Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Индуктивност 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Индуктивност
Здравейте,
трябва да купя или да направя индуктовност за един проект със стойности 47uH 22А. Два дни се ровя из нета, но не мога да намеря индуктивности с такива параметри. Може ли да ми дадете съвет как да го изработя, т.е каква сърцевина да използвам и какви проводници. Използвам го за изходен филтър на усилвател ClassD. В момента съм с 47uH 7A, но според мен много бързо се насища и ми вкарва мощни смущаващи импулси. Да си призная, индуктивностите са ми мътни.
Благодаря предватително и весели празници :)

Съб Апр 26, 2008 6:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Примерно ако можеш да си намериш повече бройки от тез 47uH 7A, с 9 броя можеш да получиш 47uH 21А. Така мисля, че ще стане най-бързо.

Нед Апр 27, 2008 12:29 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
С 9 броя по вероятно да получи невероятни проблеми и отскоци.
http://www.mouser.com/Search/Refine.asp ... _Wildcards
ето една но за съжаление не я продават вече.
Пазарувах преди от едни тайванци, ще потърся да видя мога ли да намеря координатите, имаха такива със сигурност, от същата серия позлвах 330 uH/8 А и бяха ОК, всякапартида си идва с QA резултати и параметри, не бяха и особенно скъпи.

Нед Апр 27, 2008 1:47 pm
Профил

Мнение 
Не искам да влизам в спор, но напоследък и в промишлените усилватели ClassD слагат сборка от бобини , така пестят място а освен това цената на големите ферити не расте линейно спрямо размерите. Вярно все съм гледал устройства от типа домашно кино, но го правят често жълтурките. Има и друг момент. Честотата на модулация при тоз шим ClassD едва ли е по-висока от 100 Khz но все пак дълбочината на проникване на тока в медта при тази честота е само 0,22 мм така, че или успоредно бобините или лицендрат.
Не, че е много правилно но е евтино и решава проблема, ако му е от насищне на магнитопровода. В края на краишата човека казва, че една баничка не му стига за закуска. Вие го пращате в ресторант за мешана скара, че не в кой ресторант ами в някой курорт, че там имало по-хубави кифтета.
Аз му предлагам да пробва първо с две банички :idea: :)

Нед Апр 27, 2008 7:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има и изпълнения при които се прави от тънка медна ламарина намотката.Типа на феритната сърцевина беше 3F3 или подобна.За проблеми с насищането - може да се направи малка въздушна междина.

Нед Апр 27, 2008 8:08 pm
Профил

Мнение 
Здравейте,
благодаря за отзивите. Честотата на модулация ми е 250Khz. Няма проблем да пробвам и с няколко бобини, но как е най-добре да бъдат свързани. Изходния филтър е LC като капацитета е 470nF. При по-голяма мощност се получава едно пукане и голями отскоци след дросела. Тези отскоци зависят до голяма степен от филтъра на колоните който ползвам. Използвах филтър на който бобините бяха закрепени с метален болт в средата и пукането беше на много по-малка мощност. След махането на болтовете мощноста се увеличи почти двойно. Мисля че проблема ми е именно там в филтъра.
Благодаря ви

Нед Апр 27, 2008 8:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Болта не трябва да е метален а пластмасов.Ако няма такъв - бронзов.

Нед Апр 27, 2008 9:32 pm
Профил

Мнение 
Лошото е че и без филтър направо говорител пак имам това пукане...затова мисля че е от дросела на изхода.

Нед Апр 27, 2008 10:06 pm
Профил ICQ

Мнение 
Започни първо като вържеш четири бобини. Така ще вдигнеш тока два пъти. Бобините при връзването се смятат като съптотивленията . Последоватено имаш сбор. Успоредно -средно хармонично. Не му е мястото тук да се обясняват такива простотии, ама какво да правя, като никой не ще да пипне книга вече :( . Моя съвет е да не свързваш други бобини освен еднакви !!! Така ще ти се опростят сметките. Две бобини успоредно -два пъти по-малка индуктивност. Същите бобини последователно с другите две, пак свързани успоредно, ти дават стойноста на основната бобина само, че за по-голям ток. Така ако се пооправи това пукане, вече си в правилната насока.
Не знам каква ти е схемата на модулатора (отдавна ми мина мерака и времето за правене на мощни усилватели), но не е ли възможно да ти се препълва буфера примерно или нивото на входния сигнал да е по- високо от това на модулиращия? Да се появява постоянно токова съставка на изхода примерно.
Друг вариант да имаш някаква защита по ток която сработва. Осцилоскопче нямаш ли ?
Железния болт като постои в бобината на филъра загрява ли ;)

Пон Апр 28, 2008 11:58 am
Профил

Мнение 
Абе аз не бях допрочел че става въпрос за усилвател, ами може да се пробва, лично аз не бих очаквал кой знае какво то подобо решение но . все ак е само усилвател :)

Пон Апр 28, 2008 2:54 pm
Профил

Мнение 
Да болта в бобината загрява, но съм го махнал. Няма защита по ток има по напрежение но не се включва. Гледал съм го с осцилоскоп и смущенията са голями отскоци в едната или другата полувълна. Според мен не може да се съгласуват нещата на изхода.

Прикачени файлове:
CLASS D.pdf [219.6 KiB]
276 пъти
Пон Апр 28, 2008 5:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Щом загравя болта значи го пържиш с висока честота. Направил си мини-индукционна пещ :) . Вземи си провери и натрупващите кондензатори, да не са някакви калпави. Трябва да са високочестотни и повечко в паралел. Провери с осцилоскопчето все пак на 4 крак на компаратора размаха на трионообразното напрежение винаги ли е по-голямо от входния сигнал на 5 крак, може там да има проблем. Това чудо иска яка филтрация по захранването. Все пак бобинките събери първо, пък после другото ;)

Пон Апр 28, 2008 7:19 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
47 микрохенри но са кой знае колко голяма индуктивност, мисля че може да се навие и без сърцевина,
така ще отпадне варианта за насищане.

Пон Апр 28, 2008 10:09 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Извинявай , но носещата ти честота е 250 килохерца при ключов режим на работа на транзисторите се разлага на нечетни хармоници , което означава че третия хармоник е с честота 750 килохерца. Задължително ти е необходима високочестотна тороидна сърцевина.
Може ли да дадеш поща за да ти изпратя референтен дизайн на интернешанъл ректифайър.

Прикачени файлове:
classdtutorial.pdf [1.34 MiB]
232 пъти

Вто Апр 29, 2008 7:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За какъв ти е да го разлагаш на хармоници ? Ако ще задълбаваш в такива теории има и такива с права и обратна последователност и те се вземат под внимание и става мазано.А и амплитудата на хармониците затихва с увеличаване на поредния им номер :wink: Ето ти файлчето с формулката и как са проектира.Не ти трябват ни хармонични анализи ни глупости на този етап.

Прикачени файлове:
class D audio amplifier.pdf [804.64 KiB]
250 пъти
Вто Апр 29, 2008 9:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща