Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
"Практическа" електротехника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Чука не беше много голям, и влезе относително мазно... И бачка без да загрява. :)
Иначе и мен ми е интересен проблема, ама не от практическа, а от (псевдо)научна гледна точка. :) Току-виж извадят някое торсионно поле и почнем да получаваме ток от нищото.

Вто Май 10, 2005 4:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Някой да е забелязал че на снимката "устройството" е на експериментална платка?
Ако се вгледате по внимателно ще откриете и други несъответствия.
Като гледам как копаят из варненските улици за газификацията, скоро ще почне да се говори и за устройства "gasfree". Само че този термин вече е зает и ще се наложи да се понапънат да измислят някакво ново име за него. Каква роля ще измислят за процесора тогава не ми е ясно.

Вто Май 10, 2005 4:36 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@alek , Много бих искал да науча повече за "руския стил" в електрониката, това ми звучи като паралелните светове ..... 8O, мога да ти кажа какво пише в учебниците преписвани от руски по електроника, почти всички СВЧ лампи са открити от руснаци /дори и магнетрона 1938г.ако не се лъжа/ не се споменава нищо за това че Англия е имала радиолокационни странции малко след първата световна война, а по време на втората благодарение на тях не са били сринати от Немското ЛуфтВафе /к'во ли друго са слагали в тия станции освен магнетрон :lol: /, първите руски ПВО-комплекси след 1950 г. удивително приличат на ФАУ ракетите на Германците от втората световна :lol:. това ли е руският стил в електрониката ????!!! Според мен руският стил в електрониката не е нищо друго освен многото цветни метали , желязо и килограми :lol:

Вто Май 10, 2005 5:49 pm
Профил YIM
Ранг: Минаващ

Мнение 
Здравейте на всички.
Тая работа наистина е много интересна.
Вие чухте ли че това устройство в момента е на Пловдивския панаир даже и по радиото го съобщили.
Някои от регистрираните тук няма ли от Плодвив да ни светне малко по въпроса :D

Вто Май 10, 2005 10:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм от Пловдив, ама не ме карай сега да ходя на панаира, щото това са пълни глупости. Все едно крадците да си направят изложба.

Вто Май 10, 2005 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще ходя до панаира, ама да не ме окошарят кат питам за това у-во, а ? После кой ще ми сайбисва жената ?

Сря Май 11, 2005 1:19 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Че приятели нямаш ли? нали за това са приятелите :D
Питаи смело

Сря Май 11, 2005 2:12 am
Профил

Мнение 
@itso.t - някои хора действително смятат, че паралелните светове съществуват! :wink:
@forest_gump - руския стил е да вложиш в една схема 90% мозък и само 10% части, а също така нетрадиционен поглед върху нещата. Не знам за какви РЛС ми говориш - явно съм доста по-млад от теб щото тези времена не си ги спомням. Знам само, че всички които реагирате така остро тук, предпочитате да сложите микропроцесор със ШИМ да ви управлява напрежението на подсветката вместо един транзистор в блокинг генератор! Или когато някой е решил да си драсне малка програмка на асемблер и да си реши някакъв конкретен проблем, вие му предлагате да мине на 32 битов процесор и да пише на С. Не искам да ви уча на електроника (вземам само интелигентни ученици :wink: ),
но мисля е редно да се замислите за целите на този форум! Не са ли те да се помага на колеги с информация и различни идеи, както това става например в www.mcu.cz, където хората си правят даже общи проекти и успяват защото там има нещо, което се нарича дух на колегиалност! Това, което ви пиша не е за тази тема и сигурно Реконструктора отново ще ме предупреди да "внимавам с риториката си" или направо ще ме тривне, пък Пирев ще каже, че ми липсват първите седем, употребявайки думички като "к.р"... :wink:
Но явно аз нещо не разбирам, защото ПЪРВО - вижте колко "много" посещаван е този форум, и ВТОРО - повечето от вас, имам чувството, са дошли тук за да се изпъчат колко са напред със С-то и какви сложни процесори могат да ползват, забравяйки времето когато всички пишехме на СМ601 и Z80 и се кефехме какъв страхотен процесор е това, и те си бяха и вършеха работа. Най-вероятно това ще е последният ми опит да пиша тук, и вие естествено няма да загубите нищо от това. Така че, както вече съм казвал, трепете си калинките с пушката за слонове, мислете си, че щом нещо е американско то е СУПЕР, а руснаците понеже са балъци си пуснаха техен процесор на 500MHz с производителността на РIV.

А що се отнася до джаджата за тока - тя естествено работи, и естествено не дава 100% ефект (въпреки, че бихме могли заедно да я накараме). Работи на принципа на създаване на ток с обратна посока на консумирания, с голям интензитет и във върха на синусоидата на напрежението. По този начин обратната енергия е достатъчна да забави хода на МЕХАНИЧНИЯ електромер. Заради инерционните моменти на диска се получава едно забавяне от около 30-40 процента. За електронния електромер също си има начин. Но сигурно няма да ви е интересен, щото е много руски, пък те руснаците АЦП-та и процесори не са виждали.

Сря Май 11, 2005 8:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
alek написа:
... Работи на принципа на създаване на ток с обратна посока на консумирания, с голям интензитет и във върха на синусоидата на напрежението...

Я го обясни малко по-подробно как става това :) .
А що се отнася до поклонничеството - виждам, че и ти изпитваш такова - към руснаците, в което няма нищо лошо разбира се :? . Поста ти е много странен според мен - това, че СМ601 и Z80 са били страхотни процесори (което подлежи на съмнение), не означава че трябва да ги използваме 50 г. и да не ни интерисуват по-новите неща. Същото важи и за Асемблера vs. С/С++. Така, че давай го малко по весело и не се засягай чак толкова, когато някои от нас изразяват съмнения относно някой неща.

Сря Май 11, 2005 9:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
сигурно Реконструктора отново ще ме предупреди да "внимавам с риториката си"

Точно така - предупреден си. :D
Значи, когато някой не е съгласен с теб, хич не е добре да реагираш по тоя начин. Ако искаш, разбира се, да те уважават и, съответно, да ти помагат.

Цитат:
руския стил е да вложиш в една схема 90% мозък и само 10% части, а също така нетрадиционен поглед върху нещата. Не знам за какви РЛС ми говориш - явно съм доста по-млад от теб щото тези времена не си ги спомням. Знам само, че всички които реагирате така остро тук, предпочитате да сложите микропроцесор със ШИМ да ви управлява напрежението на подсветката вместо един транзистор в блокинг генератор!

Ами повечето съвременни МК си имат хардуерен ШИМ (не че софтуерния е кой-знае ква философия), така че запускането му е точно 3 инструкции. В случая руското решение е именно това. И като цяло, когато нещо може да се направи софтуерно, е абсолютно безсмислено да се прави хардуерно. Тя цифровата електроника за това е измислена.

Цитат:
Но явно аз нещо не разбирам, защото ПЪРВО - вижте колко "много" посещаван е този форум, и ВТОРО - повечето от вас, имам чувството, са дошли тук за да се изпъчат колко са напред със С-то и какви сложни процесори могат да ползват, забравяйки времето когато всички пишехме на СМ601 и Z80 и се кефехме какъв страхотен процесор е това, и те си бяха и вършеха работа.

Ами аз, честно казано, не горя от желание да се нарояват разни навлеци, който да тровят живота на всички с въпроси от сорта "изгоре ми реотана на калорифера, help! ". Предпочитам ограниченото, но постоянно и качествено присъствие. И нямам нищо против хората да се хвалят, винаги ми е било интересно да обсъждам постиженията на други, да давам и приемам съвети, дори на пряката конкуренция. И като стана дума за руския подход - това е той. :)

Цитат:
Най-вероятно това ще е последният ми опит да пиша тук, и вие естествено няма да загубите нищо от това.

Е, айде сега. :) Стой си тука, никой не иска да се махаш. Получаваш виртуална почерпка 1 бира :drinkers:

Цитат:
Така че, както вече съм казвал, трепете си калинките с пушката за слонове, мислете си, че щом нещо е американско то е СУПЕР, а руснаците понеже са балъци си пуснаха техен процесор на 500MHz с производителността на РIV.

Споко бе, батка, само да напомня че аз съм руски гражданин и отявлен америкофоб. :) Относно "американските" постижения, всички знаем за тях. Бъка яко от славянски, индийски и китайски фамилии. ;) Пък и да не споменаваме, че американския корпоративен R&D в момента масово се изнася в Китай, Индия и най-вече Русия, закривайки клоновете си в САЩ. Ама това е дълга тема.

Сря Май 11, 2005 9:23 am
Профил

Мнение 
Значи в началото на полупериода (да кажем положителния) зареждаш капацитет - по възможност по-голям. Във върха на синусоидата на напрежението го разреждаш но "наобратно", т.е. превключваш положителният полюс на кондензатора на нула, а отрицателния на фазата. Не са много кондензаторите, които издържат дълго на такъв режим, но да не са ставали кондензатори, нали? :wink: По този начин мощността, която отдаваш обратно в системата (за много кратко време разбира се) е доста голяма. Инерционния момент на диска обаче ти я интегрира с обратен знак и воала! Забавя се! Обаче аз лично не го ползвам това, щото май на енергото вече им е известен тоя номер и ходят с едни уредчета и душат за хармоници. А също и самия електромер доста се разбръмчава.

P.S. Току що си погледнах схемата и видях, че съм го направил с два кондензатора, за да ги превключвам по-малко. Единия, който се зарежда в положителния полупериод, се разрежда в отрицателния и обратно.

Последна промяна alek на Сря Май 11, 2005 9:38 am, променена общо 1 път

Сря Май 11, 2005 9:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Баси, от това ли таблото на етажа ми жужи като кошер? :)

Сря Май 11, 2005 9:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Алек, много се връзваш. И аз не почитам Хамериканците, даже доста ме дразнят. Както и руснаците ма то е тема на друг разговор.
Идята която пускаш ми звучи логично до толкова до колкото няма да седна да я експериментирам, щото ми звучи сложно.
Както правилно отбеляза за мен един ШИМ реализиран с процесор е по лесен от един блокинг генератор. И писането на С ми е по лесно от това на Асемблер. Въпреки че ако се наложи ще пиша на асемблер и ще правя блконинг генератор - щото се налага понякога. Ама и това е друга тема.
А това нещо ако работи - ами кофти. Защото аз няма да седна да се занмавам с подобно чудо - тока не е определящо перо в месечния ми бюджет - топля се с парно. Гадното на всички тия "рационализации" е че в крайна сметка прецаквайки енергото - не прецакваш нито шефовете, нито даже редовите касиерки. Това което спестиш няма да дойде от техните заплати. Пак ние ще го платим. Не ти - ама ние. Така е и с прецакването на топломера, така е и с предаването на билетчето в трамвая от ръка на ръка. Монопола не може да бъде прецакан на дребно. Прецакваш само другите потребители. Друг е въпроса в една държава от бай Ганьовци, където тънката далавера се смята високо престижно занимание, Андрешко е положителна фигура, циганските квартали ползват всичко на аванта има ли смисъл човек да се прави на принципен и да изнася всичката тая паплач на гърба си. Е за тва искам в ЕС, да ни цивилизоват малко, па ако ще с глад, бой и ебане да е.

А от чисто жичкаджииска треска - а кажи къф е принципа на лъжене на електронен електромер. На конкретн модел би могло да се ползва някоя слабост, ама общ принцип на прецакване - не ми е ясно как ще го бъде.

А това устройство не ми изглежда незаконно. В крайна сметка никъде в договора с енергото не пише какви "консуматори" ще използваш. Вътрешната инсталация на дома е твоя собственост. Нямаш право да човъркаш по електромера и преди него - ама вътре - твой проблем.
Ама кво ли сме седнали да пощим такъв елементарен проблем - циганите са му намерили начина - взима брадвата и погва инкасатора. Като дойде полицията взима бебето и го слага на пътя. И понеже сме безхарактерно племе - ами нека ни е.

Сря Май 11, 2005 10:27 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@alek, без да се засягаш, казал съм само за първите 7 години, к*р*.. не съм споменавал. Крайния ефект е пак чрез cos_phi да се въздейства на електромера, защото ролята на електроразпределителната мрежа е да отдава активна електроенергия на консуматорите. Разреждайки кондензатор във върха на синусоидата, връщаш реактивна енергия на захранващия източник, при което се променя съотношението на активна спрямо реактивна електроенергия, т.е. бъзика се cos_phi.
За руснаците какво толкова сте им фенове не моа да разбера. Като личности познавам няколко човека, готини хора, обаче като ги сбереш в колектив са като нас, всеки тегли в другата посока. Ако са толкова умни и кадърни, трябва да са най-богатата и с най-висок стандарт нация в света, a те кретат и се издържат само с продажба на природни залежи, което е присъща на нациите от третия свят ( знам че ще скочите за третия свят, ама си е точно така ). Никой руски управник не цени човека в Русия.
Веднъж бях постнал "Лабораторни хроники" от Русия на един мой състудент, ама явно не сте ги чели: http://doncho.net/w/tiki-index.php?page=LabCron
Като нация уважавам англичаните, консерватори, националисти, капиталисти, продължават да се наричат Велика Британия, въпреки че отминаха времената на традиционните колонии, близо 2/5 от света говори английски по рождение, губили са битки, но не са побеждавани във голяма война през последните 1000 години, все още прилагат девиза "Англия има интереси, Англия няма приятели".
Иначе не обичам англичаните, защото те заедно с Австро-Унгарци са ни попречели да сме в момента Сан-Стефанска България ( ама то май си заслужаваме да сме си в тези граници )

Сря Май 11, 2005 10:39 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мисля, че уреда е незаконен, защото имаше клауза на Енергото, в която се упоменава колко трябва да бъде минимума на cos_phi на консуматора ( не ми се рови да търся къде го четох, но който се съмнява може да пита директно в Енергото). По този параграф, измервайки cos_phi, спокойно могат да осъдят притежател на такъв уред, а камо ли пък производителя да го излага на панаира.

Сря Май 11, 2005 10:49 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща