|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:04 pm
Измерване на скорост .. дайте идея ....
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Единственото оръжие което имам е кухненски нож  , а що се отнася до високоскоростните камери, не можах да разбера имаш нужда да заснемеш действието на затвора или да провериш изделието дали ще работи точно , аз поддържам електроника която изпитва оръжие ! Ако те интересуват камерите - имаме едни много яки ... обаче е дълга и широка ... справка /МО->Централен Артилерийски Изпитателен Полигон/.
|
| Съб Апр 23, 2005 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Щрих кода е лесен, проблем е оптиката.
За индуктивноста, LVDT - Linear Variable Differential Transformer . Принципно представлява една излъчваща намотка и две приемни, като свързани насрещно. Напрежението генерирано в приемните е пропорционално на положението на сърцевината. Сърцевината се движи между тях, фазата определя псоката на движение. Ноне знам дали е може да се рализира достатъчно добре когато сърцевината е извън самите бобини .. трябва да се помисли ......
Относно капацитивното измерване идеиата ми е да има електрод паралелен на една от плоскостите на затвора, но при движението му той да излиза от електрода, така се мени площа която се припокриват и от там капацитета, а самото измерване на капацитета мисля мое да се направи достатъчно бързо за целта.
|
| Съб Апр 23, 2005 6:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не бе .... на братчеда са му го дали като дипломна работа, и му искат работещ прототип. Сега не знам с какъв акъл дават такива дипломни работи, щото едва ли тази спецялност някога е учила нещо повече от електротехника, а му искат у-во което да измерва времето и скоростта и по възможност софт за онагледяване ....... и гледам да му помогна, щото ръководителите му се опитват да го понабутат нещо ....
|
| Съб Апр 23, 2005 6:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Като е тъй - направи му нещо, коета да "диша", т.е. да показва нещо при движението на затвора. Това с малко теория ще свърши работа - даскалите, ако разбират от оръжия, няма да разбират от електроника.
Е има и изключения  .
|
| Съб Апр 23, 2005 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да де ама те разбирт от оръжия, и искат да го използват. Може да не разбират от електроника, всъщност почти съм убеден че не раазбират, но разбират сигурно от оръжие, поне някои от тях. И предплагам че имат измервания правени за оръжията и ще му тестват устройството със същия тип оръжия. Естествено както се писа по горе разлика ще се получи от количеството и типа смазка, а предполагам и от самите муниции, но ако отклоненията са големи .. ще стане подозрително ... а и последно ...... не ми е навик да правя нещата просто така, предпочитам да поигубя малко време но да го направя както трябва.
|
| Съб Апр 23, 2005 6:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Давай тогава, но имай предвид, че освен затвора има и други движещи се части, така, че умната с индуктивния датчик.
Не забравяй, че има и гилза, която излита от едната страна (обикновено дясната).
|
| Съб Апр 23, 2005 6:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да бе ..... знам това ...... мен идеята ми беше да има три бобинки, в редица, като осите са перпендикулярни на надлъжната ос на затворната рама, от ляво, да са по далеч от гилзата. Така гилзата няма да окаже голямо влияние според мен, но така реализизрано изобщо не знам каква ще е взаимната връзка м-у бобините .... предполагам ще съм много далеч от ефекта при LVDT, там се изпозлва специална феромагнитна сърцевина. Другото което мисля е че има оръжия с различни материали, включително и немагнитни .....затова оптическото ми се стори най-добро, ама не знам каква точност мога да постигна на отчетите, ще трябва да се пробва ..... то и друг начин има .. не знам тиа сензори на оптичните мишки дали мога да им чета директно сигнала .... но там ще си трябва по сериозна обработка.
|
| Съб Апр 23, 2005 6:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
За автоматична стрелба по принцип има елементарно решение...
|
| Съб Апр 23, 2005 7:08 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами просто пробвай. Най-лесно според мен е с щрих датчик и оптрон с въздушна междина - поне за прабата. ROHM има оптрони с апертура десети от мм.
Оптичната мишка е идея, но трябва да се разбрица и пренастрои за друго разстояние до отразяващата повърхност.
Пистолетната гилза е месингова.
|
| Съб Апр 23, 2005 7:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма да стане с мишок, гледах на HP сензорите 14 in/s koeto prawi okolo 0.35 m/s ....а това е малко, според мен скороста трябва да е поне 3-4 м/с, ако е по малка може да лъже.
За оптрон с междина проблем нямам, но не виждам как може да с епозлва в случая, аз мислех да полвам датчик на отражение. Има при мене такива, трябва да пробвам колко е максималниа растер на който работят, иначе диаметъра на влакното е 0.5 на единиа и 1 мм на другия тип които ползваме. В интерес на истината има и добри отражателни оптони но всичко е въпрос на проба .. трябв ада се пробва, а пусто време няма ......
|
| Съб Апр 23, 2005 7:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Абе вие и се нахвърлихте на тая задача като загорели воиници на младо гадже.  Не започваше ли всяка дипломна работа или дисертация с обзор на съществуващите методи? Има ли тук поне един да знае със сигурност как се е правило до сега? Проблема е доста специфичен, защото скоростта през цялото време се променя и фактически за да се визуализира, трябва да се мери ускорението.
@Тони, на твоя братовчед ще му се наложи доста да почете в библиотеката на Военна академия и да се консултира с хората от бившето НИТИ Казанлък.
|
| Съб Апр 23, 2005 7:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Прав си, че това е сериозна задачка и чак се чудя защо я дават за дипломна работа.
Не знам дали е останал някой в НИТИ, но в Лясковец все още има хора.
|
| Съб Апр 23, 2005 7:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има да ... но явно обесненията са доста неясни които дават. Единиа вариант е "изпозлва се принципа на генерирано ЕДН в проводник който се движи в електромагнитно поле", другото което са му казали е за метод с измерване на силата, неясно къде, явно въз основа на нея съдят за ускорението ..... Но общо взето това което го има са стари методи, не е тайна че много от нещата които са правени някога тук и са работещи са засекретени, а това което не е са много остарели методи, наложени поради доста по ниското ниво на схемотехниката от това време. Примерно можеш ли да намериш информация за апаратура разработвана от ИКИ за настройка на ИЧ насочваща система .. предполагам не можеш. А и много вероятно дълго време а и още да ползват високоскоростна камера ....
p.s. не знам доколко е сериозна задачата, по скоро не е за дипломант който няма нищо общо с електроника, защото задачата изисква доста познания ..... едва ли някъд по света се ползва по различен метод от този изпозлван в автоматиката, това си е просто отчитане на преместване, толкова, нищо друго не е необходимо. Скоростта е функция на времето и изминатоо разстояние .... може би малко подвеждащо кръстих темата, основно задачата е да измервам преместването на затвора ...... варианти много , ама се чудя кой ще ми е най-удобен и бърз за реализациа......а относно измерване на ускорение, не е проблем, само не знам дали тиа измислени сензори са достатъчно бързи .... трябва да проверя.
|
| Съб Апр 23, 2005 7:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не ми и трябва - това работех, но това е друга тема  .
Наистина методите са стари, често косвени. няма да се учудя, ако това дори не е мерено, а е смятано и косвено определяно по отката.
Затова давай с щтрих датчика и колкото покаже. За точна апаратура от такъв вид трябва да се плащат пари.
Явно някой преподавател е решил да стане професор, доктор или нещо подобно на гърба на студента  . Нища ново под Слънцето!!! 
|
| Съб Апр 23, 2005 7:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
като батко Аз предлагам следния метод : СВЧ доплеров измервател. Подобни се използват в полицейските радари и за охранителни датчици. Имаш да монтираш всичко на всичко една мижава антенка, останалото е кабел. Така лесно се пренасяш от дамски пистолет да 155mm гаубица.
Методът е достатъчно точен и практически безинертен.
|
| Съб Апр 23, 2005 7:52 pm |
|
|