Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
закупуване на протеус (или друг CAD) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение закупуване на протеус (или друг CAD)
на някого да му се е случвало?

и по принцип - как се тълкува по българското законодателство закупуването на софтуер от чужбина? преди години имаше едни много странни тълкувания за windows-ите и другите такива, че не се признава закупуване от чужбина, а трябва да е от локалния дистрибутор. да имаш номер, фатура на български, внесено ДДС и още някакви подобни тъпотии.

не знам как да убедя някой като Labcenter Electronics или Cadance, че трябва първо да се регистрират в България и после да ми напишат фактура на бългаски, че да съм законен. едвам успявам с китайците да се разбера какво да пишат във фактурите, че да ги харесат наш'те митничари... :roll:

Пет Апр 29, 2005 8:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:44 am, променена общо 1 път

Пет Апр 29, 2005 8:37 pm
Профил WWW

Мнение 
Няма проблем мисля ..... MS чат оат се правят на хитри, но не всички са така. Мисля че ако си го купиш от тях няма да имаш проблеми .... но съответно има и друго ... докато нямат представители в BG няма кой да повдигне обвинение срещу тебе за незаконно използване :).

Пет Апр 29, 2005 10:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе навремето - протел 98 тамън беше излязъл - си поръчах траял версията през интернет. Тогава България беше дива джунгла, и въобще не очаквах да ми обърнат внимание. Обаче две седмици след това ми се обади някъф пич от незнам къде си и на чист български, започна да се интерсува кой съм и какви са ми плановете относно протела. Аз му обясних че е с учебна цел и т.н. и когато му обясних че сега работя с Оркад, заяви, че лично щял да ми трасира пратката и пр., да му пратя отзиви, суппорт ако ми трябвало и т.н... Както и да е оказа се че е някакъв регионален мениджър в Протел за източния блок. Оттогава много време мина, ама току виж се оказало че Протел имат представител, ако не за България, то поне за Балканите. Това което знам е че не е евтино говедото.
По въпроса за регионалните лицензи - то май си зависи от конкретната фирма. Някой като Микрософт ги имат, тъй като цената за различните държави е различна - да не се получи реекспорт.
Но мисля че за скъпия софтуер като CAD продуктите, не би трябвало да има пречки, той си е еднакво скъп навсякъде. Не би трябвало да е с регионален лиценз.

Съб Апр 30, 2005 9:05 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
благодаря и на тримата!

ще им пише едно мейлче, пък да видим.

аз искам да си го купя основно заради документа. по същата причина съм си купил и прозорец :wink: че данъчните наполседък много взеха да се вторачват: "като си правил разработка, платката с какво си я проектирал?" и на какъв компютър, с каква операционна система и т.н. то (за сега) е заради ДДС-то, ама знае ли човек. след free-сървърите може и нас да погнат...

аз оркад не мога да си го купя. поне докато имам клиенти в България. протел няма да ползвам, дори да ми е без пари. игъла не става (според мен) за сериозни проекти, а и се кара само с мишка. протеуса за 1000 пина е 400 паунда. почти става.

и накрая, но не последно:
христос воскресе! бъдете здрави всички във форума.
и... честит първи май!

Нед Май 01, 2005 4:41 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Че то ако само в данъчните е проблема, казваш че платката ти е разработена в някоя от платкаджийниците, нали предлагат и тази услуга - дал си схема и получаваш разработена и произведена платка. А на теб даже компютър не ти е нужен :wink: Пък данъчните нека да ходят да проверяват колкото искат :D

Пон Май 02, 2005 10:41 am
Профил ICQ

Мнение 
Не мислиш ли, че е достатъчно да си поръчаш ОРКАД от Румъния - вярно - осакатаена версия, но отваря всичко ( не може да конвертира над ....елемента)
Много важно - имаш си я официално - с благодарствено писмо даже.
Кой после ще каже дали ти е било достатъчно за еди какво си?
Имаш си КАД система
Аз така направих - нямам още посещение от НСБОП (пази боже) , но мисля, че нищо не могат да направят - имам си легален софтуер

Вто Май 03, 2005 5:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
какви точно са ограниченията?
с пари/фактура ли е или е някакво демо?

Вто Май 03, 2005 5:46 pm
Профил

Мнение 
ограниченията са за броя елементи само които записва
иначе си имаш оригинален диск (нямаш фактура - безплатно е)
пращат ти и на месец по един мейл за новите им работи
но мисля, че трудно някой ще ми каже , че не съм свършил работата с него.
Да правиш платки не става - твърде малко елементи ти дава, но да ги отваряш и разглеждаш - може.
Става за това , което си мислиш
:?

Вто Май 03, 2005 7:11 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]