| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Мнения за GPS модули на Ublox
Ако има някой, който ги е използвал да сподели опит.
Имам клиент за една джаджа, който настоява GPS-модула да бил на Ublox, че били много чувствителни.
По данни изглежда добре, но практиката е друго нещо.
И друго - активна GPS антена за монтаж на платка, но не с кабел.
|
| Пет Окт 17, 2008 9:31 am |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
При нас използваме такива и по-точно TIM-4A - вече 8-9 месеца ( а може и повече да са ) няма грижи.
Попада ми и друго устройство с някакъв ublox вътре - не съм се заглеждал какъв - та и там след няколкомесечен тест не сме забелязали да има някакви ядове.
|
| Съб Окт 18, 2008 10:52 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз също съм ползвал такива - стават
|
| Нед Окт 19, 2008 12:06 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
А като чувствителност как са? Защото клиента иска да ги използва и в сграда.
|
| Пон Окт 20, 2008 9:13 am |
|
 |
|
3aek
|
не съм пробвал ublox защото цените им са двойни на тези от азиатски производители, но от това което сме тествали с чипсет skytrack, mstar и sirf, последния ги бие и по консумация и по чувствителност, в сграда ще е предизвикателство, но ако си до 3-4 метра от прозорец sirf-а хваща поне 5-6 сателита което му е достатъчно, иначе всички на открито хващат, проблема е като минеш под тунел или около високи сгради където сигнала е засенчен, все пак това е СВЧ ако някой мисли че в 10 етажен блок GPS-а ще му работи в стая на 1-вия етаж по-добре да се откаже
за каталожните данни забрави (поне ако са на производител от азия) тези които пише че са най-чувствителни се оказват най-зле, отиентираш се по цената - sirf-a е 50% по-скъп от останалите
|
| Пон Окт 20, 2008 9:18 pm |
|
 |
|
kiiid
|
в сграда ще ти е нужна активна антена. тогава стават иначе са зле
|
| Вто Окт 21, 2008 12:58 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Мнението ми не е меродавно, защото не съм ровил много надълбоко, но имах проблеми и по-точно не беше коректно документирано използването на "Tricke power" режима на ниска консумация, в който се буди периодично или по заявка, и си поддържа фикс при минимална консумация.
|
| Вто Окт 21, 2008 6:29 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аз имам опит главно със Sirf, но съм тествал и с MTK чипсета. Общо взето като Sirf, но тествах само един модул.
Че антената ще е активна - две мнения няма, ама предложете малогабаритна вътрешна антена (тези на Сарантел отпадат).
Сега съм пуснал Клиента да си търси активна вътрешна антена. И не поемам отговорност за резултатите от GPS-частта, щом като Н.В. Клиента решава технически въпроси. И да си направи сметката цена модул+антена=?. Предложих модул на Locosys с вградена антена (чипсет Sirf Star III, кове 8 спътника в стая до прозореца, ако отсрещната сграда не е съвсем близо), но той си е навил на пръста Ublox-а. 
|
| Вто Окт 21, 2008 7:15 pm |
|
 |
|
kiiid
|
да наистина с това имаше един бъг при по-старите версии. при производство трябва да се захрани чипа за малко за да мине в стндбай, иначе състоянието му е неустановено и яде батерията. това го оправиха, обаче
|
| Сря Окт 22, 2008 1:32 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За какво му е на клиента ти в сграда?
За часовник или ще мести някъде сградата?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 22, 2008 2:39 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да, защото после ще иска да го сертифицира за Европейски произход. И при мен е така. 
|
| Чет Окт 30, 2008 6:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не е това в моя случай Бате!
Хората са доста далеч дори от мисълта за сертификация, доказване на произход и т.н.
Просто са (им) направили едно GSM/GPS устройство в което към иначе не лош GPS модул (Sirf STAR III чипсет)са включили пасивна антена на Сарантел и ... познай резултата. И така, производителя на GPS модула е низвергнат, защото е жълт, а няма как вината да е в европейската антена и в същото време на никой от тях не му идва наум за неподходящата комбинация приемник - антена, без те поотдемно да са непременно лоши.
Та клиента споменава за някакъв "asisted GPS" на Ublox, който според него имал достатъчна чувствителност и в сгради (не ме питай какви точно - с прозорци по 4м или подземни гаражи).
Ти какви набпюдения имаш от Ublox-а?
|
| Чет Окт 30, 2008 8:53 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не мога категорично да кажа кой е по-добър. И двата са по-добре по различни показатели. SirF III има много добра чувствителност, но много трудно зацепва в началото. Освен това понякога се насмита от силни RF импулси в антенния вход - дава дати 2050+ година, и от там само с гасене на захранването излиза. Ublox в това отношение е по-стабилен. И консумацията му е по-ниска. Ама е по-скъп ( по-веселите модели ).
|
| Пет Окт 31, 2008 11:26 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Мога ли тогава да считам, че Ublox-а няма по-висока чувствителност и в сгради ще се държи като всеки друг GPS модул.
|
| Пет Окт 31, 2008 11:59 am |
|
 |
|
Drago
Ранг: Минаващ
|
Здравейте,
Имам проблем с със стартирането на ublox. Модулчето се връзва към PC по USB и от там си получава захранването. Проблемът е, че не винаги тръгва с пускането на РС-то. Налага се да го откача и после пак да закача USB кабела към ublox-а. Имам 2 настени платки, с LEA-4 и с LEA-5T модулчета. При LEA-4 само от време на време модулчето не започва да си изпраща стринговете, докато LEA-5T е почти винаги зависнало. Понякога имат "?" в Device Manager, но по-често няма питанка и въпреки това пак не си изпращат данните. Когато активирам ресета на модулчето - то тръгва, но това няма как да го правя по USB-то, освен това производителя казва да не се ползва ресет щото нямало нужда а в следващия модел изобщо нямало да го има.
Надявам се някой да подскаже идея, че едното вече е монтирано при клиент, а производтеля не ми отговаря на питането!
Драго
|
| Чет Фев 26, 2009 12:03 pm |
|
|