Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Галванично разделяне на токова връзка 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Галванично разделяне на токова връзка
Някой срещал ли е на българския пазар специализиран чип (за галванично разделяне), с който без много външни елементи
да се реализира галванично разделен токов изход 4-20mA

Пет Мар 07, 2008 5:46 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Я обясни по-конкретно какво искаш?
Правил съм го по два начина ( с ШИМ и с линеен оптрон ), но не знам да има специализиран чип. А съм търсил :cry:
И в двата случая се налага в разделената част да имаш поне ОУ и малко ситни компоненти.

Пет Мар 07, 2008 5:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това с линейния оптрон колко прилично се държи?
Не че планирам да правя нещо такова, ама не съм си играл с такива
и ми е любопитно.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Мар 07, 2008 6:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Ми от едно устройство дето мъдря трябва да изкарам аналогов изход 4-20мА, като връзка към други такива. Чудех се дали се намира нещо от сорта на това http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/ADM2486.pdf но за аналогови сигнали. Като гледам Analog Devices имат доста чипове с индуктивна връзка, но ги дават само за цифрови сигнали (интерфейси).
Просто търся накакво по "събрано" решение (буфера в изхода и прилежащите му чарколяци съм ги прежалил). Другия момент е че нямам ЦАП в процесора,пък не ми се слага допълнителен. Ако намеря нещо по- подходящо да вържа на SPI-я ще е добре, или ще трябва да мисля нещо със ШИМ

Пет Мар 07, 2008 7:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.analog.com/UploadedFiles/Dat ... /AD421.pdf

Пет Мар 07, 2008 8:12 pm
Профил WWW

Мнение 
Евала за линка, явно някой още не знае как да търси pdf-и :( . Малко скъпо , но все е вариант. Благодаря

Пет Мар 07, 2008 8:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Само НЕ AD421. С това ж'вотно сме имали най-сериозните проблеми. По-ненадежден чип, който дефектира дори само от стоене, не сме срещали!
мързи ме да рисувам в момента, но ако сериозно се интересуваш, мога да ти драсна схемка с линеен оптрон. Ползван е LOC111 на Clare, доставя го Панчо от К1. Другият вариант със ШИМ е с по-евтини части, по-прецизен е, ама има повече компоненти.

Пет Мар 07, 2008 10:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Правил съм подобно устройство в което съм използвал IL300. Мисля,че в случая с няколко външни елеметна и 2-3 ОУ може да се постигне галванично раздяляне на токов сигнал 4-20mA. IL300 фо има в Футурел.

Пет Мар 07, 2008 10:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Само НЕ AD421. С това ж'вотно сме имали най-сериозните проблеми. По-ненадежден чип, който дефектира дори само от стоене, не сме срещали!
мързи ме да рисувам в момента, но ако сериозно се интересуваш, мога да ти драсна схемка с линеен оптрон. Ползван е LOC111 на Clare, доставя го Панчо от К1. Другият вариант със ШИМ е с по-евтини части, по-прецизен е, ама има повече компоненти.

на всякъде, където клиента ми иска 4-20, от цифровия сигнал му генерирам аналогов точно с този AD421. Нямам случай на издънка, при това няколко от години работят при ужасни условия.
Разбира, се, трябва да се сетиш да сложиш и 100-200 ома последователно на шлейфа :D :)

Съб Мар 08, 2008 4:19 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Може да е стармодно, но пък е лесно за изпълнение :)

DC/DC конвертор 5 към 5V, един оптрон, 8-краков PIC, който получава през оптрона данни от основния професор, след което управлява XTR115.

Нед Мар 09, 2008 8:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пирев, XTR115 от 5V ли го храниш?

Пон Мар 10, 2008 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:

5V за логиката на чипа, иначе подавах 24V от другия край, от страна на приемника. Ако трябва да е от страната на предавателя тогава трябва DC/DC конвертор с още едно изходно напрежение.

Пон Мар 10, 2008 4:50 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Здравейте,
хвърлете един поглед и на този чип:
HCPL-7860 на Agilent (бившето HP).

:D

Прикачени файлове:
HCPL-7860_Analog_Optoisolator_Agilent.pdf [563.24 KiB]
178 пъти
Пон Мар 10, 2008 5:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Zdrav написа:

5V за логиката на чипа, иначе подавах 24V от другия край, от страна на приемника. Ако трябва да е от страната на предавателя тогава трябва DC/DC конвертор с още едно изходно напрежение.

Да така е. Но ако канала не е един...? Наскоро имах задача - 8 броя изолирани 4-20 mA канала, на които захранването им е от моя борд. Варианта с 8 броя изолирани DC/DC на 24V никак не беше приемлив.
Не знам автора на темата дали ще прави един или няколко канала. Но ето и моето решение:
Ползвах 8 броя цифрови потенциометри(8 бит) вързани в daisy chain на изолиран с оптрони SPI. В изолираната част захранването идва от един DC/DC на 24V(всъщност +12V/-12V). 5V за оптроните и цифровите потенциометри се правят от линеен регулатор в едното рамо(-12V).
След всеки цифров потенциометър има буфер(OPA344), който се храни от вградения регулатор на XTR115. Напрежението от буфера се подава през точен резистор към входа на XTR115. Така имам 8 канала(с 8 бит разд. способност) с обща маса и захранване от моя борд, управлявани с три крака от един процесор. Недостатъка е че цифровите потенциометри, които ползвах(AD5290) са екзотични, щото трябва да могат да работят при плаващи напрежения между 0 и +24V.
Та това е. Офтопик въпроса ми беше щото преглеждайки темата се усъмних дали, Пирев не е пробвал XTR115 на 5V. Което си е абсурдно защото вградения регулатор започва да дропва някъде към 8V.

Вто Мар 11, 2008 11:11 am
Профил

Мнение 
Всъщност не е нужен никакъв DC-DC преобразувател.
Замисълът при 4-20mA е, че тези 4mA са достатъчни да захранят интерфейсната част и захранването се получава от приемника на токовия сигнал. Ако консумацията на останалата част е по-голяма - тя е изолирана и със собствено захранване.
Точно такъв е случаят с AD421 - използвал съм я без никакви проблеми (с външен транзистор за намаляване на разсеяната мощност от схемата). Прехвърлянето на SPI го правих с изолаторите на Analog Devices - ADuM1300 или подобни. Така общата консумация на изолираната част е под 2- 3mA.
Схемата е изключително точна - при допустими грешки от около 0.1% не се налага допълнителна калибровка.

Вто Мар 11, 2008 2:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща