|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:14 pm
Акция за Рила - събота 15 март
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Напротив! Снощи в централните новини по Канал 1 имаше репортажи от различни градове.
|
| Нед Мар 16, 2008 10:19 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Снощи новините ги пропуснах.Гледам из Нетинфо какво има,Гювеча. Интересно каква ще бъде рекцията.
|
| Нед Мар 16, 2008 10:34 am |
|
 |
|
stargate
Ранг: Новодошъл
|
|
| Нед Мар 16, 2008 11:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе някой виждал ли е проекта за рила ... не е лошо да се разбере първо какво и как ще с еправи и после да се правят протести, ама това е еидн друг въпрос. Просто за да не си мислите че всичко е розово, мога да ви кажа че тия протести имат една единствена причина, пари, много пари заради един друг проект .... това срещу което в момента се протестира в рила въобще не нарушава природата, това че били изсечени 100-200 дървета за уширяване на пътя .. мисля тоя път всички го позлват, и сега като отивате към езерата не карате по лунна повърхност. После щели да с еизсекът малко дървета за писти, е и ... хората малко не смятат .. а някой видял ли е изобщо проекта какво предвижда .. едва ли ....
|
| Нед Мар 16, 2008 3:21 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Какъвто и да е проекта-няма значение .Като чуя строеж настръхвам.А като искам да отида на планина - искам 100% природа,без пътища,крайпътни мотели,боклуци,и всички останали признаци на цивилизация.Който иска лифтове и условия - Банско,Пампорово - да отива там.Отивам на планина за да си почина от цивилизацията,а не да ползвам това което тя ни предоставя и там.За това съм твърдо против да се строи в такива места.
|
| Нед Мар 16, 2008 4:01 pm |
|
 |
|
sthx
|
Високопланинско езеро и път или лифт са несъвместими. Тези които искат да идат на колела до езерото, ще им е все тая дали ще "виждат" езеро или язовир. Или ще го гледат по телевизора. От пътя и лифта последствията ще са само, че разни пикльовци и пикли, като гореспоменатата журналистка ще снасят повече мазни л-на (без извинение) там, където сега можеш спокойно да се наведеш и да пиеш.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Мар 16, 2008 5:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не съм съвсем съгласен, не всички са планинари, едва ли върволица очукани джипове е по добрия вариант, да не говорим че никак не е по безопасния. Аз лично предпочитам ако има лифт, да си го ползвам да ме качи, да се разходя а после да си сляза пеша, сега ползам "джиповете". От друга страна държавата е непосилна да се справи с поддръжката на каквото и да е, за разлика от нея частна инициатива може. Добре е да се прави разлика м-у това което е било и това което се прави сега. Истината е че проблема със застрояването не идва от големите инвеститори както не веднъж съм отбелязал,а от малките. Нека погледнем какво стана в Банско, там е презастроено но ако се заинтересувате ще видите че е застроено не с хотели и заведения а със жилищни сгради основно, хотелите не са толкова много. Това не го е искал никой от сериозните инвеститори. Не мисля че е правилно да се попречи на някой който иска данаправи нещо хубаво само защто има опасения че след това ще се появят много маки които да развалят хубавото. В краянакраищата това именно е ролята на държавата, ето тук тя трябва да се намеси и да контролира, и тук мястото на протестиращите ... да обаче тия които организират всички тия протестине са загрижени много за природата, не е въпросът дали проекта рила ще окаже влияние или не, важното е че е много опасна конкуренция на Витоша и това което предстои там ..... Ако не сте се замисляли, Рила предлага едни от най-добрите условия за зки, снежната покривка се задържа най-дълго и е достатъчно дебела, природните условия за ски са мого добри и нещо много важно, за разлика от Банско и Пампорово се намира на 10 мин от магистрала, от изхода на софия до там са 25 мин .... ако се кара по бавно 35 да са .... дали някой се замисля за тези неща .. обесняват усилените протести ... не са току така бъдете сигурни.
|
| Нед Мар 16, 2008 8:48 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ako горе няма кръчма и други глезотийки от градския тротоарен или нощен живот - никаква върволица от джипове няма да има. Сигурен съм че тези, които се качат там по лесния начин там ще гледат без да виждат. Няма да са в състояние да оценят красотата на езерото и нецивилизованата чистота на природата (тя и без това ще изчезне). Споед мене е допустимо да има лифт или път с паркинг , но до по-долно ниво.
Много съм далеч от мисълта, че някои природозащитните организации не се използват за лични или чужди комерсиални интереси, както и че всички туристи са "цвете за мирисане".
А между другото, има ли някой "баир-будала", който да има скорошни впечатления от хижите по Пирин? Интересуват ме преди всичко х.Дамяница, х.Вихрен, х.Бъндерица.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Мар 16, 2008 9:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами поне за момента няма проект пътя да стига до езерата, пътя е до хижа пионерска, там са и паркинзите. От горната страна е начална станция на лифта, който се качва до горе. Джипове има във момента, и са пълни, по 8 лв на човек вземат за да те качът до горе, поне аз като ходих вземаха по толкова. Не е предвидено сериозно застрояване, малко хотелска част, малко апартаменти, наистина малко на доста солени цени ще е доста рехаво, основното строителство са на писти, и чайни около тях ... ако 200 кв чайна направена от дърво може да е заплаха за природата ... дайте да живеем в землянки.
Проблемите идват от друго място, инвеститора ще налее десетки и стотици милиони за инфраструктура, път, лифт, ток, писти и др такива, и след това ще се намерят малки тарикати, които на ниско ниво ще си вадяр разрешителни, тук хотелче, там кооперацийка ... и това не е нито до инвеститор, нито до министър ами това е в общината, ей тия дребните рибоци ако има кой да ги контролира няма да има пренаселване. Големите инвеститори от давна осъзнаха факта че не могат да си позволят презастрояване, и дори се опитват да ограничат малките но .. не много успешно, като си слон ти е по лесно да се справиш с друг слон, не с мишок . мишока все намир анякакъв начин да те заобиколи, ето тия трябва да ги гонят природозащитниците, а и са им съвсем по силите.
|
| Нед Мар 16, 2008 11:22 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
проблема е друг. Просто тоя район не може да понесе екологично толкоз народ да се вре там. Този проблем не съществуваше преди, когато до горе се стигаше само пеша и лоясалите задници нямаха достъп до там. От 10-15 години обаче, откак българина откри чудото 4х4, горе започна да става пренаселено.
Даже и да си събират боклуците и хартийките - хората пак нарушават еко равновесието - всичкия тоя народ горе се храни и пои из хижите. Както каза някой - и сере. Даже и да са супер примерни еколози, има ли толкоз много народ там - екосистемата се променя. Най-долното езеро вече е заблатено с водорасли. Тези водорасли виреят там, където има.... лайна. Много грубо и образно казано, но е така.
Та дали ще се качват с лифт или с джипове - все тая. Това място вече е обречено. Когато Ганьо реши да става планинар.... ефекта е ясен.
Та така - аз лично тоя терен там съм го отписал. Пирин засега удържа, защото е по труднодостъпен. Докато на някой "бизнесмен" не се сети да построи лифт и там 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 17, 2008 9:28 am |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 18, 2008 9:13 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
ToHu макар, че отново си на всяка манджа мерудия изглежда, че си прав до някъде. Не съм ходил на Езерата от 5 години и спомените ми са, че строежът на лифта беше започнат още тогава. Имаше изсечени просеки, изнесени стълбове ... Също така знам как ходят дупнишките борчета с джиповете си до сами езерата да гърмят. Но изглежда съпротивата е активизирана точно сега. Възможно е да има и някой, който има някакъв скрит интерес от тези протести. Но въпреки това аз подкрепям природозащитниците. С Рилски езера са свързани едни от най-хубавите дни в живота ми. И искам това място да остане само за планинари.
Този район е виждал големи човекопотоци особено около централния празник на дъновистите през август. Но ги нямаше туристите с колата, касата бира и кебапчетата. Сега не знам как е, но щом вече има широк и удобен път до "Пионерска" значи и те са там. А нали разбираш, че природозащитниците колкото и да обичаме планината не сме като зорки патрули, които кръстосват 24 часа и следят някой "мишок" да не си остави боклука в храстите. Който е ходил по планини знае, че на всяка хижа, до която има удобен достъп(асфалтиран път), вече е порядъчно набоклучено. А Рилски езера е едно от най-хубавите места по нашите планини, жалко ще бъде ако оставим да бъде засрано.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Мар 18, 2008 2:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Пилоните на лифта са там поне от 10-12 години. Няма да се учудя ако е започнат още по Тошово време.
Иначе то горе вече стана навалицата. Както казах - това място е обречено. Самото присъствие на "туристи" го разсипва, а Ганьо като се качи горе - процеса се ускорява 100кратно.
Но пък да се правят ски писти горе е тотална катилщина. Аз лично съм фен на плъзгането, даже съм бил горе зимата. Но това място няма условия за редовен ски туризъм, там е за алтави екстремисти. Условия за писти няма, не и ако не се прокарат тепърва.
А по принцип със ски пистите вървят ерозията, машините за сняг които ползват химикали във водата. Който не е наясно какво представлява една ски писта, да отиде да погледне "единствената ни лицензирана" писта Алберто Томба през лятото.
Както и да е, аз мисля да се разходя днес до протеста. Няма нищо да ми стане
http://saverila.ludost.net/
|
| Вто Мар 18, 2008 4:25 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Просто в последно време интересите на доста изроди се насочиха към тази част на България. Не зачитат малкото закони които имаме за тези неща,съвсем нагло и на всеослушание. Ако нещо не се случи и поне част от проектите не бъдат спрени там всичко ще потъне в бетон и лайна. Явно е вярно че в БГ мафията си има държава. Това е май последен опит на всички природозашитници да се обединят и частично да спрат разрушаването на природата там. Вероятноста да успеят е почти нулева. Нямат пари,нямат подкрепа от хора с някаква реална власт. На принципа по добре да правиш нещо което е обречено на неуспех отколкото нищо и се надяват да стане чудо 
|
| Вто Мар 18, 2008 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 |  |  |  | Zdrav написа: ToHu макар, че отново си на всяка манджа мерудия изглежда, че си прав до някъде. Не съм ходил на Езерата от 5 години и спомените ми са, че строежът на лифта беше започнат още тогава. Имаше изсечени просеки, изнесени стълбове ... Също така знам как ходят дупнишките борчета с джиповете си до сами езерата да гърмят. Но изглежда съпротивата е активизирана точно сега. Възможно е да има и някой, който има някакъв скрит интерес от тези протести. Но въпреки това аз подкрепям природозащитниците. С Рилски езера са свързани едни от най-хубавите дни в живота ми. И искам това място да остане само за планинари. Този район е виждал големи човекопотоци особено около централния празник на дъновистите през август. Но ги нямаше туристите с колата, касата бира и кебапчетата. Сега не знам как е, но щом вече има широк и удобен път до "Пионерска" значи и те са там. А нали разбираш, че природозащитниците колкото и да обичаме планината не сме като зорки патрули, които кръстосват 24 часа и следят някой "мишок" да не си остави боклука в храстите. Който е ходил по планини знае, че на всяка хижа, до която има удобен достъп(асфалтиран път), вече е порядъчно набоклучено. А Рилски езера е едно от най-хубавите места по нашите планини, жалко ще бъде ако оставим да бъде засрано. |  |  |  |  |
Ами за разлика от повечето природо защитници виждам проектите доста често, а и не сами тези за рила. От друга страма преди 2 години бях там, изглеждаше доста отвратително, мръсно и гнусно абе ...типично място за туристи. Има стадо дърти уазки които те возят до горе, и гледката е още по ужасна. Лифта еси е там точно от социалистическо време, проектиран и съобразен със всички норми, реално не се строи нов лифт, стария се ремонтира което е 100%, стълбовете се ползват, смеят се носещи макари и въжета. Има проект и за друг лифт, но това е друг въпрос, в момент ане става въпрос за него. Условията на паничище не са никак лоши, но е истина че раьона е харесан именно за екстремни спортове, така или иначе ще има и нормални писти. Според данните за снежната покривка тя е по дебела и се задържа по дълго от тази в Пирин или Витоша. И пак казвам, проблема рядко е вголемите инвеститори .... който е ходил в швейцария има представа какво може да се направи. Въпроса обикновено не е дали, а как, поведението и искането на еколозите са меко казано нереални и глупави, и от това не печели никой.
|
| Вто Мар 18, 2008 8:10 pm |
|
|