|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:26 pm
Датчик за въртеливо движение
| Автор |
Съобщение |
|
doctordre
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Сеп 05, 2007 6:27 pm Мнения: 13 Местоположение: Sofia
|
това не го разбрах  аз както си го представям, няма значение как ще са разположени прорезите, важно е само да има 11 импулса на оборот... (или не съм прав  ) иначе благодаря и на другите за идеите 
|
| Пет Окт 03, 2008 3:04 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
doctordre, извинявай, ама не забелязах веднага колко си зле... Всъщност втората схема е грешна и с резистор и с ценери. По-добре свържи инвертиращия вход към колектора през резистор (22 кОма напр.) и го шунтирай към маса с кондензатор десетки микрофаради. За колелцето ти го казаха.
Според мен трябва или да намериш изпитана схема или да дадеш съвсем точни данни какво искаш да направиш.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пет Окт 03, 2008 7:18 pm |
|
 |
|
doctordre
|
ами засега схемата която съм дал (както написах по-горе) си работи  ще имам предвид и твоята идея иначе
|
| Пет Окт 03, 2008 8:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Или просто си купи оптрона дето ти казах и няма да имаш нужда от схема ...
|
| Съб Окт 04, 2008 12:39 pm |
|
 |
|
bobo
|
А, ето и една програмка за правене на такива датчици: http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=483
|
| Пон Окт 06, 2008 1:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
А пък ние щото сме тъпи ползваме Corel ...
Нямах намерение да флудя ама искам да я видя тая "програма" дето прави "датчици". Щото аз отдавна търся такава. Ама да става и за правене на краставици и домати примерно ...
|
| Пон Окт 06, 2008 7:08 pm |
|
 |
|
doctordre
|
между другото днес датчика беше поставен в кутия и работи  показва дори вярно, което е най-важното 
|
| Вто Окт 07, 2008 7:38 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Здравейте,
Не съм изчел цялата тема, та ме извинете ако съм пропуснал нещо. Проблемът за енкодерите е интересен така или иначе. Ако на някой му върши работа малко теория и пример - нека погледне тук:
Измерване на позиция с квадратурен оптичен енкодер.
Поздрави
P.S. Както беше препоръчал bobo, програмата EncoderDesigner не е никак лоша за рисуване на енкодерни дискове.
|
| Сря Окт 08, 2008 9:26 am |
|
 |
|
bobo
|
Е, за краставици може и да не става (не съм я пробвал точно за тоя зарзават), ама на който му трябва може да я опита. А, който няма Corel Draw, може да пробва с AutoCad, Pro/ENGINEER или CATIA (тия последните двете поне могат и да "направят " (за Pro/ENGINEER съм го виждал) датчика (е, с подходящото хардурерно обкръжение....)).
|
| Чет Окт 09, 2008 3:47 am |
|
|