| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Как ше искат за автото, има си спецификация какво влиза и какво не, някъде го имам ама сега не ми се рови.
|
| Пон Апр 07, 2008 4:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За авто със сигурност е разрешено оловото. Просто няма как да оцелее безоловна спойка от -30 до +80 градуса (колкото е температурата в близост до двигателя например). И въобще навсякъде където се касае за сигурност оловото е позволено. Това поне са им уврели тиквите на малоумниците. Иначе не бих си купил нов автомобил от Европа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 07, 2008 9:29 pm |
|
 |
|
3aek
|
за любопитните ето документа със следващите субстанции за забрана: най-фрапиращите за мен са берилий, никел, галиев арсенид
има и снимка как ще изглеждат новите автомобили отговарящи напълно на новата директива
|
| Сря Апр 09, 2008 10:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
|
| Съб Апр 12, 2008 8:10 am |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Тони, би ли сложил някъде картинка на изделието излизащо от тази матрица.
Занимавам се с производство на пластмасови изделия и направа на матрици за тях.
В тази връзка ми е интересно да си сверя часовника с братята китайци.
|
| Вто Апр 15, 2008 10:04 am |
|
 |
|
nik
|
да върна една стара тема.... тъй като напоследък все повече скапана техника ми носят за ремонт.... и по точно техниката си работи ама спойките дават фира.... и с тая нова простотия за 100вата крушки... та се питам кое е по вредно и кое по лесно може да се разпространи в природата, оловото в един лаптоп или счупена живачна крушка? щото не вярвам лаптопите да са повече от живачните крушки ама защо тормозят и производители и потребители с каплави спойки и в същото време налагат живачни лампи? дори ги дотират... и аз се възползвах ... купих си 10 лампи филипс 60вата еквивалент за 1 паунд ?!?!? най странното е че наистина е еквивалент на 60вата, а не като повечето ментета които съм купувал евтино, радвам се от сделката, но ме навежда на много въпроси, на къде е тръгнал тоя свят....
|
| Съб Авг 29, 2009 2:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Та като стана въпрос за спойките на чиповете - има ли начин да се ремонтират (презапоят) чиповете- примерно в BGA корпус запоени с безоловни калаи ? Примерно чипсет в на дънна платка на лаптоп? Такова чудо подлежи ли на ремонт - или платката се заменя с нова?
|
| Пон Авг 31, 2009 10:46 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако намериш кой може се обади. Имам една платка дето под чипа има купчина кондезатори и съпротивления с разни размери. Ако нагрееш от горе ще изпадат тия отдолу и ... дава фира. А гадовете от НР искат 150$ за тая платка. Това е на принтер за 600 лв. дето е с третата си касета.
|
| Пон Авг 31, 2009 6:40 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Толкова тежки ли са тия отдолу? Нормални части - 0603, 1206, SDRAM памети и т.н. си стоят
най-мирно отдолу на платката при стапяне.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 31, 2009 7:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
можеш ли да кажеш дали долната страна е OSP или е злато? какъв е чипа?
по принцип тези компоненти трябва да ги лепят (с лепило). ама може НР да са изобретили още по-напреднала технология за муфтене на потребителите
то цялото безоловно е измислено да направят едни пачки едни консултати и още по-големи пачки едни производители.
никой не го е грижа за клиента, оща по-малко за здравето му, еле за природата.
в един акумулатор за кола има олово, колкото няма и в 5000 телавизора
tgi,
ще стоят, ако са с оловен припой. безолвния има много по-различна течливост.
да не говорим за допълнителните екстра-гадости.
|
| Пон Авг 31, 2009 7:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
http://www.alibaba.com/product-gs/23830 ... image.html
Ей тва е платката. Досега никъде не съм видял точна причина за неработене на платката, но симптомите се като на кофти спойки, преходи и подобни. Работи минута две и заспива завинаги. Он/Офф и пак е на линия за от 2 минути до няколко часа.
Златистия цвят е и отдолу. Гледах преходите (vias) под лупа - целите са напукани. Спойките под BGA-то се виждат (топчетата) - не изглеждат никак добре. Под черната лента има памети - с нормални изводи - на мойта платка няма черна лента. От обратната страна е пълно с пасивни елементи и дреболии. Само под BGA-to са над 30 от всички размери - 1206 до 0402
За капак на всичко май почти всички такива платки са дефектирали, а НР се правят на гръмнати. Аз даже съм късметлия - бачка близо две години. По форумите засякох хора дето още от начало не им е работил. А един дори се похвали че са му дали друг модел (по скъп) - след третото сменяне на неговия. Единствено гаранционни с премиум сървис са получили адекватна помощ - смяна на дефектната платка.
|
| Пон Авг 31, 2009 8:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ние сега почнахме да ползваме един дето е 96.5% калай и 3.5% сребро не заради друго, ами защото работим при много висока околна температура (120С) и оловните припои просто не са механически яки при такива условия. Та Indium (фирмата, дето го прави) ни обещават, че няма да страдаме - ама ще поживеем и ще видим де  . Тестовете за сега показват добри резултати  .
|
| Пон Авг 31, 2009 8:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Стига бе, колко различно ще е повърхностното напрежение. Нали съм разпоявал
разни памети примерно, не пернеш ли платката в ръба на масата - и то не леко - докато
е стопено, не падат.
Запоявал съм и BGA-та с ROHS топки, не забелязах разлика (е, грях до 240, не до 220 C).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 31, 2009 9:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
оная снимка е доста невидима  т.е. нищо не се вижда на нея
ако така или иначе ще я хвърляш, прати ми я първо да видим дали няма да стане нещо.
поне ще я разгледам с микроскопа да видим какво ще се види
какво пише на чипа?
tgi,
не съм писъл труд по темата  все пак оловно-калаената диаграма ми е по-ясна от желязо-въгледната.
съвременни диаграми (калай-мед, калай-сребро, калай-лайно) не съм виждал още.
виждал съм снимки обаче на всякакви безоловности. да ти настръхне косата 8-
правите ли някакви компенсации в ланд-патерна?
|
| Пон Авг 31, 2009 10:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е не съм се задълбочавал в запомняне на чиповете, ама е нещо с големи НР букви на него. Още не съм тръгнал да го хвърлям. Той си бачка ама 2-3 минути само. Иначе печата - няма грижи. Само дето като заспи и вече не се буди повече.
|
| Пон Авг 31, 2009 10:32 pm |
|
|