Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Схема на цифров фотоапарат 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Какво стана от тази тема... уж със захранване се борихме. При моя CX4230 проблема беше също със захранването. Подозирах един MAX.... ама нямаше от къде да го набавя на времето и да го сменя евентуално. Симптома с чисто заредени 2xNiMH е абсолютно същия - прави няколко (много малко - 2-3) снимки и гъбясва. Из интернет съм срещал с кодак същите проблеми, но преди нямаше решение - дали вече има?

Бробвах го и с една CRV3 зареждаема батерия (за моя става за другите не знам) и същата история. Дори като че ли батерията понеже е по интелигентна и се гаси (защита май?) и не ще да тръгне после освен ако не се ресетне в зарядното.

И като става дума за други марки - после си взех един Лумикс и съм много доволен.

Чет Мар 20, 2008 8:14 am
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
darkyp написа:
Какво стана от тази тема... уж със захранване се борихме. При моя CX4230 проблема беше също със захранването. Подозирах един MAX.... ама нямаше от къде да го набавя на времето и да го сменя евентуално. Симптома с чисто заредени 2xNiMH е абсолютно същия - прави няколко (много малко - 2-3) снимки и гъбясва. Из интернет съм срещал с кодак същите проблеми, но преди нямаше решение - дали вече има?

Бробвах го и с една CRV3 зареждаема батерия (за моя става за другите не знам) и същата история. Дори като че ли батерията понеже е по интелигентна и се гаси (защита май?) и не ще да тръгне после освен ако не се ресетне в зарядното.

И като става дума за други марки - после си взех един Лумикс и съм много доволен.

Абе не може да се дължи на изгорял чип такава повреда. Моя например като взема чисто нови батерии поне 2300mAh - известно време си работи като хората с тях. След 10-20 цикъла на заряд почват номерата. Първо го отдавах на скапани батерии. Ама после същите батерии на друг апарат работят дъъълго още.... Все се каня да му замеря консумацията по време на първоначалното запалване. Ако има някакъв пик в консумацията, а той точно тогава се опитва да си измери батериите.... знам ли. Но гръмнал чип в захранването да се държи по тоя начин.... нещо не ми се връзва.

Чет Мар 20, 2008 9:17 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Дадоха ми за временно едно 3,2Мп кодаче (купено от САЩ) Много старо с капаче на обектива, а не с пластинки.
Тази машинка правеше изключително живи снимки и слагаше в джоба сегашните самсунзи за до 260 лв.
Кодачето обаче нямаше в менюто настройка за акумолаторни батерии. Когато работи с акумолатори след малко снимки плачеше че няма ток. Това е съвсем нормално като се има в предвид какво е напрежението на заредена акумолаторна и на нова за еднократно ползване. Критериите за оценка на заряда са различни. Акумолаторите когато са са заредени са 1,3V максимум. При това напрежение апарата може да каже че батериата е слаба спрямо 1,5V.

Чет Мар 20, 2008 6:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Принципно е така, но по новите го имат предвид това. Поне в мануала си пише че може и с 2xNiMH....

Чет Мар 20, 2008 6:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, пробвал ли си такива акумулатори, дето след 10-20 цикъла са
спрели да работят, да ги разредиш до последно (малко под 1 V @ 0.1C),
и после да ги заредиш с около 400 mA за колкото там време трябва
(за 2 Ah батерии например е 7 часа).
Резултатите може да те изненадат (ако не си го правил, де).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Мар 20, 2008 8:02 pm
Профил WWW

Мнение 
Проблема не е със сигурност от това как мери апарата колко има в батерията. Съггласен съм, че моя макар и 2MP прави (всъщност правеше :))страхотни снимки. (@zz_stefanov).

@tgi - проблема явно не е точно в акумулаторите - все пак на друг апарат Цецо казва че работят още дълго. При моя впечатленията са същите.

@Цецо - Съмнявам се и аз проблема да е в чип. Като замериш консумацията при пускане може да споделиш, ще ми е интересно. На моя и аз се насочих натам, но нямам (нямах?) кой знае колко свестна апаратура за да я замеря. Усъмни ме механизма на оптиката или драйвера на мотора за оптиката (който вади обектива и действа за зуум защото в редките случаи в които не умираше на път да извади обектива най-често умираше при зуум или при опит за фокусиране (полу-спусък) точно като се чува шума от фокуса. В опита ми да си поиграя с мотора на оптиката му скъсах лентовия кабел. Запоих гго със зор но не много добре и в последсвие се отказах и насипах електрониката в един плик а другите екстри отидоха по предназначение в боклука...

Чет Мар 20, 2008 10:49 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
darkyp написа:
Като замериш консумацията при пускане може да споделиш, ще ми е интересно. На моя и аз се насочих натам, но нямам (нямах?) кой знае колко свестна апаратура за да я замеря.

аз в подобен случай съм ползвал осцилоскоп - пускам тока през 2-3 санта жичка 0.2 и меря с осцилоскопа върху нея на най-чувствителния обхват. първо разбира се калибрирам със известен ток.

Пет Мар 21, 2008 9:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
darkyp написа:
Проблема не е със сигурност от това как мери апарата колко има в батерията. Съггласен съм, че моя макар и 2MP прави (всъщност правеше :))страхотни снимки. (@zz_stefanov).

@tgi - проблема явно не е точно в акумулаторите - все пак на друг апарат Цецо казва че работят още дълго. При моя впечатленията са същите.

@Цецо - Съмнявам се и аз проблема да е в чип. Като замериш консумацията при пускане може да споделиш, ще ми е интересно. На моя и аз се насочих натам, но нямам (нямах?) кой знае колко свестна апаратура за да я замеря. Усъмни ме механизма на оптиката или драйвера на мотора за оптиката (който вади обектива и действа за зуум защото в редките случаи в които не умираше на път да извади обектива най-често умираше при зуум или при опит за фокусиране (полу-спусък) точно като се чува шума от фокуса. В опита ми да си поиграя с мотора на оптиката му скъсах лентовия кабел. Запоих гго със зор но не много добре и в последсвие се отказах и насипах електрониката в един плик а другите екстри отидоха по предназначение в боклука...

И аз си мислех че може да е обектива виновен (за консумацията). Но едва ли. Защото моя може да тръгва в режим review - т.е. без да вади обектива... и тогава пак умира. Ако е нещо такова - може да е подсветката на дисплея. По едно време мислех сериозно да го действам тоя апарат. Обаче като се замисля че за 150лв. ще купя подобен... Нещо все не мога да стигна до него.

@tgi - възтановявал съм акумулаторите, има някакъв временен ефект. Наистина понякога се чудя дали по принцип не си е такъв апарата. Да иска батерии с по-голям пиков ток.

Защото публична тайна е, че ония надписи 2300mАh, 2800mAh - не разкриват цялата истина за батериите :). И че има един много важен параметър който не го пише никъде - пиковия ток. От моя опит с NiMH акумулатори.... тези по пазарите.... не са много стока.

@zaphod - По магазините се срещат резистори 0.1, 0.2 ом / 5%. Идеални са за целта :) Ако и скопа ти има Roll....

Последна промяна Цецо на Пет Мар 21, 2008 9:24 am, променена общо 1 път

Пет Мар 21, 2008 9:20 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3