| Автор |
Съобщение |
|
codemaniac
Ранг: Минаващ
|
 Микроконтролер - Волтметър ?
Здравейте, искам да ви попитам как мога да направя волтметър от микроконтролер. Напрежението е голямо (220В) следователно моята идея е да го разделя по някакав начин и да измервам едната от разделените стойности. Поради големината на напрежението което искам да измервам, не искам да меря точната стойност (това няма как да стане поради резолюцията която ще имам на АДЦто), а просто да ми сигнализира като напрежението падне под някаква средна стойност. Моля дайте ми идеи ако ви идва нещо на ум. Благодаря предварително 
|
| Чет Апр 10, 2008 3:15 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
А защо ти е микроконтролер за тази цел?
|
| Чет Апр 10, 2008 9:43 am |
|
 |
|
codemaniac
|
Защото в помещението не може да се влиза... И идеята ми беше да сложа контролер с етернет и да наблюдавам напрежението и температурата в помещението.  ако имате по добра идея. моля споделете я 
|
| Чет Апр 10, 2008 5:35 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Не може ли вместо да я наблюдаваш по етернет да сложиш един компаратор които да направи нужното когато настане сътветната промяна на входа. Ако трябва и едно 555 може да се добави.
|
| Чет Апр 10, 2008 6:02 pm |
|
 |
|
relsys
|
А ти ми кажи, как ще подкараш етернет, като не можеш да измериш напрежение.....?!?
|
| Чет Апр 10, 2008 11:16 pm |
|
 |
|
codemaniac
|
Все от някъде трябва да се започне, нали? Едва ли някой от вас се е родил научен.... 
|
| Пет Апр 11, 2008 1:39 am |
|
 |
|
Taner
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 3:46 pm Мнения: 112 Местоположение: Пловдив
|
Здравей,
трябва ти един диференциален усилвател, директно свързан към мрежата с високоомни резистори (4,7-10М), с изходен сигнал спрямо средата на захранването, и след него един изправител с усилване (с изходен сигнал спрямо нулата), от там го подаваш на АЦП входа на микроконтролера. По този начин, можеш да измериш средната стойност на мрежовото напрежение и неговата честота (с детекция на нулата).
Правил съм подобно устройство (наречено детектор на мрежата) с микроконтролер за управление на фотоволтаичен инвертор, свързан към мрежата 220В.
|
| Пет Апр 11, 2008 11:54 pm |
|
 |
|
mig
|
Правил съм подобно устройство което да измерва напрежението на мрежата.
Спомням си че използвах понижаващ трансформатор от вторичната намотка на който вземах напрежението за измерване. Същият трансформатор ползвах и за захранване на микроконтролера.
Не е много точно измерването но е достатъчно за някой цели.
Успех.
|
| Нед Апр 13, 2008 1:41 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Хващаш се и малко четеш
Ето ти няколко линка които могат ада ти са от полза - има схеми и сорсове:
http://www.best-microcontroller-project ... meter.html
http://lea.hamradio.si/%7Es57nan/ham_ra ... /fcl2.html
http://www.embedds.com/simple-pic-voltmeter-with-lcd
И ако има нещо - питаш.За по-голямо напрежение ако искаш да измерваш си слагаш делител на входа
|
| Нед Апр 13, 2008 2:07 pm |
|
 |
|
codemaniac
|
Благодаря на всички за отделеното време. От четене не ме е страх, благодаря много за линковете ... 
|
| Нед Апр 13, 2008 11:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
То хубаво не те е страх от четене, ама това с етернета .... голям оптимист трябва да си да почнеш нещо ткаова за пръв проект, пусни си го по UART ще ти е доста по лесно.
Иначе освен всичко друго не пропускай галваничното разделяне, както по горе ти споменаха може директно от трафа който те захранва, няма неточност, просто трябва да го калибрираш. Може и с капацитивен делител но лично аз не съм фен на това изпълнение, може и с оптрони .. ама съдейки от въпроса и с аналоговата може да не си много в час та оптроните съсем в повече ще ти дойдат.
|
| Пон Апр 14, 2008 1:09 pm |
|
 |
|
relsys
|
Мдааа..... с оптрон, 3 резистора и един кондензатор и на LVD входа бачка безупречно 
|
| Чет Апр 17, 2008 10:58 pm |
|
|