Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
"Практическа" електротехника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Бате Тони да ти обясни за англичаните. :lol:

Сря Май 11, 2005 10:49 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
@pirev - всъщност връщайки реактивна в мрежата cos_phi ти се увеличава и е много вероятно да стигне по-близо до единицата. НО! На всички бих искал да кажа, че се интересувам от проблема с чисто изследователска цел. Просто ме загриза дали може да стане това нещо - да се излъже електромера. И явно може. Това на мен лично ми стига като резултат. А ако искате джокер за електронния - помислете си (понеже при него няма инерционен момент на диска) как е направен входа му. Защото той може и да си има процесор и АЦП, но нали нещо трявбва да му подаде сигнал на това АЦП все пак. :wink:

Сря Май 11, 2005 11:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
@alek, я кажи нещо повече за този 500Mhz-овия, 8O че ми е убягнало събитието нещо. Ако можеш и линк да дадеш ще е добре.
:)

Сря Май 11, 2005 11:32 am
Профил WWW

Мнение 
Аз за англицаните не знам какво да кажа, но тоя същия кондензатор дето го разреждаш на върха на синусоидата нали все някъде го зареждаш, т..е той си консумира ток, защото ако искаш да върнеш енергия Х, то трябва и да консумираш енергия Х, няма как да го заредиш до 1 J а да върнеш 5J ....още повече като се замисли човек ... какво имаме ... от една страна енергоснабдяване, зиточник с много ниско вътрешно съпротивление, от друга страна голям кондензатор заредн до високо напрежение, също източник с доста високо вътрешно съпротивление, когато е върха на синусоидата, и връзваш наобратно зареден до сущото напрежение кондензатор .. ами цялото това напрежение разделено на твърде малкото съпротивление, дава доста красива стойност на тока .. с какво комутираш ..... какви радиоизлъчвания има, и по принцип ако изключим това че не може да отдадеш повечеот колкото си консумирал пак силно ме съмнява ефективността на у-вото.

Сря Май 11, 2005 5:31 pm
Профил

Мнение Електротехника
ТоНи
"защото ако искаш да върнеш енергия Х, то трябва и да консумираш енергия Х"

И аз мисля така. В идеалния случай колкото енергия тегли толкова връща и диска не би трябвало да мръдне или евентуално трябва да отчита загубите. Вероятно при големите зарядни и разрядни токове(които действат старт-стопно на диска ) се получава механична вибрация на диск, която пречи на нармалното му ускорение и движение.
Възможно е и при големи токове на отдаване/връщане на енергията >50А да се получава грешно интегриране от електромера на сравнтелно малки активни съставки от порядъка на 5А. Но това
може само практически да да се установи и може наистина да е така
както казва Алек.

Аlek във всеки полупериод ли имаш заряд/разряд? Какви са тези кондензатори, които издържат на такива натоварвания?

Сря Май 11, 2005 7:15 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@alek, не се пали толкова ... що се отнася до мен аз съм на 31г. говоря ти неща за които знам че са така за "руският стил" .... майната му,..... относно поклонничеството ... ами всеки се покланя на някого , аз лично се покланям на прагматизма, ако руснаците предложат нещо което си струва моето внимание и на тях ще се покланям... а за големият брат... от 270 милиона американци 50% са машини за л..й..а , 45% емигранти-квалифицирана-нископлатена работна ръка, и 5% олигарси. Просто в момента те са на линия, вероятно много скоро ще бъдат изместени от Европейски-Китайски компании но пък знае ли човек??!!?
Относно тази джаджа с тока, този принцип дето описваш не се ли опитва да наподоби действието на перпетум мобилето... обосновавам се:
1. зареждаме кондензатор паралелно на захранващите изводи/нали нали така??/, като следим достигането на max на синусоидата?? Ми тогава вкарваме реактивна съставна която дефазира тока на + спрямо напрежението /в идеалният случай +90грд./!
2. разреждаме кондензатора включен обратно когато напрежението е във максимум /нали така???/, това е еквивалентно на заряд на същият кондезатор от 0 до 2*Uзахр. е следователно също имаме дефазиране на тока със знак +, всичко е много добре на теория и е така спор няма , но никой не отчита времеконстантата на заряда и разряда, това по горе ще е вярно само ако са равни и по-малки от времето за една четвърт период на захранването,
3. времеконстантата на заряда и разряда на конд. зависи от вътрешното съпротивление на комутиращият елемент параметрите на кондензатора и вътрешното съпротивление на източника/захранването/, НО има едно НО.... захранването при заряд е = на Umax. докато при разряд е =на 2*Umax/ или поне >Umax./
4. следователно ще има разлика във двете времеконстанти заряд и разряд. като Тзаряд>Тразряд, тогава теорията отива на кино, КПД-то ще е страшно малко /а там се говори за 45% 8O /, ако изобщо има такова ....!!!!????

Сря Май 11, 2005 11:24 pm
Профил YIM

Мнение 
Колеги, няколко пъти във поста ми споменах ИНЕРЦИОНЕН МОМЕНТ! И също така не случайно Ви говоря за руския стил в електрониката. Метода, който Ви описвам използва недостатъка на механичния електромер. Никъде на съм казал, че кондензатора се зарежда и разрежда на всеки полупериод. Освен това с един PIC следя нулата на напрежението и започвам да го зареждам ТАМ. Зареждам го за ОСЕМ полупериода. Кондензатора е 200uF. Разреждам го обратно за около 100us. Смятайте енергията. Правил съм го. И работи! Спирам, че това се превърна в ръководство "как да крадем ток" и нашите мили приятели от НЕК ще затворят форума :wink: . Пък и мисля, че който трябваше, ме разбра. :drinkers:

Пет Май 13, 2005 7:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ясно .... :idea: това е друго нещо ? с полупериодите е хитро не се бях сетил :D

Пет Май 13, 2005 10:23 am
Профил YIM
Мнение 
Ïðî÷åòîõ â êðàòêîòî îïèñàíèå êúì åëåêòðîíåí åëåêòðîìåð DAISY IVEL 382 (ñòàòè÷åí çà àêòèâíà åíåðãèÿ,eäíîôàçåí), ÷å èìà îòäåëíà ñêàëà çà âúðíàòà åíåðãèÿ. Íÿêîé çíàå ëè êàêâà å òàçè ñêàëà çà âúðíàòà åíåðãèÿ. Íà íåÿ äàëè ñå îò÷èòà âúðíàòà åíåðãèÿ îò ðåàêòèâåí
(êàïàïàöèòèâåí )òîâàð.

Съб Май 14, 2005 6:18 pm
Аватар

Мнение 
@Vale, има смисъл ако е това, реактивната енергия е един вид върната енергия към източника!

Съб Май 14, 2005 11:44 pm
Профил YIM
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Vale, Това е брояч за активна енергия тъй като някои хитреци имат достъп до таблото в електромера и разменят входа и изхода на електромера при което електромера(индукционния)започва да развърта брояча. Та за това е този брояч. Брояча не е за реактивна енергия защото ти казваш, че става дума за монофазен електромер, а реактивна енергия се измерва при консуматори с над 100kW мощност т.е трифазни консуматори. :D При тях има няколко вида измервана енергия - Активна в права и обратна посока ,реактивна (индуктивна и капацитивна по отделно ) в права и обратна посока, отчитат също и някои и други събития ( като отпадане на ток,напрежение,отваряне на капак и мн.други) в зависимост от модела. Някои имат и товаров график за известен период от време назад( зависи как са програмирани) :wink:

Пон Май 16, 2005 2:16 pm
Профил ICQ
Мнение 
Ako e çà àêòèâíà åíåðãèÿ èìà ðåçîí. Çàùîòî àêî å çà ðåàêòèâíà áèõà ñå ïîëó÷èëè ìíîãî ñïîðíè å íåïðèÿòíè ñèòóàöèè, çàùîòî òîâàðà â îáùèÿ ñëó÷àé âèíàãè èìà ðåàêòèâíà ñúñòâàêà è âèíàãè èìà íÿêàêâî âðúùàíå íà ðåàêòèâíà åíåðãèÿ. Íàïðèìåð àïàðàòóðà ñ ôèëòðèðàùè êîíäåíçàòîðè íà âõîäà, ñòîè ñè àïàðàòóðàòà â standby è åëåêòðîííèÿ åëåêòðîìåð â òîâà âðåìå îò÷èòà êîíñóìèðàíà è âúðíàòà åíåðãèÿ! Ðàäîñò çà ïîòðåáèòåëÿ! :roll: :roll:

Пон Май 16, 2005 3:49 pm
Аватар

Мнение 
кви ли не простотии съм чел по въпроса с лъгането на електромера.
по форумите на дирбг много се говори по темата, като общо взето взето мога да разделя позициите на 4 типа:
1. наивна вяра
това са тези които вярват без да разбират нищо. за тях всичко е вярно до доказване на противното. редовния им аргумент е "зашо отричате нещо което не можете да обясните"
2. рационална вяра
това са тези, които мислейки си че разбират от елтехника и електроника, обясняват как електромера можел да се излъже с преместване на фазата, връщане на ток с висока честота, накъсване на консумацията с висока частота, бе всякакви гаражни трикове. много от тях се кълнат че са го правили и става, също както други се кълнат че са отвличани от извънземни. е, какво щом казват, сигурно е така, няма да лъжат я :lol:
3. индиректен скептицизъм
при индиректния скептицизъм, човека не може да прецени технически дали това е така или не е така, затова прибягва до косвени заключения. например казва "то ако беше възможно, нямаше въобще да водим тоя спор, никой не спори дали съществуват телевизори да речем". тоест заема позицията си не от технически съображения, а от социално-психологически.
4. рационален скептицизъм
хора които са убедени че електромера принципно си отчита преминалата през него енергия и излъгването му е невъзможно, така както е невъзможна трисекция на ъгъл слинийка и пергел.
като цяло по мои наблюдения най-голяма е категория 3.
предполагам е ясно аз към коя група съм :D

Нед Юли 24, 2005 10:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност връщането назад на механичен електромер е напълно решимо от техническа гледна точка. но никой от пишещите не зае правилната позиция ( партер ). :arrow:
Да приемем, че няма включени никакви консуматори. Дискът не се върти, защото няма консумация. А може и да има, ама да е толкова малка, че да не може да преодолее силите на триене. Все пак идеален лагер няма, нали :idea:
Ами ако консумираме много малка мощност, ама толкова малка, че елмерът не може да го хване е зареждаме лекичко един кондензатор. После връщаме енергията, с по-голяма мощност, така че да се врътне :idea: :idea: :idea:

Нед Юли 24, 2005 1:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
става, така да. ето това е единствения смислен метод за лъжене на електромера който съм чул досега. разбира се, ясно ти е че не се търси такова решение :D

Нед Юли 24, 2005 8:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща