Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
ROHS рунд втори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Та на края заебахме всички безоловни глупости и си минахме пак на оловни и 99% от проблемите се изпариха. Та даже и за Европа си изнасяме и ще ми е много интересно да ги видя как няма да ни искат продуктите и имат ли топки да го направят :D .

ако попадате в изключенията: сървъри, авто, авио, медицина няма проблем да ползвате оловни технологии даже е препоръчително да забравите за безоловните защото и процеса е по-евтин и по-надежден, най-много да ви се появят проблеми с някакви несъвместимости на покритията на безоловни компоненти

иначе мен са ме питали германци дали в кабелите които ползваме нямало олово в PVC изолацията, това си беше някакъв супер малък клиент и му казах да проверят сами ;) но е показателно как се мисли, там има ли директива се спазва до последно

Нед Мар 30, 2008 6:28 pm
Профил

Мнение 
Не е толкова проста, не става въпрос хладилника да се прави в китай, те и в БГ не ги правят, за пластмасите иде реч, а те се събират по много в контейнер. Ама не са само те . тва е само пример, малките фирми са много по ефективни и гъвкави от големите, съответно много по приспособими.

Димитър, я разкажи малко за твоите приключения.

Нед Мар 30, 2008 9:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Една фирма ни правеше едни модули, подобни на хидбридни схеми - един Фрискейл контролер с малко периферия около него върху керамика и резисторите на ситопечат, защото после с лазер тримваха тези от делителите на АЦП-тата. Всичко беше ОК, докато Фрискейл не решиха, че контролера вече ще е само безоловен а и самата фирма явно си смениха технологията заради някой друг клиент. Изведнъж започват да ни връщат устройствата и понеже са в гаранция ние започнахме да го гризваме дебелия и понеже става въпрос изключително и само за военните дебелия взе да става и доста квадратен 8O . Проблема беше, че АЦП-тата почнаха да не мерят вярно и то това става след определено време и задължително съпроводено с покачвне на температурата преди това. Модула се монтира на автомобили и то на едно място от където излиза топлия въздух от мотора, т.е. си се нагрява прилично. Та произвеждаме си ги ние устройствата,минават си нашите вътрешни тестове и представителни извадки на QA пичовете, минали са изходящ контрол хибридите в оная фирма и входящ в нашата и всичко си е ОК. Отиват в автомобилите, автомобилите на къра и след 1000-2000 мили почват да ни връщат устройствата неработещи. И то в порядки на 15-20% и като става въпрос за 20000 продадени и продъжаваме ние да бълваме още и идея си нямаме какво става. Пращахме ги къде ли не, идваха разни мозъци и капацитети да изследва и разследват и нищо - стигнаха до извода, че има йонно замърсяване на хибридната платка преди да я покрият с изолацията против влага и белия силикон отгоре, което според мен беше пълна глупост, защото пък в същото време почти същите схеми, само че върху нормална платка и в други устройства в още по-агресивна среда си работеха прекрасно. Накараха оная фирма да въведат йонно почистване и да вкарат на края един тест който мери йоните по платката и прави разпечатка за всяка платка и си мислихме, че сме решили проблема ама нищо такова - продължи си със същата сила. Накрая намериха начин да свалят химично покритито против влага и силикона (до тоя момент ги сваляхме с изджагъркване :) ) и работата лъсна - въпросните кристални израствания между краката на процесора, които не са точно къси съединения, ами имат някакво съпротивления и променят импеданса на входа. От там товарят делителите на входа на АЦП-то и то почва да мери по-малки напрежения от реалното. И на всичкото отгоре това тъпо израстване ставаше точно и само между два определени крака на процесора. Като го погледнеш на микроскоп и си личат кристалите много ясно. Самия припой даже сотои един такъв на зърна, а не мазно като тоя обикновенния. Изпокарахме се много яко с въпросната фирма, защото те нямаше как да сменят технологията и си направихме въпросните хибриди на най-обикновенни платки с нормално запояване. Сложихме си 0.1% резистори и 0.1% опорни напрежения вместо лазерно тримване, изхвърлихме хибриди за над 140к долара и сега спи града и селяните в него. Даже си правихме тестове като пуснахме 5 хибрида и 5 от новите платки на 500 часа термични шокове 3 часа на -50 градуса и 3 часа след това на 120 градуса и така цикъла се повтаря за въпросните 500 часа нонстоп. Всички хибриди с безоловния припой фейлнаха, а всички платки го минаха и работеха като пушка. Даже по едно време имаше и такъв куриоз, че вземахме един хибрид, правехме му термичен шок и после като го ударим леко в масата и му изпопадваха половината компоненти :) . Та така - вече има забрана във фирмата за произнасянена думите хибрид и безоловно :D .

Пон Мар 31, 2008 3:11 am
Профил

Мнение 
Хмм мерси, доста информативно, полезно да се знае ..... сега пускам едни серии, досега серия с RoHS не съм пускал, тая не знамз защо така я поръчах ..... ще видим микрон какво са сътворили, и надявам се да могат да позлват нормален припой, би следвао, ние в офиса по тия същите платки поим с нормален.
Тва мислейки за американеца, да не му наравят проблем като внася в европа .... майната им минаваме си пак на чисто олово, и без тва изделието е медицинско.

Пон Мар 31, 2008 7:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar,
истински съм ти благодарен за споделения опит от първа ръка. Аз съм
нямал скоро големи серии (за мое съжаление...), и това инфо е повече
от полезно - предполагам за всички нас.
Най-смущаващо ми иде новината, че освен игличките при загряване спойките
се разпадат... Не е да не съм виждал калаена чума - безоловното запояване
са го ползвали преди да се сетят за съсоловното - ама това е май нов щам.

И как никой не ги попита тия мошеници защо решиха, че оловото е по-токсично
от калая... (FYI: не е, IIRC "станиол" казваме на алуминиевото фолио, защото
то е заменило калаеното такова, дало името, след като е _имало_ случаи
на отравяне от последното....).
Току виж с подобни напомняния утре дошли и ни казали да ползваме
алуминиева тел с поялниците си... (да го питам Цецо тогава какви улуци
ще лепи с поялник.... :D :D :D ,нас с чиповете кучета ни яли :D :D :D )

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Мар 31, 2008 7:25 pm
Профил WWW

Мнение 
Aми и медта принадлежи към тежките метали и също е отровна. Дозата и е по-голяма от другите тежки метали, но все пак е отрова. Навремето са започнали да калайдисват медните съдове именно, защото медта реагира с някои органични киселини и се получавали натравяния. Няма ли някой да подшушне на бюрократите за вредата и от този метал?
Малко след като ни сполетя демокрацията имаше голяма разправия за това, че в яз.Пясъчник има утайки, образувани от остатъци от флотацията на Асарел. Та в тия утайки имало и известно количество арсен. Поредният външен специалист, който извикали ( в България химици няма и ако има не може да им се вярва), като разбрал за какво става дума, казал, че ако му сварят чаша язовирна вода, ще я изпие без притеснение.

Пон Мар 31, 2008 10:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi - ако трябва да съм точен, падаха само елемнтите с цилиндрични корпуси. Като диодите минимелф напрмер и разни други подобни. Явно тоя припой неможеше добре да захване ако компонента контактува с такава малка площ. Почнахме да слагаме само flat корпуси и това поне се оправи после обаче ни дойде на главата това с кристалите :). Голям зор беше цялата тая история, защото доста хора бяха впрегнати и много време отне да се хване какво точно става. Отделно чувам и доста други хора да се оплакват от подобни проблеми с безоловните технологии та явно ще излезне някоя велика недомислица това нещо 8) .

Пон Мар 31, 2008 10:45 pm
Профил

Мнение 
Да инфото на Димитър е много полезно, засега нещата които правя може да им се разминава ..... но дойде ли серийно изделие за пазара ... направо вече ме е страх ..... като си помисля за клиренси 0.1 ...... а Димитър има израствания м-у крачката на сигурно по дебел чип .....

Пон Мар 31, 2008 10:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чипа е 68HC908AZ32 с 0.8мм между краката 8) . На 0.1мм почти няма да има зелена маска между краката, така че смятай какво ще става. Аз все се надявам ние просто да сме имали "късмет" с калпав производител, ама като чувам как други хора имат същите или подобни грижи май няма да е само нашия бивш събконтрактор калпав ами и нещо друго ще има, че то кой ще иска ей така да му изчезне бизнес за няколко милиона долара :) .

Вто Апр 01, 2008 3:42 am
Профил

Мнение 
Абе послъгах малко, 0.1 ми е изолацията, м-у площадките на BGA е повече, щом успяваме да минем с пътечка от там, ама не знам да не тругне къде пътечката ... ис това BGA.... изобщо ... мътна работа, ще видим, мен по ме притеснва за едни дето сега ги пуснах, те за микронски, т.е. няма кой знае колко малки изолационни, само дето утечки могат да ми стъжнят живота, особено около USB-то .....

Вто Апр 01, 2008 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Абе послъгах малко, 0.1 ми е изолацията, м-у площадките на BGA е повече, щом успяваме да минем с пътечка от там, ама не знам да не тругне къде пътечката ... ис това BGA.... изобщо ... мътна работа, ще видим, мен по ме притеснва за едни дето сега ги пуснах, те за микронски, т.е. няма кой знае колко малки изолационни, само дето утечки могат да ми стъжнят живота, особено около USB-то .....

Уф, ако са правени в Микрон - там най-честия дефект е късо между писти (не се вижда, само се усеща по настроението и събраните гръмотевични облаци около разработчика...)

Сря Апр 02, 2008 2:42 pm
Профил

Мнение 
А не тия с 0.1 не са в микрон, в PCBcart, доста добре изглеждат поне през найлончето, още не сме ги почвали.
Иначе в микрон са по едри, къде там 0.1 и 6 слоя .... те за да направят две трябва да изразходят 20 кв матрял :) Тия в микрон са си на 0.2/0.25, ама USB-то е 0.5 стъпка, предните им платки много добре бяха.

Сря Апр 02, 2008 6:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
... ако попадате в изключенията: сървъри ...

това за сървърите съм го изтървал. можеш ли да дадеш малко повече инфор къде е описано какво е "сървър"?

Чет Апр 03, 2008 1:56 pm
Профил

Мнение 
Да има такова изключение но не знам някъде описано ли какво точно е сървър, реално много неща могат да мнат като сървъри ..... примерно сеттоп бокс който е с мрежа може да се пише като файлов сървър а ... не знам как точно стои въпроса с това кое в коя графа влиза.

Чет Апр 03, 2008 6:47 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
ако попадате в изключенията: сървъри, авто, авио, медицина няма проблем да ползвате оловни технологии даже е препоръчително да забравите за безоловните ........

Тук има някаква грешка. За Автото няма изключения...100% сигурно ...И в автоелектрониката искат да безоловно и незнам си още какво ... бе цигания отвсякаде ама ...какво да се прави .....

Пон Апр 07, 2008 2:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща