Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
програмируеми осцилатори 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение програмируеми осцилатори
Здравейте,

Много ми харесват едни програмируеми осцилатори EXO3. Ползвал съм такъв, но имах само един. Проблема е, че тук в БГ не мога да ги намеря по магазините, нито в каталога на Farnell през Комет. На мен ми трябват малко бройки и то само понякога, така че не ми е изгодно да се снабдявам от други места. Linear също произвежда страхотни програмируеми осцилатори, но няма как да си купя примерно 2-5 броя, а пък са в SMD изпълнение на всичкото отгоре.
Та, искам да попитам, някой има ли идея за/ползвал ли е нещо подобно, което е на приемлива цена и се намира по нашите магазини? Някаква евтина алтернатива или схема? Става дума за честоти да кажем някъде между 10kHz и 25MHz, не повече.
Аз се сещам, че мога да си направя няколко осцилатора с една интегрална схема - с 6-те инвертора на 7404, и да ги превключвам с джъмпери или с ДИП ключета, но нещо не ме влече много силно това решение и съм го оставил за резерва.

Поздрави

Сря Фев 27, 2008 1:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ето алтернатива
http://hamsolutions.com/single_product. ... 1&lang=bul

Сря Фев 27, 2008 2:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря, колега,
Само че не си ме разбрал напълно... Това решение DigiVFO струва цели 66 EUR и си е завършено устройство. Може и да е добро, но на мен не ми върши работа. Това, което ме вълнува е по-скоро един единствен чип, който да мога да намеря на нашия пазар свободно, или пък малка схема, която да мога да сглобя - да кажем както споменах например с инвертори и джъмпери (6 инвертора в чип - 3 осцилатора). Става дума за осцилатор - тактов генератор - за процесори, за CPLD, FPGA и др. Затова дадох и пример на един много хубав чип, с който съм работил - EXO3 - погледни му datasheet-а, но който уви, го няма по магазините. Много удобни са също да кажем схемите на Linear - примерно LTC6906 и LTC6907, само че първо са в SMD изпълнение и второ - също ги няма по магазините, а не е удачно да поръчвам отнякъде по 5 - 10 бройки само.

Поздрави

Сря Фев 27, 2008 10:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Hm
uglyduck написа:
Благодаря, колега,
Само че не си ме разбрал напълно... Това решение DigiVFO струва цели 66 EUR и си е завършено устройство. Може и да е добро, но на мен не ми върши работа. Това, което ме вълнува е по-скоро един единствен чип, който да мога да намеря на нашия пазар свободно, или пък малка схема, която да мога да сглобя - да кажем както споменах например с инвертори и джъмпери (6 инвертора в чип - 3 осцилатора). Става дума за осцилатор - тактов генератор - за процесори, за CPLD, FPGA и др. Затова дадох и пример на един много хубав чип, с който съм работил - EXO3 - погледни му datasheet-а, но който уви, го няма по магазините. Много удобни са също да кажем схемите на Linear - примерно LTC6906 и LTC6907, само че първо са в SMD изпълнение и второ - също ги няма по магазините, а не е удачно да поръчвам отнякъде по 5 - 10 бройки само.

Поздрави

Защо не поровиш в сайта на аналог девайс те имат май такива чипове , мисля че К1 българската фирма са им представител !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Фев 28, 2008 12:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Имам налични с фиксирана честота VХ-8111 5-6 броя.
14.31818 МХц
Не ми трябват

Пон Мар 03, 2008 3:29 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
А 74124 или подобни VCO не стават ли?

Пон Мар 03, 2008 2:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо от LMXxxxx (LMX2306 например) или от ADFxxxx (ADF4001 например) сериите не ти ли върши работа?
Трябва ти външно VCO обаче.

Друг вариант е DDS - AD9833 например (10-12лв в К1).

Трети вариант е ICS512 - вади две честоти от един кварц.

По-интересното е - ако е само за генериране на клок - трябва ли да сменяш честотата или ти върши работа и фиксирана.
Ако ти върши фиксирана - един инвертор от подходяща серия 74хх ще ти свърши работа.

Пон Мар 10, 2008 4:33 pm
Профил

Мнение 
velio (ex-man) написа:
Нещо от LMXxxxx (LMX2306 например) или от ADFxxxx (ADF4001 например) сериите не ти ли върши работа?
Трябва ти външно VCO обаче.

Друг вариант е DDS - AD9833 например (10-12лв в К1).

Трети вариант е ICS512 - вади две честоти от един кварц.

По-интересното е - ако е само за генериране на клок - трябва ли да сменяш честотата или ти върши работа и фиксирана.
Ако ти върши фиксирана - един инвертор от подходяща серия 74хх ще ти свърши работа.

Здравей,

Вариантите дотук не са много подходящи.
Това което търся, както написах, е схема само за генериране на clock. Търся схема, която по функции да прилича или на EXO3 или на LTC6907. Това са програмируеми осцилатори за относително ниски честоти - в диапазона от 40kHz до 4MHz например, които се настройват с резистор или двоично (с ДИП ключета). Това, което търся е добре да бъде в DIP8 корпус и да се намира на пазара, както и да бъде на достъпна цена. Цени над 4лв. (да речем) не ме устройват. Причината - искам да имам програмируем clock, с който да задавам тактовата честота на процесори, CPLD или каквото още ми хрумне от този род. /По отношение на CPLD - ДА, знам, че мога да си деля честотата вътрешно, но искам да спестя клетки в конкретни строго определени случаи./ Минималната честота, която ме вълнува е 10kHz, а максималната е 10MHz, но не е обезателно диапазона да е толкова широк.
До тук ми хрумнаха три неща:
1. PIC10F200 - DIP8 - вероятно мога да го направя на програмируем осцилатор - има достатъчно IO, честота от 4MHz вградена и срува май под 1 лв. Минуса е, че не съм съвсем наясно с PIC-овете и ще ми е нужно доста време може би. Макар този вариант за сега да ми изглежда най-красив.
2. 74HCT04 - DIP14 - корпуса е малко по-голям и ако използвам по два инвертора за осцилатор, то ще имам само 3 честоти, и то не толкова гъвкаво задавани. Проблема е, че незнам как ще реагира схемата ако има 3 кварца и с джъмпер просто превключвам активния изход. Т.е. различните генератори няма ли да си влияят взаимно?
3. LTC6907 - проблемите са два: а) корпуса е SMD, а по ред причини предпочитам да не е и б) трябва да го поръчвам изрично през някой дистрибутор, което води след себе си две беди - б.1) може да стане по-скъпо и б.2) трябва да се чака понякога доста (особено за малки бройки могат и да не се съгласят дори).

Ако някой има по-двежа идея, много ще се радвам да я сподели.

Поздрави

Пон Мар 10, 2008 6:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не сте го разбрали човека. това, което търси е генератор с 2 изхода (1) на фундаментална честота и (2) на разделена честота, като делителя се управлява от битови входове.

киоцера продължават да го дялкат генератора, май имаше някаква буква отпред.
друга алтернатива е ECS-300C серията, но е по-бавен на палене. http://www.ecsxtal.com/store/pdf/ecs300c.pdf
ECS могат да ти доставят акерман

друг е въпроса дали 100ppm няма да са ти много. тия осцилатори ги дават за употреба в категория "играчки"

Пон Мар 10, 2008 6:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Оки, ами пробвай тогава нещо на Maxim, върти ми се че имаха нкакви генератори ама знам ли.
По принцип са скъпа фирма, ама пускали гювеч за мострите, така че - пробвай се.
Не вярвам да ти трябват повече от 2 бройки... ти си знаеш...

Пон Мар 10, 2008 9:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]