Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Странен проблем... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Странен проблем...
Купих си схема на регулатор от млад конструктор.Линка и е http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator.htm Сега почти го монтирах и се получи нещо странно.Удължих кабелите за бутона вградих ги в стената и когато командвам схемата от там при първото натискане светва когато натисна пак за да изключа лампите схемата гасне и се рестартира/следя по светодиода/ за регулиране да не говорим.щом го задържа за регулиране се рестартира след рестарта премигват лампите и пак рестарт.това вече не мога да си го обясня.когато ги окъся с кабелче 5 см. почти на платката няма проблем и регулиране имам.отделих платката от ключа с цел да мога да е сложа в по-голяма кутия с радиатор а да го командвам от обикнавен стълбещен ключ.дали идват смущения покраи удължените кабели минава сноп 220в. и УТП за комп. ми мрежа/, или просто защото единия сигнал не съм го взел от ключа а малко по рано го взех от кабела след това отива да захранва платката ,не знам мисля че проблема е хардуерен щом се стига до рестарт.софтуерно едва ли бих го оправил.Сега не знам какво да правя.Къде да търся проблема някой има ли идея

Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете с каквито и да е идей.
Прикачвам ви рисунка със схемата

Прикачени файлове:
untitled.JPG
untitled.JPG [ 56.35 KiB | Прегледано 2016 пъти ]
Вто Юли 22, 2008 1:17 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
От индуктирани смущения по удължения ключ.
Или ключа до процесора, или вземаш мерки за филтриране на смущенията.

Вто Юли 22, 2008 10:46 am
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
От индуктирани смущения по удължения ключ.
Или ключа до процесора, или вземаш мерки за филтриране на смущенията.

Добре.За мерките се сещам но какви идеи имаш за филтриране

Вто Юли 22, 2008 6:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Даже леко се учудвам, че въобще работи с траф вместо с лампа, ама явно става. Както и да е : щом си отделил платката от ключа, можеш да прибегнеш до enhancements : 1. Направи и нормално захранване : трафче (даже и 100мА става), грец, стабилизатор (78L05) и кондензатори. 2. Сложи един кондензатор 100nF на ключа към маса. 3. Триака можеш да го отделиш от схемата с оптотриак от типа MOC30xx. Ако пак имаш смущения можеш през ключа да захранваш някакво рид реленце сложено на платката. Обаче това с рид релето няма да стане с настоящото захранване.

Вто Юли 22, 2008 7:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
Най-бързо можеш да пробваш с кондензатор между R5 (към ключа) и маса. Не зная каква е стойността на резистора , но можеш да почнеш със 100 нано и ако не стане да увеличиш стойността примерно до 10 микрофарада. Не гарантирам на 100%, че ще се получи.

Вто Юли 22, 2008 9:40 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Като цяло фърмуера , та и хардуера на тази джаджа е за любителски цели и има много за доизкусуряване. Идеални са да се упражняваш, но не и да ти върши работа за съжаление. Без да пипаш фърмуера не вярвам да стане.

Сря Юли 23, 2008 10:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Като начало си оправи връзките- раздели "силовите" - да си ходят само към триака, с тези на бутона - за нея сложи усукана жица (не забравяй да е усукана), запой я близо до краката на пикльото (включая жичлето, което отива на маса - пой го близо до пина за маса на пика) . Можеш да сложиш и някакво кондензаторче - около 10-100нано, както те посъветваха, между бутонния вход и маса. Няма да попречи да вържеш и някое резисторче (към 50-100-200 ома) последователно на ключа...
Бтв, що ще тая тема точно в "програмиране"???

Сря Юли 23, 2008 1:03 pm
Профил ICQ

Мнение 
За разделянето е малко невъзможно в момента тъи като кабелите са замазани и е боядисано вече.работата е че взимам 0 от силовия които 1-2 метра по късно захранва триака и схемата.С конд. 10 нано нямя разлика.С резистор само 100 ома се получи но сега като цъках и загасях много много да го тествам пика изгоря.ще купя нов и ще пробвам но си чудя дали е надеждно така с резистор и колко да е голям той.Тези 2 метра преди да стигна до платката толкова ли са от значение.Тока там по силен ли е от колкото на платкаталА уж всичко е на 1 обща връзка- 1 обща нула.Би ли ми обяснил поне защо се получава така.Този конд го сложих но в последствие когато натисна ключа той се окъсява защо е нужно да го има ?не съм достатъчно компетентен явно и се надявам на вас

Вече се замеслих дали да използвам някяква схема за да командвам малко рид реле близо до схемата биз да използвам резистори и конд.В розетката на ключа съм си извел ф и 0 в зависимост от целите ми.Дали е изгорял от това приспособление еле от заиграванито ми не знам.Надявам се поне да ми обясните какъв може ди е проблема за да съм наясно

Мерси

Сря Юли 23, 2008 9:44 pm
Профил

Мнение 
Процесорът не ти е изгорял заради резистора. Като цяло схемата е ненадеждна и с бързите превключвания си и помогнал да се спомине. Спомена, че проблем се получава при изключване. Тогава кондензаторът с R5 образиват RC филтър.

Сря Юли 23, 2008 10:18 pm
Профил

Мнение 
Някой може ли да ми прздложи по надеждна схема без ir-control само вкл изкл и диммер с копче

Чет Юли 24, 2008 1:36 pm
Профил

Мнение Нещо за регулиране ли ти трябва
kukata написа:
Някой може ли да ми прздложи по надеждна схема без ir-control само вкл изкл и диммер с копче

Това върши ли ти работа копирал съм го от готово, има го почти във всеки магазин за електроматериали мисля последно беше около 10тина лева и може до 150W да регулира без радиатор на симистора :

Прикачени файлове:
svetoregulator.jpg
svetoregulator.jpg [ 45.12 KiB | Прегледано 1972 пъти ]

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Чет Юли 24, 2008 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Освен всичко симистора се управлява директно от изход на контролера, който изкарава най-много 20мА. Така че много внимателно трябва да се подбира този елемент. Повечето имат консумация на гейта 50мА. При всички случаи е добре последния да се управлява от външен елемент, дори и консумацията му да е в граници.

Чет Юли 24, 2008 6:17 pm
Профил

Мнение 
Благодаря ти за схемата но не ми върши много голяма работа тъй като това е за регулиране с потенц .а не електронно.Някой би ли предложил какво да добавя между процесора и симистора за да не натоварвам толкова схемата защото може да гори и от това че наистина черпя много голям ток от проц. и не издържа.Първоначалво идеята ми беше да направя схемата със отделно захранване за да не ми взима от напрежението 40 волта резервирани за захранване на процесолра тъи като лампите ми светят по слабо и се чувства как трепкат.Някой ако има идей за модификации на схемата да сподели нещо .Бях намерил в нета една със отделно захр.Пуснах си специално за целта и 0 до ключа ама някакъв чужденец продава сорса само няма го Безплатно.Маи ще екпериментирам с тази схима докато е направя надеждна ама не знам кога ще стане.Надявам се на вашата помощ
Благодаря ви

http://www.ivica-novakovic.from.hr/Ligh ... dimmer-smd
този линк с тази схема по надеждна ли ви изглежда.Поне ги нямя тези 40 волта за захр. понеже си има отдилна нула захранване.Когато пробвах с този тик206 уж по малка консумация за да спася пика и като го натоварих с 2.5 ампера направо залепна така както е .без да регулира. и пак сложих бт136.Та ви питам дали си заслужава да го порачвам от този тип там или е по зле според вас

или пък да направя както съм променил на картинката.не знам дали ще стане но и не искам да изгарям нищо наново затова се допитвам първо до вас

Прикачени файлове:
IR_regulator_shema.gif
IR_regulator_shema.gif [ 17.37 KiB | Прегледано 1975 пъти ]
Съб Юли 26, 2008 6:48 pm
Профил

Мнение MOC3022
kukata написа:
Благодаря ти за схемата но не ми върши много голяма работа тъй като това е за регулиране с потенц .а не електронно.Някой би ли предложил какво да добавя между процесора и симистора за да не натоварвам толкова схемата защото може да гори и от това че наистина черпя много голям ток от проц. и не издържа.Първоначалво идеята ми беше да направя схемата със отделно захранване за да не ми взима от напрежението 40 волта резервирани за захранване на процесолра тъи като лампите ми светят по слабо и се чувства как трепкат.Някой ако има идей за модификации на схемата да сподели нещо .Бях намерил в нета една със отделно захр.Пуснах си специално за целта и 0 до ключа ама някакъв чужденец продава сорса само няма го Безплатно.Маи ще екпериментирам с тази схима докато е направя надеждна ама не знам кога ще стане.Надявам се на вашата помощ
Благодаря ви

http://www.ivica-novakovic.from.hr/Ligh ... dimmer-smd
този линк с тази схема по надеждна ли ви изглежда.Поне ги нямя тези 40 волта за захр. понеже си има отдилна нула захранване.Когато пробвах с този тик206 уж по малка консумация за да спася пика и като го натоварих с 2.5 ампера направо залепна така както е .без да регулира. и пак сложих бт136.Та ви питам дали си заслужава да го порачвам от този тип там или е по зле според вас

или пък да направя както съм променил на картинката.не знам дали ще стане но и не искам да изгарям нищо наново затова се допитвам първо до вас

Ако сложиш BT136 трябва да го управляваш в 2-те полувълни иначе ще ти трепка лампата защото едната полувълна ще липсва !!!
За целта се ползва оптрон от вида MOC3021, MOC3022.... Схемата е много елементарна с този оптрон , мисля че от тях имаше с по 5ма на светодиода вътре !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юли 27, 2008 7:08 am
Профил

Мнение 
Както е направена схемата оригинална от МК с бт136 не е ли направена с двете полувълни.нямям осцилоскоп за да видя какво става с консуматора.къде точно имаш предвид с този оптрон че аз зададох много въпроси един след друг и не те разбирам на кой точно отговаряш за този оптрон.Ако не ти затруднявам драсни една схемичка със стоиностите и елементите .би ми било по лесно да те разбера.
Благодаря

Нед Юли 27, 2008 8:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща