Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
PIC16F877- Проблеми с програмирането! 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение PIC16F877- Проблеми с програмирането!
Мъча един 16F877 и отказва да се програмира! Работя с IC-Prog и JDM, после пробвах и с winpic на ProPic2 и там само успя да разпознае контролера. Имам съмнения,че по някакъв начин се е объркала системата с low voltagе programing , т.к. RB3 ми беше pull-up - нат! Но в даташита казват,че при нормално програмиране LVP бита няма никакво значение.
Някой да е срещал подобни проблеми? Защото в момента парчето отказва, а се притеснявам да взимам друг да не го забия и него така!

Пон Фев 25, 2008 12:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
LOW VOLTAGE пина трябва да е в неактивно ниво през резистор ( а кое му неактивното не се сещам) т.е. лоу волтаж трябва да е изключен при нормално програмиране.

Пон Фев 25, 2008 5:20 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Провери наистина извода за програмирането с ниско напрежение дали е сврзан през резистор към маса погледни в pdf мисля че препоръчителната стойност беше 10k.Аз също съм имал проблеми с някои пикове именно поради тази причина.Когато няма този резистор пика изобщо не влиза в режим па програмиране/проверка.

Вто Фев 26, 2008 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
todorov8001 написа:
Провери наистина извода за програмирането с ниско напрежение дали е сврзан през резистор към маса погледни в pdf мисля че препоръчителната стойност беше 10k.Аз също съм имал проблеми с някои пикове именно поради тази причина.Когато няма този резистор пика изобщо не влиза в режим па програмиране/проверка.

Пробвах да го дам директно на маса, но и там отказва да се чете и програмира! :cry:
Някой каза,че в Mplaba-a директно можело с ProPic да се програмира,но моя не го поддържа!

Сря Фев 27, 2008 5:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
а друг за проба? Да не си е заминал??? Много пъти се е дъфкала темата - отговора ти е - ICD ;)

Сря Фев 27, 2008 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
а друг за проба? Да не си е заминал??? Много пъти се е дъфкала темата - отговора ти е - ICD ;)

Вярно е това, но на този етап имам две развойни платки и те са с JDM и няма как да променям нещата!
Вероятно 877-та е заминала защото отказа да върви и на ProPic-a! Та проблема е че на JDM се програмира 1-2 пъти и то след като е била налята с ПроПика.
Още не мога да разбера защо едната ми платка с JDM-a върви ОК, а другата отказва!? След като са идентични! :?
Пирев беше споменавал за MCLR-то , че само да го пипнеш и се ошашквало, та от там имам съмнения! Пробвах и с 84 и 628А - резултатите са същите ! :cry:
И сега тая 877-ца я държа в станиолче (по Пирев) та току виж се оправила след 10 дена!? :lol: :wink:

Чет Фев 28, 2008 3:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Я обясни по-подробно за станиолчето, моля :) Нови радикални технологии за ремонт на процесори?

Чет Фев 28, 2008 4:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Я обясни по-подробно за станиолчето, моля :) Нови радикални технологии за ремонт на процесори?

Не съм запознат с технологията! Просто прочетох една тема на Пирев и той казваше,че така като ги оставил увити в станиол и след 10 дена започнали да се програмират!? Него го питай,аз само взаймствам от чуждия опит! :lol:
Пък след 10 дена ще докладвам за резултатите!

Чет Фев 28, 2008 4:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не съм го правил нарочно, стана случайно, забодох ги на една проводяща гъбичка, след което ги увих в станиол. След време, ама не беше 10 дни, сигурно месец стояха така, се сетих за тях и те взеха, че се програмираха. Обаче след 10-тина програмирания отново завяхнаха. Пак стояха така сума ти време, после пак взеха да се програмират. Мистерията беше пълна. Това го правеха PIC16F917 и PIC16F628A. После се усетих, че ги ресетирах като докосна MCLR с пинсета. До преди това все така ги ресетирах. Един такъв PIC16F917 по погрешка замина на един обект в планината, 2 години почти става, не са се оплакали :)

Чет Фев 28, 2008 5:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами и аз ще го държа моя така пък ще видим дали ще оцелее!
Само го пипаш с пинсетата ли ? Аз това си мисля,че на платката си имам 3 цокъла за различни процесори и от висящите MCLR-та да ми се объркват нещата!

Чет Фев 28, 2008 5:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
Гледам че е 877, развойна платка. Колко презаписа си му правил?

Чет Фев 28, 2008 5:45 pm
Профил

Мнение 
Абе наистина има някаква магия в тоя MCLR пин. Имах една платка - програмирана , бачка си месец и изведнъж стоп. Нема никой, генератора не работи. Включвам/изключвам захранването, пипам по кварца - нищо. Обаче като пипнах MCLR-а с пинсетата, тръгна и няма спиране. Как ли не се мъчих да го повторя блокажа ама не - върви си говедото. Сега го чакам пак да спре, че да го поизследвам още. :)

Чет Фев 28, 2008 11:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е вие ме убивате. Какво вързвате на тоя MCLR, че се случват такива галимации? Аз слагам 10К/100НФ на 5 волтовите и 10К/10НФ на 3волтовите и си работи всичко, никога не съм имал подобни изпълнения. Верно че ползвам само оригинално ICD2, но това може да обясни проблемите с програмирането. Докато това с пинсетите и рисета.... Никога не съм попадал в подбни ситуации.

Има и нещо друго де, аз отдавна не ползвам 16ки. Но все си мисля MCLR изпълнението вътре е същото като 18ките.....

Пет Фев 29, 2008 9:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
Гледам че е 877, развойна платка. Колко презаписа си му правил?

Ами тя е сравнително нова и едва ли има повече от 30-на презаписа! Но махам 877-та и слагам други (628 и т.н.) и резултатите са подобни!

Цецо при моя има и диод на MCLR-то заради програматора през малък R(470), но кондензатор нямам! Така на другата развойна платка вече съм направил 100-200 презаписа и работи без грешка.
Освен да се получават проблемите заради трите цокъла ?

В тоя ред на мисли някой пробвал ли е USB програматора с 18F2550 на Brenner ?

Пет Фев 29, 2008 1:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Е вие ме убивате. Какво вързвате на тоя MCLR, че се случват такива галимации?

При мен е само с 10к към 5в , обаче едва ли е в това проблема, захранването се качва за 5ms което си е ок. Интересното беше ,че и след изключване/включване се запазваше ситуацията - не тръгва генератора, сякаш помни някъде нещо си? Не е от програмирането защото си работеше нормално ,а и след това не съм го препрограмирал.Като се пипа с пинсетата става ресет, обаче доколкото знам тоя ресет не бута генератора, но пък тогава тръгна. Май още 1-2 пъти ми се е случвало това обаче тогава набедих кварца и го сменях. А бе има някаква недокументирана "функция" тука...

Пет Фев 29, 2008 1:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща