Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща
The best MCU (поредна итерация) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
От високата кула на своя дългогодишен опит заяви. "Ако вкарвам нещо в автомобил предпочитам PIC".
Оставям те сам да намериш какво е казал Айнщайн за човешката глупост. :):):)

Сря Юни 04, 2008 12:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Microchip са предпочитан партньор във Формулата от години :wink:

Сря Юни 04, 2008 12:23 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Рекламодател вероятно е по точно казано ;)

Сря Юни 04, 2008 1:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
В миналите години беше само рекламодател, ама вече узряха, сичкото двигател с микрочипове се контролира :wink: А бе майтап Ви се чини сичко, ама като се появи в последното тримесечие PIC64, дето ще може да се пуснат 100-тина треда във всеки един таск, тогаз друга песен ще забръмчите. Ще отскоча да си взема салфетките :)

Сря Юни 04, 2008 5:59 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
хммм... :-k
нещата не винаги са еднозначни и прости. а и са доста субективни.

аз имам две коли от една и съща марка с 10 годишна разлика.
едната е модерен дизел, а другата е традиционен редови бензин.
и двете дават почти еднакъв въртящ момент, времевите им коефициенти са сравними.
и двете са с по 4 клапана, дизела е с турбо, директно впръскване, катализатори и т.н.
и двете се с един и същ клас оборудване на купето.
като хукна да върша работа надалече ползвам новата.
а като искам да се кефя се мятам на старото животно. усещането е съвсем друго.

оптимален вариант се получава, когато хем можеш да си вършиш работата, хем да се кефиш.
от друга страна за всяка работа си има подходяща кола - за торби си цимент си имам съответно каручка, а зимата на вилата ходя само с джипа, щото никоя от другите не може да издрапа баира.
а по островите в гърция лятото най ме кефи да бръмча с мотор.
няма такова нещо като универсална кола/програма/ОС/процесор/жена.

някой беше казал, че за всеки влак си има пътници.
според мен за всеки пътник трябва да се намери подходящ влак.

има пътници гратисчии - те трябва да се возят най-много в съвременния вариянт на БДЖ-стил влак.

има и хора, дето се кефят да се возят на влаци, да си говорят с кондуктора за забележителностите и да си отпиват от мартинито по завойчетата на някоя китна долина. с копринено шалче около врата и дебела пура в ръка. тези хора земат самолета и ходят в швейцария (примерно) само за да се повозят на влак.

има и хора, които очакват от влака да го премести от точка А то точка В за минимално време, в поносимо удобство, през цялото време да има кафе, нет и телефон и да не им досажда никой докато разглеждат финансовите данни за поредното сливане/поглъщане на фирма. това, че у нас няма такива хора (респ. такива влаци), не значи че никъде ги няма. и че нуждата от такива влаци трябва да се отрича.

и пак да се повторя - работата може да се свърши трудно, лесно, досадно или с удоволствие.
последното е много субективно и е лично решение, което всеки си взема сам.
същото е като с жената, за която се жениш :P

ПС: нямам кола с по 6 клапана на цилиндър. даже като се замисля, май не съм и карал такава.
а пък кола с 3 цилиндров четиритактов двигател с 18 клапана ми се вижда направо уродлива.
ама може пък бъдещето да е на тази концепция, де да знам... (PIC64)

Сря Юни 04, 2008 9:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
а по островите в гърция лятото най ме кефи да бръмча с мотор.

Що не се обадиш - и аз го замислям това от година. Хеле съм легален отскоро. :D

А за другото си прав - няма вечен кеф, избира се според нуждите и предлагането. И информирането понякога. :roll:

Сря Юни 04, 2008 2:40 pm
Профил

Мнение 
Мине не мине време и тая тема цъфва ... аз подкрепям Дедо Боре, за всяко приложение си ума подходящо и неподходящо решение, но универсални такива няма, нито арм, нито пик нито атмел са панацея. Но според мен ако човек твърдо държи да заложи на един производител може би ТI е правилната фирма.

Сря Юни 04, 2008 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз съм на принципа на Дедо. Затова и работя с 9-10 платформи. Но тъй като повечето колеги работят с една или 2 платформи е супер тъпо да стъпват на най кирливата платформа. Почти няма приложение в което PIC16/PIC18 да има някакви уникални качества поради които да е по добър вариант.
Изключение прави махленския тип мислене. Хем че правим 5-10 броя хем че гледаме да е с най евтиния чаркалък.
Ако някой се хване да мисли така може да бъде сигурен че тази професия не е за него.

Сря Юни 04, 2008 8:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Свят широк, говеда всякви :wink:

Бих казал всеки да си използва това, което му е удобно. Дизайнерите тук не се тормозят да поддържат 10 платформи, като се наложи сяда и усвоява следващата. На мен би ми било крайно неудобно да се занимавам с 10 платформи, ще знам повече неща, но ще ми бъдат размити познанията.

Възниква и въпроса за какво са ми 10-те платформи ? Че кога ще си пия бирата ? Трябва да се превърна в роб на микроконтролерите, а не те в мои помощници. За това, когато се наложи, ще изуча нова платформа. Не си заслужава да инвестирам време и пари в нещо, което може и никога да не ми потрябва. Или пък да го усвоя сега, а да ми потрябва след 5г., когато вече ще е морално остаряло.

В България може да се случват такива работи, защото не се плаща за развойни средства, ако опре обаче да се плаща, надали ще се поддържат повече от 1 платформа :) Още е лабав режима, но ще дойде скоро момента, когато ще се затегне. Вярно е, че има безплатни среди, но те пък нямат поддръжка. Пускаш например 10 000 бройки от дадено изделие, обаче след 3 месеца фирмата сваля професора от производство, а безплатното средство не поддържа заместителите. Искаме високи заплати, а същевременно и да не влагаме пари в производството. Един добре платен дизайнер, като загуби 2-3 седмици да се бори с безплатната среда и на работодателя ще му излезне по-евтино да си купи платената.

Ако средно по $500 сложим за платформа на работно място ( а това е мизерна сума ) x 10 = $5000 x 3 дизайнера във фирма, става $15 000, ами CAD системи, ами допълнителен софтуер ? Кои са тези дето могат да си го позволят ? С колеги, които съм разговарял тук, казват, че максимум 2-3 платформи се поддържат по фирмите. Ако се прецени, че дадена платформа се е изчерпала се преминава на нова.

Завършвам моето участие в темата отново с "Свят широк, говеда всякви" :wink:

Сря Юни 04, 2008 9:15 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
...
Изключение прави махленския тип мислене. Хем че правим 5-10 броя хем че гледаме да е с най евтиния чаркалък.
...

Това май е същината на източника ми на учудване от несъразмерната с качествата им
популярност на PIC. Едва ли човек може да преувеличи колко непрактичен и глупав
е подобен подход.
Ако в разработка, дето я отиде в стотиците произведени бройки, я не, човек почне
да смята цената на чиповете, най-добре да си намери някаква работа.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юни 04, 2008 9:20 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами разпространението на пиковете има един много съществен двигател, достъпност. Кой бее първия масово достъпен контролер в БГ, такъв за който може да намериш литература, коже да го поръчаш от БГ, не те карат да чакаш 2 месеца .....ами това е PIC. И мотороли и TI има години преди да се появят пикове, но какъв избор имаше, как се доставяха, всичко беше много апокрифно, това трябва да го съчетаем и с липсата на информация. Колко хора преди 10 години имаха интернет, и каква беше скоростта, какви бяха източниците на информация. И в това време комет внася ПИК, маркетира ги, държи наличности,има и развойна среда, има и литература ами .....
Това като цяло е и политика на самите Microchip, кой каквото и да ми говори рядко се вижда документация като тяхната, всички бяха спряли доставки на семпли за БГ единствено те продължаваха да пращат .. ами ... какво да си говорим.
Това е причината да са разпространени сред дизайнерите като платформа, а един ден любителя става професионалист.
Една друга причина цената, каквото и да си говорим са ценово ориентирани, и не на последно място голямо разнообразие. Според мен голяма част от продажбите им е на малки чипове, 12-ки, сега и 10-ки, предполагам някои 16-ки.
Нека да видим алтернативи, преди време бях правил едно проучване за един продукт, това м-у което избирах беше Силабс, TI и 24-ката на Microchip. Ами както и да ги гледах от тов акоето ми вършеше работа най добра цена сеполучи за 24-ка, дори и дизайн имаме с такова. В последствие се оказа че и ренесас могат да ми оферират чип със сходна цена, избрах него тъй като 24 ми се вижда доста непознат и неясен по отношение бъгове, въпреки че корпуса е доста по голям, което е неудобно но ще го боря. Та според мен нещата опират до това, да се избере най-подходящото.
Все пак ри поне 30 хил планирани за производство разлика от 3$ на бройка със силабс .... ами сори ама мисля че 100 хил са си пари, подобно е и с TI, но там разликата беше по малка. Да с ренесас също има разлика, от около $0.2, това вече мисля се преглъща, но ако случайно се окаже че вместо в 30 хил ще се произведът 300 ли 500 мисля че отново ще погледна към 24-ката ако от ренесас не могат да ми дадът сходна на тяхната цена, там вече и $0.05 ак си прави не малка сума.
Та моето виждане е такова, най-удобното за работа, което е и изгодно. За 10 или 50 броя естествено не си струва да се милси, слагаш това което ти е най-удобно. Сега правим едни платки дето дали процесора ще е 5$ или 25$ разликата в печалбата ми ще е има няма 5%, е в тоя случай слагам това което ми е удобно.

Сря Юни 04, 2008 10:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Nikola Kirov написа:
...
...

Това май е същината на източника ми на учудване от несъразмерната с качествата им
е подобен подход.
Ако в разработка, дето я отиде в стотиците произведени бройки, я не, човек почне

Не си прав.

За Микрочип развоя е почти без пари - има няма 500$ с все компилатора. За TI, ако решиш да си законен компилатора е 5000$. Е има едно GNU MSP430, ама то е майко - мила. Затова често избирам PIC-a, защото имам всичко купено при това евтино. Иначе ако ще правя 10000, няма да ми пука колко струва компилатора и може да си купя и IAR.

Та ако човек го гледа откъм законовата страна - Микрочип печели точно при дребносериините пройзводства. Заради евтиния развой. И точно това се случва както виждаш - Микрочип е цар при дребните. TI и Freescale са силни при големите серии.

Така че не се учудвай защо PIC има толкоз много подръжници - просто защото не всички работим за Crysler :)

Nikola Kirov написа:
И аз съм на принципа на Дедо. Затова и работя с 9-10 платформи.

Абе ако си плащаше компилаторите, все си мисля, че нямаше и да си помислиш за повече от 2-3 платформи :)

Сря Юни 04, 2008 10:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Освен че са достъпни пиковете работят и работата която могат да вършат е в изобилие.
Това е tgi. Три причини като трите крака на трикракото столче - Няма клатене.

Чет Юни 05, 2008 12:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
tgi написа:
Nikola Kirov написа:
...
...

е подобен подход.

Не си прав.

За Микрочип развоя е почти без пари - има няма 500$ с все компилатора. За TI, ако решиш да си законен компилатора е 5000$. Е има едно GNU MSP430, ама то е майко - мила. Затова често избирам PIC-a, защото имам всичко купено при това евтино. Иначе ако ще правя 10000, няма да ми пука колко струва компилатора и може да си купя и IAR.

Ами да, това го разбирам - затова и бях внимателен с израза "цената на чиповете".
Изглежда в крайна сметка от някакво политическо ниво правят по-сериозната техника
недостъпна за малките фирми и там са се намъкнали Microchip. Печалбата от компилатори
и т.н. среди за TI и Freescale трябва да е пренебрежимо малка, явно става дума за
ограничаване на достъпа.
Аз често забравям, че на другите им се налага да купуват среда за разработки, нали
имам своя.
И мога да разбера, че хората са предпазливи с обвързване с безплатни среди, дето
утре я ги има поддържани я не. То същото важи и за платените, де.

Цитат:
Та ако човек го гледа откъм законовата страна - Микрочип печели точно при дребносериините пройзводства. Заради евтиния развой.
....

Да, явно това ще е в крайна сметка. Аз не бих посмял да пусна продукт правен с нелегални
средства - само да го надушат конкурентите и ела да видиш какво става. Предполагам така
е и с повечето хора. Ако Microchip зависеха от малцината - като например тебе - дето знаят
какво правят и защо им трябва точно еди кой-си PIC а не нещо друго, да са умрели от
глад отдавна... :)

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юни 05, 2008 12:47 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не са Microchip само с безплатни среди за програмиране. Всъщност безплатните им компилатори са си с ограничение на размера на кода. Иначе са си платени. Даже са прекалено скъпи са дървенията която представляват. Истинския дебъгер за Microchip e 300 долара нагоре също.

ATMEL си има безплатно интегрирано в средите си GCC което ще си поддържат и занапред. Това е и за AVR и за AVR32.

Freescale си дават безплатен компилатор за процесорите си. Ограничен е на 32K за 8 битовите. За по големите май по нагоре. За повечето приложения е достатъчно. С малко трикове може да се компилира на части и по голям проект.

Скоро TI изкараха собствен компилатор за MSP430 като са го интегрирали в Eclipce. Пак с ограничение 32K мисля безплатен.

И за други процесори има такива неща.

rumen ти изобщо не се меси тук. Всеки път лъсва простотията ти,трай си и не се излагай и в тази тема. "Изследователи" като теб не трябва да се месят с нас простите хора които просто вършим работа.

Чет Юни 05, 2008 1:30 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща