консумация някакви микроампери. Няма ток за индуктивна връзка.
Всъщност може да има бая токове докато зарежда сума ти гейтове или нещо
друго. Обикновено подобни неприятности са индуктивни . Най-лесно е да
го установиш с една проба, парче кухненско фолио ако не помогне, и медно
фолио със спойки няма да свърши работа.
> А и течно кристален екран, все ми мяза на кондензатор, а не на бобина Smile.
> Голяма плоскост, предпоставка за капацитет, "работи" на съвсем малки разстояния
> (1-2мм)... мяза на кондензатор.
Има бая капацитети за зареждане наистина, има и жици, по които текат токовете,
та да излъчват. Не си ли ги виждал какви тенекии и чудесии подлепват на някои
модели дисплеи та да не смущават всички радиа и телевизори наоколо. А някои
пак го правят (знам от опит).
Пожелавам ти да е електрическо, де, инак вероятно ще трябва да променяш
механичната конструкция, което си е беля в почти всички случаи...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 23, 2008 9:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
"Тенеките" дето tgi ги упоменава са от пермалой
за съжаление той е крехък материал не се поддава на много огъвания.
иначе от евтините сплави е най-подходящ, защото удачно екранира както от електрическата съставна на смущението така и от магнитната
казвам евтини, защото иначе отиваш на "тенеке" с берилиеви сплави - което е най-доброто достъпно на пазара(щото има хай-тек скъпотии за специално предназначение).
|
| Чет Окт 23, 2008 10:45 pm |
|
|