Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
ПИД контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ПИД контролер
Става въпрос за следното: Някой колега пробвал ли е да прави ПИД регулатор,където резисторите ги е заменил с потенциометри управлявани по SPI като MCP4262 или подобни?Понеже ми трябва бързина,изцяло цифровия ПИД има една "времеконстанта" на самия регулатор която зависи от това колко бързо правиш сметките и по какъв алгоритъм.Та не ми остава време напоследък да пробвам схемата с цифровите потенциометри - та ако някой има впечатления нека да сподели.

Съб Май 03, 2008 10:42 pm
Профил

Мнение 
каква бързина ти трябва? 2 кхз такт на дискретизация с пик 18 го подкарах без проблеми, закъснението от 500мкс проблем ли са ти? какво управляваш?

Пон Май 05, 2008 2:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Проблема не е в такта на дискретизация а в скоростта на float-point изчисленията.Ще го ползвам в контролера за векторно управление.

Пон Май 05, 2008 8:19 am
Профил

Мнение 
виж application notes на микрочип имат примери най различни

http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1999&NextRow=&ssUserText=induction%20motor&ty=&dty=&section=AppNotes

а плаваща запетая не ти трябва, все пак алгоритъма е известен предварително както и порядъка на променливите, фиксирана запетая върши идеална работа, даже повечето от сметките са ми целочислени до колкото си спомням, внимавай и с компилирането на умножение и деление, където компилатора се оплеска съм го писал на асм, така че самия пид няма да те забави чак толкова

Пон Май 05, 2008 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да ама не е 1 а са 2 регулаторите ;) При това има и модел на двигателя което означава допълнителна математика.Има и други неща които още усложняват схемата а и трябва да си практически от 10 до 15 пъти по-бърз за да стават нещата. А има и преходни процеси :) А Майкрочипските апликейшъни са за ориентиране в обстановката.Когато правя нещо обичам всичко да е под контрол - понякога и с риски да загубя време.А и силно се замислям за смяна на платформата.Та въпроса остава: Някой пробвал ли е ?

Пон Май 05, 2008 12:33 pm
Профил

Мнение 
ти ако мислиш модел от матлаб 1:1 да го метнеш в процесора и да чакаш управление в реално време най добре си приготви пентиум 4, за това ти казах апликейшъните да се ориентираш кое как го правят, а на въпроса вече ти отговорих - правил съм го и си работи, и при мен са 2 регулаторите 1 пид 1 пи ограничения по ток(стартов и раборен) и напрежение, регулиране по въртящ момент, скорост,позиция,ускорение, спиране, крайни изключватели и още гламотии, даже докато си почива по серийния порт праща данни за статуса, остана само 3 входа да направя за датчици на хол, да става и за безчеткови мотори ама ми минаха мераците...

Пон Май 05, 2008 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
а на въпроса вече ти отговорих - правил съм го и си работи
Не те питам дали си првил по принцип ПИД регулатор а такъв чиито резистори за заменени с ..... писал съм като задавах въпроса.Изчисленията във реално време се получават - пипвал съм такъв изцяло аналогов и цифров контролери.Има си теория на автоматичното управление space-state метод,рекурсивни алгоритми,.....Всичко това работи.За справка - има апликейшъни с TMS320C24xx - който иска да отива да чете.
Мразя разводняване на тема ! Зададох конкретен въпрос.Ако някой колега може да сподели впечатления - О.К ако не - по добре да не пише глупости.

Пон Май 05, 2008 6:27 pm
Профил

Мнение 
хем не разбира хем му помагаш а то с рогата напред.....
точно когато започнах с този проект те попитах нещо за векторно управление и ти се направи на разсеян ( вече знам зашо...), сега май е момента и аз да се правя на разсеян, аз вече зор нямам :)

Пон Май 05, 2008 6:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз вече нямам :D - Преди малко си направих опита и видях какво се получава.Темата е за коша.

Пон Май 05, 2008 7:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]