Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Къде как е. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Като стана въпрос за лекарствата, ако някой измисли начин как да внасяме европейски лекарства там може много бързо да се оборудваме с по един собствен джет и скромна 100 м яхта :).

Навремето можеше да се ходи до Канада да се купуват или пък да се поръчва онлайн пак от там, но от две години го забраниха и няма никакъв начин да купиш лекарства извън САЩ и да ги внесеш тук :D .

Пон Мар 10, 2008 4:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Туземците много ми се сърдят на херетичните ми мисли, леле какъв простак :butthead: , идиот :vom: , луд за връзване :rolleyes: и т.н. съм бил, а те какви бели хрисими ( и простички ) овчици били, не дават нито едно къдраво косъмче да падне от чатала на дядо Бил, а пък той завалията се бръснел :lol:

Прати ако искаш някакви координати, някоя събота и неделя може да се чуем, ще пиеш от извора чиста планинска вода :roll:

Пон Мар 10, 2008 6:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пирев,да ти напомня тактично,че в твой преден пост беше обещал да пишеш за пиключенията на Бай Пи в хАмерика - та да могат младите да четат (от извора) на какво могата да се на(в)тъкнат в таз страна.Аз също се замислям да стягам дисагите ама се чудя в Европата или хАмерика :( За моментя разучавам възможностите за оцеляване и кво ще го работим.Та сподели малко опит в борба с институции и нрави.

Пон Мар 10, 2008 7:30 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
ji4ka ... ами и тов ане стига, ако искаме реална преценка табличката трябва да е дооооста голяма, и след това трябва едно хбаво да с енаправи анализ на данните и то безпристрастен.. или поне доколкото е възможно .... то в европа, от град до градма разлика, а какво да кажем за САЩ или Русия

Нямало как да стане, много сложно било ... Еее, айде сега, депутатски номера преди нов избирателен закон :)
Идеята не е един човек да прави пълен анализ на социално-икономическото положение на цяла държава ,а просто да сподели реални данни с които лично се е сблъсквал, не е задължително да попълва цяла таблица, само това което му е интересно и го знае, може и забележки да слага. Това ,че навсякъде е различно - ами нали това е целта, да се видят разликите. За да е верен един анализ трябват данни от много различни източници - екстремумите се махат, другите се осредняват и т.н.
Като ги има данните всеки да си прави изводи докъдето му стига акъла. Иначе другото са сдъвкани твърдения зад които няма факти .
Например тука като излязат по телевизията разни икономисти почват да обясняват как при нас тока е най-скъп, други викат - най-евтин, а никой не казва точно колко е тук и там . Абе кажи числата , хората сами могат да сравнят голямо с малко. Пълен въздух и дезинформация! Псувам наред ,ама файда- йок.
Ама и аз само плямпам. Да бях спретнал табличката през това време. :D

Вто Мар 11, 2008 3:26 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Sirius-B, не е никаква тайна, разбира се. Не исках да споменавам за коя държава става въпрос, преди да ви напиша това, което съм си
наумил, за да не давам повод за предубеждения. Между другото твоята реакция ми показва, че съм бил прав. :)
miro_atc, страхувам се, че не си ме разбрал много правилно. Въобще не ме интересува кой каква заплата взема, за да отида да работя
някъде, значи съм получил условия, които ме удовлетворяват. Работил съм в Унгария, в Турция, в Германия и сега тук. На всичките места
съм получавал точно толкова колкото съм искал, но не за това става въпрос.
Dimitar, темата ще стане турлюгювеч, ако ние дето пишем в нея я направим такава. Ако е излишна, има си модератори и админи,
нека я изтрият. Но раздела е "Общи приказки", а смятам, че ще бъде интересна, защо не и с малко помощ от твоя страна?
zaphod, гледал ли си филма на братя Уашовски?
jichka, благодаря ти за положителното мнение, но това не ми се иска да е толкова тема за цифри. Именно за това е в "Общи приказки", а не
в "Пазар", например. Ще видиш какво имам предвид, надявам се и за теб да е интересно.
ТоНи, действително ти е стара информацията, даже ми се струва че е от преди малко повече от 4 години :) .
Цецо, вярно е, че разни хора - разни идеали, но като прерових общите приказки, не видях в щатите как е по-добре, да дадеш детето на детска
(и въобще възможно ли е за чужденче) или да му вземеш baby sitter...
Колеги, говорите така сякаш за вас живота се изчерпва с работата. Когато се запознавате с някого и той ви попита "как живеете?", вие какво,
отговаряте му "абе тази година разработих три нови контролера и продадох по 200 бройки от тях."? Не случайно два пъти съм го написал
темата е за това как се живее и работи, не по колко и за колко! :) Можех да пусна темата в dir.bg, но исках мнения от инженерно мислещи
от техничари хора - винаги съм смятал, че сме по-особени чешити.
Аз все пак ще ви напиша това, което съм си наумил, а ако не ви харесва - затривайте. Искам само да направя предварителна уговорка, че
всичко описано са мои лични впечатления, базирани на личния ми опит и с тях не ангажирам никого (това за миро! ;) )

Живея и работя в Москва. Най-скъпия град на земята според едни, според други - столицата на света ;) .
Градът.
Още първия път, когато идвах след 2000 година (защото от 80-те имам други впечатления), първото което забелязах, освен миризмата на пари,
беше невероятната чистота. Казах си "ама как може у тях си да са такива чистички, а като дойдат на почивка в БГ, да са такива прасета?"
Нищо като подобно - прасета са, че и по-големи от нас, но има една огромна армия от пришълци от бившите републики, които дневно време
не смеят да се показват много-много, и които се занимават с почистването облагородяването и дребните ремонти. По този начин Лужков (Московския
БатБойко) си решава два проблема - поддържа града чист практически безплатно и осигурява работа на една камара народ, който иначе ще
мисли за глупости. Дори и след най-силния снеговалеж, в Москва можеш да се разхождаш по джапанки (ако не ти замръзнат краката,
разбира се) - тротоарите са не само почистени, но и изметени от снега. Разхождането обаче не е препоръчително, защото разстоянията са ...
ами диаметъра на МКАД (околовръстното) е над 60км. А зад него има още доста застроено, сега проектират ново околовръстно. Околовръстното
е с 10 ленти - по 5 в двете посоки (броя и аварийната) и въпреки това задръстванията са жестоки. И няма нищо чудно - града е официално 14
милиона, а говорят че с приходящите минава 20. Избягвам да се движа с колата.
Много впечатляващ е градоустройствения план. Минималното разстояние между блоковете е 300 метра. Това дава усещането за простор, нямаш
чувството, че сградите са надвиснали над теб и те задушават. Между блоковете задължително е озеленено и до всеки блок има детска площадка
с дървени люлки пързалки и катерушки. Пясъчник с абсолютно чист пясък - също. И всичко това се поддържа неизменно изправно!
За сметка на това, като сравнително млад град и още по-млада столица, градът не предлага кой знае какви забележителности, за разлика от
един Санкт-Петербург (Ленинград). Достатъчно е да видите Червения площад, парка Горки и Поклонная Гора (мемориал за загиналите във
ВСВ), за да можете да кажете, че сте видели Москва. Има и една тераса пред МГУ, от която се вижда комплекса "Лужники" и почти цяла Москва, но общо взето това е. Парка на Екатерина може да се посети, ако си падате по архитектура, това определено не е моята област.
Поради постоянните задръствания, най-бързия начин да се придвижваш тук е с метрото. Старо и доста износено съоръжение, което на фона
на Софийското, например, е направо старец на преклонна възраст, но все още работи и се движи доста чевръсто. В московското метро все
още отстъпват места на бременни, възрастни и пътници с малки деца. Цената на едно пътуване е около 1 лев, но можеш да се придвижиш на
около 80 километра. В смисъл, че това е най-голямото разстояние по линиите на метрото, иначе си пътувай цял ден, няма проблеми. Освен
най-бързия начин за придвижване, това е и най-безопасният. За съжаление тук е практика не само да седнеш пил зад волана, но и да надигаш
бутилката по време на движение. Кактастрофите обикновено са особено кървави.
Една от забележителностите, пред които веднага се фотнахме, е и единствения магазин на "Бентли" извън Англия. Сега щели да правят и в
Пекин.
Всяка година за празниците, без изключение, всеки един стълб на градското осветление се украсява с цветя или празнични илюминации,
според сезона. Стандарт - какво да се прави.
Наемите в центъра не ги знам, а и не искам да ги знам. :) "Мосфилмовска" не е в центъра, това е улицата, на която се намира Българското
посолство и в съседство киностудията на Никита Михалков. В района на Българския Център на промишлеността (почти до околовръстното)
в момента са около 1000 евро за двустаен.
Цените на жилищата са от порядъка на 10000 долара на кв.м. , за ново строителство, но имайте предвид, че тук 100кв.м. е стандарта
за апартамент. Продават ти го без вътрешните стени, правиш си ги отделно, както и комуникациите. Строи се с много качествени материали,
денонощно! Узбеките нощем палят едни големи прожектори и ма`ат с чуковете, а майките с малки деца звънят в милицията, че децата се
будят от шума. За сметка на това строят бързо и много чисто. Обектите се ограждат добре и мръсотията се събира и изхвърля. Както и снега
през зимата, между впрочем. След снегорините вървят камиони и го събират и извозват извън града. Всъщност именно цените на имотите
изкарват Москва на челните места по класациите за скъп град.
Не така обаче стоят нещата с цените на хранителните продукти. В момента кило краставици струва към 5лв и 50ст., кило домати - 3лв. Хляба
струва (400гр) 40ст. Кило пилешко - около 4-5лв. Кило свинско - около 7. Всъщност аз много не се занимавам с покупки, това са сведения от
жена ми, но спокойно за 15лв можете да нахраните семейството си. Обаче нали се сещате, че заплатите им са в пъти по-високи от при нас...
Далеч по-интересен за разглеждане е Питер (Санкт-Петербург, екс Ленинград), но както казваше героя от ф."Брат", "Питер - красив град,
но провинция. Трябва да се отива в Москва!"
Хората.
Впечатленията ми от Москва от 80-те години бяха, че това е един невероятно гостоприемен град, с весели и сърдечни хора. За съжаление това
отдавна не е така. Хората далеч не са толкова сърдечни и гостоприемни, както казва един познат българин, който е тук вече над 10 години -
много ги лъгаха, затова са такива. Иначе са нормални, много близки до нас като манталитет, седнеш ли с тях на маса, не можеш да разбереш,
че не си в БГ, особено ако успееш да ги убедиш да пият на глътки, а не на чаши. Нищо лошо де, но иначе разговора е доста кратък.
Нищо общо с Германия. И не само заради езика! Когато започнах да пътувам насам, бях с нагласата за една интелигентна и
културна нация (за което те претендират), но за съжаление този сапунен мехур се спука много бързо. Много простотия има по тази земя, Боже!
Общо взето имат идея къде се намира България, но са ми задавали въпроса "А вие имате ли празници?", отговарям че не сме Южна Корея, а
България и че отдавна не сме под робство, така че имаме празници. На което ме питат "А когато имате празник, работите ли или почивате?".
Казвам, че и ленинските съботници сме оставили в миналото. И това интелигентен (уж) човек, с висше образование. Другия случай, който много
ме разсмя, беше когато една мноооого начетена млада дама се опита да ми обясни, как те ни били дали азбуката, и остана много изненадана,
че братята Кирил и Методий се смятат за български учители и са защитавали пред вселенския събор кирилицата именно като българска азбука.
За съжаление напоследък настроенията тук са доста ксенофобски, дори имаше акции на националисти, при които убиха няколко човека.
Често срещан израз е "надомъкнаха се тука всякакви".
Цигани няма. Освен може би тези, които танцуват и свирят в ресторанта "Цигански шатри".
Жените.
Казват, че когато на някое място има една красива рускиня, то по-красива жена от нея няма. И си е вярно, да ви кажа. За нашия вкус са изклю-
чително красиви жени. Обаче, това е единственото им положително качество. Имам чувство, че на челото им трябва да пише "След употреба,
изхвърли!". Тук си е все още абсолютен матриархат. Малкото момиченце още като се роди, започват да го учат, че жените са по-висшата
раса, а момченцата са мръсни и невъзпитани. Ако влезете в магазин за детски дрехи, ще ви е изключително трудно да не се загубите в море-
то от роклички и обувчици за момиченца, а обикновено за момченцата щанда е доста скромен и асортимента е бели ризки и черни панталонки.
:) От там се почва. И се стига до там, че две трети от директорите на фирми са жени. :)
Рускините (московчанки) са невероятно нагли същества с огромни самочувствие и претенции. Смятат че е абсолютно достатъчно, да имат пер-
фектно тяло, което след като съблечеш, е толкова активно, колкото паметника "Альоша". Сигурно има изключения.
Съвсем други са в магазина, обаче. Тя влиза и само посочва "искам това!". И мъжа й купува. Направо им се чудя на техните мъже!
На всичкото отгоре са много разкрепостени девойки. Според една статистика, около 25% от децата тук не носят гените на бащите си. След като
е била пияна - не се брои за изневяра. Националния женски спорт е да преспиш с приятеля/съпруга на приятелката си и после като се сдобрите,
да обсъждате с коя, как е бил в леглото. Веселичко си живеят.
Пият обикновено наравно с мъжете и броят на алкохолиците мъже и жени е еднакъв, но за това ще пиша отделно.
Децата.
Децата навсякъде са мили и нежни същества. Тук обаче грижите за тях са невероятни! Ако сте чужденец, няма никакъв проблем да дадете
детето си в детската градина по адреса, където сте регистрирани. При това таксата е като за русначе. Отношението на възпитателките е точно
същото като към другите деца, че даже и по-внимателно. Детските им градини са просто приказка. Почти във всяка една има басейн - сина
ми на три годинки се научи да плува. Отделно можете да го запишете на всякакви курсове - балет, английски, йога и каквото ви хрумне,
срещу допълнително заплащане естествено. Майчинството е само 6 месеца, за сметка на това рускинята получава (от тази година) за всяко
второ и следващо дете по 10000 долара еднократна държавна премия. Парите не им ги дават на ръка (и правилно - ще ги профукат за глу-
пости) но могат с тях да погасяват жилищни кредити или да плащат всичко свързано с детето - памперси, образование, детски градини или
просто да си стоят във влог на детето до навършване на пълнолетие. Ей на това му казвам насърчаване на раждаемостта!
Институциите.
Навсякъде в Русия се чувства духа на старото време, комунистическото. Като започнеш от магазините и кафетата, където те обслужват в стил
"Айде пий по-бързо, че ми пречиш да си почопля носа на спокойствие" и свършиш с държавните учреждения, където ако само те овикат, си
извадил късмет. Корупцията е невероятна! Повсеместна. Катаджиите в почивните си дни, вземат служебната кола и застават на някоя от изходните
магистрали. Поради огромния бюрократичен апарат, подкупите направо си ги калкулираш в цената на изделието. За всичко ти е нужно пълно-
мощно от фирмата, даже когато внасяш пари по нейната сметка. Много ми е весело като си издавам пълномощно сам на себе си, когато
трябва да закупя елементи например. Направо им се чудя как се раждат без пълномощно!
Абсолютно полицейска държава. Като се шматкам по центъра, имам чувството, че униформените са повече от хората ноаколо. Имам късмет,
че съм по-блед във физиономията, а имам познат, който избягва да ходи пеш в центъра, защото се движел "със 200 рубли в час" (около 12лева),
защото постоянно го спират да му проверяват документите, тъй като е малко по-мургав. А като те спрат, трябва да избираш - или да дадеш 100
рубли или да ходите до управлението да ти проверят документите дали са истински, което по закон може да трае до 24 часа. Кошчета за бок-
лук по пазарите няма, заради заплахите от терористични атаки, но за сметка на това глобата за замърсяване е 1000 рубли (около 66 лева).
На всеки вход на по-големите магазини (и дори църкви) има металдетектори за оръжие и охрана, която ви кара да вадите всички метални предмети.
Имах интересен случай - разработвахме контролер, съвместно с тукашни колеги, който трябваше да работи в невероятно гадни условия. Пещи
за топене на алуминий, токове до 200кА. Преди да влезеш в помещението, сваляш от себе си всчко освен дрехите. Дори механичните часовници
се повреждат от магнитните полета. Виждали ли сте как медта по платката се топи и се събира на топченца? Показаха ми. Та поради тези услоовия,
помолих да ме заведат на място за да видя какво е, бях си наумил да направя някои тестове. Почнаха да го увъртат, че било далеч, че не бил
удобен транспорта, че нямало къде да се преспи... Накрая се оказа, че като стратегически завод, достъпът е само след проучване от ФСБ
(бившето КГБ), което трае към три-четири месеца.
Основен белег на системата е, че няма общи закони и правила за всички. Не знам дали нарочно е така, но във всяко едно учреждение си има
собствени закони и правила. Например ако си вадиш медицинско, в различните болници ти искат каквото
е сънувал главния лекар в четвъртък през нощта - от нотариално заверен превод на паспорта, до удостоверение от районното управление на ми-
лицията, че регистрацията ти е валидна. Просто не можеш да тръгнеш в някоя институция и да си подготвиш всичко предварително. С едно
ходене никога не се минава.
Алкохолът.
Естествено, беше ми интересно, верни ли са приказките за руския национален спорт. Като започнаха да ме убеждават местните, как видите ли
младото поколение не пиело нищо освен минерална вода, как спортували и не пиели и т.н. и т.н. Приказки от хиляда и една нощ. За миналата
година официално регистрираните алкохолици ПОД 12 годишна възраст са повече от 12000. Друг въпрос е, че те тука не пият по много. Ами я си
помислете колко алкохол можете да изпиете на екс? Като количество пият много по-малко от нас, например, въпросът е че при тях сядането на
масата, задължително завършва под нея. Чашите (ако има чаши, а не се пие директно от бутилката) се пълнят до горе, ако някой има нещо
като тост да каже - казва и се изпразват на екс.Точно след четвъртата, а значи след не повече от час, са готови. Точно алкохолът е причината
80% от убийствата да са т.н. "битови". Сяда компанията вечерта да пие, по някое време скъсват лентата, на сутринта се събуждат - единия
лежи на леглото със забит нож. И никой не знае кой и кога, пък и защо. Нямат спомен.
Другият много тежък момент е, когато карат пияни. Доста масово явление, дори при жените. Една от най-кървавите катастрофи, които съм
виждал, беше причинена от жена, караща в нетрезво състояние, на Кутузовски проспект - по 7 ленти в двете посоки. С очите си съм виждал
човек зад волана как надига бутилката (в първия момент си помислих, че е вода), а след това внимателно завива капачката, отхапва от
краставичка или нещо подобно, пали и потегля. Изправят ми се косите, че моята жена и дете се движат по улиците на този град!
Наистина опитват се да полагат грижи, за да избият младежта от този коловоз, има какви ли не програми, и спортни и кръжоци разни, само и
само да се занимават с нещо друго, а не да надигат бутилката или да забиват иглата. Дано имат успех!
Българите.
И преди съм бил извън България, но много не давах ухо на приказките, че българина зад граница, за своите си е най-големия душманин.
Няма по-вярно нещо, се оказва! Ако ви се наложи да търсите услуга (няма нужда да е безплатна) от сънародник, бъдете много внимателни!
В най-добрия случай, ще ви излезе доста скъпо, в най-лошия не просто ще ви пратят за зелен хайвер, а и ще се погрижат да не се върнете
от там. Типичен отговор е "Информацията струва пари!", или "Блъскай се сам!". Естествено има и свестни хора, но аз не съм ги срещал,
тази година може да са на почивка. Неприятно.

Има сигурно още хиляда интересни неща за разказване, но бих искал да завърша с едно - колкото и да им е мъчно на някои, хората тук
живеят добре. И става все по-добре. В пъти по-добре, отколкото в България. Социалните им придобивки непрекъснато растат. Заплатите
също. А най-ценното за тях според мен е, че те вече си възвръщат самочувствието на велика сила и могат да вярват, че утре ще е по-добре.
Завиждам им за това!

Вто Мар 11, 2008 5:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Много готино. Отдавна не бях чел толкоз увлекателно. Сериозно. Обаче виждам доста противоречиви чувства у теб (да се направя на психолог малко). Цялото описание има сериозни нотки на негативизъм, докато накрая се мъчиш да убедиш сам себе си че там е много по добре от тук :) Поне от написаното аз не видях нищо по-хубаво от тук, освен, че е по-чисто и хляба и по 80ст. килото. Така като ти претеглям + и - дето си написал, - преобладава и то значително. Което ми подсказва, че не се чувстваш на мястото си :) Което е повече от нормално :)

Както и да е - за мен беше удоволствие да го прочета, схемата която си предложил, наистина е много добра. Пирев ти си наред. И австралиеца да напише също ще е интересно.

Вто Мар 11, 2008 9:16 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc: браво, наистина супер интересно четиво, отдавна не съм бил в русия но имам приятели които правят бизнес и пътуват от време на време и като се срешнем на приказка разказват
няма как да няма прогрес при тези цени на газ, петрол и метали, в момента там просто идват поток пари които буквално руснаците се чудят къде да инвестират
това което наистина нарушава малко идиличната картинка е повсеместната бюрокрация и чиновнически рекет, както един приятел каза при направена анкета 2/3 от анкетираните мечтаели за работа като държавен чиновник, чуват се легенди за подкупи до 80% от стойността на една сграда за да извадиш всички разрешителни за строеж - после се чуди защо жилищата в москва са най-скъпи в света
предполагам работиш в сектора на електрониката, доколкото дочух там нещата вървят по-бавно от другите сектори като нефт, газ и прочее които "изсмукват" кадрите с по-високи заплати

Вто Мар 11, 2008 10:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Sirius-B, не е никаква тайна, разбира се. Не исках да споменавам за коя държава става въпрос, преди да ви напиша това, което съм си
наумил, за да не давам повод за предубеждения. Между другото твоята реакция ми показва, че съм бил прав.

evc,
Не ми стана ясно за какво точно си бил прав, но, не това искам да коментирам.
Едно от нещата които "леко" ме дразнят във форума е, че като погледнеш дисплейваните данни за всеки пишещ, повечето не са попълнили позицията местоживеене.
А това не го разбирам!!!!
Впрочем, ти също не си го написал.
Защо не си написал в данните си, че си в Москва, та се налага да те питаме.
При това ти отваряш приказката по този въпрос.
По едно време се канех да предложа тази позиция да стане задължителна, та макар и ако някой не иска да я попълни, изрично да се отбележи, че не желае да се знае къде е. Без обяснения, но да се знае, че е умишлено, а не от небрежност.
Но както и да е....
Изложението ти просто ме възхити. Мислил ли си да се занимаваш и с писане? Имаш данни :o

Вто Мар 11, 2008 11:58 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
и аз прочетох с интерес тоя очерк за москва. ако не броим транзитните минавания, в москва съм бил последно през 90та, когато беше още по-скоро соц. от това което прочетох оставам с впечатление че не бих живял там. колкото и българия да я водят корумпирана, аз в българия рушвет не съм давал, а за една седмица в украйна дадох поне 3 пъти.
впрочем текста на "москва" от рамщайн напълно съвпада с това което ти си писал :)

Вто Мар 11, 2008 9:04 pm
Профил

Мнение 
evc, за индукционна пещ ли става дума?
Питам щото едни познати търсеха много сериозно силовите тиристори, не съм много сигурен дали оригиналните не бяха точно руски. Те се мъчеха с някакви заместетили, обаче гърмяха често... А пък става дума за бая пари, някъде към 5к$ парчето.
Това беше преди повече от 5г не знам дали още търсят, ама ако знаеш нещо по въпроса мога да проверя...

За точни параметри не мога да се сетя, тока едва ли беше килоампери щото пещта не е на 220В - захранва се със собствена подстанция. При всички случаи не е малка мощност де... до 1т метал го разтапя за секунди ;-) Сещам се че тиристорите бяха с водно охлаждане и от изгорелите ставаха чудесни пепелници ;-)

Вто Мар 11, 2008 11:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2