|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:48 pm
Насищане на платки в Микрон - впечатления
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Насищане на платки в Микрон - впечатления
Значи онзи ден взех 130 платки, произведени и наситени в Микрон. като изключим че малко се забавиха с производството на самите платки другото е ОК, на тия 130 платки имах две дефектни, една имаше късо на еидн кондензатор а на втората кондензатора и се отлепи. То на тази дето и се отлепи стана след едно удряне в масата, от 6 платки на панела на една и се отлепи кондензатора, който честно казано е малко кофти за поене, SMD електролит и карачката изобо не се показват, та явно безоловния припой си казва думата.
Верно че и платките не предразполагат за кой зане какви дефекти, в смисъл от страна компоненти няма полигон, изолационните разстояния са сравнително големички та .....
Тази седмица очаквам другите платки, там вече има елементи на стъпка 0.5 да видим как ще се оправят.
п.с много странно, едни тантали купени от Комет горят като факли, докато тествах платките един се запали, от рпедната партида пак ми бяха върнали една платка с запален кондензатор, тогава си помислих че или е бил обърнат или са объркали захранването, но го видях с очите си как съвсем сам си се запали от нищо, и лошото е че и гори като се запали, като факла .. малко притеснително.
|
| Съб Апр 12, 2008 12:07 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Насищане на платки в Микрон - впечатления
Това за кондензаторите си е направо притеснително. Виж дали е правилно оразмерен по напрежение и дали са ти дали точно исканите от теб. Ако обаче всичко е точно, връщай ги, а тия по платките направо ги смени. Току виж станала по-голяма беля.
|
| Съб Апр 12, 2008 12:59 pm |
|
 |
|
3aek
|
от по-голямо напрежение трябва да е, от обръщане чак да се запали не би трябвало
|
| Съб Апр 12, 2008 1:07 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
От обръщане при мен се е палил. Въпроса захранването да може да даде по голям ток.
|
| Съб Апр 12, 2008 1:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
За Микрон мога да говоря като за мъртвец - мълчание.
ToHu, ако вярваш в Господ - моли се, друго няма да помогне.
|
| Съб Апр 12, 2008 4:43 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Насищане на платки в Микрон - впечатления
Имах подобни преживявания преди 10+ години с едни капковидни танталови
кондензатори от техния склад, бяха едни тъмнокафяви (много по-тъмно от
често срещаните танталови капковидни кондензатори).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Апр 12, 2008 5:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
От обръщане танталов кондензатор се пали като факла. Поне е достатъчно да си запалиш цигара, пробвали сме го, при това само на 5V (и достатъчно ток) 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Апр 12, 2008 7:49 pm |
|
 |
|
tgi
|
Пак преди 10+ години, но с други - читави - танталови кондензатори (5-6 на
платката) включих захранването наопаки. Такава канонада настана, не ти е работа.
Гърмяха все едно се стреля - правеха едни малки дупчици по корпуса (бяха
пак капковидни, но от тия оранжево-кафявите, често се срещат). Аз трябва
да съм гледал тъпо бая дълго, докато се разпсувам - а до тоя момент в съседната
стая Люси беше замряла в очакване да дам евентуално признаци на живот.... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Апр 12, 2008 10:46 pm |
|
 |
|
3aek
|
при мен се е случвало да се монтират наобратно но до гърмежи не се е стигало, само след време престава да е кондензатор и по това сме хващали проблема, утре ще си направя една проба, каква марка са тези които кърмят, по принцип аз купувам Kemet или AVX и ползвам само SMD
|
| Съб Апр 12, 2008 11:27 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Ами аз преди работех във фирма , която за собствената си продукция поръчваше основно от Комет.
Правех функционалните тестове на платки за управления на честотни преобразуватели.
Резултатите бяха плачевни, При двуслойни платки с около 200 компонента имах около 30 процента непреминаващи тестовете.
Прекъснати писти , къси съединения при фотопроцесите, липсващи или разменени компоненти.
Не знам как е възможно , но съм виждал кондензатори и резистор , които са един до друг със сменени места. Платката разбира се не работеше нормално.
За два месеца се беше събрал един огромен кашон . Просто няма такива мизерници. Мисля че и рамковия договор , който бяхме сключили имаше връзка с ниското качество , но такъв брак определено е неприемлив за толкова елементарни изделия.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Нед Апр 13, 2008 10:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Мисля че тези които възпламених бяха AVX. Но бяха технология поне от преди 5 години (направих белята върху едни платки върнати за сервиз  )
Скоро опуках и едни кометски, но те не се запалиха с пламък а гръмнаха като пуканки и се образуваха дупки в корпуса, както описва tqi. Може би точния ефект зависи от конкретния тип тантал. Помня че когато се появиха на бюрото ми първите SMD тантали (пак май на AVX) в един дейта шит пишеше внимание - запалими при обратно свръзване.
За да е добър ефекта си трябва да може източника да осигури достатъчно ток де. Ако са след някой маломощен LDO или DC/DC няма да има пламъци, просто се нагряват и след време умират, точно както го описваш. Но ако са на входа и можеш да им осигуриш достатъчно ток.... Явно при обратно свръзване вътрешното съпротивление е става много малко...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 13, 2008 1:20 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Потвърждавам. Нейде около 1996 ми бяха бутнали платка за оживяване която имаше танталови SMD кондензатори. При захранване само 5V и обратно свързване един кондензатор така хубаво се запали и хвръкна, та мина само на сантиметър от главата ми - аз се бях навел над платката със сонди на осцилоскоп. Оттогава първо пускам захранването, пък после ме обзема интерес да чопля из платката.
P.S. Определено танталовите и електролитните кондензатори имат различни пиротехнически ТТД.
|
| Нед Апр 13, 2008 5:20 pm |
|
 |
|
tgi
|
По времето, когато се ограмотявах начално - началото на 80-те - добих навика
да внимавам при първото включване. Един от недостатъците на самоограмотяването е,
че човек няма квалификацията да подбере подходящ учебен материал - аз бях
избрал SMPS от 220 волта... В резултат имаше период, когато се криех под ръба на
масата при първо включване (бая шрапнели от пръснати диоди летяха в един
момент....). 
|
| Нед Апр 13, 2008 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе за нещастие кондензаторите са малко на границата, 10 В са кндензаторите и почти толкова е напрежението, явно е станала греша при поръчката, няма наистина да е лошо да се сменят .. 130 платки ... ялова работа.
|
| Нед Апр 13, 2008 7:59 pm |
|
 |
|
ronetix
Ранг: Минаващ
|
Някой няма ли чувството, че Комет продават евтини китаийски елементи (къде копия на оригинали, къде продукти на гаражни фирми) на завидни цени? (все пак трябва да си финансират новия строеж).
От собстевен опит мога да кажа, че няма оригинални елементи купени от Китай - всичко е фалшификат. Някой от елементите работят (това да добрите имитации от които сигурно купуват Комет), но не е ясно как работят - със сигурност не отговарят на спецификацията на оригиналните елементи.
За много хора е достатъчно като запоят един китайски елемент и платката тръгне да кажат - супер, работи и е много по евтин от оригиналния. Проблемите започват после:
1. Ако една платка работи, това не означава, че 100 от 100 ще работят
2. Параметри които не могат по лесен начин да бъдат проверени със сигурност не отговарят на писанията в документациата: като например устойчивост на вибрации, темепературен диапазон.
Според мен проблема е: повечето фирми в България за монтаж и производство на платки и продажба на елементи са се напаснали на БГ пазара, който е ориентиран към ниски цени и задоволително качество.
Според мен който иска да продава на "запад" не трябва да купува елементи от БГ (може и от БГ, но от официални дистрибутори само), не трябва да произвежда платки в БГ. Просто критериите за добра платка в БГ и Гемания например са съвсем други.
Относно проблема с гърмящите кондензатори: според мен става дума за китайски фалшификат, нищо че на него може да пише AVX. И се е откачил от платката не защото Микрон не са го монтирали добре, а защото изводите му са китайски и не се спояват добре. Преди години имах глупоста да купя конектори DB9 от Комет - на вид изглеждаха добре, но изобщо не се запояваха.
Затова елементи само от http://www.schukat.de , http://www.digikey.com и от официални дистрибутори.
|
| Пон Апр 14, 2008 1:12 pm |
|
|