Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
дали може с микроконтролер - обработка на стерео звук ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение дали може с микроконтролер - обработка на стерео звук ?
здр искам директно да питам :)
може ли с помощта на микроконтролер ( микроконтролери ) да се сглоби устройство което обработва звука
и по-точно да ми дели стерео сигнал на няколко по-тесни честотни ленти ? които
или са вкарани предварително като код , или с допълнителни елементи се променя леко граничните Честоти на всеки канал ?

Сря Мар 12, 2008 4:27 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
може ...... ама е добре да уточниш какво качество трябва, защото с някой по бърз 16 битов контролер ще стане, но не може да разчиташ на страшно качество, това нормално се прави с DSP, въжможно е да стане и с някой от специализираните чипове които са цифрови филтри ... много зависи какво конкретно искаш

Сря Мар 12, 2008 7:51 pm
Профил

Мнение 
ами целя да разделя сигнала на 3 или 4 спектъра
примерно
1: 20 Hz - 80 Hz
2: 80 Hz - 160 Hz
3: 160 Hz - 6000 Hz
4: 6000 Hz - 20000 Hz
това ми трябва
честотите са приблизлителни :)

Сря Мар 12, 2008 8:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не каза какво качество търсиш, а тов аеминуемо рефлектира в-у това кеото ще ползваш, ако искаш след преобрауването да запазисш 0.001% нелинейни, и С/Ш 120 дБ трябва едно АЦП, а ако 0.% нелинейни те устройват и С/Ш може да е 60-70 дБ тогава ти трябва друго АЦП.

Сря Мар 12, 2008 8:31 pm
Профил

Мнение 
ако можеш да помогнеш със схема :) ще се радвам да видя какво ми трябва за да имам подобно устройство
не търся най-високо качество - понеже цената е висока , но все пак да има добри параметри :)

Сря Мар 12, 2008 8:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Искаш от 1 сигнал да получиш 4 сигнала, така ли? Да го раделиш на 4 и да го усилиш примерно с 4 различни усилватела. Ако е така използвай си лентови филтри - най-обикновени само с ОУ. Иначе доколкото знам с DSP или DSC става същото с повече възможности.

Сря Мар 12, 2008 9:02 pm
Профил

Мнение 
правилно се насочваме :) наистина искам да разделя моно сигнал на 4 ленти и да го усиля с отделни стъпала .
Сега то може да стане с аналогово обработване ОУ най-масовото е TL072 , но има ред недостатъци
най-големите са че имам фазово изместване на изхода спрямо входа ако режа доста близо ( долната и горната честота на дадена лента ) правил съм опит със sub cross-over , но като слушам музика с по-бърз ритъм се разминава малко баса ( имам закъснение )

казвали са ми че най-доброто е цифрово обработване , и затова си помислих първото нещо е микроконтролер - ако може де ( аз затова пуснах тука темата ) но понеже не съм запознат дали може с него ще съм ви благодарен да споделите какво ще се ползва

ето преди няколко дни със сетни усилия - реализирах дигитален тахометър "ОБОРОТОМЕР" :) и показанията са идентични спрямо стрелковият в колата :) поне на пръв поглед.
той е реализиран с дисплей JM081 БЕЗ ПОДСВЕТ .
АКО някой се поинтересува може да му дам линк за информация - както и допълнителни разяснения -

Сря Мар 12, 2008 9:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За да го направиш това дето искаш,трябва да имаш сериозни познания по цифрова обработка на сигналите.Устройството ти трябва да има - АЦП-Процесор -ЦАП.В процесора ще си изпълняваш всичките щуротии дето ти се иска да ги правиш върху сигнала - филтрация,изчистване на шум,възтановяване на сигнал,.... Та тези операции изискват време,АЦП-то и ЦАП-а също изискват.За това се използват така наречените сигнални процесори дето им викат DSP. Това към което ще трябва да се насочиш е или Тексас или Аналог Дивайс , но има и други.Отиди на сайтовете на тези фирми,прочети за какво става въпрос,питай чичко Гугъл и тогава се хвърляй в тази материя,щото е доста дълбока.И ще ти трябват сериозни познания по математика :wink: Успех.

Сря Мар 12, 2008 9:41 pm
Профил

Мнение He
Hacko1979 написа:
правилно се насочваме :) наистина искам да разделя моно сигнал на 4 ленти и да го усиля с отделни стъпала .
Сега то може да стане с аналогово обработване ОУ най-масовото е TL072 , но има ред недостатъци
най-големите са че имам фазово изместване на изхода спрямо входа ако режа доста близо ( долната и горната честота на дадена лента ) правил съм опит със sub cross-over , но като слушам музика с по-бърз ритъм се разминава малко баса ( имам закъснение )

казвали са ми че най-доброто е цифрово обработване , и затова си помислих първото нещо е микроконтролер - ако може де ( аз затова пуснах тука темата ) но понеже не съм запознат дали може с него ще съм ви благодарен да споделите какво ще се ползва

Хубаво са ти казвали ама не е проста работа, доста ще се озориш докато постигнеш нещо, и ме съмнява да постигнеш успех, но времето е пред теб :wink:
Би ли си постнал схемата която има изместване да се обсъди, че с това DSP програмиране скоро няма да имаш лентова обработка на сигнала, ако ти имаш 4 еднакви усилвателя за филтри със съвсем еднакви параметри изместването ще е толкова малко че едва ли ще е забележимо, дори си мисля че в каналите имаш разлика в стъпалата по брой активни елементи от там ти идва роблема :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Мар 13, 2008 1:09 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Може стига да избереш правилния елемент. Аз както винаги за какъвто и да е дизайн ти препоръчвам PSoC :)

Виж това: http://web-ee.com/schematics/audio/audio_analyzer_psoc/
... или това: http://www.cypress.com/portal/server.pt?space=CommunityPage&control=SetCommunity&CommunityID=285&PageID=552&drid=87228&shortlink=&r_folder=&r_title=
... или това: http://www.cypress.com/portal/server.pt?space=CommunityPage&control=SetCommunity&CommunityID=285&PageID=552&drid=88490&shortlink=&r_folder=&r_title=

Това за база, оттук си го продължаваш според собствените нужди. Изобщо ако разгледаш раздела "Application Notes" на Cypress, ще видиш че с PSoC могат да се правят доста неща, за които нормално се изискват доста външни елементи.
Абе другояче казано не всичко на света се прави с пикове :)

Чет Мар 13, 2008 2:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Колеги, малко страничен въпрос, но ме интересува от доста време. Принципно възможно ли е с ШИМ да се докара същото качество на звука както с ЦАП при възпроизвеждане?

Чет Мар 13, 2008 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Колеги, малко страничен въпрос, но ме интересува от доста време. Принципно възможно ли е с ШИМ да се докара същото качество на звука както с ЦАП при възпроизвеждане?

Универсалния отговор е НЕ. :)

Естествено ако сравняваш 16 битов ШИМ с 8 битов ЦАП ....:) нещата ще изглеждат по малко по друг начин.

ЦАП-ове за звук, 24 битови вече има евтини, докато ШИМ с такава резолюция... аз поне не се сещам за подобен масов контролер :)

Пет Мар 14, 2008 9:34 am
Профил ICQ

Мнение 
Реконструктор написа:

Зависи какво разбираш под възпроизвеждане, има крайни усилватели клас D с добро качество, макар че ухото много трудно можеш да го излъжеш.

Пет Мар 14, 2008 10:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Рек, напоследък се навъдиха масово евтини касетофони за кола с МОСФЕТ за да направят мощност (повечето 4х40 вата), обаче аудиофилите въобще не са очаровани ... Май тази технология засега става само ако се цели голяма дандания без особено качество.

Пет Мар 14, 2008 4:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
Правиш си филтрите стандартно с ОУ-та , фазовото изместване се коригира с All-pass филтри , така изходите са ти във фаза , има решения при които се ползва филър за еднат лента а друга се получава с изваждане - тоя тип филтри не ти ги препоръчвам.

MOSFET ,голямите мощности при car аudioto са рекламни трикове , ползват си нормални BTL усилватели като
LA47201 , 47507,4743K,TA8263,TDA7560,TDA7386,TB738*...
по 20-тина W на изход.

Пет Мар 21, 2008 11:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]