|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:55 pm
Насищане на платки в Микрон - впечатления
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
2 серии по 20 тина платки, прилично сложни като за БГ реалностите - 8/8 милса, дупки 0.5, 4 слоя + стенсил - нито един проблем. Колега вади там от години - каза че никога не е имал проблем с платка от тях.
За мен това е най-добрата платкаджийница в БГ, доколкото въобще можем да говорим за добра платкаджийница. В смисъл технологично са на ниво от преди 5 години (което за БГ е върхът  ), хората работят съвестно и няма мърлявщините характерни за Микрон. Защото това в което съм забелязал в проблемните платки на Микрон е точно мърлявщина - или власинка на шаблона, или разместена маска, или не добре центрирани отвори... абе не им е проблем в машините, а в хората. Защото платки минали електронен тест да дават 20% брак със късо.... ебем ти електронния тест, това не се е качвало на машината със сигурност.
Аз лично 4 слойни платки в БГ правя само в set. Вярно взимат доста за пдоготовка, по 10 пъти уточняваме подробностите, но веднъж влезли в серия - нямам проблем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 20, 2008 5:30 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
За русенската платкаджийница: При мен в серия от 50 броя, около 5 дадоха дефект месеци след производството, предполагам че е проблеми в проходен отвор. Освен това, въпреки поръчания електрически тест, пак имаше брак, който се видя след налепването на платките - прекъснати връзки.
И това за втория опит: на първия бяха сбъркали реда на padstack-a, и им отказахме поръчката.
Платките са 8/8mil, проходен отвор 0.4мм, 6-слойни.
|
| Нед Апр 20, 2008 9:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами може да работят добре но са твърде скъпи според мен за това което предлагат, а и сроковете им не ми звучат добре. Скоро имах запитване към тях за 4 слойна, искаха ми 800 лв за един панел около 3 кв/дм, това лично мое мнение си е жив обир, за сравнение за същия размер 6 слойна с двойнопо малки проходни и писти в PCBCART ми излезе под 700 лв ... с трнаспорта 800 .... какво да говорим, на база на какво ги искат тия пари ...лошото е че в БГ ако някой случайно почне да прави нещо млако по-добре веднага си мисли че може да вдигне цената до небесата.
|
| Нед Апр 20, 2008 9:32 pm |
|
 |
|
velio
|
При тях подготовката е много скъпа. Затова се получават тези цени.
По принцип работели предимно за немция, та май заради това цените им са такива...
|
| Вто Апр 22, 2008 1:15 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Като приказваме за платки...
Вижте с какво работят тук, тия трите са изпитани в боя, както казват някои. Знам, че е далече, но все пак е Европа.
www.elprint.com
платки и лазерно рязани стенсили. имат продукт който ти дават безплатно, импортваш си кам файловете, избираш материали и цена и поръчваш. при поръчка през човек (т.е. със съпорт) струва по-скъпо. много са коректни като срок на доставка, пробвал съм с минимално време 4 дни. Ползваме ги за платки с неголяма сложност. Стенсилите са много добри, не сме имали проблеми досега. Казват си когато има проблеми, даже когато си поръчал автоматично(това не оскъпява обикновенно) и предлагат решение.
http://www.gpv-group.com/Business-nbspA ... rds-1.aspx
При тези сме правили 6 слоен флекс-риджид с лазерни виаси и БГА. Цената на платка - около 400Е при 10 броя. Платките имаха някакви проблеми точно с виасите под БГА-то, но проектанта на платката си признава че и той има "принос". Правят без да задават въпроси и не предлагат решения. Правят и стенсили, но са средно х2 от тия с Елпринт и май са с ецване
www.elmatica.no - за по-отговорни платки. ако искате платките да отговарят на разни изчанчени стандарти, тия са хората. ако напишеш че искаш платката да отговаря на еди кой си стандард, а си направил нещо различно, ще те коригират. Правят и стенсили, но са средно х2 от тия с Елпринт и май са с ецване
ето и още една http://www.multek.se/, правил съм само една двуслойка при тях. Въпреки че са в града и имат собствено производство, са скъпи и не са по-бързи. А това е една за монтиране - няма кой знае каква информация за възможностите, но нямаме оплаквания. Монтират БГА, и всякакви изчанчени корпуси, сменят елементи и т.н. Доволно бавни и непредсказуеми като краен срок, скъпи, но според мен е нормално когато искаш 1 до 10 платки - http://www.frontside.se. Средния срок е 2-3 седмици.
ако трябва преместете го, където му е мястото....
|
| Вто Апр 22, 2008 2:34 pm |
|
 |
|
cfar
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Сеп 13, 2007 11:59 am Мнения: 4 Местоположение: Bulgaria
|
За Микрон не мога да кажа нищо лошо. Доста платки са ми произвели и монтирали. За мен са най-добрият вариант в БГ. За китайски танталови кондензатори ..... не мога да кажа нищо. Който е достатъчно смел, да ги ползва - аз не съм. Това за читавия дистрибутор с читавите компоненти ще се разбере постепенно и болезнено от всички. Много ми хареса примера с едната работеща платка и очакванията за 100.
|
| Сря Апр 30, 2008 4:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
В http://www.centillion.eu/ сме насищали платки. Няколко хиляди бройки, нито една дефектна, перфектно изпълнение, платките в Благоевград.
Колкото до Комет, не ги защитавам, имат си трески за дялане, ама не си бършете гъза с тях. Чувал съм, че на кьопави проектанти все частите им пречели. Де факто всичко се произвежда в Китай, от там зареждат и Комет, и всички останали.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 01, 2008 1:57 am |
|
 |
|
Цецо
|
И аз се изказвам като защитник на Комет. Ако ги нямаше тях в БГ щяхме още да сме в каменната ера, защото преди 10 години когато нямахме този лесен достъп до международните дистрибутори - в БГ имаше само Алипиев, Панчо и още 2-ма, 3-ма от които човек можеше да получи нещо различно от К155ЛА3 и 2Т6551.
В крайна сметка с Комет никога не съм имал сериозни ядове. Наиситна имат позиции по които продават очевадни китайски боклуци - например при масовите конектори. Най-тривиални стерео жакове например. Ужасни са. Но когато ги попитам боклуци ли са... не ме лъжат. И ако ми трябва количество - ми дават канал към читав доставчик.
Иначе откъм чипове никога не съм имал проблеми от тях. Пасивни компоненти - когато е за количество - нямаш проблем да им изискаш пройзводителя (който винаги е в Китай) и да си направиш сметката. Ако не ти харесва - могат да ти внесат и други. Въобще когато се касае за количества - винаги се преговаря на 4 очи и тогава са коректни.
Пък и няма какво да се лъжем - това е най-заредения на склад магазин в БГ. Ако някой си мисли, че е лесно да се поддържа такава номенклатура на склад... Защото да си просто дистрибутор е лесно - идва някой поръчва, ти му го доставяш след 2-4 седмици (ако си в настроение). Ама искал една бройка... да го.... или пък му резваш главата до кръста. Екстра си е така - не се набутваш със склад, скубеш си комисионните и си гледаш кефа.
Истината е че Диджи кей наистина е доставчика със най-богата гама и най-добри цени като за такава гама. особенно ако човек се намира в САЩ или Канада - тогава цените им са много конкурентни за неголеми количества (до 1000). Ама като си в БГ и ти трябва нещо да експериментираш от днес за утре.... Диджи кей има да ги чакаш минимум 2 седмици. Пък куриери, митници...
Общо взето фирмите на които аз разчитам в БГ са Комет, Петрекс, Акерман и К1. Фирмите с които всячески избягвам да работя са Кет (бившето Дейзи) и ЕлектронИнвест (да ме извинява батето). Там ако искаш да си скъсаш нервите... гаранция ще успееш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 01, 2008 11:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Резултат от по сложните платки, за момента сме пробвали само 18, но от 18 и 18-те са ОК да видим останлите 60 ак ще са.
Значи ако говорим за микрон мога да кажа че има значително подобрение и в работата и в качеството. Правил съм там платки преди 6-7 години, наистина имаше голямо количество с дефекти, недоецвани, с късо, калпава солдер маска и кво ли не още, и това платки за конвенционален монтаж нищо със стъпка под 2.54. За последната една година всичко което съм им пуснал е било без проблеми от производството. Имаше една платка която и бяха объркали слоевете, и се опитаха да се изкарат невинни та малко ги бях отписал за известно време, но то няма особен избор. Платка на русенци съм виждал само по изложенията, и да ви кажа на микронци не са им по лоши според мен. 8/8 си ги правят, също и via 0.4/0.9, сега на тия малките преходи малко им изместват отвора, не е хубаво но .... Та общо взето кокото и да не ми се иска това е положението, за производство на не много капризни платки не виждам кой знае колко алтернативи на микрон. Да храня русенци няма никакъв смисъл, ако ми трябва по добро качество от на микрон PCBCART предлагат по-ниски цени от тези в Русе при несравними технологични възможности, и горе долу сходни времена, единствено трнаспорта, но ако си със 100 или 200 платки не е толкова страшно. Има едни LTM в АТМ центъра, като цена са много добре, като изпълнение до мед са кажи речи добре, обаче солдер маската и горещото изравняване им куцат. Стават да направиш прототипни платки и да загубиш малко повече време за сглобяване, но в никакъв случай не става за производство. С едни 15 платки за прототипна серия изгубих сума и време и едно връщане от щатите, няма да казвам колко чипа изхвърлих.
|
| Чет Май 01, 2008 11:40 am |
|
 |
|
Popeye
|
Леле, 90% от стоката идва от Комет. От 7-8 години насам. Имаше 1 палка от ON, пише LM2576T-5.0 ама работи като LM2576ADJ. Плюс стотина SMD кондензатора 1206 100nF/50V, дето и на 30 пробиват. Иначе всичко ОК. Обаче танталови кондензатори не ползвам, за късмет. А за платкаджийниците по нашенско си е отделна тема. Приспособяване му е майката. Дупки до 0,7 писти поне 16 мил да ми мирна главата. Никакви многослойки. Правят ги за седмица. И няма транспорт, DHL и прочие простотии. Ама няма да си кажа платкаджийницата, че ще счупите клона. И така.
|
| Пет Май 02, 2008 1:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дупка 0.7 и пътечка 16 мил малко не ми е доникъде, ако такава дебелина пазиш и при прехода, тва си е 1.5 ... едв али някой от хората тук ще се качва по такъв клон, от последните 10 платки май няма ни една с поне един елемент който да не е на 0.5 стъпка.
Иначе тантала сам по себе си ако е качествен е много надежден кондензатор с дълъг живот.
|
| Пет Май 02, 2008 10:35 pm |
|
 |
|
Popeye
|
Късметлия съм. Габаритите не ме вълнуват особено. Обаче надежността се гони до дупка. Меко казано по мойте платки само дето не се пикае. И затова са рехави та рехави. Иначе лошо.
|
| Вто Май 06, 2008 7:53 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Верно си късметлия.
|
| Сря Май 07, 2008 8:08 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да дава господ на всеки такива платки 
|
| Сря Май 07, 2008 10:22 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Наскоро питахме в МИКРОН относно възможностите им за насищане на BGA чипове. Отговорът беше "Давайте ги ще ги наситим." Въпрос: "А как проверявате вече запоените BGA?". Отговор: "Ами няма как да ги проверим." Въпрос:"Какво правим с дефектните?" Отговор: "В коша."
Няма ли някой, който да сподели опит с насищането на BGA в България.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Май 07, 2008 10:58 am |
|
|