Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Кога ефирните БГ TV ще почнат де предават във формат 16:9? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Кога ефирните БГ TV ще почнат де предават във формат 16:9?
Здравейте,

Знае ли някой кога се очаква българските ефирни телевизии да почнат да предават във формат 16:9?
Имам 29" CRT 100Hz телевизор и се чудя колко още ще мога да си го ползвам? Нещо не ме радва избражението на LCD телевизорите :?

Поздрави

Сря Мар 26, 2008 1:08 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Незнам, ама дано да не е скоро. Не знам кой идиот измисли тая широкоекранна мода. Човек вече не може един лаптоп с нормален екран да си вземе. Скоро ще навлезе масово и в телевизията предполагам, един елегантен начин да прецакат потребителите да си сменят телевизорите. Научиха се на Майкрософтски трикове всички вече, мамка им.

Сря Мар 26, 2008 2:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Интересното е че широкоекранните монитори (за РС) са чувствително по-евтини от нормалните... И то почти от самото им появяване...

Телевизията няма да стане 16:9 поне докато не стане цифрова. Цифрова ще стане със сигурност, може би след 5-6 години (не знам точно какви бяха споразуменията). Но и тогава не е сигурно дали ще бъде широкоекранна. Но може да измислят някаква такса ли, нещо от сорта. Не плащаш -> гледаш само реклами и тъпи предавания.

16:9 - купуваш си сателитен приемник и така....

Сря Мар 26, 2008 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
най-вероятно никога
16:9 е американска изгъзица и освен за DVD-та поне тук в европа няма изгледи да се наложи

Сря Мар 26, 2008 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
надявам се никога. ако още някой мастит менижър не е разбрал, съвместимостта назад е изключително важно нещо и който не я уважава залязва. аз не знам държава в която аналоговата телевизия да е спряна, и малко се съмнявам някога да я спрат. дори да я спрат, не виждам никаква причина да се минава на формат 16/9. аз лично тесноекранен телевизор никога няма да си купя.
всъщност цялата тъпа мода с 16/9 идва от киното - то е с такъв формат. което за мене е огромна олигофрения, понеже точно за кино нормалния екран е далеч по-добър, понеже позволява субтитрите да са долу на черното поле и да не пречат на картината. десктопа на компютъра ми е все едно какъв формат ще е, но за филми - 4/3 задължително.

Сря Мар 26, 2008 8:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз по една от кабеларките, мисля ТВ7 беше, съм гледал филм в 16:9 формат. :) На нормален телевизор изображението е разтеглено по вертикала и в един от горните ъгли пише 16:9.

Сря Мар 26, 2008 8:33 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
zaphod написа:
всъщност цялата тъпа мода с 16/9 идва от киното - то е с такъв формат. което за мене е огромна олигофрения, понеже точно за кино нормалния екран е далеч по-добър, понеже позволява субтитрите да са долу на черното поле и да не пречат на картината. десктопа на компютъра ми е все едно какъв формат ще е, но за филми - 4/3 задължително.

Ако на 16:9 няма черно поле, това би означавало, че филма е сниман в такъв формат. :) Ако нямаше "тъпа мода с 16:9" нямаше да има филми с формат 16:9 и тези 4:3 нямаше да имат черно поле. Китайските субтитри да речем се пишат вертикално. На тях им е баш да гледат формат 4:3 на телевизор 16:9, щото черното поле им е вертикално отстрани. :P

За PC предпочитам 4:3 заради това, че ми се събира повече сорс код вертикално, а някои среди не позволяват да отворя в 2 прозореца един и същ файл.

Сря Мар 26, 2008 8:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
Нормалния формат си е 25:9 ;) - отговаря точно на зрителното поле!

Сря Мар 26, 2008 10:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Аз по една от кабеларките, мисля ТВ7 беше, съм гледал филм в 16:9 формат. :) На нормален телевизор изображението е разтеглено по вертикала и в един от горните ъгли пише 16:9.

ми новите телевизори дори евтините имат едно копче на дистанционното с което развивката минава на режим 16/9, идеята е да подсетят зрителя да си го цъкне

Сря Мар 26, 2008 10:57 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ми аз не съм фен на 16/9, но по стечение на обстоятелствата се сдобих с 21'' LCD монитор, който е забележете 16/10 Ами удобно си е :) Имаш място и сорса да си отвориш, и дебъгер прозореца да си наредиш, някой и друг тул, а пък и като трябва да пишеш някой и друг извратен if() няма да се чудиш как да пренасяш условието на нов ред така че да е по - четливо, но и да не се нашашка компилатора. Дори сега да си призная не бих се върнал на 4:3 монитор. Но за телевизия.... Близки познати имат 32'' телевизор разбира се 16:9 е кво да ви кажа... когато картината е 4:3 на 16:9 просто не може да се гледа, а пък пуснеш ли си развивката да бъде 4:3 то става има няма 20''...

Сря Мар 26, 2008 11:46 pm
Профил

Мнение 
sv_shady написа:
.... Близки познати имат 32'' телевизор разбира се 16:9 е кво да ви кажа... когато картината е 4:3 на 16:9 просто не може да се гледа, а пък пуснеш ли си развивката да бъде 4:3 то става има няма 20''...

А, без такива. :D И аз имам 32" и пресмятах като си го купувах видимата част да е доста по-голяма от 21" 4:3. И тя е около 25". Ами има едно друго копче при тез широкоекранните което прави зум 14:9 (28"). Вярно изрязва част отгоре и отдолу, но съм забелязал, че повечето телевизии избягват да пускат каквито и да е надписи в тези полета включително субтитри и логото. С изключение на NOVA, BTV, Hallmark.

Чет Мар 27, 2008 8:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
изрязването на картина със уверличение е глупаво, какво, космите на брадите са много интересни ли?
ползването на тесноекранни телевизори просто потвърждава правилото че техника се купува за гъзария, а не за употреба.

Чет Мар 27, 2008 9:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
ми новите телевизори дори евтините имат едно копче на дистанционното с което развивката минава на режим 16/9, идеята е да подсетят зрителя да си го цъкне

Ако сигнала е кадърно излъчен, ТВ-то може сам да се превключи на 16:9. На мен ми се е случвало да го видя този ефект по Канал1, в едно предаване бяха пуснали епизоди от широкоекранни филми 16:9 и ТВ-то само се оправи със ситуацията... (обикновен ТВ за 200лв..)

Иначе гледам от известно време са пуснали в Техномаркет LCD ТВ-та 4:3 (че дори и 5:4 - но те са повече монитори май...).
Лошото там е че са пак на американски стандарт - 640х480...

Чет Мар 27, 2008 11:48 am
Профил

Мнение 
Цялата помия с 4/3 и 16/9 е да изръчкат потребителите с кинти.
То ЛЦД тата имат нативна резолюция и не им ли пуснеш баш тяхната -кавал свири на поляна - софта в ТВ то го обработва и съответно 1000 производителя 1000 решения.
От друга страна само ДВД тат са стандартизирани ама то пак е наужким щото кат анализира човек 1 двд то вътре пак е боза -редовен номер е да го докарат на ПАЛ 720х576 например да допалнат с амбалаж.
На сат ТВ е осте по лошо -там нема норми и кат гледам нема и да има-там пускат в МПЕГ2 транспортен стрим иама вътре какво има -в повечето случаи боза голяма -кат се почне от 320х576 та до фантазии неизброими-което кат го пуснеш на ЛЦД или Плазма и се вижда голямата мътилка.

та според мене разпространението зависи от това колко е серсем клента - миналата година като бях в Канада се наслушах на лъжи от продавачите .

Чет Мар 27, 2008 7:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]