|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:53 pm
| Автор |
Съобщение |
|
mitaka_kz
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 28, 2005 10:47 pm Мнения: 10 Местоположение: София
|
 Бърз ЦАП
Здравейте, имам едно затруднение със задание за дипломна работа. Накратко, става въпрос за функционален генератор, който ще изработва правоъгълни импулси, чийто амплитуда, честота и коефициент на запълване ще трябва да могат да се задават (естествено)! На пръв поглед нищо непостежимо докато не дойде ред за задаване на амплитудата. Пръвоначално мислех да променям коефициента на усилване на изходния операционен усилвател, като комутирам различни по номинал съпротивления в обратната връзка с мултиплексор. Оказа се обаче, че паразитните капацитети, на отворените ключове в мултиплексора внасят големи изкривявания в сигнала, особено при големи честоти.
Затова реших да сменя концепцията и да добавя към изходното стъпало един цап, който да задава амплитудата. Въпроса е сега да намеря бърз ЦАП, който може да сменя изходното си състояние от минимален до максимален код на цифровите му входове (и обратно) за по-малко от 50ns.
Ако някой има идея за такъв ЦАП или може да ми предложи някакво друго решение за (цифрово) регулиране на амплитудата моля нека да пише.
|
| Пет Сеп 05, 2008 2:40 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
здравей и ти
провери дали това дето ти трябва не е описано в линка по-долу...
поне аз ползвам такива схемни решения и съм доволен от тях.
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/ap ... umber/1828
не скачай в тигана на бързитеЦАП-ове:!:
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Сеп 05, 2008 2:50 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
ADI ( www.analog.com) правят бързи DAC-ове, 50 nS "settling time" е
бързо, но със сигурност ще имат поне няколко достатъчно бързи,
вероятно до към 12 бита.
За колко бита всъщност става дума?
Изборът на усилвател (за ток -> напрежение) и опроводяването са
критични, 12 бита 50 nS не е тривиална работа, но не е и кой знае какво.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Сеп 05, 2008 3:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами това е решение но доколко си струва това упражнение ... аз мисля малко по друг начин. Представи си следното, източник на напрежение който контролираш, дали е DAC цифров потенциометър или нещо друго не е от особенно значение. Комутираш това напреженийце и ето ти го сигнала.... сега как да го комутираш .. варианти различни, може с него да захраниш еидн инвертор, а след изхода на инвертора да сложиш повторител от чийто изход да вземеш сигнала. Тук нещата ще опрат до това как реализираш инвертора, но при подобни времена не е голям проблем да имаш достатъчно стръмни фронтове. Така не ти трябва бърз DAC, значително си улесняваш живота и поевтиняваш изделието. верно че ти е дипломна работа но ако от сега не почнеш да мислиш ефективно не е добре.
|
| Пет Сеп 05, 2008 3:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Бърз ЦАП
това не е фукнционален генератор, а генератор на правоъгълни импулси
обикновено под фукнционален генератор се разбира генератор, който може да генерира синусоида, триъгилник и правоъгълен сигнал, понякога едновременно. правоъгълника почти винаги се прави с формировател от другите сигнали.
регулирането на амплитудата (и изходното съпротивление) традиционно става с управляем изходен усилвател (понякога със защити от претоварване и обратни сигнали)
с две думи - не ти трябва бърз ЦАП за това задание.
я дай малко детайли от заданието - честота, амплитуда и т.н.
|
| Пет Сеп 05, 2008 7:44 pm |
|
 |
|
mitaka_kz
Регистриран на: Пон Ное 28, 2005 10:47 pm Мнения: 10 Местоположение: София
|
 Специално за Дедо Боре
Дедо Боре пределно ми е ясна разликата между функционален генератор и генератор на правоъгълни импулси. Просто за да не изписвам романи съм дал само проблемната част, а именно регулирането на амплитудата на правоъгълните импулси (явно аз не съм се изразил правилно). Параметрите на тези импулси от заданието са:
- амплитуда: 0,5 - 15V;
- честота: 10Hz - 10МHz;
Както вече споменах пробвах схемата с ОУ и мултиплексор, който сменя коефициента на усилване, но сигналите изобщо не изглеждат добре. Ако имаш в предвид някаква по-подходяща схема ще се радвам да я споделиш с мен.
|
| Пон Сеп 08, 2008 10:27 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Тоя път сгреши дедо боре
Функционален генератор както говори и самото му име произвежда сигнал, който се описва с функция. Само една функция. При това функцията трябва да е непрекъсната в зададен интервал. Частни случаи на такива функции са синусоидите и триъгълниците за които говориш, но не са само те.
Точно поради изискването за непрекъснатост, генератор на правоъгълен сигнал не попада в категорията "функционален"

|
| Пон Сеп 08, 2008 1:05 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> - амплитуда: 0,5 - 15V;
> - честота: 10Hz - 10МHz;
> Както вече споменах пробвах схемата с ОУ и мултиплексор, който сменя коефициента на усилване, но
> сигналите изобщо не изглеждат добре. Ако имаш в предвид някаква по-подходяща схема ще се радвам
> да я споделиш с мен.
Като ти отговарях за това, къде да търсиш бързи DAC-ове, бях пропуснал частта "правоъгълни мпулси",
яно бях спрял да чета на "функционален генератор".
Ако очакваш нещо по-близко до решение, трябва все пак да ни кажеш функционален
генератор ли ще правиш или правоъгълен. Не че последният не е подмножество на първия,
но тук хорта са свикнали да говорят в практичен смисъл.
Напълно осъществимо е да ограничаваш двете нива - горното и долното - с ОУ(та) и да ги задаваш
като DC с бавен DAC. За да изглеждат добре сигналите трябва цялото ти нещо да има
достатъчна честотна лента; в случая ще ти трябват скорости на нарастване (10 до 90%)
под 20-ина nS, ако ще искаш 10-те MHz поне малко да приличат на правоъгълни.
Да намериш "схема" на такова нещо наготово едва ли е невъможно, но може би ще ти
е по-лесно да разбереш какво ограничава скоростите ти и как и да се справиш сам.
Симулиразй с LTspice - безплатен е и работи добре, идеален е за целта ти - и като докараш
нещата донякъде, може би вече ще има на какво да се помага  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 08, 2008 3:02 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
 Бърз ЦАП
Не е проблем да намериш бърз ЦАП - погледни на сайтовете на Analog Devices, Texas Instruments, Linear Technology, а и не са само те.
По-големи трудности ще имаш с конструирането на изходното стъпало - така, както снасяш заданието по лъжичка, не става ясно какъв е товарът и какви са изискванията към стръмността на фронтовете на сигнала. От тези параметри ще се определят и изискванията към това стъпало - честота на единично усилване, стръмност на нарастване на сигнала, изходен ток и т.н. Може и само операционен усилвател да не ти свърши работа.
|
| Пон Сеп 08, 2008 7:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Реално за правоъгълни сигнали не е нужен бърз DAC, това което си пробвал не се знае дали проблема му е в мултиплексора или в усилвателя. ОУ си има честотна лента както всяко друго устройство, има си и скорост на нарастване, напълно възможно е заоблянето да се получава от там а не от мултиплексора. После като ти трябва променливо усилване защо си играеш с мултиплексори, сложи един цифров потенциометър, някой по горе беше дал линк към подходящи такива.
не на последно място както ти писах, както и tgi каза, нямаш никакъв проблем да го направиш с ОУ и бавен DAC, като има няколко различни решения. За 10 Mhz ако имаш изход 5 В трябва да търсиш ОУ с нарастване 500 В/us, а честотната лента да е поне 20 мхз ако го ползваш като повторител само. Като при тази скорост на нарастване фронта е ти е 10% при 10 Mhz, а това не е много добре.
|
| Пон Сеп 08, 2008 7:54 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Намери си хубави операционни за буфериране на ЦАП-а - AD8041 е подходящ. Ти какви ползваш ?
|
| Пон Сеп 08, 2008 8:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не съм аз го измислил наименованието на този (лаболаторен) генератор на сигнали.
снимката тук е на уред, който е на такава възраст, че отдавна може да гласува.
горе в дясно копчето е надписано FUNCTION и две от позициите са за правоъгълник.
нищо, че не била непрекъсната функция...
аз поне съм се отказал отдавна да споря с математици по инженерни въпроси
mitaka_kz,
пак ти казвам, че бърз ЦАП няма да ти реши проблема.
въпрос е на (мощен) краен усилвател със съответните защити.
можеш да почерпиш опит от някоя древна схема от сервизно ръководство на уред като този на снимката.
има и съвременни чаркове, които улесняват живота, но трябва първо да знаеш как се живее
за целите на курсова/дипломна работа е по-добре да разбереш кое как работи (или кое къде влиза и излиза) с дискретни елементи.
още един жокер:
за да е правилен сигнала на изхода на генератора, той трябва да е съгласуван по импеданс с товара.
само тогава можеш да разчиташ на правилно измерване.
edit: ей стар съм веке, забравил съм картинката
Последна промяна ДедоБоре на Вто Сеп 09, 2008 2:44 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 09, 2008 2:34 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
http://avr123.nm.ru/soglasie.htm
ей тук може да попрочетеш за съгласуването,написано е простичко.
|
| Вто Сеп 09, 2008 2:44 am |
|
 |
|
lafi
|
Здравейте, на всички във форума.
Сега се регистрирах и тн. ...
Търся някаква информация за едни Атмели и попаднах, във форума , видях и тази тема, рещих да споделя това което съм срещал из нета по темата.
http://www.ehobbycorner.com/pages/article_r2r.html
Много го хвалят този метод R/2R. Смятам да го плзвам след време за една идея, която ми се върти в главата, подобна на тази на автора, затова не мога да кажа дали е вярно написаното. Трудно е намирането на точни резистори.
Успехи
Прдължавам си търсенето, когато имам време, ще споделя и аз нещо във форума.
ПП:Сега ще споделя и идеята ми.
Бърза SRAM памет от рода на 6264- 62256 с време за достъп под 100нс се свързва към 74HC244,245 573,574 (в краен случай мога да ползвам 74F серията за буфери и тн.), този тип буфери или регистри, изходите на които са свързани към такава матрица р/2р. Адресирането ще е с 74НС4040 12 битов брояч свързан към адресната шина на паметта, брояча е без онези екстри за паралелно въвеждане и реверсия и затова е до 120MHz.
свързан към генератор на 120MHz. ще може да докара дискретизация до 60MHz. А може и 120 незнам, смятам ако се закучи да ползвам 2 такта за обръщение.
Записването на информацията ще е последователно с такт и ресет за избор на адреса от паметта на скоростта с която може да се справи контролера.
Това е в общи линии идеино, как съм решил да си направя генератор на импулси с произволна форма.
Живот и здраве, ще го направя някой ден и ще споделя с вас.
|
| Нед Ное 09, 2008 12:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
действай
ще научиш маса неща покраай това.
имаш ли с какво да гледаш 120MHz?
пусни генератора първо.
после пусни който и да е чип от HC серията на 120 и гледай какво става по изходите.
накрая сложи р/2р. за да разбереш къде ти е грешката, пусни схемата на по-бавна скорост. дори на ръчна скорост.
разгледай вътрешните схеми на изходното стъпало на HC и F серийте и го обмисли в контекста на р/2р
накрая, ако не те домързи, напиши какво си направил и докъде си стигнал.
може да ти дадем мъдри съвети 
|
| Нед Ное 09, 2008 2:54 pm |
|
|