Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Симулация на силова електроника - SPICE 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Симулация на силова електроника - SPICE
Здравейте колеги,

Моля за съвет. Трябва да симулирам силова схема - инвертор за двигател (P = порядъка на около 600W). Трябва ми добра SPICE програма. Занимавам се предимно с цифрова електроника, което е по-различно. Едно време в МЕИ ползвахме PSPICE от OrCAD, но си спомням че имаше доста ограничения - първо по брой елементи и второ по налични библиотеки, а те при SPICE са много важни. Освен това не мога да намеря нищо по-добро от PSPICE Student Edition v.9 (или около v.9). Транзисторите са MOSFET, но ако ме питате за конкретен номер - ще го постна по-късно. Кажете ако знаете някой добър SPICE симулатор - за предпочитане free, но може и друг ако ми предложите и crack.

Благодаря

Чет Сеп 11, 2008 2:58 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
С програмата PROTEUS можеш да направиш симулация. Можеш да я дръпнеш от този сайт http://kazus.ru/programs/search/go/ но трябва първо да се регистрираш . Успех.

Чет Сеп 11, 2008 4:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не искам да спамя по темата,ама да питам : Какво ще му симулираш на инвертора ? Ако искаш да видиш как работи със двигателя - много зависи от математическия модел на двигател който се използва.Това първо и второ - как мислиш да симулираш режими на рязко динамично натоварване/разтоварване + схемата за управление ? 600 вата не са много - хвани се и си направи един инвертор,закачи му двигатела и си го изследвай - ще получиш много по-добра информация от колкото с разни симулации.Но ако толкова много държиш на симулациите - Матлаб имат такива тулбоксове.

Чет Сеп 11, 2008 6:47 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за отговорите.

@danivvs: За PROTEUS съм чувал, но не съм я ползвал. Ще си я дръпна. Тя има ли си SPICE симулатор? Подходящи библиотеки? Мануел?

@Ки4о: Не спамиш темата! По принцип си прав. Само че има някои особености в задачата...
Модел на двигателя си имам, и то доста точен. Самия двигател е малко особен - превключваем реактивен. Тези мотори имат малко деликатно управление и по принцип се характеризират със силно нелинейна магнитна верига и големи пулсации на момента. Та единия от проблемите за решаване е да се намалят пулсациите на момента, най-малкото защото иначе шумът на тези мотори е неприятен, да не говорим че си има и други недостатъци. Единия от начините за изглаждане на момента е да се профилира тока, а това понякога става с големи пулсации. От тук иде нуждата да симулирам инвертора, но на първо време без двигател. Просто трябва да се преценят някои максимални и критични стойности на токовете и напреженията, скоростта на техните нарастъци и отделяните мощности. Самия инвертор си го имам налепен вече, но много силно зависи от алгоритъма на управление на какви точно изпитания ще бъде подложен той.
По отношение на MATLAB - да, чудесно, знам че си има toolbox-ове. Само че MATLAB си е доста тежък за SPICE симулации, поне на нивото на моите знания и възможности. Да не говори, че не ми е известно да разполага с библиотеки с елементите.

За информация - транзисторите са N-канални MOSFET IXFK48N50 - 500V 48A.

П.С. Използвам случая да попитам още нещо - малко по-встрани. Някой знае ли откъде мога да си купя в БГ датчици на Хол с отвор (да кажем подобни на LEM LTS 25-NP)? На мен ми трябват за ток не по-малък от 10A. Цената също има значение. Предпочитам да е от магазин а) заради фактурите и б) за да мога да ги намирам при нужда.

Поздрави

Чет Сеп 11, 2008 7:52 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
За датчиците на хол, най-добре използвай Farnel през сайта на Комет.
Ето къде да търсиш:
# Industrial Controls & Automation # Sensors & Transducers # Inductive & Magnetic # Hall Effect
успех

Чет Сеп 11, 2008 8:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм ползвал LTspice, www.linear.com - безплатен е и върши работа,
за целта ти вероятно е най-добрият избор. Интегрирането на модели е
лесно, малко чудене и редактиране и човек е готов.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Сеп 12, 2008 12:55 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Какво ще му симулираш на инвертора ?
Загуби или ще моделираш физическия модел.За първото ти трябват актуални модели на транзисторите на крайното стъпало , а за второто не знам как точно ще моделираш физическия модел на двигателя и регулационната характеристика на инвертора. И не на последно място какво устройство проектираш ? Инвертор или честотен преобразувател ?
Както tgi каза LTspice е доста добър симулатор, Има модели на всички зависими източници и може да си направиш модел на крайното стъпало без много проблеми. Ако симулираш топлинни загуби има един IGBT калкулатор на джава аплет.
http://www.powerdesigners.com/InfoWeb/c ... _calc.shtm
Ако ще симулираш регулационната характеристика на инвертора ще трябва да си направиш коректен модел на двигателя и после да моделираш всяко звено от системата. Аз така се опитах да направя симулация на контролер на оборотите на компютърно вентилаторче , но колко не успях не е истина просто :( .
Както и да е желая ти успех !

Нед Сеп 14, 2008 11:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Дотук се спрях на софтуера на Linear. Изглежда приличен и ще се помъча с него. По принцип се занимавам повече с цифров дизайн, и съм по-далеч от аналоговия, но какво пък - като се наложи ще трябва да пробвам.

@Ico_Belqta:
Както бях написал,
Цитат:
Модел на двигателя си имам, и то доста точен. Самия двигател е превключваем реактивен. Тези мотори имат малко деликатно управление и по принцип се характеризират със силно нелинейна магнитна верига и големи пулсации на момента. Та единия от проблемите за решаване е да се намалят пулсациите на момента, най-малкото защото иначе шумът на тези мотори е неприятен, да не говорим че си има и други недостатъци. Единия от начините за изглаждане на момента е да се профилира тока, а това понякога става с големи пулсации.

За реактивните мотори - вижте примерно тук:
Та това, което ми е нужно е много грубо казано - "ще издържи ли инвертора", а това включва топлинни загуби, преходни процеси и т.н. Отново, както казах, понякога се налага да се увеличи неколкократно!!! тока (респ. напрежението), за да могат да се компенсират пулсациите на момента на машината. Тези пулсации:
    а) намаляват КПД на мотора и
    б) водят до промяна на геометрията на мотора, което предизвиква специфичен акустичен шум.

Транзисторите ми не са IGBT, а MOSFET. Посочените може и да не са най-добрите в момента, но с такива разполагах и смятам, че ще ми свършат добра работа.

Поздрави

Нед Сеп 14, 2008 7:27 pm
Профил

Мнение 
uglyduck написа:
б) водят до промяна на геометрията на мотора, което предизвиква специфичен акустичен шум.

Мда... още ме е яд че новата ми пералня е с такъв двигател. Отвратителен шум и толкова силен, че сякаш бие "на умряло". Още след първото пускане я разглобих, но не открих проблем и таман да я товаря наобратно гледам ръководството пише че ако чувате силен и необичаен шум, то това не е бъг а фючър, щото двигателят бил "супер модерен и икономичен"... То няма лошо, ама вечер ако жената пусне да пере целия блок не може да спи :evil:

Нед Сеп 14, 2008 9:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
uglyduck написа:
Дотук се спрях на софтуера на Linear. Изглежда приличен и ще се помъча с него. По принцип се занимавам повече с цифров дизайн, и съм по-далеч от аналоговия, но какво пък - като се наложи ще трябва да пробвам.
.....

Добър избор. В днешно време аналоговият дизайн без spice е като математика без
калкулатор - можеш без него, ама бая улеснява живота, като степента на улеснение
драматично зависи и от вида на задачата :-) .
Моделите му на индуктивности позволяват да дефинираш магнитна свързаност
между няколко индуктивности в %, това добре влиза в работа в ситуации подобни
на твоята.

Пон Сеп 15, 2008 3:36 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
.... гледам ръководството пише че ако чувате силен и необичаен шум, то това не е бъг а фючър, щото двигателят бил "супер модерен и икономичен"... То няма лошо, ама вечер ако жената пусне да пере целия блок не може да спи :evil:

Да не би да си я програмирал да ходи да простира, а да си я вързал на място
и тя да се бори отчаяно.... :) :) :) (съжалявам, не можах да се въздържа, нещо се кикотя
в момента ей така, май не ми се обръща да продължа да опроводявам... :-) .

Пон Сеп 15, 2008 3:40 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
В LTspice има малко елементи. Какво правите ако даден елемент го няма. Не пуска да се редактират моделните параметри на съществуащите елементи. А нещо и моделните параметри не са много пълни.

Пет Сеп 19, 2008 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами избираш си друга програма за симулация - Spice, El.Workbench, .....

Пет Сеп 19, 2008 3:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
omega_plus написа:
В LTspice има малко елементи. Какво правите ако даден елемент го няма. Не пуска да се редактират моделните параметри на съществуащите елементи. А нещо и моделните параметри не са много пълни.

Нищо подобно.
Моделите можеш да ги редактираш - ако знаеш как. Трябва ти само текст редактор.

Включените в пакета модели са колкото LT са намерили за нужно да сложат, за
да обслужат клиентите си, ползващи техен силиций.
Не е никакъв проблем да добави човек модел на чарк, който е правен от друг
производител - стига моделът да съществува. А ако не съществува, с никой софтуер
няма да съществува така или иначе.

Пет Сеп 19, 2008 8:12 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]