| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
A е ти ме уби. Колкото е по голямо товарното съпротивлението, толкоз по добре. Така е в практиката. Какво ти дава Pcpise, идея си нямам. тая програма не я обичам. Много е силна, възможностите и са огромни, обаче се изисква много добро владеене на математическите модели на елементите. Нещо там си объркал.
P.S. нема се обиждаш на националност. Далеч съм от мисълта че сме велики ние българите. Даже от впечатленията ми от чуждестранните ми посещения, мита за прословутите български - интелект, гостоприемство и работливост съвсем се разби.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 01, 2005 9:46 am |
|
 |
|
HCL
|
Хм... схемата работи няколко дена успешно и N-каналния мосфет изгоря Смених го, но нали това дето е гърмяло веднъж... Мислех да сложа "по-корав" на негово място, но каква ми е гаранцията, че пак няма да сдаде багажа, та се чудя къде може да е проблема. Гледам го, че трябва да издържи 60В , но с този магнит който съм го вързал на изхода... смятам да сложа един кондензатор да обира пиковете, но не знам какъв точно. Някой може ли да деде съвет?
|
| Пон Май 09, 2005 11:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Може би тъп въпрос, нооо - с какво напрежение го управляваш?
|
| Пон Май 09, 2005 11:42 pm |
|
 |
|
HCL
|
5волта, но няма да е проблемът в тях. Аз си мислех нещо за електромагнитната индукция, защото демонстрираха по време на една лекция, какво става като пуснеш променлив ток през електромагнит и в единия край поставиш алуминиева халка  та се чудех дали е възможно да се появят подобни пикове на тока и да "изпържат" транзистора. А за въпроса не се притеснявай, дори и да е глупав аз самия не сам много наясно какво става вътре в тази схема в следствие на тази индукция така че  миналата седмица я взехме тази материя, и задачите на упражненията изреших, но още не мога да си обясня от къде се получават тези променливи тоци в схемата 
|
| Вто Май 10, 2005 12:16 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
5 са малко. Драйвер ползваш ли? 
|
| Вто Май 10, 2005 9:19 am |
|
 |
|
HCL
|
Май съм гледал на грешното място. До колкото разчитам графиките в дейташийта като съм му подавал по 5В на гейт/сорс, на дрейна е имало 0.5А, а допустимите за този транзистор са... ами 0.5. Ще сваля на 3В и би трябвало да нямам проблеми. На прав път ли съм?
|
| Вто Май 10, 2005 1:30 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Напротив, полеваците се управляват с напрежение. Пробвай с 12V на гейта през TC4420.
|
| Вто Май 10, 2005 2:08 pm |
|
 |
|
HCL
|
Реконструктор не става, мога максимално до 5В, платката с микроконтролера не дава повече. Но не виждам защо да не може и с 3 волта с BS170 
|
| Вто Май 10, 2005 2:13 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Няма много да се задълбавам - колегите са писали доста. Само да ти напомня, че когато управляваш индуктивен товар ВИНАГИ слагай обратен диод (1N400x). Трябва да шунтираш обратното пренапрежение. При изключване се получава обратен импулс заради индуктивността.
Освен това при индуктивен товар може да имаш доста по-голям пусков ток, отколкото очакваш .
|
| Вто Май 10, 2005 2:14 pm |
|
 |
|
HCL
|
Wise, тези двата SB530, не вършат ли работа?
|
| Вто Май 10, 2005 3:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ммммм тук малко взе да ми се губи картинката. Как си го направил по схемата на Цецо ли ? И за управляващото напрежение ....... и с 5В си се урпавялва търде добре, просто може да не се отпушва много стръмно и да не успява да се насити, т.е. да достигне минимално съпротивление дрейн-сорс, за много приложения директно урпавление с 5В е достатъчно. /това за бате реконструктор/
Относно ключовия елемент няма причина да гори, но в тая схема на свързване моят съвет е сложи диод в обратна посока на ключовия транзистор /драйн-сорс/, той си има, но не на всички MOSFET-и са истински диоди, при някои са паразитни. И после ако комутираш индуктивен товар, му сложи и на него диод в обратна посока.
п.с и наистина поработи в-у стила на чертаене на схемите 
|
| Сря Май 11, 2005 5:51 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тони мерси за съветите ще сложа два диода. Реконструктор и на теб мерси 
|
| Сря Май 11, 2005 6:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За двата диода просто си виж спецификацията на транистора, ако са дадени пааметри на диода, и той държи на ток и напрежение няма проблеми, говоря за вградениа, слагасх си само на товара и то ако е индуктивен. Ама ти с тоя Р канален .... маи най-добре диод да си сложиш ....
|
| Сря Май 11, 2005 9:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е момчета, утре пътуваме за финалите на Eurobot www.eurobot.org . Трябва да ги разбием  (макар че като съдя по притеснителните усмивки на информатиците няма да мине безпроблемно). Но както и да е купон да става. Пък ако вземем и в десятката да влезем обещавам да почерпя Блягодаря ви още веднъж на всички дето помагахте със съвети и критика. Магнитчето работи засега без проблеми. Диода си свърши работата, добре, че и лекцията за индуктивния товар дойде на време, че като нищо щях да го изпраскам на грешното място и гледай какво става като дадеш платката с микроконтролера на късо  . Но ... стават и фалове. Хайде приятна събота и неделя на тези, който ще почиват и пълзотворна на тези дето ще работят. Поздрави 
|
| Чет Май 19, 2005 11:06 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Поздрави и на теб и успех! 
|
| Пет Май 20, 2005 9:08 am |