|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:12 pm
Насищане на платки в Микрон - впечатления
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Моят опит казва, че ако човек иска да прави разработки на водещо съвременно ниво,
просто не може да пазарува в БГ, нито да си прави платките тук. Така е било
поне последните 15 години за мене.
Ако всички части са налични в София, най-вероятно човек разработва нещо, което
отдавна го има на пазара. За съвременни плътности платките трябва да са
6, та и 4 мила на места; досега това не е ставало в БГ. Веднъж преди много
години хората от SPS ми наравиха едни 8 мила платки; отне им огромно усилие
и време, и помощ от другаде за пробиването на 0.4 мм дупките (но платките
станаха добре). А за 0.3 или 0.2 мм дупки (каквито слагам) не бих и опитал да говоря тук...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 14, 2008 3:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Ами много звиси, в момента платки с АРМ ги пуснах навън, но това конкретно е нещо със сравнително рядък монтаж, напоследък не знам дали сте пробвали Микрон, не че ги рекламирам, доста ме бяха изнервили, но платките им не са лоши, то сега ще се разбере с тиая новите, но с малките серии които преди съм пускал съм нямал никакви проблеми, струва ми се че при тях има развитие.
Повечето ми компоненти идват от вън, просто ми се стори много тъпо да разнасям резистори и кондензатори през океана, компонените ги вземем от mouser и digikey. Относно танталите, възможно е да са леко менте, поръчал съм същите и от mouser но са лепени кометски. Но им аи друго, както казах кондензаторите са млко объркани, днес проверих какво е напрежението на тях от 9.6 до 9.9 на различните платки, н атази гръмналата е 9.8. Значи 10 V кондензатор не трябва да гърми при това напрежение но .... както и да е ще се сменят. Иначе би трбявало да са производство на ROHM .... в интерес на истината досега съм нямал много сблъсък точо с тия тантали на комет, за електролитите им ми е ясно, тях съм пробвал да ги влагам в серийно производство ....
п.с. а това кой на какви цени продава .... миналата седмица купувах от футурел SS14 на цена 5 пъти по висока от тази в Comet ..... не е ясна причината.
|
| Пон Апр 14, 2008 4:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз не бих обобщавал за частите от Комет, не ги знам достатъчно добре
(ако и да са ми приятели) но доколкото знам са си търговски канал като
всички останали, не бих гласувал повече доверие на Digikey или нещо
там отколкото на тях - винаги има шанс да стане беля, кой дистрибутор
прави входящ контрол.
Тия кондензатори на 9.9 V средно ли са? Ако няма пикчета над 10 волта
и гърмят, не покриват спецификацията - това не трябва да се преглъща,
ако искаме да не се случва често (т.е. решаваме си проблема както може
в момента ама като остане време дефектните части се връщат и се искат
нови и т.н.).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 14, 2008 5:01 pm |
|
 |
|
ronetix
Ранг: Минаващ
|
Тук не съм съгласен. Разликата между Digikey и магазини от рода на Комет е че Digikey не продава елементи на гаражни китайски фирми, а БГ търговците купуват масово фалшификати и екпрериментират на гърба на клиента - ако елемента прави проблем ще го сменим. Когато купя ролка резистори от Digikey и на нея пише Vishay съм сигурен че е Vishay. Ако купя ролката от БГ магазин (да не обобщаваме с Комет) съм почти сигурен че е китайско менте. Но това ще е така докато клиентите им го допускат това. Вижте например следния коментар на tgi:
Мога да върна и сменя елемент ако търговеца ми поеме разходите по демонтажа и монтажа и ми възтанови пропуснатите ползи.
Някой познава ли такъв търговец?
Не, нали?
Затова не купувам и най обикновен резистор от БГ магазин - никога не се знае кога ще има издънка (една лоша спойка в 30% от платките може да е фатална за репутацята, да не говорим за огромните разходи по подмяна на дефектните изделия). Не виждам причина да дам малко по малко пари на БГ търговец (и да му спонсорирам новия му мерцедес) отколкото на Digikey които имат организация каквато БГ фирма няма да има и след 15 години.
|
| Пон Апр 14, 2008 5:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе да ти кажа от компоненти на Комет не мога да с еолача много, имам опит с много от тях, за съжаление всички за конвенционален монтаж, произведени са десекти ако не и стотици хиляти изделия с тях и си работят без особенни проблеми, отнася се както за кондензатори така и за полупроводници. Значи еидн от проблемите с кондензаторите им е с така наречените low ESR .... така наречечни защото са не съвсем.
Иначе наистина м-у тантал от комет и тантал от mouser има доста голяма разлика в цената дори и за 5000 бр. верно че това в mouser е vishay а това в комет .. пише ROHM а какво е не се знае. Като и да е, за следващите ще поръчам от вън, тия ще ги сменя с по високоволтови за момента.
Относно напрежението, вероятно пиковете са по големи, кондензатра е в един DC/DC преобразувател, входното е 12 така че .... там си трябва 16 V, но е поръчан 10 .... недоглеждане общо взето, тоя път не са виновни комет, иначе в същата поръчка едни 1n5819 вместо в SMD в конвенционален корпус а пък едни DC контролери вместо в TO-263 в SOIC .... ама какво да ги правя, контролерите ги смених, диодите са за супа, не че струват кой знае колко ....
|
| Пон Апр 14, 2008 6:07 pm |
|
 |
|
3aek
|
колко често пазаруваш в digikey, защото средно на 50-60 позиции обикновенно една объркват, или аз съм мърфи, но досега имам объркани поне 5 поръчки, връщането до US от тук е доста сложно, връщането при комет става с един телефон
|
| Пон Апр 14, 2008 6:29 pm |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност на какво базираш това си твърдение? Имаш ли някакви данни за това откъде купуват части едните и другите?  |  |  |  | Цитат: Но това ще е така докато клиентите им го допускат това. Вижте например следния коментар на tgi: Мога да върна и сменя елемент ако търговеца ми поеме разходите по демонтажа и монтажа и ми възтанови пропуснатите ползи. Някой познава ли такъв търговец? Не, нали? Затова не купувам и най обикновен резистор от БГ магазин - никога не се знае кога ще има издънка (една лоша спойка в 30% от платките може да е фатална за репутацята, да не говорим за огромните разходи по подмяна на дефектните изделия). Не виждам причина да дам малко по малко пари на БГ търговец (и да му спонсорирам новия му мерцедес) отколкото на Digikey които имат организация каквато БГ фирма няма да има и след 15 години. |  |  |  |  |
Всъщност не виждам причина и да дам повече пари на digikey и да им спонсорирам
два пъти повече нови мерцедеси. Лесно е да търсиш пропуснати ползи на гърба на
останалата част от обществото, която с десетилетия си е правела труда да връща
дефектни продукти и понякога да поема част от разходите по това да бъдат дресирани
доставчиците, и това работи до време - в момента вече едвам-едвам, не е останало
много за доизконсумиране. Но едва ли е толкова трудно да им пратиш обратно
няколко доказано неработещи чипа и да задържиш няколко при себе си като доказателство;
това би било достатъчно с производители от нормалните марки. Ако си залагал
куче-марка части или са се оказали фалшификат, друга работа, няма кого да дресираш,
разбира се - връщането би било губене на време.
|
| Пон Апр 14, 2008 6:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами до момента не са ми обърквали, поръчвам средно по един два пъти в месеца, само че рядко имам, да не кажа че нямам 50-60 позиции, едва ли съмимал поръчки с повече от 30-на, а като е за развой някой път за едно изделие поръчвам и по 3-4 пъти ... както са казали хората на който акъла му е къс са му дълги краката ... в случая спон спонсорира федекс
п.с. като стана въпрос за mouser и digikey, тия от федекс са .. просто нямам думи .. последните директни пратки до тук от мнго акъл на БГ акаунта ми, едната 380 лв другата 340 лв ... същите пратки калкулирани там са съответно $170 и $150, поне според калкулатора на федекс, който досега не е лъгал, та май и тия от федекс събират за мерцедеси, тая цена е по две, дори DHL без акаунт е по-тънко ..... и нещо деуго ме учуди много, на една от предите доставки, в товарителницата от US пише 2 lb обаче тук ми го смятат 3 кг, и питам аз защо аджеба така, ами те в Париж ги теглели наново. Естествено пратката нямаше 1 кг, сложих им го на везната .. ами да де, ама тя била обемна и по обемно тегло излязло 3 кг .... и цена като за 3 .... а пратката е пусната в US в център на FeDex, т.е. ако имаше обемно тегло още там щяха да си го сложат а и не беше толкова обемна, поне не като за 3 кг, не че имашенякакъв смисъл от целия ни спор, платих си я както си беше......
|
| Пон Апр 14, 2008 6:51 pm |
|
 |
|
ronetix
Ранг: Минаващ
|
Пазарувам от Digikey много - да кажем за около 20000 EUR досега.
Досега съм имал само един път проблем - не бяха опаковали едни финни конектори както трябва (понеже беше малка бройка) и им се бяха огънали изводите.
Проблема се реши с едно телефонно обаждане - изпратиха ми нови без да си искат старите.
Друг един път поръчах по погрешка елементи които не ми трябваха и исках да върна - изпратиха ми RMA формуляр и ги върнах с техния UPS account за 18 EUR. За сравнение - ако бях извикал аз UPS щях да платя 150 EUR.
С вложените елементи досега не съм имал проблеми.
Освен това при поръчки над 150 EUR има безплатна доставка - затова и 100nF 0603 кондензаторите ги купувам от там в големи количества (последния път 50000 бр).
Някой пробвал ли е да купи 50000 кондензатора от Комет? Аз съм пробвал - беше голяма трагедия: нямат ги на склад, не знаят кога ще дойдат, като дойдоха забравиха да ми ги изпратят.
За една позиция изхабих толкова време колкото за 100 при Digikey.
|
| Пон Апр 14, 2008 6:54 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ползвам стандартни пощенски услуги.
Малко по-бавно е, но ми ги носат на крака, и е 5 пъти по-евтино
Никакъв FedEx нито UPS
UPS поне са коректни (макар и само докато кацне пратката в София), но Федех не са и толкова.
|
| Пон Апр 14, 2008 6:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А има ли стандартни услуги за БГ, и има ли застраховка, при поръчка от $2000 и топланиранамалко солено ще ми излезе ако някой реши да изгуби колетчето .... Значи най-насметка е да ползваш техните акаунти, съответнокато получаваш да си го плащаш към тях, последния път обаче не знаех колкопари остават по картата, и тъй като бяха някоко пратки си викам айде да е на акаунта ми, да ама не .....нивга повече. За UPS във щатите бях много по доволен от тях отколкото от федекс, а са и по-евтини, да ама тук в БГ май хич не са развити то верно че аз винаги ходя да си ги вземам от там ама ......
Като услуга DHL са най-добре, всичко което изпращам е с тях, но е по акаунт на клиент, също когато той ми връща нещо,ниакакви закъснения, никакви проблеми с документи абе .. обаче ако като краен клиент гиползам идват доста скъпо. По лоото е че не мога да позлвам US акаунт за да получа, поне във федекс не мога, иначе там към акаунт дори и да нямаш голям обем дават добри отстъпки, но мога да го позлвам или да пращам от него или да получавам там на него, но не и да получа тук на него ....
Гледам всички за digikey пишете, препоръчвам ви да пробвате mouser, за дреболии няма особенна разлика, но при поръчка от 1000-2000 долара разликата понякога си е около 200$.
п.с. от къде получавате безплатна доставка с digikey? От офиса им в европа?
|
| Пон Апр 14, 2008 7:35 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Не съм сигурен, че си спомням точно, но digikey имаха офис (и складове?) в Гърция и то май в Солун беше
|
| Пон Апр 14, 2008 7:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може би имат, за гърция има безплатна доставка, за БГ няма, скоро щях да поръчвам нещо от един от европейските им офиси, обаче цената на компонентите значително по висока от САЩ, замалки неща наистин атранспорта го избива,но за по скъпи не става, а и като стане голяма сумата вече е по изгодно временен внос така и така всичко се връща в US.
|
| Пон Апр 14, 2008 8:06 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Тук: http://www.set.bg/ поръчвал ли я някой платки? Някакви впечатления? Чувал съм, че Микрон20, като са затрупани с работа и не смогват, препращат част от поръчките си в тая русенска фирма. Не знам вярно ли е или слух, но и на мен ми се е случвало не веднъж да имам окъсяване между пистите или много лоша метализация на отворите и то на цялата серия, на всики платки  Проблема го оправям с тинол в отвора, ами ако са хиляда бр. платки или многослойни  Друго, което не ми прави добро впечатление - поръчвам 50бр. някакви платки например, те ми изпращат 55бр. (естественно 5-те отгоре си ги плащам, а после ми остават да си ги имам за спомен)
А от Комет, лично за себе си, не мога да се оплача. От 10-тина години пазарувам от тях, вярно че не огромни количества, но е имало серии от по няколкостотин уреда - работят еднакво и както трябва. Може пък да съм имал невероятен късмет досега 
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Нед Апр 20, 2008 11:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хм за Микрон не знам дали пращат в русе, имат фабрика в ... някъде извън софия, не помня къде беше, та като нямат възможност в софия пращат там, но там не стават добре.
|
| Нед Апр 20, 2008 4:01 pm |
|
|