|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:53 am
Големи едностранни платки?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Мало не схващам ... може би не мога да сгрея идеята ти. Имаш платка, платкат е раздлена на секции, всяка секия е по 1024 така ли ? секция 1024 ми звучи като 32х32 .... ако не греша. Това не е многомалка матрица ако ще показваш видео особенно. Имай в предвид че в таква матрица всеки светодиод ще свети 1/1024 от общото време, т.е. ще трябва на доса голям ток да ги печеш ако искаш да имаш яркост, като при таква матрица не знам дали може да го постигнеш. .. моя съвет е първо да пробваш една матрица дали свети, акк да я опроводиш и тогава да се хвърляш на голям модул .... ако изобщо е това за което си мисля де 
|
| Пет Сеп 05, 2008 1:28 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Няма да е 1/1024 ако се съди по горният пост на @milenjs. Казва, че може да светят по 80 диода едновременно, което ще рече около 1/12 от общото време.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Сеп 05, 2008 7:10 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
6+ за paregov, модула е 16 реда х 16 колони, общо 5 модула, та колоните са 16х5=80. Всеки пиксел по 4 леда. Абе не ме бива в обясненията, ще пусна схема  Макар че взе да ми писва с тези платки, ама няма как...
Тони, няма да е като ТВ, тъп дисплей с червени ледове,  поне да беше нещо интересно!
|
| Пет Сеп 05, 2008 9:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хех...
ще ти стане интересно, само почни да го подкарваш
на колко килохерца го проектираш?
имаш ли прилични данни за светимостта и стареенето на диодите в динамичен режим?
дано имаш и нормите за излъчване в пространството под ръка
ония от КРС са си купили нова апаратура. не вярвам да цъфнат в котел без някой да ги е поканил, но не трябва да заглушаваш радио софия или някоя турска станция. виж какъв е честотния план у ваше село и съобрази дължините на пистите да не са кратни на дължината на вълната на сканиране.
внимавай как ти текат токовете! трябва да си наясно с това предварително. най добре е симулацийка да врътнеш, ама...
|
| Пет Сеп 05, 2008 9:37 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Как тълкуваш finished ? След като се разпробие дупката, или след като се метализира ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Сеп 06, 2008 10:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами милен можеше да е прав, но като ти гледам схемата не е, обеснението ти е малко двусмислено та той е предположил друг вариант на свързване. Значи матрицата е 16х16, т.е. не е 1/1024 а 1/256 което да ти кажа пак не е голямо успокоение. Казваш че диодите са от китай, това не да те плаша но не вещае нищо добро, не можеш да очакваш да са с малък толеранс в интензитета. После не виждам цялата ти схема, но имаш ли генератори на ток някъде в някакъв вид? Гледайки че го управляваш с преместващи явно няма да имаш PWM от тази страна, но пък може да си ги захранил с генератор на ток. А за това което Дедо Боре ти писа си струва да се замислиш, лошото е че симулациййката която ти предлага може да стане при него, ама не знам дали имаш нещо подходящо под ръка, протела лично според мен не е за тая работа. Помисли за това каква сила на светене ще получиш, просто нареди 5-6 светодиода и ги светни при условията които ще са в матрицата, не искам да съм лош пророк но ми се струва няма да ти хареса резултата, аз съм се ограничавал до модули 8х8.
|
| Съб Сеп 06, 2008 7:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
milenjs - ако все пак се спреш на някоя БГ платкаджийница внимавай само как ще ти направят фотошаблоните, защото Селектра например (а и другите) последно време имаха навика за по-евтино да ги правят на растерни машини вместо на фото-плотер и при такива големи размери (над 30 см) е възможно да се получи разтягане и разминаване в размерите. Наистина е по-добре отделните модули да бъдат с по-малка големина.
|
| Съб Сеп 06, 2008 7:49 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Уф, преди малко се върнах от ден на море, утре съм за риба та ви е ясно на каква вълна съм
Тони - диодите са тези - http://cgi.ebay.com/50-PCs-UltraBright- ... dZViewItem
Бях си поръчал от няколко производителя мостри на различни, тези се оказаха с най-голям ъгъл и много добра (прилична) яркост. Направихме една матричка от 48 диода (4х3), тествахме с тези размери и резултата беше прилична видимост. Дали като цяло устройство ще се получи удачно не се знае. От мен се иска само платките с диодите, друг човек пише софта (почти готов) ама като гледам финансовия луфт го обирам аз...
Ето каква ми е идеята за платката, размера на пистите по редове е 254мил, по колони 50, дали ще е достатъчно? Човека с софта е правил и други подобни неща, разправяше нещо за 25Хц, тези 16 реда ще ги раздели за управление на 2 че много голям ще трябва да е тока през диодите за да се получи ефективен ток през група 20ма ( 320мАна група , за макс 80 групи = 25.6А.
|
| Съб Сеп 06, 2008 8:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами тия писти ми се виждат малко тънички, а честотта сама по себе си не е висока, при 256 светодиода ако ги опреснява с 25 Хц и нямаш ШИМ тва са да кажем 6-7 Кхз, но фронтовете трябва да са доста стръмни, за да можеш бързо да светнеш диода, иначе съвсем сабичко ще свети. Посе тия диоди ми се вижда малко пиковият ток който им дават, а и доста посно е даден така, пиков хубаво, ама какво по точно имат в предвид. Аз навремето правих едни IR бариери, и там на светодиода му даваха пиков ток 1 А при отношение вкл/изкл 1:100, не е ясно при твоите това при какво отношение е защото има разлика. Да ги светиш с 30 мАи да са в матрица 16х16 лично според ен няма да докараш яркост. После за пробата която си направил, ти имал матрица но там е било 4х3, всеки диод е светел 1/12 от времето, при матрица 16х16 ще свети 1/256 ....сам можеш да сметнеш колко по малко ще излъчва. Задължително трябва да им се вдигне токът.
Другото което ме притеснява мин / мак е 12/18000 разликта е 30%, няма идея какво ви е приложението, може пък и да не му пречи.
Та най-добре пусния тая матричка дето я имаш да свети с време като заматрица 16х16 и виж дали ще ви задоволи яркоста. най-вероятно не ще трябва да увеличиш тока. От тма идва тънкия момент как, моя съвет генератор на ток, не е лошо да имаш и температурна компенсация ако е ходи навън. Твърде възможно е токът който му трябва за да свети да е доста голям, те. много над номиналният, съответно не е добре да се отклонява т това кеото си сметнал за безопасно, а то пък зависи от това параметри на диода които там не виждам. Повече експерименти е моя съвет.
|
| Съб Сеп 06, 2008 10:53 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
@Тони, защо трябва да е 1/256-та от времето. Като гледам схемата на свързване май ще е 1/16-та. На съответния ред ще може да се включи да свети повече от един пиксел едновременно. Аз в момента също правя динамична индикация, но с готови модули 8x8, а не с отделни диоди и си мисля да ми е по подобен начин управлението както на @milenjs
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пон Сеп 08, 2008 5:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
мдааа щото спя затова  .. прав си 1/16 е.
|
| Пон Сеп 08, 2008 6:28 pm |
|
|