Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
The best MCU (поредна итерация) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Абе ако си плащаше компилаторите, все си мисля, че нямаше и да си помислиш за повече от 2-3 платформи :)

Ако си плащам компилаторите веднага заминавам да бачкам навън :) То не стига че работата ни в БГ се оценява на дребни стотинки ами ........ И без да ги плащам напоследък всеки месец поне по веднъж ме спохождат такива мисли

Пък и напоследък и безплатните среди се поразвиха. Може пък като се наложи да плащам да сe прехвърля на GCC и да не ходя навън :). С интеграцията му в AVR студиотата на Atmel хич не е трудно да започне човек. Всъщност за модемите Wavecom като пиша под тяхната OS си работя с GCC. Не е като IAR ама не е и зле. До тук трябва да имам няколко хиляди реда код и не съм засичал сериозен бъг.

Чет Юни 05, 2008 1:44 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Взето в ръце.

Последна промяна rumen на Чет Юни 05, 2008 4:33 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 05, 2008 12:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
PIC или Atmel, Windows или Linux...PC ил MAC...DirectX или OpenGL..БСП или БКП ( :D )...все безмислени спорове. Гласих се да напиша едно дълго обяснение какви предимства къде намирам, но мисля, че е безмислено да продавам на краставичар краставици. Не виждам никаква критична разлика между PIC18 и ATmega8...и двата могат да свършат перфектно една и съща работа с достатъчно умения. Има и много други микроконтролери, не за подценяване например Silabs C8051 серията, верно не са с едно адресно пространство като ARM или 32-ките на Atmel, но имат контролери на 50MIPS, имат и контролери работещи на 0.9V...предимства които и PIC и Atmel все още не са показали. От друга страна PIC имат 10-та серия, SOT23 корпус, ако ще мигаш LED дали си готов да сложиш 10MIPS контролер с USB ? Всичко опира до конкретното приложение, уменията на девелопера, достъпността на пазара, цената, времето и пр.

PS: Румене ще те напляскам! Това е форум, не кръчма, 'земи се в ръце! :D

Чет Юни 05, 2008 3:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
C8051 серията..... но имат контролери на 50MIPS

Лекинко с MIPS-овете. Нали знаеш че това дето го пише по брошурките е върха на сладоледа. При архитектурите от типа на 8051, 6800 и ARM, MIPS-овете са мнооооого разтегливо понятие зависещо от куп неща. В реален код обикновенно MIPS-овете се свиват наполовина, че и повече и то даже и при линеен код. Особенно при ARM7 и пройзводните му, гледаш по брошурките някакви свръхзвукови скорости, пък като седнеш да работиш, се влачи като мокра овца. (Нема да казвам пак колко време му отнема да разклати един пин, че ще ме бият вече). Е освен ако не си див корефей в асемблера и не игнорираш изцяло компилатора :)

Още едно предимство на пиковата концепция - 40MIPS са 40MIPS ако имаш линеен код или в най-лошия случай 20MIPS ако скачаш насам - натам. :) Предвидимост и простота. Какво повече да иска човек от нещо за 2-3$?

P.S. То не е само Румен... всички сме за бой. Аман вече с тия пишки :)

Чет Юни 05, 2008 3:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
50MIPS бате Цецо, на масата ми е, другия е закачен на PCI-E в компютъра в офиса, през цялото време смята AES256 и мята към един сървайс :D

Edit: Да, разлика между 50MIPS една архитектура и 50MIPS друга - Балкан, става въпрос за 50MIPS 8051. Мисля хората ме разбраха какво исках да кажа

Чет Юни 05, 2008 3:47 pm
Профил

Мнение 
То така ... щото има, ако нямаше всички щяха да са пиколюбци, на времето на какви дървета се радваха хората .... сега все нещо им е криво. Лично според мен няма крив процесор, има криви девелопъри, дето ли не им се чете, или искат всичко да им е едно и също, да ама не. Аз вече от доста време не се занимавам с развой директно, не пиша код, но и преди и сега ми е все тая какво ще ползвам, стига да върши работа. То като се замисля нередовното писане е много по нездравословно от смяната на платформата, мъчейки се тук последните дни с тъпи и елементарни неща стигнах до заключението че толкова съм затъпял от занимавка с други неща че дали ще позлвам Пик, Атмел или Силабс е все там, то дори средата да ми четеше мислите и сама да пишеше кода пак нищо нямаше да стане ......

Чет Юни 05, 2008 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
50MIPS бате Цецо, на масата ми е, другия е закачен на PCI-E в компютъра в офиса, през цялото време смята AES256 и мята към един сървайс :D

Edit: Да, разлика между 50MIPS една архитектура и 50MIPS друга - Балкан, става въпрос за 50MIPS 8051. Мисля хората ме разбраха какво исках да кажа

То верно, че то това не беше баш 8051, ами нещо тунинговано, та сигурно си прав. Пък и щом нещо е на масата, а не на брошурката - не се подлага на съмнение :)

Чет Юни 05, 2008 6:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:

Ако е 50 MIPS-а тая 8051-ца, значи трябва да е поне 200 MHz. Не съм чувал още за 8051 с по-малко от 4 клока на инструкция. А пък AES-а може да е хардуерен или потока е кротък.

Пет Юни 06, 2008 2:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
Woody, при Silabs C8051 ядрото е CIP-51 (8051+pipeline). Затова е малко примитивно да се нарича просто 8051.
Но както и да е ... Темата се изроди от мерене на п***и в общи приказки.
И в двата случая е за затваряне.
А можеше да е полезна за доста хора, ако вместо надскачане на жаби, се споделяше опит.

Пет Юни 06, 2008 7:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност аз не виждам надскачане и глупости - темата си е ОК според мене.
Човек не може да огрее навсякъде и да чуе какъв опит имат другите с архитектури,
които не е ползвал, си *е* полезно :) . Аз например сякаш стигнах до дъното
на историята с популярността на PIC-овете: първи с много евтини средства
на пазара, по-предсказуема латентност от много други, и разбира се агресивна
ценова политика със самия силиций.

За MIPS наистина човек трябва да е предпазлив. Инак казано, ако приложението
има критичен участък, за който нужната скорост е близко до граничната, просто
гледането на "MIPS" не казва повече от това, че може и да си струва човек да
навлезе в детайли и да види тоя приятел става ли за целта или не.
То и да брои цикли човек на нещо по-голямо от 680x не е най-практичното нещо,
но понякога става с малко повечко умуване :-).
Понякога е и безнадеждно, де.
На PPC ядрото, дето ползвам напоследък, му дават при 400 MHz "до 760 MIPS".
То наистина има 64 бита широки данни, но прави по две инструкции на цикъл
ако едната е FPU, а другата integer. После говорят за някакъв "branch folding",
дето свежда при определени условия branch-а до 0 цикъла, и ето ти как могат
в един цикъл да завършат три инструкции... (не и да ги започнат, де, всички
инструкции са 32 бита а данните - 64 :-) ). Като добавим и закъсненията от
скорост на паметта, и тя отиде. Добре, че имат вграден timebase регистър, та
да може да премери човек.... :)

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 06, 2008 11:02 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi, адмирации към теб и към всички които знаят за какво иде реч, но ще ти кажа аз как се насочих първоначално към пик.
Всъщност се занимавам от около 3-4 години с това, макар че винаги съм имал желание, но за съжаление се занимавах с други глупости. Както и да е. Преди да започна си нямах понятие от латентности, цикли на изпълнение, харвард архитектура и т.н. Горе долу се справям с писане на програми - имам си някаква идея все пак. Обаче имаше едно списание "млад конструктор" което преди доста години беше писало нещо за пик-овете - бях чувал че има едни "пик микроконтролери", ни за AVR бях чувал ни за ARM. Пак там по-късно и за Атмел имаше публикации, но първото което изникна в главата ми беше пик. Може да е грешен избор, признавам си че съм на ниво любител. Правя по някое друго устройство основно свързано с работата ми и обикновенно в единични бройки и винаги такива дето могат да се ползват само там за където ги правя - досега съм се справял и не съм виждал необходимост от друга платформа. Достъпността вече беше обсъдено многократно - пик-а ми е на едно кликване разстояние, както и информацията за него. Освен това Микрочип всяка година пращат брошури и разни други глупости по пощата - обръщат внимание на някой си никой на майна си райна и то заради някаква регистрация от преди 10-тина години. В Русия/Украйна, например, е на оборот, там хората яко си бачкат с Атмел (говоря за ниския клас микроконтролери) а пик-а им е загадка.

Пет Юни 06, 2008 12:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нищо и няма на темата, не си мерим п****ите, споделям скромен опит. Всеки един от контролерите си има предимство, било то периферия, корпус, захранващ диазаон, консумация, клок, FPU, DMA...

Пет Юни 06, 2008 12:55 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
... Обаче имаше едно списание "млад конструктор" което преди доста години беше писало нещо за пик-овете - бях чувал че има едни "пик микроконтролери", ни за AVR бях чувал ни за ARM. Пак там по-късно и за Атмел имаше публикации, но първото което изникна в главата ми беше пик. Може да е грешен избор, ...

Въпреки, че учех в техникума, когато започнаха да издават пак списание "млад конструктор" не бях чувал до тогава за микроконтролери. Никой от преподавателите ми не беше споменавал за това, въпреки, че имахме предмет "микропроцесорни системи" или нещо такова беше. Говореха си само за CM601 и нищо друго.
Обратно за списанието. Първите им няколко статии бяха за AVR, а не за ПИК. Може би и затова си харесах повече AVR. После изведнъж без да приключат започнатото обяснение за AVR започнаха да обясняват за ПИК-овете. Бяха пуснали някакъв програматор за AVR в един от броевете - поръчах си го. Успях да си намеря в Казанлък, кой да ми достави AVR контролери и така започнах с тях. След това в техническия всички преподаватели ми говореха само за ПИК, a AVR за тях беше мръсна дума. Не даваха изобщо да се споменава за тях.

Пет Юни 06, 2008 1:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето къде се подвизават също агенти на Мокрочип и Комет. Съсипват младото поколение.
При руснаците вероятно навреме са пратили в Сибир подобна паплач.И никой не говори за Мокрочип почти. Ама като си нямаме Сибир и така става :):):).

Пет Юни 06, 2008 3:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Киров, някой хора с 6502 пращат ракети в космоса, други с Pentium Core 2 Duo не могат да сметнат 2+2 (отиди да платиш сметка на е-он да видиш колко се чака да се обработи един клиент - и то в случай че не умре системата). Така, че не е само до платформата май ...

Пет Юни 06, 2008 4:00 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща