Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Датчик за наличие на обороти на двигател 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ами не е 12 волта, там където си се вързал, на първичната страна на бобината.
Напрежението е със сложна форма, има отскоци до -350 волта, и там трябва да се пипа
внимателно, за да не влошиш показателите на тази верига и да развалиш искрата.
Тук можеш да видиш формата на напрежението и да си направиш формировател
на импулси, основните импулси (пиковете) са с отрицателен поляритет и възникват
от самоиндукцията на бобината, при прекъсване на тока през нея, а ти с диода режеш точно тях.
http://www.gill.co.uk/products/digital_ ... IvsIIS.asp
- варианта за inductive ignition.

Аз бих взел сигнал от датчика за запалване, ако се знае какъв е,
или бих сложил допълнителен датчик ( хол) на някоя шайба.

Вто Май 27, 2008 12:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение MMM
juzisound написа:
Имам големи проблеми с прехващането на тия импулси. Верно нямам никакъв опит с автомобилна електроника - ама чак пък толкова. Какво имам в предвид:
Заложих на идеята с оптрона. Намерихме на бобината /колата е с една двойна бобина/ двата входни сигнала. Там влизат общо 4 кабела, постоянно +12, маса и 2 сигнала. Сигналите уш са с размах 12В - ама не е много сигурно. Та сложил съм последователно едих резистор 1к, след него един диод в права посока 1N4148, после един диод към маса - вързан на обратно и от там това влиза в двата края на един тример 5к. от масата и от средния извод на тримера отивам в оптрона - и от там вече лесно.
Сега - какво става: тримера на 0,усилвам и намирам точката от която започва разпознаването на импулсите. Лошото е обаче, че ако усиля повече, разпознаването отново спира - тоест работи в много тесен диапазон. Сякаш оптрона не може да се запишва. Няма никаква логика - щото входния сигнал е или +12 или 0. Или пине така си мисля. Ще го мерим след някой ден - ама не вярвам да има някаква постояннотокова съставка - и никак не мога да си обясня що не се запушва оптрона. А иначе проблема е - че като се включат разни големи консуматори по колата - и точката на разпознаване на импулсите се променя и разпознаването спира. Ако пренастроим тримера - пак става - до изключването на консуматора - и т.н. Нещо бъркам с включването на оптрона - ама незнам къде. Ако имате някаква примерна схемичка... 8O

Забрави оптроните, за тези неща те са твърде бавни !!!
Ако е с транзистор управлението на бобината, напрежението не превишава 50V, мерил съм го на осцилоскоп !
Какво те бърка да сложиш един делител с по голям резистор и да отива към някакъв транзистор който да ти формира импулсите , нищо няма да му стане от тези импулси, ако се притесняваш сложи и 2 диода паралелно на Е-Б за ограничат напрежението!!!
Виж тази схема просто си подбери резисторите , ако трябва сложи някакъв кондензатор за да премахне смущенията, дори с осцилоскоп за звукова карта ще го направиш ако имаш лаптоп !

Прикачени файлове:
input.jpg
input.jpg [ 35.54 KiB | Прегледано 1366 пъти ]

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Вто Май 27, 2008 1:51 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на всички отзовали се!
Имаме си вече кола с газов икономайзер - с голям зор разбира се - но вече всичко е готово.
Остават финни донастройки, ама те с времето - да натрупа малко опит устройството - а и водача...
Айде - след седмица ще пишем каква е файдата от цялата работа - има ли икономия и колко!!!

Нед Юни 01, 2008 9:53 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3