Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
IP на GSM модул 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение IP на GSM модул
Здравейте, искам да осъществя връзка PC <-> GSM/GPRS модул SIEMENS XT65 чрез TCP/IP протокол. Искам да изпращам и приемам няколко байта. Приемам хипотетично, че сим-картата на модула е м-телска. Модула ми е сървър, а PC-то - клиент. Някой може ли да ми даде информация как мога да намеря IP- адреса и порта на gsm-модула, за да си направя съответно сокет и т.н. Това IP динамично ли е или не ? Въобще всичко от към IP-то на сървъра(GSM-модула) ме интересува. Ако някой може да даде линк или информация ще съм благодарен много :)

Нед Юни 15, 2008 3:46 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
IP което получава модула след като се логне в мрежата на оператора е динамично. Има АТ команди, с които можеш да го прочетеш.
Но това което си решил да правиш е сериозна задача и изисква много добро познаване на документация и работата на TCP/IP стека на модула.
Като начало си събери цялата документация на модула и я разгледай много детайлно. Можеш да ползваш Google, но едва ли ще намериш лесно всичко.
Виждам, че модула се доставя от Комет, което предполага те да я имат директно от Siemens. Поискай им я. Ето няколко полезни линка като за начало:
http://home.comet.bg/datasheets/GSM/GSM_XT65.pdf
http://www.mobiltim.com/images/modul/xt ... v01001.pdf
http://www.automation.siemens.com/downl ... sguide.pdf

Нед Юни 15, 2008 9:14 am
Профил WWW

Мнение 
Ами именно това ме накара да се спра на този модул защото намерих тези pdf-чета и виядях че го има в комета. Ама ще има бая да се ровя. Апликацията за Windows ще я направя някак си. Ще вържа някакъв професор към модула и за него ще направя програма-АТ команди и т.н. Най голямата пречка за мен са именно ей тия динамични IP-ta. Няма ли някъква възможност да регистрирам някакъв домайн име на тоя модул и така да го търся? Аз мога да регистррам примерно домейн на PC-то(съответно PC-то ще ми е сървър), но искам да мога да намирам gsm-модула от различни компютри.

Нед Юни 15, 2008 1:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IP на модула не е реално. Не можеш да се обърнеш към него. М-тел по моя информация не дават реални IP дори да искаш да си платиш за това. Имат някакви други опции за да можеш да се обърнеш към модема но не съм задълбавал натам.
Иначе може да си направиш собствен сървър който работи на някакъв компютър който е включен постоянно. И като искаш да се вържеш към модула му пращаш SMS или му позвъняваш след което той се логва към сървъра,ти също се логваш към сървъра и връзката става през него. Разбира се има доста детайли да се обработят и задачата не е много проста да си напишеш съвръра.
Може и да има някакъв готов софт за сървър но аз не съм намерил нещо дето да ми хване окото. Почнах преди да пиша ама ми излязоха други задачи и не съм се връщал на това занятие. Някой ако знае нещо по въпроса ако може да сподели и на мен ми е интересно.

Нед Юни 15, 2008 1:37 pm
Профил

Мнение 
Ами дори да не е м-тел. Може да е глобул вивател, няма значение. Щом в pdf-a на модула е казано, че може да работи в режим "server TCP/IP" (както и "client TCP/IP") според мен би трявало да има възможност да си работи модула като сървър... Ако отида в мтел(глобул, вивател) дали могат да ми дадат някъква информация по въпроса?

Нед Юни 15, 2008 2:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
също начин е и Dynamic DNS - http://www.dyndns.com/ и подобни,
но модула ти трябва да е постоянно конектнат в мрежата

това го ползвахме за IP камери с фалшиви IP-та...

Нед Юни 15, 2008 2:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Nikola Kirov написа:
IP на модула не е реално. Не можеш да се обърнеш към него. М-тел по моя информация не дават реални IP дори да искаш да си платиш за това. Имат някакви други опции за да можеш да се обърнеш към модема но не съм задълбавал натам.
Иначе може да си направиш собствен сървър който работи на някакъв компютър който е включен постоянно. И като искаш да се вържеш към модула му пращаш SMS или му позвъняваш след което той се логва към сървъра,ти също се логваш към сървъра и връзката става през него. Разбира се има доста детайли да се обработят и задачата не е много проста да си напишеш съвръра.
Може и да има някакъв готов софт за сървър но аз не съм намерил нещо дето да ми хване окото. Почнах преди да пиша ама ми излязоха други задачи и не съм се връщал на това занятие. Някой ако знае нещо по въпроса ако може да сподели и на мен ми е интересно.

Именно заради това че не съм запознат със сърварните истории, отписах този начин, пък и не ми се иска да забие, да бъде хакнат, или да му спре тока, защото ако имам няколко gms-модула всичките увисват

Нед Юни 15, 2008 2:51 pm
Профил

Мнение 
TheWizard написа:

А какво ще рече постоянно конекнат (за колко постоянно) и защо ? Иначе това със DNS е наистина вариант, но все пак не зависи ли това и от мобилния оператор ?

Нед Юни 15, 2008 2:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
TheWizard написа:

Абе за това постоянно конектване и аз пробвах. Първо ми разпадаше през някакъв период. Повторното конектване генерира трафик някакъв но като гледах тогава сметката на картата и само при стоене без да правя нищо пак генерира някакъв трафик. Какви са твоите наблюдения. Мисля че с Vivatel експериментирах аз.

Нед Юни 15, 2008 3:57 pm
Профил

Мнение 
at^sici?

http://www.cpg.com.tr/File/XT65/2811200 ... v01001.pdf
страница 261, ама според мен трябва цялото да се прегледа

Нед Юни 15, 2008 5:05 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
DynDNS и подобните не ти помагат при така наречените private адреси, само за динамични реални такива :> 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/16 и 192.168.0.0/16 по правило не се рутират в мрежата, т.е. до тях няма начин да стигнеш директно отвън.

Пон Юни 16, 2008 9:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]