| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Купувам управление за текстово рекламно табло с ЛНЖ
Трябва ми комплект за управление на рекламно табло с вървящ текст, изпълнено с лампи с нажежаема жичка (обикновени 220 волтови крушки).
Необходими изисквания:
1. Височина на символа: 6 точки
2. Размер на управляваното поле: 100х6 точки
3. Мощност на всяка лампа: до 150W
4. Възможност за регулиране скоростта на текста
5. Възможност за комуникация с компютър и компект софтуер за въвеждане на текста през ПК.
6. Желателна е опция за промяна на знаковата таблица или поддържане на няколко шрифта.
7. Текст-само на латиница + цифри и специални знаци(не е проблем ако има и поддържане на кирилица).
8. Захранващо напрежение: 220 V (или 3х220V за захранване от три фази)
9. Не е необходимо самото табло, а само управление и платка със силови елементи, подаващи напрежение към лампите.
|
| Чет Апр 24, 2008 12:21 am |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Няма ли да ти горят прекалено много лампите с НЖ ако само ги комутираш?
|
| Чет Апр 24, 2008 10:59 am |
|
 |
|
3aek
|
600 лампи x 150 W = 90 kW ел енергия, яко, представям си какви кабели ще са какво нещо
|
| Чет Апр 24, 2008 12:08 pm |
|
 |
|
plamsky
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Фев 21, 2008 1:03 pm Мнения: 7 Местоположение: Plovdiv
|
|
| Чет Апр 24, 2008 1:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
сугурно е на няко летище пилотите да четат инструкции как да кацнат
|
| Чет Апр 24, 2008 1:48 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
E1
Това което искаш не се прави с нормални лампи нажежаема жичка. За подобни приложения се ползват малко по специални лампи. Безинерционни ли ги водеха,импулсни ли ги водеха. Но могат да работят в режима който ти трябва за такова табло. Не съм се занимвал с такива неща от доста години и вече ми са поизбледнели спомените. С такива като съм им правил малко по мек старт съм правил в две заведения разни динамични светлинни ефекти и в едното в което имам лични наблюдения щото си беше мое и аз се грижех за тези неща нямаше нито една дефектирала за малко повече от 3 години. В другото към края преди да го затворят ме бяха питали откъде се купуват такива лампи. Това е след близо 5 години работа.
Но съм виждал такива лампи само с вграден рефлектор. Имаше варианти и с оцветено предно стъкло. Но за приложението ти може и да е по удобно да са с вграден отражател.
Но такова табло с лампи не съм виждал май никъде из БГ. Поогледай из интернет за някакво готово решение но ми се струва малко вероятно да намериш.
А "платка с силови елементи" не е много правилно. По правилно е табло с силови елементи.  За конкретния случай 600 симистора с прилежащите клемореди и филтри /ще имаш фазово регулиране на мощноста/
А за мощноста не са 90KW. Първо трябва да се пуснат на около 90 процента от мощноста си за да се осигури надеждност. Така или иначе трябва да се прави мек старт и ще има фазово управление. Стават около 80KW. И няма да имаш повече от 50 процента светнати крушки в един и същи момент. С подходящ щрифт може да се докара и до 40. Значи стават 35-40KW което не е малко но вече е по приемливо  .
Работата отива да си поръчаш проектиране и реализация на това нещо. Но работата става доста дебела от финансова гледна точка. И няма да стане за особенно кратък срок 
|
| Чет Апр 24, 2008 2:30 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Разбира, се че може и с обикновенни крушки, но се поставя ограничение на скоростта на движение. Примерно, не повече от две-три стъпки на секунда. Комутацията следва да се прави само при преминаване през нулата - това много увеличава живота на крушките - години : казвам го от собствен опит.
Разбира, се това си е сериозен проект, и си иска подходящо финансиране, но може да се направи 
|
| Чет Апр 24, 2008 8:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Syrius-B
Абе човек,що приказваш глупости. Те обикновените крушки не изкарват с години при нормална експлоатация  :)
А дали старта ще го пуснеш при прехода през нулата или не почти няма значение. Крушката гори при старт от големия ток който протича докато спиралата е студена и от рязкото покачване на температурата. Обикновенно ефекта е че връзката на спиралата с електрода се прекъсва. Наблюдава се и на нашенските и на Philips и Osram крушки. И не ми казвай че за една четвърт период да кажем ще успее да вдигне температура.Това че я пускаш през прехода през нулата изобщо променя нещо. А за мекия/плавен/ старт не съм го измислил аз. Е който не е чел навремето руски списания не чувал явно и се занимава с глупости  За динамични ефекти с крушките които ползвах беше достатъчно за 4-5 периода напрежението да нарастне от 30-90 процента за да нямаш този пик на тока. Тоест пускаш на 30 процента и увеличаваш. Време тогава имаше и съм задълбавал по темата.
А можеш да погледнеш в документацията на някоя крушка за зависимост на живота и от напрежението на което работи. То това даже май го преподаваха по основи на електротехниката е техникумите
Интересното в крушките за импулсен режим на работа е че някак са го измислили да няма толкова голям пик на тока при включване. Нямат допълнителни елементи. Разглобявал съм такава. Материала на спиралата е явно по специален. Това което ми беше направило тогава впечатление е че крушка от този тип свети по слабо от нормална с същата мощност. Не е голяма разлика но е забележимо. Сравнявах 150W бяла с отражател от 2 та типа на една и съща фирма. Мисля че ползвах Osram.
|
| Чет Апр 24, 2008 8:37 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Nikola Kirov,
В общи линии, потвърждаваш, това, което казвам по-горе.
Включвам при прехода през нулата, пропускам няколко пъти само единя полупериод, и после и двата.
Това е на мое пробно устройство. товара е от 10 бр обикновени крушки.
За период от вече почти 10 години (работи всеки ден), са изгорели (и сменени) една или най-много две.
|
| Чет Апр 24, 2008 8:59 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Това вече е друго което казваш. Значи пак плавен старт.
А като ученик още съм наслагал в къщи устройства за мек старт на повечето. Има няма вече 20 години  А самата схемичка не може да отпуши тиристора при прехода през нулата. По късно съм я гледал тази схемичка,май при 40-50 волта чак бях смятал че отпушва. Това означава че и напрежението на крушката не стига до 100 процента. Уж трябва да са вечни при тази ситуация  . Не може да се каже че чат пат не гори по някоя крушка. Разбира се не гори при старта ами както си свети. Не че съм правил някаква статистика ама на няколко години си горят. Нашенските си горят явно заради ниското им качество. Но от доста време се слагат разни вносни каквито има в магазина и пак си горят. Явно е като всичко правено за бита. Сметнато да се скапе
Затова и пак твърдя че не е работа за обикновенни крушки,независимо от типа управление който ще се ползва.
Че човека да си прави сметката. По мой спомен на дребно бяха 10 DM. При 3 лева обикновенна с отражател. Даже 600 лами ще са си доста пари. Пък да не говорим че изобщо няма да са от най големите разходи по мероприятието. Вероятно е по удачно да се купи голям светодиоден екран.
Да не говорим че и скороста на движение ще бъде малка както каза Sirius-B. С подходящите лампи ще е около 3 позиции в секунда което визуално ще изглежда като стъпки а не движение. Все пак лампите си имат инерционност и няма да стане като светодиодното табло.
|
| Чет Апр 24, 2008 9:39 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Tова с купуването на управление няма да стане ( май ). Ще трябва да се разработи и да се направи. Т.е. няма да стане веднага и няма да стане евтино. Постави така въпроса, ще има мераклии.
|
| Чет Апр 24, 2008 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Прототипа ще струва доста повече от проектирането според мен ако е направен както трябва.....
|
| Чет Апр 24, 2008 11:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
От мен може управлението без силовата част. 
|
| Пет Апр 25, 2008 2:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има 3 световни производителя на лапи:
осрам
тунгсрам
и сливенсрам
|
| Пет Апр 25, 2008 8:51 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Задаващия въпроса си мълчи, което обезсмисля разговора.
Добре би било, "Е1" да каже поне едно мерси, за информацията, която му снесохме.
|
| Пет Апр 25, 2008 11:27 am |
|
|