Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Схема на антена и усилвател за 27MHz. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Схема на антена и усилвател за 27MHz.
Здравейте някой има ли работеща схема на усилвател за 27MHz и някаква конструкция на антена (тоест нолко навивки да бъде компенсатора и на какъв диаметър). :wink: :)

Чет Апр 17, 2008 7:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами схеми много, каква мощност гониш, и каква мощност имаш, няма начин с 10-20 мW да задействаш директно 10 W стъпало, трбява и предусилвателно стъпало. Относно антената пак не е съвсем ясно какъв тип, толкова много видове антени има .... като говориш за навивки на компенсатор може би имаш в предвид антена 5/8 или 1/4 .... може и нещо по извратено ... трябва да се гадае.
За усилвател ако погледнеш схемата на ЛЕН-Б директно може да му изкопираш крайното стъпало, с леко промени по елементите ще ти свърши идеална работа за другото ....

Пет Апр 18, 2008 7:41 am
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Ако ще ползваш усилвателя за приемане на сигнала на 27Mhz, мога да ти цитирам един надпис в кабинет по Антени "Няма по добър усилвател от оптималната Антена" ! :-)

Пет Апр 18, 2008 4:33 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
e, има и друг надпис: на калпав усилвател всички антени са му криви

жичката не е уточнил какъв усилвател му трябва... входен, изходен, микрофонен, за дискотека или хидравличен.

Пет Апр 18, 2008 6:23 pm
Профил
Аватар

Мнение Aнтена и усилвател за 27MHz
Опа сори, сега като чета наистина съм го написъл супер неразбираемо и неточно. Веднага корегирам. :)
Станцията е Dirland CB 27MHz AM/FM с 4W изход и 2X40 канала (нали се сещате тези стандартните като на тировете някой таксита и други фирми). Значи става на въпрос за усилвател само за изходният сигнал на станцията (за входа ще разчитам на добрата антена) в границите от 20W до 120W да е усилвателят, и за предпочитане да е със КТ транзистори.
А за антената няма значение ноже нещо като J-antena или по-точно като тези на такситата един стърчащ проводник и отдолу няколко нвивки компенсатор 1/2, 1/4, нещо такова с добро усилване. За друго не се сещам, ако има нещо което съм пропуснал питайте веднага ще отговоря. :)

Пет Апр 18, 2008 8:40 pm
Профил
Аватар

Няма ли радиолюбители във форума. :)

Пон Апр 21, 2008 2:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
@ji4kajiata,
В мобилен или стационарен вариант ще ползваш антената? Това има важно значение.

Пон Апр 21, 2008 7:13 am
Профил WWW
Аватар

Стационарен. :)

Пон Апр 21, 2008 10:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Без да поставям под съмнение уменията ти жичка, но ако нямаш спектрален анализатор или най малкото измерител за КСВ, съветвам те да си купиш една настроена антена заедно със фидера и съгласувателя към линията , най-разспространен вариант е несиметричен полувълнов вибратор може да ти се решат всичките проблеми, усилвателя е панацея само в случаите когато се изработва от специалист с МНОГО екипировка и знания, във всички останали обаче усилва само проблемите и нищо друго. Схеми има бол в нета, ватове колкото ти душа сака, 120W с КТ звучи много еретично , може би да махнеш нулата от края .. ако пък наистина постигнеш тази мощност без значение как ... ще палиш уличните лампи в махалата като почнеш да предаваш :-)

Пон Апр 21, 2008 11:50 pm
Профил YIM
Аватар

forest_gump написа:
ако нямаш спектрален анализатор или най малкото измерител за КСВ, съветвам те да си купиш една настроена антена заедно със фидера и съгласувателя към линията

Имам всякаква техника, и мога да си направя антената, LC метри(професионални) KCV метри, честото мери, осцилоскопи и рдуги неща. Абе доста уреди. Правил съм и усилватели, имам и схеми (и то много, цели класиори с папки). Все пак щом искам схема преценявам, че мога да я направя, без проблем, просто исках някоя схема която вие сте тествали и работи :D и се държи добре. Обаче нещо забелязвам, че няма много радиолюбители във форума. :roll: :) Все пак темата си остава, ако знаете някои саитове за такива схеми и руски стават (то основно там има), ще ви помоля да дадете линкове, нека да направим една такава тема с разни линкове на такива схеми и проекти, защото забелязвам, че в повечето форуми няма този тип информация, пък и ще е полезно на доста хора като напишат в търсачката да излиза и нещо за радиотехника. Поне това забелязвам, че липсва на много места. :wink: :)

Ето аз давам първият линк:
http://hem.passagen.se/communication/1wpa.html

Очаквам вашите попълнения за схеми на усилватели модулатори и антени, нека да не са само за 27MHz и за други обхвати. Да съберем и разменим малко схеми. :wink: :)

Вто Апр 22, 2008 12:34 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Обаче нещо забелязвам, че няма много радиолюбители във форума.

Абе то може и да има, ама да се чудят за какво са ти тия 120 вата след като с 2 вата на 27MHz хвърляш до Китай.
А и това, че 27MHz са ситизенбанд не значи, че можеш да пускаш по тях каквато си искаш мощност. А и 4-5 хармоник на тия 27MHz попадат в малко неприятни обхвати. Нали не искаш някой еърбъс да кацне у вас?

Сря Апр 23, 2008 7:56 am
Профил
Аватар

Мнение 27MHz
Е знам, че е позволено до 4W също. Както и да е. Забелязвам, че няма интерес към този вид техника тук. Затварям темата. :)

Чет Апр 24, 2008 6:12 pm
Профил

Мнение Re: 27MHz
ji4kajiata написа:
Е знам, че е позволено до 4W също. Както и да е. Забелязвам, че няма интерес към този вид техника тук. Затварям темата. :)

Ми твоята радиостанция не е ли 4W , аз имам 2 такива една ръчна и една за кола даже тази ръчната беше 5 W а тази за кола 4 W , в случая ти трябва само добра антена !!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Апр 25, 2008 1:04 am
Профил

Мнение 
Ами аз ти дадох насока, виж на лена крайното стъпало, екстра е за целта и е с транзисторите които искаш. ако не Наръчник на радио любителя, така май се казваха, една книжка в два тома, американски. Там повечето схеми работят.

Пет Апр 25, 2008 1:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]