Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Волтметър 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Волтметър
Здравейте,
Първо се извинявам, ако не съм в точния раздел или се повтарям, но съм нов. По въпросът с РИС контролерите - и там съм сравнително нов. Това, което искам да питам е свързано с малко схемотехника. Възнамерявам да исползвам схемата ма МК за регулируем стабилизатор на напрежение 1.2-30V - http://constructor.bg/shop/popup_add_im ... 587fa92a81.

Въпросът е, че искам да си направя волтметър и амперметър на изхода като индикатори. Първоначално идеята ми беше да си купя обикновени мултицета и да ползвам тях, но в последствие реших да го направя като хората, а и сега съм се хванал да изучавам микроконтролерите и ще ми е като тренировка :) Та, идеята ми е следната - паралелно на С3 да сложа един високоомен делител, от който да взема намалено напрежение и да го подам към АЦП-то на PIC16C71 и после вече да си го изкарам на дисплей. Въпросът ми не е за програмата, а дали този вавриант е удачен и евентуално с какви стойности да са резисторите. Ако тази схема заработи ще я изпозлвам аналогично и за амперметър (максимален ток е 1.5А).

Сега докато пиша този пост случайно попаднах на това – http://constructor.bg/shop/product_info ... 587fa92a81. Мога ли направо да го използвам самостоятелно за моята цел? И ако да - само за напрежение ли става. Може би въпросът ми е глупав, но не съм виждал такава джаджа досега.

Съб Окт 18, 2008 1:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Точно такъв волтеметър ти трябва за предния панел. Не че неможе да си го направиш и ти, но зависи дали ти се занимава. А времето което ще загубиш със сигурност ще компенсира за спестените пари от дисплея. Иначе за АЦПто на ПИКовете, имай в предвид че максималнотовходно съпротивление е 10кома. Ако е по-високо няма да може да се зарежда напълно кондензатора на S/H схемата. Така че бих го направил с делител на 8 като резистора да не е по-голям от 10кома. Също така ми е интересно защо точно този контролер си избрал. Особено ако ти е първи контролер си вземи някой който има повече възможности - применро 16F870. До колкото си спомням твоят контролер е за еднократен заипс - орпеделено не най-доброто нещо за разработване на ново изделие.

Съб Окт 18, 2008 1:52 pm
Профил

Мнение 
Ами защото като търсих контролер с АЦП и този беше първият на който попаднах :)
Значи с две думи - взимам си такъв панел слагам мостчето на 220 и го връзвам паралелно на кондензатора - без допълнителни схеми и т.н. А мога ли с него да измервам и тока? Предполагам, че ще ми трябва някой преобразувател на напрежение в ток - с ОУ например?

Съб Окт 18, 2008 1:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Волтметър
a21 написа:
Здравейте,
Първо се извинявам, ако не съм в точния раздел или се повтарям, но съм нов. По въпросът с РИС контролерите - и там съм сравнително нов. Това, което искам да питам е свързано с малко схемотехника. Възнамерявам да исползвам схемата ма МК за регулируем стабилизатор на напрежение 1.2-30V - http://constructor.bg/shop/popup_add_im ... 587fa92a81.

Въпросът е, че искам да си направя волтметър и амперметър на изхода като индикатори. Първоначално идеята ми беше да си купя обикновени мултицета и да ползвам тях, но в последствие реших да го направя като хората, а и сега съм се хванал да изучавам микроконтролерите и ще ми е като тренировка :) Та, идеята ми е следната - паралелно на С3 да сложа един високоомен делител, от който да взема намалено напрежение и да го подам към АЦП-то на PIC16C71 и после вече да си го изкарам на дисплей. Въпросът ми не е за програмата, а дали този вавриант е удачен и евентуално с какви стойности да са резисторите. Ако тази схема заработи ще я изпозлвам аналогично и за амперметър (максимален ток е 1.5А).

Имам една схемка на ватметър ама не съм сигурен дали изкарва напрежение и ток на дисплея разгледай я ако ти върши работа, ако случайно не изкарва напрежение и ток с малко ръчкане по софта ще го изкара :wink:
Ей от тук съм ги намерил може да има по нова версия http://homepages.paradise.net.nz/bhabbo ... meter.html

Прикачени файлове:
wattmeter.gif
wattmeter.gif [ 23.06 KiB | Прегледано 2365 пъти ]
wattmeter.asm [20.82 KiB]
184 пъти

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Последна промяна plameniv на Съб Окт 18, 2008 2:28 pm, променена общо 1 път

Съб Окт 18, 2008 2:21 pm
Профил

Мнение 
plameniv, изкарва ги на дисплей, но виж какво пише отгоре - Measures up to 25 Volts and 50 Amps

Съб Окт 18, 2008 2:26 pm
Профил

Мнение Hehe
a21 написа:
plameniv, изкарва ги на дисплей, но виж какво пише отгоре - Measures up to 25 Volts and 50 Amps

Ми какво не ти ли върши работа :
прочети пак тук http://homepages.paradise.net.nz/bhabbo ... meter.html

1. 3.6 to 25 Volts, Напрежението винаги може да си го нагласиш да е спред случая, сменяш делителя и с тримера центроваш, не забравяй да го изместиш да е на изхода на твоя така наречен стабилизатор 317 нагласяваш го да мери точно и е 6 !!!
2. от 0 до 50A
3. 0-999W

Съб Окт 18, 2008 2:36 pm
Профил

Мнение 
a21 написа:

Само като идея: тая схема се захранва от самото измервано напрежение ,но ти може да си я захраниш директно от греца даже и с ценеров стабилизатор на 5V. Така си спестяваш 7660 и ще можеш да мериш от 0-37V. A ako R15 го направиш 0.01ом ще мериш до 5А с 10пъти по-добра точност което мился ще ти е по-полезно. Естествено ще се наложат някои корекции по делителите, може би и в софта някой коефициент. Даже и МСР6022 може да я смениш с някоя по-евтина- МСР602 или даже LM358 но за нея ще и трябва 7V захранване (например 2 диода над ценера 5V).

Съб Окт 18, 2008 3:38 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Схемата е точно това, за което пита а21. От програмата на контролера зависи какво ще се извежда на дисплея.
Разбира се, стойностите на резисторите трябва да се модифицират според желаните обхвати за тока и напрежението.
Отделно, схемата може да се опрости - например, вместо тримери може да се използват делители с точни резистори (1%) - струват под стотинка, а спестяват грижите по калибровката на уреда.
Освен това като правило текстовите LCD не изискват отрицателно преднапрежение (поне при стайна температура). Така че 7660 може наистина да се спести. Само трябва операционният усилвател да е Rail To Rail, за да може при еднополярно захранване изходът му да слиза почти до 0V.

Съб Окт 18, 2008 7:12 pm
Профил

Мнение 
В случая 7660 се ползва защото захранването е 3.3В а ЛЦД-то иска 5В. Оттам е и ограничението схемата да мери до 3.6В защото се захранва от измерваното напрежение. Вънка може да се сложат всякакви резистори ,а настройките да се правят с корекции вътре в епром но така се усложнява софта, за сметка на хардуера - въпрос на вкус.
Но и така да се направи си е добре - само захранването да се вземе от греца , а не от измерваното напрежение, ще е по-добре.

Съб Окт 18, 2008 10:56 pm
Профил

Мнение Mne
ji4ka написа:
В случая 7660 се ползва защото захранването е 3.3В а ЛЦД-то иска 5В. Оттам е и ограничението схемата да мери до 3.6В защото се захранва от измерваното напрежение. Вънка може да се сложат всякакви резистори ,а настройките да се правят с корекции вътре в епром но така се усложнява софта, за сметка на хардуера - въпрос на вкус.
Но и така да се направи си е добре - само захранването да се вземе от греца , а не от измерваното напрежение, ще е по-добре.

Този чип 7660 се ползва за да направи отрицателно напрежение за да може да се измери малката разлика в шунта. Така че добре е да го има , може да се ползва какъвто и да е чип дори 555 или някаква логика с която да направиш -5 волта, все пак не консумира много този операционен!
Контролера може и на 5V да си бачка а и има много дисплей който си бачкат само на 5V, така че това отрицателно напрежение не му е нужно на дисплея ако си намериш подходящ например AC162.....

Нед Окт 19, 2008 3:22 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Този чип 7660 се ползва за да направи отрицателно напрежение за да може да се измери малката разлика в шунта.

Че прави отрицателно е ясно, но С8 е свързан към изхода с +, а С1 е свързан минуса му към изхода. Може да има и други неща.

Пон Окт 20, 2008 9:15 am
Профил

Мнение 
rumen65 написа:
Цитат:
Този чип 7660 се ползва за да направи отрицателно напрежение за да може да се измери малката разлика в шунта.

Че прави отрицателно е ясно, но С8 е свързан към изхода с +, а С1 е свързан минуса му към изхода. Може да има и други неща.

Няма друго, това е грешка в схемата. Подава и отрицателно захранване за ОУ , но има ОУ-та които ще си работят и с еднополярно. Основното е ,че ЛЦД-то няма да светне на 3.3В, за кристалите трябват поне 4.5В

Пон Окт 20, 2008 11:57 am
Профил

Мнение Мда
ji4ka написа:
rumen65 написа:
Цитат:

Няма друго, това е грешка в схемата. Подава и отрицателно захранване за ОУ , но има ОУ-та които ще си работят и с еднополярно. Основното е ,че ЛЦД-то няма да светне на 3.3В, за кристалите трябват поне 4.5В

И аз така мисля че този кондензатор е обърнат но това е грешка на този който е рисувал схемата. Не е болка за умиране просто ще си го свърже както трябва.
А относно дисплея защо да не бачка на 3.3Волта може да е такъв този модел. Но както казах има много модели за 5V, в комет са по 10тина лева AC162B и са точно за целта. Така че проблема с 3.3V отпада защото ще се мине на 5V и се слага най тривиалния LM7805

Пон Окт 20, 2008 12:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Наскоро ползвах едни подобни модули, които също бяха специфицирани
с "независимо" захранване.
Това значи, че масата на захранането е с отделен и неопределен (и недотам
постоянен) потенциал спрямо двата входа.
За да го ползва "нормално" човек (т.е. "-" входът да е на маса или фиксиран
някъде спрямо "-" захранването на модула) трябва малко "conditioning",
аз го правих обръщайки напрежение-> ток и после ток -> напрежение
спрямо потенциала на "-" входа (той изглежда вдигнат просто с някакъв резистивен
делител в модула). Един двоен ОУ, нищо особено (аз ползвам често LMC6482, та
и там ползвах такова).
Елементарна работа, но за начинаещ може и да дойде в повече, знам ли.

Всъщност като изписах толкова приказки и казах "А", да кажа и"Б", ето
как ги вързах. И двата входа отляво на листа са 0 до 5 волта спрямо маса,
ама левият модул (тоя дето мери CURR) отива до напълване, другият беше
май до 3.00 (вместо до 19.99).

Прикачени файлове:
pmeters.gif
pmeters.gif [ 22.86 KiB | Прегледано 2302 пъти ]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
Пон Окт 20, 2008 1:12 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]