Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Свързване на миниатюрен чип 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Свързване на миниатюрен чип
Здравейте,
Реших да си направя електронен термометър, с който да измервам околната температура. Идеяте е да се използша електронен датчик, който се управлява от микропроцесор, след което данните да се записват от компютър в база данни.
Имам познания попрограмиране, база данни и основни познания по електроника, работа с нея - отремонтиране, запояване и т.н. Поразрових се в интернет и разгледах някой схеми и елементи. За температурен датчик се спрях на електронен температурен датчик с аналогов изход DS600 http://www.maxim-ic.com/products/sensors/ds600.cfm на MAXIM.
Тръгнах да го търся и поръчвам, и с приятна изненада разбрах, че MAXIM доставят по 2-3 бройки мостри безплатно. Поръчах ги и всичко стана, както от MAXIM обещаха, след два месеца ми ги доставиха.
Отварям, вчера кутийката с чиповете от пратката и останах крайно изненадан - чиповете едвам ги забелязах след, като помислих че кутийката е празна. Чиповете бяха малки, като нокът. Бях изчел цялата документациия за тези чипове
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS600.pdf, но пропуснах цифрите в размерите на графиката на чипа, която беше 50 пъти по-голяма и се заблудих, помислих че чипа е с обикновени размери 1-1,5 см x 1-1.5 см. беше с 8 извода... обаче се оказа друго. Корпусът на чипа е 8-Pin μSOP и е с размери 2,5 x 2,5 мм. , изводите са с размери части от милиметъра и са на разстояние по-малко от половин милиметър. Имам необходимите инструменти за ремонт на финна електроника, станция за започване и т.н. но няма начин с моя опит да се справя да вържа този чип с микропроцесора. Трябва ми някакво решение за проблема, нямам си предствава как да стане, потърсих някакви цокли, но не намерих нищо. Моля, с вашия опит, ако имате идея как се прави това свързване на този миниатюрен чип споделете.

Предварително благодаря за помощта.

Нед Мар 09, 2008 1:39 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ами за съжаление решението е само едно - хващаш се и го започваш. Ако не си пипал такива сега е момента да се пробваш. :) Но се опитвай да ги лепиш извод по извод а всичките заедно. Те си поемат колкото им трябва. Ако някъде се окъси почистваш с десолдер и си готов.

Нед Мар 09, 2008 1:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
потърси в Youtube с ключова дума soldering. Има доста интересни клипчета за запояването.

Нед Мар 09, 2008 2:06 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Свързване на миниатюрен чип
Потърси и тук във форума

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=5456

Нед Мар 09, 2008 9:39 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе аз до колкото схванах човекът няма платка за товя чудо.

Ако съм прав и трябва да го запоиш с жици :)..... голям кеф те чака. Не че не може питчът (разстоянието м/у пиновете) на тоя чип е 0.65мм не е невъзможно.

Трябва ти един 8 краков цокъл стандартен, може и по голям и да го срежеш... Първо 2 от диагоналните крака запояваш към цокъла с по дебел едножичен проводник. Можеш да ползваш за целта и крачета на осакатен конвенционален елемент. Те са крайни и можеш да ги запоиш от външната страна на крачето, така ще ти е по лесно. Те ти служат за арматура. Гледаш чипа да се позиционира към в средата на цокъла. После вземаш един многожлен проводник и отделяш едното жило. С него опроводяваш останалите крачета към цокъла. По гъвкав е и тънък и по лесно се работи за вътрешните крачета. Първо запояваш на цокъла, после опъваш към крака на чипа и запояваш и него. Използвай тинол с повече флюс (2%+) или колофон му слагай. Става по мърляво, ама по лесно се оформят капки и по малко ще окъсяваш. Ако направиш късо - почистваш с поялника потопен в колофон или даже прибавяш още тинол (ако ти е с много флюс). Ако не стане, почистваш с ширмовка също обагатена с флюс или колофон.

Така получаваш един чип дето вече е DIP8 и можеш да го правиш каквото ти е кеф. Докато се убедиш че работи като хората го пипай внимателно. След това можеш да го наклепаш с топлото лепило (дето му викат силикон, макар че не е) или с нещо друго да го запечаташ и да може да оперираш спокойно с него.

За цокъл е добре да ползваш нещо с по твърди пинове, което да може от своя страна също да влиза в цокъл, та да е разглобяема установката.

Абе търпение му е майката. Аз съм лепил така 28 крака на питч 0.5мм, и QFN 28 , на колеги им се налоши да опроводят така TQFP128 :) та твойто си е забавление направо.

Другия вариант е да си намериш хедърна платчица. Определено на платка се лепи много по лесно (направо си е игра в сравнение на цокъла). Преди време имаше хедърчета в магазина на дейзи. Във Фарнел със сигурност има ама са резачка....

Нед Мар 09, 2008 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Или отваряш темата "Изработка на платки в домашни условия" и си правиш платка. Аз лично ти препоръчвам да смениш подхода. Има цифрови датчици на SPI или на I2C. Захранваш го направо от паралелния и без допълнителен хардуер (процесори и др) си четеш от него.

Нед Мар 09, 2008 4:32 pm
Профил ICQ

Мнение Вариантите
Благодаря на всички, дадоха своето мнение по моя проблем.

Искам да попитам, какво представляват тези хедър платчици, на които мога да запоя моя чип, какво е името им на английски?

Идеята ми е да запоя чипа на платка и за нея да свържа проводнци, които ще го свържат към друга платка с микроконтролера.
Иначе според мен да се запоят проводници директно към крачетата на чипа е невъжмовно с тези размери на чипа.

Тази платка с миниатюрния чип ще е с минимални размери може би 1х1 см. и ще служи само за връзка с чипа. Другото нещо, което ме интересува е има ли фирми в София, които могат машинно да запоят този чип, към платката, която ще поръчам в някоя платкаджийница?

Предварително благодаря за мненията.

Нед Мар 09, 2008 11:06 pm
Профил

Мнение 
Абе човек, Цецо ти е обяснил как за 5 минути може да си решиш проблема. Или не четеш внимателно или си много скаран с поялника! И имаш ли идея колко ще ти струва да си поръчаш 1-2 бройки платки, на всичкото отгоре търсиш някой да ти пойне чипчето, предполагам следващото питане ще е за фирма или човек да ти напишат софта!
Сори за резките думи но си е така - свърши си сам работата, тука хората ще ти помогнат с съвети ;)

Пон Мар 10, 2008 8:20 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Вариантите
chavdar написа:
Искам да попитам, какво представляват тези хедър платчици, на които мога да запоя моя чип, какво е името им на английски?

хедър = header. Но няма да го откриеш така. Западняците му викат SMD Adapter или по разни други идиотски начини. Ето ти малко линкове. Само посмей да кажеш че са ти скъпи :)

http://uk.farnell.com/1172132/semicondu ... tid=381463

http://uk.farnell.com/1287740/semicondu ... tid=381495

chavdar написа:
Иначе според мен да се запоят проводници директно към крачетата на чипа е невъжмовно с тези размери на чипа.

Ми той Милен ти го каза - ако човек го мързи ... Незнам дали е "невъжмовно", но по принцип е съвсем възможно, както ти казах правено е много пъти и то на далеч по сложни чипове от твоя.

chavdar написа:
Другото нещо, което ме интересува е има ли фирми в София, които могат машинно да запоят този чип, към платката, която ще поръчам в някоя платкаджийница
.

Машинно никой няма да ти го запои. Но ако искаш да ти се смеят.... ще ти дам разни адреси да ходиш да питаш :)

Само ще ти кажа че за да ти го залепят "машинно" е необходимо толкоз подготовка и материали, че една добра заплата за София няма да ти стигне.

Този чип от подготвен човек се лепи с проводници за 10 мин и може би около 1 мин. на платка. На ръка :) От зле подготвен и по 10 да го умножиш - пак си заслужава сам да се заемеш :)

Пон Мар 10, 2008 9:27 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
A ако желаеш да се подготвиш сам вземи някаква стара дънна платка, там има чипове с подобен размер и брой крака и пробвай докато решиш, че си готов :)

Пон Мар 10, 2008 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако ти се занимава, намери си някоя стара платка(примерно от приинтер), където има същия цокъл, който ти трябва. Отрязваш го заедно със запоения стар чип и колкото ти трябва площ около него, след това го нагряваш на газовия котлон с чипа надолу, докато се отпои и падне и ето ти платка. Естествено стария чип сигурно ще замине, но се предполага, че не ти трябва.

P.S. Внимавай с многослойните платки, защото може да има скрити връзки във вътрешните слоеве. Ако няма отвори по твоя отрязък, значи няма от какво да се боиш. Също така, ако е запояван машинно, сигурно има камчица лепило между чипа и корпуса и ще се наложи да му помогнеш с нещо остро, за да се отлепи.

Успех!

Пон Мар 10, 2008 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение uSOP8
Здрасти Чавдаре,
Ето какво ти направих за твоя случай, надявам се да ти помогна /виж приложените файлове/
За да разгледаш файловете ти е необходим Sprint Layout 5.0 / http://www.abacom-online.de/demos/sprint-layout50(demo).exe/

Успех Линоко

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Два Файла в Sprint Layout 5.0 формат
SMD-SOP.rar [1.8 KiB]
136 пъти
Пон Мар 10, 2008 1:14 pm
Профил WWW

Мнение Благодаря
Благодаря на всички, които взеха отношение по темата. С ваша помощ си намерих решението на проблема.

Поздрави Чавдар

Пон Мар 10, 2008 3:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]