Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
аларма за кола help :) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение аларма за кола help :)
здравейте!
Мисля че тук е раздела да питам:

Намислил съм да си правя аларма за колата, но не съм особено на 'ти' с електрониката. Искам да има някъде сирена (или нещо което да пищи силно) която да се задейства Х сек. след отваряне на врата, освен ако не се натисне примерно скрито копче. :) много дърварско, но мисля че ще работи :)
Ако някой може да ми даде примерна схема как да стане ще бъда безкрайно благодарен :)
Някъде бях чул че се ползва кабела за лампата в купето.

Чет Юли 24, 2008 5:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не смятам да те отказвам, но, ако сериозно се нуждаеш от аларма - купи си готова. Не е никак скъпа и ще ти свърши работа. А, ако е само от спортна злоба - учи и дерзай!

Чет Юли 24, 2008 8:36 pm
Профил

Мнение 
Ами от спортна злоба е и точно затова съм писал тук.

Примерно ако се използва лампата в купето която се активира от отворена врата (в смисъл като се отвори вратата се подава напрежение към нея) мога ли да вържа таймер някакъв който при отваряне отброява до Х след което подава сигнал съм реле за управление на сирената... И към тоя таймер да има бутон "стоп-на-броенето" за деактивиране.

? :wink:

Чет Юли 24, 2008 8:58 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
можеш;)

Чет Юли 24, 2008 9:26 pm
Профил

Мнение 
В донлата схема как точно работи усилвателя? След като се премахне plug-a усилва разликата от инвертиращия и неинвертиращи ли? И я подава на таймера?

Изображение

А ако се ползва по-мощна сирена не е ли по добре да се сложи реле накрая което да включва захранването на сирената?
И доколкото разбрах UM3561 се заползва само за генериране на 4 различни тона така че май може да се махне.

Последна промяна Ixidor на Съб Юли 26, 2008 12:43 am, променена общо 1 път

Пет Юли 25, 2008 11:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е, нека не го отказваме момчето.... всички сме били някога на неговото ниво, няма нищо срамно в това..... пък и сигурно иска да я монтира тайно на колата на баща си :twisted: :twisted: :twisted:

Пет Юли 25, 2008 11:54 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Изключително полезен и интелигентен коментар! евала :)
Как реши само че съм "момче" и че дебна баща ми за колата не можах да разбера...
Ако не се лъжа на "входа" на този раздел от форума пише: "Място, където начинаещите да задават своите въпроси. Моля, професионалистите да хвърлят чат-пат по един поглед :)". Гледам тука големи капацитети сте се изказали и даже се прокрадват тънки иронични обиди. Къде съм аз (от "мойто ниво") къде сте вие. Явно това си е наша българска черта.
Така че screw you guys i'm going в някой чуждестранен форум където хората са по-малко комплексирани всезнайковци и имат повече желание да помогнат на някой да се издигне до тяхното ниво (форумни богове/богове на микроконтролерите и електрониката - OMG...).
Добро посрещане на новите членове във форума :D
И преди някой модератор да ме ban-не за непристойно поведение бих ви предложил следното: за допускане до регистрация сложете едно тестче за да не се занимавате друг път с неуки хора :wink:

Съб Юли 26, 2008 1:00 am
Профил

Мнение Мераклия !
Ixidor написа:
В донлата схема как точно работи усилвателя? След като се премахне plug-a усилва разликата от инвертиращия и неинвертиращи ли? И я подава на таймера?

А ако се ползва по-мощна сирена не е ли по добре да се сложи реле накрая което да включва захранването на сирената?
И доколкото разбрах UM3561 се заползва само за генериране на 4 различни тона така че май може да се махне.

Ако не ти стигат силите сам да го сътвориш, бръкни тук в тоя сайт сякаш по евтинко за любители продават !
http://constructor.bg/shop/default.php? ... 93e06ce2c9
Алармата за кола по принцип трябва да изпълнява относително сложни неща иначе после ще те гонят ядове.
Давам ти следните примери:
1. Трябва да гониш ниска консумация това че акумулатора е 40-50-60А не трябва да ти дава кураж да оставяш нещо дори и 100ма да пили дълго без надзор , ако го забравиш за няколко дена и после палене ама ядец!!!
2. Трябва да се гони относителна надеждност че като се движиш из улиците да не си като на циганска сватба или като линейка да звучиш !!!
3. Като вече си по напред с материала помисли как да блокираш двигателя и да не пали при задействана аларма , и много такива глезотии като дистанционно управление и т.н.

Та в отговор на твойте въпроси ако ще ползваш готова сирена твоята схема няма смисъл. Твоята схема може да се преправи като действие на долната само че консумацията на празен ход на долната е = 0ма, като надежност поне не свири докато се движиш !
Нешо такова:

Прикачени файлове:
Sirena.jpg
Sirena.jpg [ 35.24 KiB | Прегледано 1212 пъти ]

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Съб Юли 26, 2008 1:18 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абе кой вече отваря врата за да влезе в чужда кола? Само ако е прерязал жиците на алармата :) . Ключетата не са излишни ама мнооо недостатъчни.

Микрофонче лепнато за ламарината. Да реагира остро на 1КХц - там има огромен пик при човъркане из колата. И пази ЦЯЛАТА кола.

Ама без дистанционно...

Съб Юли 26, 2008 3:15 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
И аз нищо не разбирам ама като ми кажат "куче бълхливо" го не вземам много навътре.

Съб Юли 26, 2008 10:50 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]