|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:42 am
От свирката или от вибратора (GSM)
| Автор |
Съобщение |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Ребус: открий разменените букви! 
|
| Пет Апр 18, 2008 10:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
е па само една е ... и една правописна грешка ... 
|
| Съб Апр 19, 2008 1:13 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: hehe
Ако знаеш кога се прибираш и е всеки ден по едно и също време +- 30 мин., защо не си вземеш един готов електронен програмируем таймер имат много възможности за всеки ден поотделно да се програмира също и групово програмиране на дните ,нагласяваш си го около 2ч преди това време да го включва и не ти трябват тия дивотии , аз имах в БГ такъв включваше го всеки ден на нощна енергия от 4-6 сутринта и също го бях нагласил няколко пъти през деня да го изключва ако все пак някой го е забравил включил , 100л бойлер трудно свършваше и винаги си имаше топла вода ако все пак свърши имаше си бутонче включваш го и не го мислиш по някое време си го изключва . В този случай няма нужда от телефони или някакви ненадеждни такива джаджи , току виж забие контролера и ти отнесе етажа или къщата а най лошото е да си вътре, както си спокоен че имаш термозащита или клапан за налягане така често чувам по новините на кой му отнесал етаж или цяла къща 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Апр 19, 2008 2:28 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Пак трябва да ти казвам, че така направено управлението с нищо няма да повиши риска спрямо сегашното положение. Той и сега бойлера си е включен денонощно и се грижа да си е в изправност. Графика ни не е равномерен, топли излишно и си излъчва топлинката независимо от прехвалените им изолации. Мислил съм го и с прорамируем таймер и не е изключено да му сложа за да ни осигурява топла вода сутрин.
Не случайно в първия ми пост описах по подробно как искам да функционира, за да не предизвиквам коментари извън връзката на телефона с управлението. Въпросите ми бяха около "интерфейса" и много благодаря на отзовалите се. 
|
| Съб Апр 19, 2008 6:42 am |
|
 |
|
Ки4о
|
А не си ли мислил за такова устройство но свързано към стационарен телефон ?
|
| Съб Апр 19, 2008 8:47 am |
|
 |
|
luci
Ранг: Минаващ
|
На пича мисля, че не му е да си пзи бойлера да не гръмне  а да си го пуска по раничко, като ще се пребира да му е топличък ?
Моя бойлер не съм го гасил от както е купен. не би трябвало да е проблем да си бачка без да тряя се гаси (освен от свойте си термо защити и тн .) а той не си ги е махал, каза.
с мелодииките може да се правят повечко неща то ВКЛ/ИЗКЛ.
без да се рови в телефона, само че е малко шумно
бях срещал схема на pic с MIC които се лепи директно на спеакера или за корпуса на gsm-a.
после от различни намера като звъннеш различна мелодия от тон и пауза се декодира като различна команда. и после какво прави pic-a си е негова работа
в твоя случай за да си сигурен, че няма нещо случайно да включи или исключи бойлера можеш да разчиташ на това че в определеният ти профил с който ще званиш че е определента мелодиика, и само тя. за да съвпаднат и по време и по подредба примерно 10-20 ПИУКАНИЯ нама да се случи случайно. ама незнам дали си залучава занимавката.
иначе малко по скъпо, като тарифа обаче можеш да си направиш до 3 команди  които да правят различни неща :
1) профил с мелодиика само от твоя номер при звънене (безплатно)
2) профил с мелодиика само от твоя номер при SMS (с цена за смс)
3) профил с мелодиика само от твоя номер при MMS (с цена за MMS)
а ако си нистина изруд можеш да си направиш комбинации от последователности от редуване звънене,sms и ММС
друг вариант още по кретенски е протокол от рода :
1... пускаш SMS ..(обявяваш начало на команда  )
2... звъниш определен брой пъти - самата команда е броя на звъненията без да има кой да ти дигне
3... пускаш SMS - обявяваш приключване на сесията
така можеш да си рздрънкаш нервите  но пък ще имаш нголям брой команди като :
- пусни/спри бойлера
- имитирай дейност в къщата
- шуми на съседа с радиото
- нахрани кучето(откачи от тавана плика с кюфтаците)
- полей цветята
- пусни хладилника на 7
 .....
|
| Нед Апр 20, 2008 1:46 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Хъх
 |  |  |  | luci написа: На пича мисля, че не му е да си пзи бойлера да не гръмне  а да си го пуска по раничко, като ще се пребира да му е топличък ?  Моя бойлер не съм го гасил от както е купен. не би трябвало да е проблем да си бачка без да тряя се гаси (освен от свойте си термо защити и тн .) а той не си ги е махал, каза. .... .... .... .... .... така можеш да си рздрънкаш нервите  но пък ще имаш нголям брой команди като : - пусни/спри бойлера - имитирай дейност в къщата - шуми на съседа с радиото - нахрани кучето(откачи от тавана плика с кюфтаците) - полей цветята - пусни хладилника на 7  ..... |  |  |  |  |
Брях че ги сътвори , но интересно звучи
Използвай този пример : http://lz4gv.my.contact.bg/Bee.htm
С малко модификация в софта на контролера и ще върши твойте неща 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Нед Апр 20, 2008 6:06 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Пофантазирахте си добре, но за сериозни приложения тия неща със свирки и вибратори не стават!
http://www.forel-bg.com/images/HG07.doc
От този документ може да се видят какви параметри трябва да има приблизително такова устройство.
Най-важните обаче са: НАДЕЖНОСТ И ЗАЩИТЕНОСТ ОТ ЧУЖДА НАМЕСА
|
| Нед Апр 20, 2008 9:40 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hehe
Точно пък от СМС не очаквай надеждност , имаше си доста дискусии на тази тема. Най вече защото СМС-а е с най нисък приоритет при осъществяване на комуникация, дори има моменти когато изобщо не отива, най високия приоритет си е позвъняването, за мен е СМС е загуби време за натискане на тия малки бутончета на клавиатурата на GSM-а и една грешка буква ти струва някакви стинки. С позвъняването си е друга бира дори да не вдигне пак може да направиш система с която да разбереш състоянието отсреща и да го накараш да върши нещо. Има най различни начини за осъществяване на това, най лесния е ако е активно в момента и върши нещо, джаджата да ти затвори на някое позвъняване 1,2,3-то и така например знаеш че се е задействало и при следващо набиране в рамките на 10сек или 20 да се преобърне състоянието от включено в изключено ето ти безплатно управление .
А за надеждноста си е сложен въпрос когато имаш външна джаджа като мобилен телефон той си е достатъчно сложен и ненадежден, от тази гледна точка дали е СМС или позвъняване е почти все едно. Поне като позвъниш и ще разбереш дали дава свободно и дали работи , например ако ти го направиш когато му звъннеш и да ти затвори на някое позвъняване така със сигурност знаеш дали работи. Още повече разчитането на телефона може да става изцяло от контролера, може да си вкараш телефоните в ЕЕПРОМ и да ги сравняваш от клипа който идва и така със сигурност грешен номер няма да прави нищо, на тези който ги няма просто му затваряш без да му обръщаш внимание дори така бързо ще освободиш линията, и само тези който са записани може да очакваш някакво действие, това е ЗАЩИТЕНОСТ ОТ ЧУЖДА НАМЕСА !
|
| Нед Апр 20, 2008 11:09 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
А след месец ще имаме и малък вариант с по прости функции и съответно на по ниска цена. Събран в малка алуминиева кутийка. Точно като за решаване на такива прости задачки като управление на бойлера да кажем.
plameniv вече 2 години копам по HG07. Въпроса с надежноста на SMS-ите съм го излследвал на практика.Много експерименти съм правил. Досега не ми се е случвало SMS да закъснее повече от някоя и друга минута. За голямата част от приложенията това не е фатално. Важно е отсреща устройството да ти отговори че е приело и изпълнило командата или че има някакъв проблем.
За управление чрез позвъняване донякъде е допустимо но не и през вибратора.
При малкия вариант съм предвидил и такова но то е като допълнение към SMS интерфейса и работи само за група зададени телефонни номера от които да се управлява зададен изход. Останалите позвънявания просто ги отхвърля.
За големия също е предвидено да се добави изпълнение на предварително зададен скрипт при позвъняване от зададена група номера.
Така че и варианта с позвъняването не е съвсем за пренебрегване но ако се направи интелигентно и се вкара малко мозък в съответната машинария 
|
| Нед Апр 20, 2008 2:47 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@plameniv,
Не ми се започва пак спора за или против SMS-ите.
Но имам някои други съображения да не се съглася с казаното:
Работи се с предварително подготвени и запомнени съобщения. Е те тук вероятността да се объркаш е най-голяма. Да не говорим, когато някой друг ти сбърка номера какво ще се случи. Няма никаква защита - нито парола, нито пин.
Не може да се залага на надежност на стар телефон! Ако забие какво правиш? Търчиш на място или...? За това са модулите, за да има пълна управляемост и контрол на състоянието на цялата система. Да не говорим за новите модули, които имат собствена OS и пишеш направо софта вътре.
И последно - този, който ми направи реализация на всички функции, изброени в цитирания документ с обикновен евтин телефон, ще му откупя разработката.
|
| Нед Апр 20, 2008 5:53 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Това, което казвате за многото команди, обратната връзка и .... е чудесно, но е излишно сложно за моето проектче.
При мен евентуалните грешки едиствено ще доведт до излишно включване на бойлера. Няма да е голям проблем. Така че избирам вибратора  Благодаря още веднъж за съветите, следя останалото с голям интерес.
|
| Нед Апр 20, 2008 9:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе че надеждността на SMS е малка е така, но сложих един от модулите на Lupus преди 6 месеца, до момента имам сериозно закъснели 3-4 съобщения, под сериозно закъснели има в предивд над час. Иначе модула не е като да седи, поне веднъж дневно се обажда, понякога даже леко ме побърква 
|
| Нед Апр 20, 2008 9:57 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Брей късметлия си  .
За толкова време копане и сигурно хиляди изпратени SMS си имам 2 закъснели за 10 тина минути когато съм пращал от GSM.
Имам и други закъснели но само когато съм пращал от интернет SMS сървъри. Имаше даже изобщо нeпристигнали. Най вече от email to SMS на МТел. Но последно време като че ли я оправиха системата и тази година нямам закъснял или изчезнал и оттам.
А всъщност още като почнах да се занимавам с това при vivatel се случваше да позакъсняват понякога особенно около обед,вероятно тогава тук им беше по натоварена системата. Но миналата година се оправи проблема. При един колега има монтиран един модул и го наблюдава много внимателно. Има идеи да го ползва за по отговорни сигнализации. Той е с карта на vivatel в момента. Нещо Мтел имат кофти обхват в мазето където го е монтирал и мина на Vivatel. Разпитвал съм го сега как е. Каза че се държало по добре от МTел-а. Там е инсталирал един таймер за единия вход. 2 пъти на ден му праща съобщение в точен час и го гледа кога ще дойде. Каза че при vivatel нямало случай над 2 минути закъснение. Това от карта на vivatel към телефон на M-tel. Иначе при M-tel имал закъснения до 5 минути. Но това може и да е от лошия обхват на мястото.
|
| Нед Апр 20, 2008 10:09 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | Lupus написа: @plameniv, Не ми се започва пак спора за или против SMS-ите. Но имам някои други съображения да не се съглася с казаното: Работи се с предварително подготвени и запомнени съобщения. Е те тук вероятността да се объркаш е най-голяма. Да не говорим, когато някой друг ти сбърка номера какво ще се случи. Няма никаква защита - нито парола, нито пин. Не може да се залага на надежност на стар телефон! Ако забие какво правиш? Търчиш на място или...? За това са модулите, за да има пълна управляемост и контрол на състоянието на цялата система. Да не говорим за новите модули, които имат собствена OS и пишеш направо софта вътре. И последно - този, който ми направи реализация на всички функции, изброени в цитирания документ с обикновен евтин телефон, ще му откупя разработката. |  |  |  |  |
Ти сякаш четеш между редовете и пишеш без да мислиш!!!
Човека търси възможно най евтин вариант , а това че СМС е 1 загуби време да откриеш кой за какво е и т.н., 2 помисли и ще се убедиш че мислиш грешно, кое е по лесно да изпратиш СМС или да кликнеш веднъж слушалката и да изчакаш да звънне !!!
Да не говорим за пари и най вече ще храниш оператора със всеки 1 СМС ама и за един бойлер извинявай но не си заслужава , колко ще ти излезе после тази топла вода kW/h + (N на брой)xSMS !
Ако ми говориш че някой може да звънне и да го задейства не си познал и не си го правил , пак повтарям CLIP опцията показва кой звъни (телефонен номер ако не знаеш това са числа ) този телефонен номер може да го има в сим картата или записан някъде по контролера ако щеш и в кода си го внедри , контролера разчита CLIP-а и сравнява , след това ако е вярно сравняването прави нещо ако не затаря линията без действие това става за 2сек най много , извинявай ама който и да звъни линията няма да е отворена повече от 5-10 сек в най тежкия случай без никакви действия .
Ако хич пък не ти се занимава с RS232 комуникация, най елементарния начин е да си запишеш вярните телефони в ACCESS листата да може да звънят само те като така всичко друго се игнорира , това ти го описах по нагоре само че там го прави контролера , след като си изключил грешните позвънявания от вибратора или зумера взимаш сигнал и го подаваш на така наречения таймер , направи го 555 за още по лесно , и разговора спира до тук !!!
|
| Пон Апр 21, 2008 2:19 am |
|
|