|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
 Къде как е.
Здравейте, колеги!
Отдавна ми се върти идеята да пусна такава тема, в която тези които заминахме, да опишем условията за живот и работа в нашата област, по местата където сме. Преди да тръгна от България доста се съмнявах, понеже макар често да бях посещавал страната, в която в момента се намирам, не бях оставал за повече от 2-3 месеца. Много би ми помогнало едно мнение на човек, който вече живее тук от поне година, но за съжаление не намерих достоверен източник сред познатите си. Ето защо се обръщам към Пирев, Румен, HCL и всички останали които сме (или имат по-цялостни впечатления от някое място) извън България, да опишем как се живее и работи, какви са хората и институциите, а защо не и как изглеждат местните забележтелности. Мисля, че темата би била много полезна не само за тези, които още се двоумят дали да се възползват от европейските си паспорти, но и за тези, които са навън, да обменим информация и сравним условията. Освен това, убедих се, че СМИ ни поднасят информацията за другите страни така както ТЕ искат да я получаваме, така че да пием вода от извора! На мен, например, би ми било много интересно да науча повече за хАмериката, а съвсем наскоро ми излезе интересно предложение за Дания, така че ако някой има пресни впечатления от страната на Хамлет, ще се радвам да ги сподели!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Нед Мар 09, 2008 7:16 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
ъъ какво е СМИ?
|
| Нед Мар 09, 2008 9:54 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
СМИ - Средства за Масова Информация (наричани още Масмедии)
|
| Нед Мар 09, 2008 11:19 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
И защо продължава да е тайна, коя по-точно е въпросната страна, та се налагат такива евфемизми (виж подчертаното) 
|
| Нед Мар 09, 2008 1:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Къде как е.
Те такова животно няма
Това че някой ще ти каже от какъв извор пие, не значи че и ти ще можеш да пиеш от същото място... И у нас някои получават по 200к евро годишно и карат яки джипове, а пък други си караме таратайки. Всяко място си има предимства и недостатъци, но най-важното според мен е човек да е наясно къде и как иска да живее. Трябва да си наясно с това какво търсиш за да можеш да оцениш различните възможности в различните държави.
Иначе правилото е, че колкото по-далеко е една държава, толкова по-неизвестни са детайлите и по-крайни са мненията. Примерно за хамериката бидейки доста далеко често ще чуеш крайни мнения като това че там е рай или съответно ад. И съответно за комшиите ни като Гръция/Румъния нещата са по-умерени щото всеки има "някаква" представа и трудно се връзва на приказки че там е супер или много кофти. Казваме си "абе знаем ги комшулята - не мой да са толкоз добре или съответно толкоз зле".
Пак казвам всичко зависи какво търсиш и къде точно ще попаднеш. За съжаление не съм бил в Дания (жената ходи два пъти) и едва ли мога да ти дам конкретни подробности. Като цяло континентална европа доколкото знам е малко по-добро място за живеене от да речем Америка или Англия. Обаче пък ако гониш кариера и си амбициозен може би в хамериката ще се чувстваш по-добре. Там имаш по-големи шансове за супер успех, но съответни по-малки гаранции че изобщо ще вързваш двата края.
Като реципрочност може би е Норвегия - и там не съм бил, но имам приятели дето постянно ме навиват - казват че ако не си с двете ръце в задника веднага си намираш добре платена работа, лесно се купува жилище, кола и т.н. И най-важното имаш някаква сигурност, че няма да загубиш всичко в един кофти ден.
За англия мога да говоря от личен опит, там е нещо по средата, може би и затова не ми хареса. На пръв поглед лесно се постигат придобивките или поне аз от първия ден имах апартамент и кола, но служебни... Но няма голяма сигурност - всеки един момент може да останеш на улицата. Имаше един черен период и доста колеги бяха уволнени и въпреки че си бяха местни остнаха на улицата, загубиха ипотеки и т.н. Наистина действа доста отрезвяващо, но определено не съвпада с възгледите ми - единия ден да карам БМВ, на другия да се чудя какво да ям, не мерси!
За малко бях и в Гърция и там ми хареса много повече. Поне в големите компании като Интраком има много добри условия и повечето инжинери бяха от западна европа. Друг е въпроса че всичко беше един голям балон заради еврофондовете...
И у нас не е лошо  Кво му е?
Преди 10-на години беше проблем, че нито може да внесеш части, нито да изнесеш изделие. Сега само да имаш идея за бизнес и да ти стиска - кво значение има къде си 
|
| Нед Мар 09, 2008 3:50 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Има значение къде си, според това, какво очакваш да "ти се полага" (мразя я тази мисъл).
Ако имаш дупе да работиш за себе си, и да не чакаш някой (държавата, обществото!?) да ти дава нещо, наистина няма значение къде си, стига да не си в затворена държава, в каквато бяхме доскоро. Не, че много сме се отворили вече, но има някаква надежда митницата да не те прави луд за всяко пакетче с чаркове, нпр.
|
| Нед Мар 09, 2008 4:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нещо не виждам смисъла в тая тема, защото ще стане един голям торлю гювеч. Ако имаш някакви конкретни питания - питай, иначе е тъпо. Отделно пък, че наистина беше редно ти да разбулиш мъглата "там, където си", а не да продължиш да се спотайваш и да чакаш другите да разказват за себе си  . Иначе за Дания - социализма е победил, данъците стигат 50-60% и в близката петилетка няма да можеш да си купиш нова кола  .
|
| Нед Мар 09, 2008 5:35 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе не знам каква визия налагат СМИ, мен ми се струва че по-скоро има хора които си самоналагат някакви представи, после обвиняват медиите.
|
| Нед Мар 09, 2008 9:30 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Темата си е много хубава ,но е прекалено обширна. За да е полезна трябва да се ограничат приказките и да се цитират предимно числа - да речем предимно в техническата област за да подхожда на форума. Например на мен ми е интересна следната информация, но споделена от "очевидец", а не от някаква официална статистика.
Цени ,по възможност в евро, на:
Енергия -ел.ток, бензин, дизел,пропан-бутан, природна газ, парно
Комунални - вода, наем ,таксиметрови, кв/м ново жилище, земеделска земя
Електронни - интернет,телефон, жсм, 1дм2 печатна платка, куриер за 1кг, ел.части.
Заплащане на месец - чистач,ел.техник ,ел.инженер
Храна - хляб, месо, яйца, олио, мин.вода,захар,зеленчуци,плодове
Лекарства - аналгин,аспирин,преглед, зъболекар, операция на апендисит
Образование, такса за - основно,средно,висше, квалификации, курсове
Данъци - ДДС, фирмен, личен доход, разходи на колата за 1г, жилищни, смет
За имигранти - каква работа се намира лесно и за какви пари и къде не може да се припари.
Закони - добри, лоши, тъпи - субективна оценка.
Да спрем дотука,а  . Май ще трябва да се направи цяла табличка на ексел, за да е по-лесно и удобно. Другите неща от сорта на хубаво,лошо, красиво, студено,топло и т.н. са доста субективни и не носят много информация, а и не може да се сравнява.
|
| Нед Мар 09, 2008 9:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ji4ka ... ами и тов ане стига, ако искаме реална преценка табличката трябва да е дооооста голяма, и след това трябва едно хбаво да с енаправи анализ на данните и то безпристрастен.. или поне доколкото е възможно .... то в европа, от град до градма разлика, а какво да кажем за САЩ или Русия .... е вземи цената на бензина в САЩ, двойно по ниска от тази тук, но съпостави разхода на еидн американец и еидн българини ще види че американеца им апо голям разход за бензин от нашенеца,не защото кара кл а с 4 л двигател .... с много неща е така, прмерно в москва специалисти почват от $2000, всъщност тази информация е доста стара, от преди 4 години, по това време 1000 лв тук си бяха добра стартова заплата а млако инжинери вземаха над 2000 лв, да ама знаете ли колко е наема в Москва, казвам в москва а не някъде окол Москва ... едностаен на Мосфилмовская бее $800, и се чуствахме късметлии защото беше в човешки вид, верно на 700 м от него за тия пари имаше и двустаен, няма да споменавам как изглеждаше. Та тия таблчки им трябват сериозни анализи, иначе са здраво подвеждащи.
|
| Нед Мар 09, 2008 11:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Жичка - дето вика ТоНи тая твоята табличка е още по-безполезна, защото особено тук в САЩ има и 2 и 200. Ако ти напиша някакви числа, които са валидни за мен, те в никакъв случай няма да са валидни за теб, както и тези на някой друг тук не са валидни за мен. Всичко е строго индивидуално, даже и цената на тока, бензина и квадратния метър ново строителство. Цената на една и съща кола ако я купува Пирев може да е 20к$, ако отида да я купя аз може и 26к$ да ми излезне. За храните и лекарствата пък въобще и не искам да отварям дума. Не само, защото тук даже няма аналгин и не само това, ами от всички познати на теб лекарства има само аспирин  . Аз още съм на мнение, че тая тема е абсолютно безмислена  .
|
| Пон Мар 10, 2008 12:14 am |
|
 |
|
ToHu
|
Като стана въпрос за лекарствата, ако някой измисли начин как да внасяме европейски лекарства там може много бързо да се оборудваме с по един собствен джет и скромна 100 м яхта  .
|
| Пон Мар 10, 2008 7:56 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хаха, вервай ми, много по лесно ще ти е да започнеш да развиваш хазартен бизнес зад гърба на Черепа в БГ, отколкото това дето ти се ще  За лекарства незнам, но имам идея как стои въпроса с вноса на медицинска техника в САЩ, поне за такава която влиза в пряка конкуренция с щатска такава. После само някой да ми каже, че хамериканците били отворени към света, глобализирани и пр.  да бе, а един мармот загъваше шоколад
Иначе темата наистина е обречена да стане на гювеч. Разни хора - разни идеали  Всъщност ако човек прерови общите приказки може да види всичко което го интересува по въпроса  Не веднъж сме го дъвкали въпроса, особенно с американците 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 10, 2008 9:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е па то ако беше лесно нямаше да го поставям така въпроса  ... горките с какви работи ги наказват .. но пък имат някои не лоши ....
|
| Пон Мар 10, 2008 2:50 pm |
|
 |
|
3aek
|
то все едно всеки от Бг да почне да пише как е при него
едно ще е в София друго в Котел трето в Бургас 
|
| Пон Мар 10, 2008 3:19 pm |