Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Киселото мляко.... е химия 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Европейците вече се редят на опашка за боза :-)
http://www.toytowngermany.com/lofi/index.php/t57163.html

Нед Мар 16, 2008 9:41 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Последните, които
хванахме, бяха биволски кисели млека - май роса беше марката - от
Метро... Бая наглост трябва да го правиш, това е най-елементарният
тест от всички и се учи в 5-и или 6-и клас (малко йод и ако има
нишесте става лилаво - веднага се вижда).

затова казвам аз че училището е пълна загуба на време (и трябва знаете какво ;) ) - ето поне едно ползено нещо което се учи в него, и въпреки това 99.9% от хората не го знаят, нищо че всеки го е зазубрял и декламирал пред дъската.

Нед Мар 16, 2008 9:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
ми то не само млякото е химия...
салами, напитки, хляб, вино, ракия, кетчупи, майонези... дори зеленчука
ама нали така е в европата, та и при наз тряя да се скапят нещата.
изобщо - под тоз девиз "така е в европа, това е изискване на ЕС" и т.н., толкова простотии се натвориха, че... :evil: да стигнем до реклама на кренвирши от месо

обобощено, у нас много неща са безумни, ненормални или най-малкото неморални, но са законни. и не вгигайте шум около млякото, че току виж направили временна комисия в НС да разгледа проглема (не да го реши). ще получават няколко месеца допълнително кинти за участие в комисия, ще направят няколко заседания и ще заключат, че нарушения няма.

Нед Мар 16, 2008 11:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Grubi, поддържаме с баща ми една бозаджийница. Рецептата въобще не е тайна. Обаче този метод не е приложим за домашно производство. Може да се пробва и с тенджера под налягане но не знам какъв ще е ефекта. Значи там парата не се изпуска. Има манометри с рид ампули (мнгото тъпа система) които пускат и спират нагревателите в зависимост от налягането. На тенджерата няма как да и контролираш налягането ...

Нед Мар 16, 2008 11:23 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мдаа, ще трябва да се изкопае някоя стара рецепта от времето когато са нямали тенджери под налягане и електроника, а боза си е имало. Просото също май е проблем, но ще видим.

А за химията и гадостите в храната е ясно - пушените кремвирши и колбаси не били пушени, ами си имало цял бизнес с машини които ги омирисвали с някаква химия която придавала вкус на пушено. Някога обичах кремвирши и хамбургски салам... толкова пъти съм си купувал с надеждата да е нещо нормално и всеки път - вкиснала боза както се казва.
Хляб вече си правим сами - един час месене и после цяла седмица нещо което знаеш какво е, вкусно е, не мухлясва с разни плесени, не ми създава проблеми със стомаха и т.н. Някои ще каже че се връщам към средновековието, но ми писна да ям боклуци.

Нед Мар 16, 2008 12:17 pm
Профил

Мнение 
Споко... във Фантастико вече има щанд с "ЕКО" продукти, при това български ;-)

Виж цените едва ли са по джоба на всеки... бурканче кисели краставички 4.69лв Печен пипер (чушки както казват шопите) май беше над 8лв. И това са по 300-400гр бурканчета ;-)

Нед Мар 16, 2008 12:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе и тука има еко... яйца от свободни кокошки и пипер расъл незнам къде си, въпроса е защо съсипват това което беше добро, само за да се нагушат. нали утре децата им ще ги ядат тия бози и ще си имат проблеми заради тях, или принципа то на мене няма... другите да му мислят...

Нед Мар 16, 2008 1:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Споко... във Фантастико вече има щанд с "ЕКО" продукти, при това български

нормално - инсталира се втора версия на екологичния вкусов firmware. първата отдавна работи успешно - вече никой не пие вода от чешмата, всеки купува минерална (500 пъти по-скъпа, яко а?). софтуера бачка желязно и разработчиците на концепцията са получили мазни премии.
чувам обаче че новата версия още не била много стабилна, крашвала понякога. в по-леките случаи таргета само престава да консумира готова еко продукция, и започва да си произвежда своя. това не е толкова страшно, понеже рано или късно му писва и се връща към нормално консумиране, както си е по спецификация. втория бъг обаче се оказва далеч по-сериозен и води до необратими поражения върху хардуера и в края на краищата до загуба на ценен консуматор. работи се по фиксването му, но не много усилено, понеже така или иначе се случва рядко и ползите многократно надвишават щетите. :) :)

Нед Мар 16, 2008 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
вече никой не пие вода от чешмата, всеки купува минерална (500 пъти по-скъпа, яко а?).
Много ще те разочеровам,ама аз пия минерална вода и не плащам.Като искам минерална вода - отивам и си наливам колкото искам-кеф ти от Шишковата градинка,или от чешмата до басейна,или от тази на басейна на МНО (става въпрос за Варна).Ако ти се набутваш да копуваш - ми какво да ти кажа....И чешмата също става,когато ме домързи да отида да налея минерална.

Нед Мар 16, 2008 3:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е, то за водата има и по-суфистикейтед вариант - енда 5-филтърна система (механичен, вофатит, механичен, активен въглен, мембранен) с последваща минерализация, струва 800-900 лв. Механичните филтри струват стотинки на 5-6 кубика, вофатита се регенерира лесно, активния въглен също е евтин, мембраната теоретично вечна, минерализатора не му знам цената. И това е :)

Нед Мар 16, 2008 7:06 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2